Fietsen in Kopenhagen: langs het water

Er zijn maar weinig hoofdsteden waar je voor de Opera langs kunt kanoën, dobberend kunt dineren of kunt zwemmen in de grachten. Maar in Kopenhagen kan dat allemaal. Maar als je niet zo van het kayakken of waterfietsen bent, kun je toch het mooiste van Kopenhagen langs het water ontdekken. Gewoon op de fiets.

Fietsen in Kopenhagen: langs het water | Mooistestedentrips.nl

Kopenhagen is een fietsstad bij uitstek. Misschien nog wel meer dan Nederlandse steden, omdat de Denen net even wat minder roekeloos fietsen dan wij. De hele stad heeft bovendien lekker brede fietspaden en sommige delen van de stad zijn juist heel goed bereikbaar voor wandelaars en fietsers, maar niet voor automobilisten. Fijn is dat. Je kunt heel goedkoop een fiets huren in Kopenhagen en deze fietsroute langs het water volgen. Maar je kunt ook zelf mooie highlights langs het water kiezen en ze op de fiets ontdekken. Dit zijn een paar mooie bezienswaardigheden langs het water.

Kleurrijk Nyhavn

Het is een beetje een inkopper, maar de kleurrijke Nyhavn is wel een leuk startpunt langs het water in Kopenhagen. Op een zonnige dag zijn er trouwens maar weinig mooie plekken in de stad om een terrasje te pakken. Nyhavn ligt aan een gracht die werd uitgegraven als zijtak van de haven en was vroeger niet alleen populair bij zeelui, maar ook bij schrijvers, zoals Hans Christian Andersen. Hij schreef een paar van zijn bekendste sprookjes toen hij op nummer 20 woonde. Het oudste huisje is nummer 9 en stamt uit 1681.

Fietsen in Kopenhagen: langs Nyhavn | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Kopenhagen: langs Dansk Arkitektur Center | Mooistestedentrips.nl

Dansk Arkitektur Center

Gloednieuw en een beetje Nederlands: het gloednieuwe Dansk Arkitektur Center werd ontworpen door architect Rem Koolhaas. Het is de plek om alles te weten te komen over de grensverleggende Deense architectuur. Vanuit het centrum starten ook wandelingen met een gids langs de meest bijzondere moderne bouwwerken in de stad. Maar even neerploffen in het cafés is een aanrader, net als snuffelen in de boekwinkel. Vanaf de kade heb je een mooi uitzicht over de stad.

De grensverleggende Operaen

Eén van die grensverleggende moderne gebouwen is zonder twijfel de Operaen, aan de haven van Kopenhagen. Het werd uit kalksteen, marmer en glas opgetrokken en is het duurste operagebouw ter wereld. De realisatie ervan kostte een slordige miljard Euro. Je kunt dagelijks mee met rondleidingen door het bijzondere gebouw.

Fietsen in Kopenhagen: bezoek de Operaen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Kopenhagen: bezoek de Operaen (foto door: Jon Ram Bruun Pedersen) | Mooistestedentrips.nl

Historisch Amalienborg Slot

Aan de overkant van het water kijkt het Amalienborg Slot op de hypemoderne Operaen uit. Het wat streng uitziende slot uit de 18de eeuw is het woonhuis van de huidige Koningin Margrethe. Om 12.00 uur ’s middags kun je dagelijks het wisselen van de wacht bijwonen, maar je kunt ook de koninklijke appartementen bezoeken, die zo’n drie generaties zijn gebruikt en vol staan en hangen met bijzondere wandtapijten, schilderijen en familiefoto’s.

Speciaal voor fietsers: The Circle Bridge

The Circle Bridge, of in het Deens Cirkelbroen, is pas sinds 2015 geopend en die bijzondere brug die uit verschillende geschakelde cirkels bestaat en allemaal een eigen ‘mast’ hebben, waardoor de brug een beetje op een zeilschip lijkt en dus helemaal past in de haven van Kopenhagen. De brug werd gebouwd om fietsforenzen uit de omliggende wijken een beter en snellere verbinding tot het havengebied en centrum van Kopenhagen te geven. En dat is goed gelukt.

Fietsen in Kopenhagen: The Circle Bridge | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Kopenhagen: langs Harbor Bath Islands Brygge | Mooistestedentrips.nl

Even plonzen: Harbor Bath Islands Brygge

Maak je ’s zomers een stedentrip Kopenhagen? Neem je badkleding mee. Tijdens je fietstocht langs het water is het namelijk ook leuk om te gaan zwemmen. De grachten en de haven van de stad zijn schoon genoeg om in te zwemmen, maar om rücksichtslos van een bruggetje af te springen gaat misschien een beetje ver als je de stad niet zo goed kent. Fiets daarom langs Harbor Bath Islands Brygge, een heus zwembad dat is aangelegd in de haven van Kopenhagen, vlakbij de Langebro.

Relaxen bij de Koninklijke bibliotheek

De Zwarte Diamant, waarin de Koninklijke bibliotheek is gevestigd, is ook al zo’n imposant modern bouwwerk langs het water. Als echter iets verder landinwaarts fiets kom je bij de tuinen van de bibliotheek aan, een oase van rust. Met lekker weer zoeken veel Denen in de stad een plekje om te picknicken en langs het water kan het dan best druk zijn. Maar in de tuinen blijft het rustig en kun je even lekker in de schaduw uitrusten.

Fietsen in Kopenhagen: langs de Black Diamond (foto door: Cees van Roeden) | Mooistestedentrips.nl

Eten langs het water in Kopenhagen: Tolboden (foto met dank aan Tolboden) | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken langs het water in Kopenhagen

  • Toldboden
    Eten in een relaxte sfeer voor een goede prijs, met prachtig uitzicht op de haven? Op naar Toldboden, waar je de lekkerste vis in alle vormen en maten kunt krijgen. Van fish & chips tot een ‘lobster dog’, maar een goede steak staat ook op het menu. Je zit gezellig aan houten banken en de bediening is vriendelijk.
  • DACafé
    Het café van het Dansk Arkitektur Center is al minstens net zo populair als het centrum zelf. Niet zo gek, want je het een prachtig uitzicht op de haven vanuit het café.
  • No.2
    Eten in stijl met uitzicht op The Circle Bridge en De Zwarte Diamant: dat kan bij No.2. Het is het kleine broertje van AOC en het is niet voordelig, maar wel ontzettend goed. Even reserveren is aan te raden. 

Fietsen in Kopenhagen tijdens een stedentrip

Tags: Kopenhagen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.