Dublin UNESCO stad van de literatuur

Dublin voor boekenwurmen: bekijk alle tips

Sinds een jaar of 5 mag Dublin zich UNESCO stad van de literatuur noemen. En met recht, want er komen maar liefst 4 winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur uit Dublin. En vele schrijvers noemden Dublin hun thuishaven. Ben je, net als ik, een boekenwurm, dan is het leuk om een literair tintje te geven aan een stedentrip Dublin. Zo doe je het.

Dublin voor boekenwurmen: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Het is best bijzonder dat Dublin UNESCO stad van de literatuur is. De stad deelt de eer met bijvoorbeeld Reykjavik, Praag en Barcelona. De prijs viel Dublin ten deel omdat er diverse literaire hoogstandjes werden gepubliceerd, er veel boekwinkels en uitgeverijen in de stad zijn, veel gerenommeerde schrijvers Dublin hun thuis noemden en 4 winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur afkomstig zijn uit Dublin: William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Seamus Heaney en Samuell Beckett.

Heb je zin in een stedentrip Dublin en wil je je stedentrip een literair randje geven? Dat is geen enkel probleem. Ik vertel je hier hoe je dat het beste kunt doen.

Trinity College & the Book of Kells

Trinity College is de grootste universiteit van Ierland en sowieso een must-see tijdens een stedentrip Dublin. Je kunt tijdens je bezoek aan Trinity College heerlijk dwalen door de parken en luieren op één van de grasvelden. Maar je mag een bezoek aan de universiteitsbibliotheek in ieder geval niet overslaan. Het schitterende gebouw, met veel donker hout, herbergt duizenden prachtige manuscripen en natuurlijk: The Book of Kells. Dit beroemde boek werd in de 9de eeuw geschreven door Keltische monniken in het plaatsje Kells en bevat schitterende kalligrafie.

Chester Beatty Library

Dat de leukste dingen gewoon gratis zijn, bewijst een bezoek aan Chester Beatty Library wel. Je vindt de imposante collectie van Sir Alfred Chester Beatty op hetzelfde terrein als Dublin Castle. Na zijn dood liet Beatty zijn gehele collectie aan manuscripten, bijzondere boeken, miniaturen en kostuums na aan de Ierse staat. De verzameling is van hoogstaande kwaliteit en van groots historisch belang. 

Chester Beatty Library, Dublin voor boekenwurmen | Mooistestedentrips.nl

Palace Bar, Dublin voor boekenwurmen | Mooistestedentrips.nl

Windings Stairs

Lunchen of dineren tussen de boeken, klinkt goed hè. Winding Stairs, aan de oever van de rivier Liffey, zal je zeker niet teleurstellen. Windings Stairs is één van de laatste onafhankelijke boekwinkels van Dublin en tegenwoordig kun je er ook uitmuntend eten. Door de weeks is het leuk om er eerste even uitgebreid door de boeken de neuzen en daarna lunch te bestellen. In het weekend doe je je tegoed aan geweldige brunch gerechten.

Literaire kroegentocht door Dublin

Waar vind je schrijvers meestal? Juist, in de kroeg. Zich verdrinkend omdat ze te weinig of te veel inspiratie hebben. Mopperend over de staat van de wereld, writers block, andere schrijvers en het leven in het algemeen. Omdat er zo veel topschrijvers uit Dublin komen, is het een geweldig idee om een Literaire kroegentocht door Dublin te maken. Je begint de literary oub crawl in The Duke Pub en vervolgt je weg naar allerlei pubs waar Oscar Wilde, Yeats en James Joyce menig glas leegden.

Dublin Writers Museum

Toegegeven, de jongste van Dublins bekende schrijvers vind je niet in het Dublin Writers Museum, maar toch mag je het museum niet overslaan als je een boekenwurm bent. Het Gregoriaanse huis waarin het museum is gehuisvest is sowieso al een bezoekje waard en de echte schatten van het museum vind je op de begane grond, zoals de eerste kladversie van Bram Stokers 'Dracula' en Samuel Becketts telefoon.

Dublin voor boekenwurmen, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

3 pubs met een literair tintje

 • McDaid's
  McDaids is niet veel meer veranderd sinds schrijvers Brendan Behan, Patrick Kavanagh en Flann O'Brien. De pub in Harry Street 3 was bovendien het officieuze hoofdkwartier van magazine Envoy. En in 2009 kreeg de pub er met Hillary Clinton nog een bekende bezoeker bij. 
 • Davy Byrnes
  Als Ulysses van James Joyce één van je favoriete boeken was, dan is een kleine pelgrimstocht naar Davy Byrnes wel op zijn plaats. Eén van de karakters uit het boek, Leopold Bloom, bestelde in deze kroeg een gorgonzola sandwich en een mooi glas bourgogne. Ik zou deze bestelling laten voor wat het is en liever een half dozijn oesters of een ander lekker visgerecht bestellen.
 • The Palace Bar
  The Palace Bar s een échte Ierse pub en bestaat al sinds 1823. In de jaren '40 en '50 kwamen er vooral veel journalisten en ook de schrijvers Clarke, Kavanagh, Brinsley MacNamara, en Flann O'Brien hieven hier regelmatig het glas. 

3 boeken die zich in Dublin afspelen

 • Dublin, Edward Rutherford
  Een mooi staaltje pure historie verweven met fictie. Op dit moment lees ik Dublin van Edward Rutherford en ik vind het (nadat ik ook New York en Russka van hem las) een geweldig boek. Je wordt meegenomen naar de tijden van druïden, Kelten, Saint Patrick en de Vikings. Een aanrader.
 • Paddy Clarke, ha ha ha, Roddy Doyle
  Lees dit boek in het Engels, niet in het Nederlands, want de vertaling bevat nogal wat fouten. Met dit debuut won Roddy Doyle meteen de Booer Prize en dat is wel te begrijpen. Je leert het echte Ierse leven uit de jaren '50 leren door de ogen van de tienjarige Paddy Clarke, die houdt van voetbal, niet zo gek is op zijn broertje en maar niet kan begrijpen dat zijn ouders het niet goed met elkaar kunnen vinden. 
 • Ulysses, James Joyce
  Misschien wel hét echte Dublin boek. Door de karakters van Joyce is het alsof je zelf door Dublin wandelt en alles zelf beleeft. En dit wordt alleen maar versterkt als je dit boek leest en zelf een stedentrip Dublin maakt.

Een stedentrip Dublin plannen

 • Een goedkoop hotel in Dublin vinden is nog niet zo gemakkelijk. Kilronan House B&B is een plaatje en goed te betalen. Gelegen in een mooie straat, je loopt zo naar het centraal gelegen Grafton Street.
 • Heb je weinig tijd tijdens je stedentrip Dublin? Ga dan mee met deze fietstocht door Dublin. In zo'n 3 uur zie je alle highlights van Dublin.
 • Je vliegt al erg goedkoop naar Dublin, bijvoorbeeld met Aer Lingus of RyanAir. Vergelijk vliegtickets naar Dublin en bekijk wat voor jou het voordeligst uitpakt.
 • Ga je maar een weekend naar Dublin? Geen probleem, met mijn weekend travelguide wordt het een topweekend.
 • Zin gekregen in een stedentrip Dublin? Bekijk dan bezienswaardigheden, cafés en restaurants en alle handige tips voor een stedentrip Dublin.

Tags: Dublin

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.