Bijzonder Lissabon: Parque das Nações

Natuurlijk kun je tijdens een stedentrip Lissabon niet om de bontgekleurde wijkjes en gezellige historische pleinen mee. Maar pak toch ook vooral de metro naar Parque das Nações en ontdek de moderne kant van Lissabon. Parque das Nações heeft genoeg bezienswaardigheden om je een ochtend, of misschien zelfs wel een hele dag bezig te houden en is ook een fijne bestemming in Lissabon als het eens een dagje minder weer is.

Bijzonder Lissabon: Parque das Nações | Mooistestedentrips.nl

Tot de jaren ’90 was het stadsdeel waar je nu Parque das Nações maar een treurig deel van Lissabon: je vond er vooral olieraffinaderijen. Maar toen de wereldtentoonstelling in 1998 naar Lissabon kwam, kreeg de wijk een grondige opknapbeurt. En met succes. Jongeren wonen en komen hier graag en grote bedrijven vallen over elkaar heen om in Parque das Nações een vestiging te openen. De wijk doet denken aan een futuristische stad en het water en de wereldzeeën staan er centraal. Niet zo vreemd, want in 1998 was het 500 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger en Portugals grote held Vasco da Gama de vaarroute naar India ontdekte. In Parque das Nações zie je de zee terug in de parken en fonteinen, maar ook in de bezienswaardigheden en natuurlijk langs het lange wandelpad langs de Taag.

Fijne binnenkomer: Estação do Oriente

Als je vanuit het centrum van Lissabon naar Parque das Nações wilt, pak je de metro (rode lijn) naar Estação do Oriente en dat is meteen een fijne binnenkomer. De Spaanse architect Santiago Calatrava (die ik ook al tegenkwam in Luik en zijn thuishaven Valencia) ontwierp dit futuristische station en hij werd hierbij geïnspireerd door de anatomie van het menselijk lichaam en de skeletten en graten van vogels en vissen.

Bijzonder Lissabon: Parque das Nações, Estação do Oriente | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder Lissabon: Parque das Nações | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Centro Vasco da Gama

Vanuit het station loop je eigenlijk meteen het enorme winkelcentrum Centro Vasco da Gama in. Over drie verdiepingen verdeeld vind je allerlei grote topmerken, maar ook typisch Portugese ketens. Er is ook een flinke supermarkt. Na het winkelen is het een aanrader om op de bovenste verdieping wat te gaan eten bij één van de tientallen restaurants en op het terras te genieten van het uitzicht op de Taag.

Ode aan de oceaan: Oceanário de Lisboa

Leuk op een regenachtige dag: het Oceanário de Lisboa, het grootste aquarium van Europa en het op één na grootste van de wereld. In het bassin van maar liefst 6000 m³ leven tientallen diersoorten, van haaien tot roggen. Ook pinguïns en puffins hebben hun weg gevonden naar het aquarium, je ontmoet er vele soorten. In het aquarium vind je een reconstructie van de ecosystemen van de 5 oceanen. Best indrukwekkend.

Zweven in de Telecabin

Omdat de gebouwen in deze week zo groot en indrukwekkend zijn, en het uitzicht over de Taag zo mooi is, is het leuk om een ritje te maken in de kabelbaan aan de rand van het Pavilhão Atlántico. Het ritje kost maar een paar euro en je je kijkt je ogen uit over het hele Expoterrein. In de verte zie je de Ponte Vasco da Gama liggen, de trots van Lissabon. Deze kabelbrug is maar liefst 7 kilometer lang en verbindt de plaatsjes Sacavém en Montijo met elkaar. Je kunt alleen met de auto de brug over.

Bijzonder Lissabon: telecabin, kabelbaan | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder Lissabon: wandelen langs de Taag | Mooistestedentrips.nl

Wandelen door de tuinen

Langs de Taag vind je de Jardins Garcia de Orta, de zijn maar liefst 5 kilometer lang: een fijne strook groen om doorheen te wandelen. Je ontdekt er bovendien de mooiste bloemen en planten die Portugal en het voormalig Portugese grondgebied, zoals Kaapverdië, Goa en Macau, te bieden hebben.

3x eten in Parque das Nações

In de hele wijk, maar vooral langs de Jardins Garcia de Orta, is een keur aan restaurantjes te vinden. In elke prijsklasse is er wel wat: van een snelle hap tot urenlang dineren in stijl. Ook in veel restaurants staat de oceaan centraal.

  • Senhor Peixe
    Visliefhebbers moeten, zoals de naam al doet vermoeden, beslist eens aanschuiven bij dit restaurant. Hoewel het is gevestigd in een hypermodern gebouw is de sfeer in het restaurant behoorlijk traditioneel. Er wordt gekookt met de beste vis die die dag is gevangen.
  • Pateo
    Ook al zo’n kleurrijk restaurant. Alsof je in een knus Portugees dorpje zit te eten. Je bestelt er heerlijke wijn en traditionele gerechten op een moderne manier geserveerd.
  • Arigato Sushihouse
    Even wat anders dan Portugees? Dan kun je hier met een gerust hart sushi bestellen. In de open keuken kun je heel mooi zien hoe je bestelling wordt klaargemaakt. 

Uit eten Parque das Nações (foto met dank aan Pateo) | Mooistestedentrips.nl

Sushi eten in Lissabon (foto met dank aan Arigato Sushihouse) | Mooistestedentrips.nl

Tips: plan een stedentrip Lissabon

Tags: Lissabon

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.