Books & food: de mooiste bookshop cafés

Het gebeurt echt niet expres, maar op de één of andere manier wandel ik in bijna elke stad een café binnen dat ook een boekwinkel is. Of andersom. Ik moet altijd even tussen de boeken neuzen tijdens een stedentrip en als dat dan kan terwijl ik een dubbele espresso drink of meteen even ga zitten voor de lunch, ben ik helemaal blij.

Zo liep ik tijdens mijn laatste stedentrip Boedapest het prachtige Book Café in de Alexandra boekwinkel binnen. Tijd om de mooiste bookshop cafés die ik heb gezien eens op een rijtje te zetten en mijn lijstje aan te vullen met bookstore cafés die ik nog eens moet bezoeken.

Book Café Budapest

Book Café (Boedapest)
Het formaat van deze boekwinkel alleen al is al imposant, maar wacht maar tot je achterin de winkel de roltrap neemt naar het café op de eerste verdieping. Hier kun je je in één van de Charleston banken of stoelen laten vallen, genieten van het schitterende Art Nouveau decor en een koffiespecialiteit bestellen. En daar moet ook een gebakje bij, geloof me. Als je naar de fresco's kijkt en de glanzende houten vloer zal het je niet verbazen dat hier soms concerten worden georganiseers en tango-avonden. 

Mood Caffè (Turijn)
Als je op het terras van Mood neerploft, heb je eigenlijk eerder het idee bij een hippe wijnbar te zijn beland. Pas als je naar binnen loopt zie je achter de designbar nog een enorme boekwinkel. 's Avonds is Mood vaak tot de nok toe gevuld en kun je er heerlijke aperitivi eten terwijl je naar live muziek of een DJ luistert. Bij Mood kun je terecht voor kunstzinnige boeken en boeken over design, maar mocht je niet voor de boeken komen, dan is de wijnkaart in ieder geval erg de moeite waard. 

The Globe (Praag)
De eerste boekwinkel in Praag waar Engelse boeken te koop waren. Inmiddels ook een gezellig café waar je 's ochtends op je gemak een kop koffie kunt drinken of wat later in de middag een cocktail Vooral de brunch in het weekend is een aanrader. Je kunt er ook regelmatig naar live muziek luisteren of lezingen bijwonen. 

The Globe, Praag

Books for Cooks (London)
Dit boekcafé in Notting Hill is the place to be voor echte foodies. In deze boekwinkel vind je alleen maar kookboeken en er wordt allerlei lekkers verkocht dat gemaakt is volgens recepten uit kookboeken. Er wordt zowel uit de boeken uit de winkel als uit eigen werk gekookt. Je kunt hier ook regelmatig kookworkshops volgen.

Settembrini (Rome)
Je kunt zelf een maaltijd laten samenstellen, bestaande uit paste of cous cous, met vlees of vis en verse groenten, en vervolgens aan de lange houden tafels aanschuiven om met een boek, de krant of een tjdschrift van je zalige maaltijd te genieten. Jonge auteurs komen hier regelmatig over hun nieuwe werk vertellen. Dit bookcafé ligt een beetje buiten het centrum, dus je zit gegarandeerd tussen de locals.

Ada Café & Bookstore (Istanbul)
Aan de drukke winkelstraat Istiklal Caddesi vind je deze leuke Bookstore & Café. Het eten is sowieso de moeite waard: er worden geweldige mezzes, pizza's en salades geserveerd. De selectie Engelse boeken is klein, maar het is wel erg leuk om de flinke trap op te wandelen en je ogen over alle boekruggen te laten gaan. Dat dit café populair blijkt wel: er is onlangs een nieuwe vestiging geopend, vlakbij de Bospurus. 

Ada Café Istanbul

Laie (Barcelona)
Wil je even op je gemak je e-mail checken of een boek lezen onder het genot van een drankje? Neem plaats aan de tafels op de eerste verdieping van Laie en je kunt even ongestoord lezen. Liever wat meer leven in de brouwerij? Ga dan op het gezellige terras zitten.

Paludan Bogcafe (Kopenhagen)
Neem je eigen boek mee of leen er één in het café en bestel een kop koffie, thee of een simpele lunch. In Paludan word je omringd door enorme boekenkasten. Het bibliotheek-gevoel wordt nog eens versterkt door alle studenten die er samenkomen en freelancers die het café als werkplek gebruiken. Een perfecte plek om mensen te kijken dus.

Paludan-Kopenhagen

Merci used book cafe (Parijs)
In deze oude stoffenfabriek is nu een designwinkel gevestigd met kleding, interieur en kookbenodigheden. En er zijn twee cafés, waaronder het Used Book Café met wanden vol tweedehandsboeken die je lekker kunt doorbladeren tijdens het verorberen van een ontbijtje. 

Ben jij ook in een geweldig bookshop café geweest? Laat een comment achter!

Meer weten over mij? Bekijk mijn profiel.

Bekijk ook:

Foto's met dank aan Visit Hugary, Ada Café, The Globe, Global Influences

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.