De leukste gratis bezienswaardigheden in Gent

Gent is één van mijn favoriete steden in Vlaanderen en met reden. Gent is een heerlijke stad: klein genoeg om in één weekend te ontdekken, maar met grootse kunst, wereldberoemde bezienswaardigheden en leuke tegenstellingen, zoals een pittoresk Middeleeuws centrum en grensverleggende street art. En het mooie is dat je veel gratis kunt zien in Gent. Dit zijn mijn favoriete gratis bezienswaardigheden in Gent.

De leukste gratis bezienswaardigheden in Gent | Mooistestedentrips.nl

Sint Pieters Abdij

Een leuke gratis bezienswaardigheid in Gent ligt op het hoogste punt van de stad: de Sint Pieters Abdij. De voormalige abdij bestaat uit verschillende gebouwen en tuinen. Er worden verspreid door de abdij door het hele haar verschillende tentoonstellingen georganiseerd, waarbij altijd speciaal wordt gelet op de jonge bezoekers. Voor veel exhibities moet je betalen, maar de tuin en de begane grond van de abdij zijn gratis te bezoeken, net als de tentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde’, waar je alles te weten komt over het leven van de monniken die ooit in de Sint Pieters Abdij woonden.

De Graslei en Korenlei

Vraag een willekeurige Gentenaar wat hij of zij de mooiste plek in Gent vindt en je zult 9 van de 10 keer geheid de Graslei of Korenlei als antwoord krijgen. En dat is ook niet zo vreemd, want de Graslei en Korenlei worden gescheiden door de rivier en geflankeerd door wonderschone historische panden. Je kunt terecht bij de vele terrasjes aan het water, maar je kunt ook doen als de locals die bij goed weer massaal met een flesje Prosecco of een paar biertjes met hun benen over de kade bungelen en genieten van de zon. Maar ook ’s avonds, als Gent prachtig is verlicht, is het leuk om over ‘de leien’ te wandelen en te genieten van de mooie, verlichte gebouwen.

Gratis bezienswaardigheden in Gent: Korenlei | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden in Gent: Graslei | Mooistestedentrips.nl

Snuisteren op de brocante markt

Ga je een weekendje naar Gent? Loop dan zeker even over de brocante markt rond de Sint. Jacobskerk. Op vrijdag, zaterdag en zondag vind je rond de kerk een enorme verzamelen kraampjes met een bonte collectie aan tweedehands kleding, vintage, antiek en brocante. Het wemelt er van de locals en toeristen, de sfeer is er top. 

De Sint-Baafskathedraal

Je kunt er niet omheen tijdens een stedentrip Gent: de Sint-Baafskathedraal. De kathedraal is een geweldige plek om meesterlijke kunst te spotten, zoals ‘De bekering van St. Bavo’ door Peter Paul Rubens, meesterwerken van Van Gent en De Crayer en de prachtige glas-in-lood ramen. Toegang tot de kathedraal is helemaal gratis. Alleen voor het meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ moet je betalen, maar aangezien het wereldberoemde drieluik van de gebroeders Van Eyck op dit moment gerestaureerd wordt, mis je het in ieder geval niet.

Gratis bezienswaardigheden in Gent | Mooistestedentrips.nl

Gratis naar een concert

Als je van muziek houdt zit je elke woensdag- en zondagavond vanaf half 9 goed bij Café de Loge. Je kunt hier dan namelijk genieten van gratis concerten. Je kunt er in het café aan de Annonciadenstraat zelfs een gratis boterhammetje bij pakken, terwijl je naar de gevarieerde line-up luistert. Het café is sowieso gezellig en helemaal niet duur, dus je moet er zeker even langs.

De Plantentuin van de Universiteit Gent

Wat een oase van rust! De Plantentuin van de Universiteit Gent vind je aan de rand van het Citadelpark in Gent. In de botanische tuin kun je gratis bij de broeikassen naar binnen en langs de rotstuin en vijvers wandelen. Op een totaal van 2,5 hectare bloeien maar liefst 10.000 soorten, waaronder ook exotische soorten.

Street art in Gent

Ik schreef er al eerder over en ik kan er niet over uit, maar in Gent vind je de meest grensverleggende street art ter wereld. Niet zo gek als je bedenkt dat de meest bekende artiesten van dit moment, zoals ROA en Bué, zijn uit Gent afkomstig. Je kunt door heel Gent de mooiste werken spotten. Ga bijvoorbeeld naar de Tweebruggenstraat voor een enorme verzameling werken van zowel collectieve als individuele artiesten. Eén van de bekendste artiesten uit Gent is ROA en je kunt zijn werk spotten aan Het Tempelhof en de Spanjaardstraat. Er is zelfs een graffiti straatje waar je zelf aan de slag kunt.

Street art spotten in Gent | Mooistestedentrips.nl

Street art in Gent: ROA | Mooistestedentrips.nl

Klein Begijnhof

Net als Brugge en Leuven heeft Gent meerdere mooie Begijnhoven. Het klein Begijnhof werd al in 1235 gesticht en staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Vroeger woonden hier dames die in alle rust wilden wonen, zonder dat zij in een klooster hoefden in te treden. Op dit moment worden de huisjes gerestaureerd en geschikt gemaakt voor verhuur, maar het is toch leuk om het Klein Begijnhof in Gent even in te lopen. Het is er heerlijk rustig en de drukte van de stad lijkt er ver weg.

Een leuke stedentrip Gent boeken

Heb je zin in een stedentrip Gent? Snap ik! Het is echt een heerlijke stad en ik kan je een weekendje Gent in het voorjaar ook echt aanraden. Bij Vij Uit kun je kiezen uit hotels op toplocaties in Gent en er zijn vaak bijzondere aanbiedingen. Ook als je met vrienden of het hele gezin een weekendje naar Gent wilt, is er keuze genoeg. Er zijn namelijk ook grote kamers voor meerdere personen te boeken. 

Dit artikel schreef ik i.o.v. Vrijuit.nl, maar alle informatie in dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen tijdens mijn laatste stedentrip Gent, ik wens je veel reis plezier.

Tags: Gent

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.