Comfortabel kamperen in Berlijn

Logeren op een wel heel bijzondere manier in Berlijn: in retro caravans, met je eigen plaatje voor de deur. En slecht weer is ook geen probleem, want al die caravans staan gewoon binnen. Glamping dus, eigenlijk. Maar dan middenin hip Berlijn. Wil je eens een stedentrip met kamperen combineren? Op naar Berlijn en logeren bij het Hüttenpalast.

Comfortabel kamperen in Berlijn: Hüttenpalast (foto met dank aan Hüttenpalast) | Mooistestedentrips.nl

Dat ik een artikel schrijf over kamperen is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Want dat ik niet van kamperen houd, is een understatement. Maar ik ben wel dol op mooie, oude gebouwen die een nieuwe en creatieve bestemming hebben gekregen. En de oude stofzuigerfabriek waarin het Hüttenpalast huist, is er zo één. Geen doorweekte tentjes, vieze beestjes of pétanque spelende buren, want in het Hüttenpalast heb je je eigen caravan en nog heel veel andere fijne voorzieningen.

Ik stel mij zo voor dat de, nu wit en groen geschilderde, fabriekshallen tot de val van de muur plaats boden aan lopende banden waar bontgekleurde stofzuigers het levenslicht zagen. Maar keihard bewijs heb ik daar niet voor, want er is niet echt meer bewijs te vinden van het vorig leven dat het Hüttenpalast leidde. In plaats daarvan vind je nu in 2 fabriekshallen zo’n 10 gezellige retro caravans en een paar blokhutten. Voorzien van kekke vintage gordijntjes, maar wel heel fijne bedden en lekker beddengoed. Mij heb je. Je kunt ook gewone kamers huren, die zijn wel lekker ruim, maar minder sfeervol. Douches en toiletten zijn gedeeld, zoals het een camping betaamd, dus je kunt wel compleet in stijl met je toiletrol op pad. In het buurtcafé, achter de oude fabriek, kun je terecht voor een drankje en wat te eten.

Comfortabel kamperen in Berlijn: Hüttenpalast (foto met dank aan Hüttenpalast) | Mooistestedentrips.nl

Comfortabel kamperen in Berlijn: Hüttenpalast (foto met dank aan Hüttenpalast) | Mooistestedentrips.nl

Comfortabel kamperen in Berlijn: Hüttenpalast (foto met dank aan Hüttenpalast) | Mooistestedentrips.nl

3x hotspots vlakbij Hüttenpalast

Het Hüttenpalast ligt in de wijk Neukölln, één van de nieuwe hippe hotspots van Berlijn. Je vindt hier een keur een kleine, creatieve cafés, grappige buurtrestaurantjes en hele leuke winkels. Ook oud vliegveld Tempelhof ligt niet ver weg. 

 • Sing Blackbird
  Tussen winkelen en wat drinken hoef je niet te kiezen bij Sing Blackbird, want het is vintage winkel en café in één. Je kunt er kleding vinden van de jaren ’70 tot ’90 en daarna een lekker vers sapje bestellen.
 • Katies Blue Cat
  Een hoekje Canada middenin Berlijn en een fijne plek voor een laat ontbijt of koffie met wat lekkers erbij. Alles is vers bereid, sommige koekjes en cakes zelfs volgens recept van de oma van de Canadese eigenaar.
 • Two and two
  Een café en winkel gespecialiseerd in schrijfwaren. Dat kan toch eigenlijk alleen maar in Berlijn. Terwijl je knibbelt aan Franse zoetigheden kun rustig je keuze maken uit de tientallen prachtige notebooks. 

Hotspot in Neukölln Berlijn: Sing Blackbird (foto met dank aan: Sing Blackbird) | Mooistestedentrips.nl

Hotspot in Neukölln Berlijn: Two and two (foto met dank aan: Two and two) | Mooistestedentrips.nl

Kamperen in en rond Berlijn

Wil je toch liever echt zelf met de tent of caravan op pad, dan kun je binnen een straal van ongeveer een uur rijden bij redelijk wat campings terecht. Op een uurtje van Berlijn ligt bijvoorbeeld EuroCamp Spreewaldtor, gelegen in een prachtig glooiend landschap, aan de bossen en bij een meer. Hettler en Lange zijn twee campings gelegen op 20 minuten van het centrum van Berlijn, niet heel luxe, maar wel lekker rustig middenin de natuur.

Meer tips over Berlijn

 • Je vliegt al voor een prikkie naar Berlijn, met bijvoorbeeld Transavia, EasyJet of KLM. Vergelijk vliegtickets naar Berlijn en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Tijdens een stedentrip Berlijn is een Welcome to Berlin Card echt een aanrader. Met deze kaart kun je een aantal dagen gratis mee met het openbaar vervoer en gratis naar binnen bij veel bekende bezienswaardigheden in Berlijn.
 • Heb je weinig tijd? Geen nood. In mijn artikel Berlijn in 3 dagen deel ik de beste tips om een geweldige stedentrip Berlijn te maken in weinig tijd.
 • Berlijn heeft fijne fietspaden en iedereen fietst er. Je kunt er dan ook voor een prikkie een fiets huren. Lees ook mijn review over Fietsen in Berlijn.
 • Berlin Mitte wordt ook wel het centrum van Berlijn genoemd, vanwege de vele bekende bezienswaardigheden die je er vindt. Maar er zijn ook leuke onbekende hotspots te vinden. Lees alles over de best bewaarde geheimen van Berlin Mitte.
 • Zin gekregen in een paar dagen Berlijn? Bekijk alle tips voor een stedentrip Berlijn

Tags: Berlijn

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.