Een dag dwalen door Trogir

Een perfecte dagtrip vanuit Split

Als ik aan Trogir denk, kan ik dit Dalmatsiche stadje maar op één manier omschrijven: verrekte romantisch. Verscholen achter Middeleeuwse muren, boordevol Renaissance gebouwen die aan Venetië doen denken, een doolhof aan straatjes en pleintjes, stille strandjes én een supergezellige boulevard bezaaid met bars en cafés. Geen wonder dat ik en mijn man, toen nét verloofd, er spontaan een paar dagen bleven hangen.

Dagtrip naar Trogir, vanuit Split | Kroatië

Dwalen door Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Dat Trogir zo'n historisch pareltje is, is niet zo vreemd. De Grieken streken er zo'n 300 jaar voor Christus neer en werd vervolgens ooverheersd door de Romeinen, Hongaren, Venetië, de Fransen en Oostenrijkers. Niet de minste machten binnen Europa en allemaal lieten ze hun goed herkenbare sporen na in dit kleine plaatsje. Geen wonder dat Trogir sinds eind jaren '90 op de UNESCO Wereldergfoedlijst staat.

Wapenschild van Venetië

Als je door één van de toegangspoorten achter de Middeleeuwse muren verdwijnt, verdwaal je eigenlijk meteen in het enorme netwerk aan straatjes en pleinen dat samen het kleine centrum van Trogir vormt. De gotische architectuur, het lichte marmer en zandsteen doet denken aan Venetië. Dat kan ook wel kloppen, want onder Venetiaanse heerschappij maakte Trogir een bloeiperiode door. De leeuw van San Marco (het wapenschild van Venetië) zie je dan ook her en der door het historische centrum terug.

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Maar hoe erg je ook verdwaald, je komt altijd wel bij de Venetiaanse kathedraal uit: één van de mooiste exemplaren van Kroatië. Net als in Italië moet je 'respectvol gekleed' (dus: niet je in strand-outfit) gekleed zijn om deze uit 14de eeuwse kathedraal te bekleden. Een keur aan bekende Dalmatische beeldhouwers werkten aan de kerk, wat heeft geresulteerd in bijvoorbeeld de schitterende St. Ivans kapel die je via een beetje vreemde achterdeur kunt bereiken. Beklim je de toren dan heb je een prachtig uitzicht over de stad en kust. 

Kiezelstrandjes van Ciovo

Buiten de stadspoorten heb je vanaf de top van het Kamerlengo fort ook al z'n mooi uitzicht, maar dan over de hele omgeving. Het fort werd in de 15de eeuw gebouwd, maar eigenlijk door alle overheersers van Trogir wel gebruikt. Tegenwoordig dient het tijdens de zomermaanden als decor voor het Trogir Summer Festival en kun je er genieten van live muziek. Ook het Grand Cipiko Palace en de noordelijke toegangspoort naar het oude centrum mag je niet missen. Ook mooi: als het je 's middags te warm wordt, steek je de brug over en kun je in stadsdeel Ciovo even bijkomen aan één van de vele kiezelstrandjes. Voor een paar Kuna huur je de hele middag een paar ligstoelen en een parasol.

Dagtrip naar Trogir vanuit Split, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Zien en gezien worden aan de Riva

Aan het einde van de middag is het zien en gezien worden aan de Riva, de brede boulevard van Trogir. Eigenlijk maakt het niet eens zo veel uit waar je gaat zitten. Plof gewoon neer op één van de terrassen, bestel een koel wijntje en kijk naar de boten die de jachthaven in- en uitvaren. 's Avonds is het, net als in de rest van Dalmatië, smullen geblazen. Als je van vis en schelpdieren houdt, moet je zeker octopus carpaccio bestellen, een plaatselijk specialiteit. heel simpel en lekker, met enkel een beetje citroen en een glas koele witte wijn erbij. Restaurant Capo, in de oude stad, is hier een goede plek voor. Omdat Trogir zo heeft gefloreerd onder de Venetianen kun je er ook heel goed Italiaans eten, bijvoorbeeld bij Mirkec.

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië: Grand Cipiko Palace | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Maak een dagtrip Trogir vanuit Split

  • Je reist heel eenvoudig van Split naar Trogir met de bus, maar eigenlijk is het leuker om de boot te nemen. De boot naar Trogir gaat een paar keer per dag vanuit Split vanaf de boulevard (Riva) in Split.
  • Besluit je, zoals wij dat deden, om spontaan een paar dagen te blijven hangen in Trogir, loop dan in het stadje langs het kantoortje van Adriatic4You in het historische centrum. Hotels zijn namelijk redelijk schaars en duur in Trogir en via Adriatic4You kom je in leuke B&B's en appartementen terecht die locals verhuren. Wij huurden een appartementje in het centrum voor slechts €60 per nacht in het hoogseizoen.
  • De luchthaven van Split ligt precies tussen Split en Trogir in. Je vliegt rechtstreeks naar Split vanaf Amsterdam met bijvoorbeeld EasyJet en vanaf Rotterdam met Transavia. Kies je voor een andere luchtvaartmaatschappij, dan heb je meestal nog één overstap. Vergelijk vliegtickets naar Split en bekijk wat voor jou het voordeligst uitpakt.
  • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Split, vanuit deze prachtige stad kun je de mooiste plekken in Dalmatië bezoeken.
  • Vanuit Split een bijzonder eiland voor de Dalmatische kust ontdekken? Treed in de voetsporen van Marco Polo op Korčula.

 Ben jij weleens in Trogir geweest?

Tags: Split Kroatië Trogir

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.