Dagtrip vanuit Porto: Port proeven in de Douro Vallei

Zeg je Porto, dan zeg je natuurlijk Port. Heb je uitgebreid Port geproefd bij de grote Porthuizen in Vila Nova de Gaia en wil je wel wat meer te weten komen over deze geweldige Portugese wijnen (en stiekem nog véél meer proeven)? Maak dan een dagtrip naar de Douro Vallei, één van de mooiste streken in Noord-Portugal.

Dagtrip vanuit Porto: Port proeven in de Douro Vallei

Dagtrip vanuit Porto: Port proeven in de Douro Vallei

Je kunt hem bijna niet hebben gemist tijdens je stedentrip Porto: de rivier Douro. In vroeger tijden voeren de prachtige houten zeilboten af en aan met hun belangrijke waar: de Port uit de Douro Vallei. Tegenwoordig gaat dat vervoer een stuk rapper, maar stroomopwaards is het nog steeds vakmanschap dat telt. En het vriendelijke en bijzondere eco-klimaat. Een dagje tussen de druiven in de Douro is pure verwennerij.

Zoet, zoeter, zoetste druiven

Het klimaat in Porto is op zijn zachtst gezegd nogal wispelturig. Word je wakker met zon, dan kun je ’s middags ineens in de mist zitten. En moet je door de regen snel een museum inschieten, even zit je alweer lekker op een terrasje. Maar zodra je de Douro Vallei in rijdt, lijkt het alsof je een ander land betreedt. In de Douro is het het hele jaar door zacht, in de zomer zelfs snikheet, en valt nauwelijks regen. En dat is precies hoe de wijnmarkers het graag hebben, want dan worden de druiven zoet, zoeter, zoetst en daar maak je de lekkerste Port van.

Waar je ook kijkt, op de heuvels zie je overal terrassen bomvol met druivenplanten. Hier en daar tussendoor staan nog wat olijven- en citrusbomen, maar het is hier toch echt wijn wat de klok slaat. De terrassen hebben zo hun nut, want door de wijnranken op een ondergrond van steentjes te planten, moeten deze heel diep wortelen. Zo kunnen ze het water diep uit de grond halen in de zomer en in de winter houdt de opgeslagen warmte in de steentjes de planten gezond.

Dagtrip Douro Vallei vanuit Porto: Peso de Régua | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Douro Vallei vanuit Porto: Peso de Régua | Mooistestedentrips.nl

Port proeven Douro Vallei: Quinta Santa Eufemia | Mooistestedentrips.nl

Proef de prijswinnaars

Een mooie eerste stop is Peso de Régua, een knus dorpje aan de rivier met schitterend uitzicht op één van de bruggen die Gustav Eiffel ontwierp. Peso de Régua is bovendien een prima startpunt voor een ontdekkingstocht langs een paar interessante wijnboerderijen. Bergopwaards vanuit het dorp kom je terecht bij het imposante Quinta do Vallado, een eeuwenoude wijnboerderij omringd door meer dan 50 hectare wijnranken, waarvan sommige zelfs 90 jaar of ouder zijn. Aan de andere kant van de rivier kun je Port proeven bij het gezellige familiebedrijf Quinta Santa Eufêmia waar je onder andere een 10 jaar oude witte Port kunt proeven die al meerdere internationale prijzen in de wacht sleepte. Quinta Santa Eufêmia heeft echter nog meer toppers in de kelders liggen en in het proeflokaal is het zo gemoedelijk dat je zo maar een paar uur kunt blijven hangen.

Hoe dieper je de Douro Vallei inrijdt, des te imposanter wordt het landschap. De terrassen worden groter en dieper, de quintas grootster of juist knusser en de rivier wordt smaller. Bij het dorpje Pinhão stopt de grote weg zo ongeveer en is het moment aangebroken om in de boot te stappen om nog verder in de vallei door te dringen en te genieten van de rust.

Dagtrip vanuit Porto: varen over de Douro | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanui Porto: varen over de Douro | Mooistestedentrips.nl

Wandelen en 4 generaties wijn

Zo’n 9 kilometer buiten het dorpje, hoog in de bergen met een schitterend uitzicht op de vallei, kun je schitterend wandelen rondom Quinta Nova. Voor een prikkie kun je een wijngaard bezoeken. Wil je even wat anders proeven dan Port? Rijd dan langs bij D’Origem. Bij dit familiebedrijf wordt al 4 generaties wijn en olijfolie gemaakt en de eigenaren prijken op de labels van de Velha Geração or Herança wijnen. Persoonlijke favoriet? De Grande Reserva uit 2011. Een Port of wijn uit de Douro van dit wijnjaar kun je sowieso met een gerust hart kopen, want dit jaar werd onlangs uitgeroepen als topjaar en Port uit 2011 mag als vintage worden verkocht.

Tip: koop je een vintage Port, dan moet je hem een paar uur voordat je de glazen volschenkt openmaken, filteren en in een decanter op smaak laten komen. En eh, vintage Port mag je in één avondje opdrinken hoor, na zo’n 24 uur is de smaak namelijk al minder. Een fles vintage Port vraagt dus om een gezellig avondje met vrienden!

Dagtrip vanuit Porto, Douro Vallei Pinhão | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Porto, Douro Vallei Royal Oporto | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip naar de Douro Vallei vanuit Porto?

  • Wil je op eigenlijk gelegenheid naar de Douro Vallei, dan kun je het beste in Porto een auto huren. In de Lonely Planet Portugal staat en leuke route door de Doura Vallei. Je kunt ook met de trein naar bijvoorbeeld Pinhão, sommige grotere en bekende wijnmakers zijn redelijk goed te bereiken (maar trek wel goede wandelschoenen aan). 
  • Vind je één dag niet lang genoeg, dan kun je natuurlijk overnachten in de Douro Vallei. Bijvoorbeeld bij Casa Cimeira, een schattig pension waar je ’s avonds ook kunt eten, met een glas wijn van eigen makelij erbij. Wil je jezelf verwennen dan is slapen bij Quinta de Santo António een geweldige keuze. De eigenaar was ooit wijnmaker bij Sandeman’s en je kunt heerlijk relaxen, zwemmen en natuurlijk Port drinken met waanzinnig uitzicht over de rivier.
  • Als je weinig tijd hebt is een georganiseerde dagtour maken de ideale oplossing. Ik ging mee met deze tour naar de Douro Vallei vanuit Porto. Je wordt ’s ochtends vroeg opgehaald en hebt veel tijd om te genieten van het prachtige landschap, verschillende kleine quintas en de boottocht.
  • Heb je zin gekregen in een stedentrip Porto en dagtrip naar de Douro Vallei? Ik zette alle tips over Porto voor je op een rijtje.

Tags: Porto

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.