Gewoon doen: een middag in Metz

Bijzondere bezienswaardigheden Metz

Wat de meeste Nederlanders doen op weg naar Zuid-Frankrijk: nog even de tank volgooien in Luxemburg en hup, doorscheuren. De borden met 'Metz' erop flitsen snel voorbij, slechts een naam langs de bekende Route du Soleil. Wat jij de volgende keer gaat doen: op de rem trappen bij Metz, even afslaan en een geweldige middag (of een hele dag, kan jou het schelen) doorbrengen in deze bijzondere Franse stad, vol Middeleeuwse pracht, moderne kunst en heerlijk eten.

Gewoon doen: een middag in Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz is eeuwenoud en wonderschoon. Vanwege de unieke ligging, op een kruising van de rivieren Moezel en Seille, was de stad al vroeg een strategische nederzetting. De Romeinen sloegen er hun kamp op, menig vorst vocht voor Metz als hoofdstad van Lorraine en vanaf de 18de eeuw was de stad een begeerlijke grensplaats toen Lorraine als een soort speelbal tussen Duitsland en Frankrijk heen en weer ging. En nu? Nu is Metz vooral een knusse stad, waar het dankzij de duizenden gebouwen in goudgele 'jaumont' kalksteen altijd zonnig is of lijkt en waar je een ultiem 'vakantie in Frankrijk'-gevoel krijgt. Ofwel: absoluut de moeite om wat beter te leren kennen.  

Marc Chagall en Marche Couvert

De kathedraal Saint-Étienne is het middelpunt van Metz en buiten het feit dat deze indrukwekkende kerk inderdaad in het midden van het gezellige, oude centrum van metz staan, omringd door leuke pleintjes en terrasjes, is een bezoekje aan deze kathedraal ook meteen een hoogtepunt. Ik heb nu toch al menig kathedraal van binnen mogen beloeren en hoewel ik vaak denk 'ja, prettig kerkje', val ik zelden in zwijm voor een kerk. Maar de meesten hebben dan ook geen ramen van Marc Chagall, en de Saint-Etienne in Metz wel. De enorme glas-in-lood voorstellingen die Chagall voor de kathedraal van Metz maakt in de jaren '60 zijn onmiskenbaar van de meesters hand, met dromerige figuren en een sterke boodschap.

Bezienswaardigheden Metz, Kathedraal Saint Etienne | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Sta je, na al dat moois te hebben aanschouwd, weer buiten, dan hoef je alleen maar naar de overkant om allerlei lekkers in te slaan. De overdekte markt is de plek in Metz om een lekkere lunch te scoren, want je vindt er een overvloed aan verste groenten, fruit, lokale kaasjes, vleeswaren en vis. Een wijntje erbij en je doet als de locals: wandel richting Temple Neuf om daar in het parkje voor deze kerk aan het smullen te slaan. 

Je kunt er echter ook voor kiezen om je goed gevulde tas met eten nog even onaangeroerd te laten en door te wandelen. Je geniet dan van het schitterende uitzicht over de oevers van de Moezel, vaak met een hoop nieuwsgierige zwanen, en kunt neerstrijken in het Riverside Park. Dit is een fantastische plek tijdens een zonnige dag, omdat toute Metz hier dan te vinden is om te zien en gezien te worden. Misschien iets minder geschikt om te zonnebaden, maar wel een kleine ontdekkingstocht waard is Fontaines de L'esplanada. Een groot park, vlakbij de Place de la Republique met waterpartijen en flinke bloembedden.

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Is je picknickmandje leeg en is je maag weer gaan knorren? En is het toevallig donderdag? Dan heb je mazzel, want dan kun je aanschuiven bij Animations Gourmande. Tijdens deze foodmarket komen producenten uit de hele regio hun heerlijkheden verkopen. Dus plof neer en doe je tegoed aan de bieren, wijnen, het fruit en de kaasjes die er verlokkelijk liggen uitgestald.

De moderne kant van Metz 

Maar Metz heeft meer. Je kunt de stad namelijk niet verlaten (vind ik, althans), zonder door het Quartier Imperial naar het Centre Pompidou te wandelen. Toen Duitsland de deelstaat Lorraine annexeerde aan het einde van de 19de eeuw was Kaiser Wilhelm van mening dat hij eens even moest laten zien hoe groots en belangrijk te Duitsers wel niet waren, door een grote nieuwe wijk tegen het Middeleeuwse centrum aan te bouwen.

Als knieval besloot hij wel enigszins dezelfde mooie steensoorten te gebruiken, zoals in het centrum gebruikelijk was, zodat de wijk niet al te zeer uit de toon zou vallen. Resultaat: het statige Quartier Imperial met plantanen omzoonde brede avenues, kleurrijke Jugendstil en panden die aan de bekende oude vakwerkhuizen doen denken. Wandel vooral even over de Avenue Foch om de mooiste Jugendstil pareltjes te bewonderen.

Bezienswaardigheden Metz,  Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz,  Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Nog zo'n meesterlijk fin de siècle bouwwerk spot je op weg naar het Centre Pompidou: het station van Metz, dat een beetje het midden heeft tussen een impressionistisch paleis en een kerk. Ontwerpje van Kaizer Wilhelm zelf trouwens, die wilde dat de grenstroepen een beetje statig werden ontvangen en konden worden uitgezwaaid. Neem een kijkje bij de oude wachtkamers, het verschil tussen de tweede en de eerste klasse valt je zeker op.

Maar dan is het toch echt tijd geworden voor de kers op de taart. Het Centre Pompidou. Want, wat was het jammer dat hele bergen kunst stond te verstoffen in de opslagplaatsen van het grote Centre Pompidou in Parijs. Zo werd gedacht. Tijd voor een dependance in Metz. Het centrum voor moderne kunst werd in 2010 geopend en huist jaarlijks verschillende exposities uit het depot van de grote zus in Parijs, maar het trekt ook eigen artiesten aan. Kijk vlak voor je aankomt even wat er te zien is, maar ik durf te wedden dat het je bevalt. Zo genoot ik van de tentoonstelling Leiris & Co, over de schrijver Leiris, die me deed verlangen naar de jaren '20 in Parijs, met prachtige werken van Picasso, Miró, Giacometti en de voor mij verrassende Masson. 

Bezienswaardigheden Metz, Centre Pompidou | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Centre Pompidou | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Metz, hoe pak je dat aan?

  • Je kunt het zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt, maar je kunt gewoon in de auto naar Metz stappen. Het is maar iets verder rijden dan de Ardennen, dus je bent er eigenlijk zo. 
  • Ben je, net als ik, niet zo'n autorijder, dan is de trein een prima alternatief. Vanaf Parijs gaat namelijk een TVG rechtstreeks naar Metz. Je kunt je ticket boeken via de website van NS International.
  • Zoek je voor 's avonds nog een leuk restaurant, dan kan ik je La table de Pol van harte aanraden. Een knus restaurantje, net buiten het centrum van Metz, waar je allerlei lokale heerlijkheden krijgt voorgeschoteld. En de fijne wijn ontbreekt natuurlijk niet. 
  • Ik logeerde in het Mercure Metz Centre, wat absoluut heerlijk was. De gerenoveerde kamers zijn comfortabel en licht ingericht. 's Ochtends genoot ik van lekkere croissantjes, madeleines, verse sapjes en sterke koffie aan het ontbijtbuffet. Ook handig: het shuttle busje naar het Centre Pompidou stopt voor de deur.
  • Bekijk al mijn tips over Metz.

Ben jij weleens in Metz (of Lorraine) geweest? Wat vond je ervan?
Nooit een nieuw artikel missen? Volg me dan via Bloglovin'

Tags: Metz

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.