Het beste van Nantes: 7 must-sees

Toegegeven, Nantes stond nooit bijzonder hoog op mijn lijstje met 'steden die ik echt moet zien'. Maar toen ik deze Franse stad bezocht voor een conferentie was ik zo verkocht. Nantes zit namelijk vol verrassingen, bijvoorbeeld in de vorm van een enorme olifant, een dromerig kasteel en allerlei plaatselijke lekkernijen om je vingers bij af te likken. De volgende 7 must-sees mag je absoluut niet missen als je een stedentrip Nantes maakt.

Groene vrienden in Jardin des Plantes

Het beste van Nantes: 7 must-sees | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Nantes, Frankrijk: jardin des plantes | Mooistestedentrips.nl

Een fascinerende verzameling bonte bloemen, bomen en planten vind je in Jardin des Plantes, op loopafstand van het station. Hier kun je rustig een paar uur rondwandelen en genieten van de rust en de botanische tuin om vervolgens even neer te ploffen voor een drankje bij de gezellige L'Orangerie. Maar het leukste in dit grote stadspark zijn wel de groene dierensculpturen die de grasvelden sieren. De creaties zijn aan het brein ontsproten van illustrator en kinderboekenschrijver Claude Ponti. Zijn kuiken ligt vredig te slapen, net als zijn grote hond. Neem ook een kijkje bij de wezens die in enorme potten werden geboren.

La Ligne Verte: Nantes verkennen zonder kaart

Gratis bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk: La Ligne Verte | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk: La Ligne Verte | Mooistestedentrips.nl

Nantes kun je gemakkelijk verkennen in een dag of twee. Helemaal ideaal is dat dit zonder kaart kan. Voyages de Nantes heeft namelijk een route door de stad uitgestippeld en deze is te herkennen als groene lijn. Langs deze lijn liggen alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad, maar ook allemaal leuke restaurantjes, cafés en gezellige pleinen. Je helemaal suf zoeken met een kaart op zak is dus niet nodig, volg gewoon de groene lijn. De hele route is zo'n 10 kilometer lang. Op zich goed te doen als je op tijd opstaat en goede schoenen aantrekt, maar heb je de tijd, wandel de route dan in twee dagen. Download La Ligne Verte.

Twintig mijlen onder zee: Les machines des L'Île

Bezienswaadrigheden in Nantes, Frankrijk: Les machine des L'Île | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaadrigheden in Nantes, Frankrijk: Les machine des L'Île | Mooistestedentrips.nl

Zelden ben ik in zo'n creatieve stad geweest als in Nantes en het hoogtepunt was toch zeker het Île de Nantes, waar enorme mechanische beesten de baas zijn en je meezuigen de boeken van Jules Verne in. The Grand Elephant is heer en meester op het eiland, waar hij er lustig op los huft en puft, terwijl hij al water spuitend met bezoekers op zijn rug rond wandelt. De meest beroemde inwoner van Nantes was toch wel Jules Verne en volgens de overlevering bracht een jonge Jules menig uur door op het eiland, ooit de bedrijvige haven van de stad. De stoere zeemansverhalen die hij oppikte, zouden hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde werken.

De wezens uit Twintigduizend mijlen onder de zee zijn schitterend nagebouwd en sieren nu The Carrousel des Mondes Marins, misschien wel de leukste draaimolen ooit. In The Galery des Machines staan Jules Vernes bedenksels uit Reis naar het middelpunt van de aarde centraal: je kunt er vliegen in een enorme reiger, een meterslage rups laten kruipen en met een wanstaltig grote spin aan de wandel. Let ook op de mechanische vleesetende planten! Maar het Île de Nantes is meer dan beestjes alleen. Er zijn ook diverse leuke cafés, restaurants en pop-up winkels te vinden. 

Geen Franse stad zonder kasteel: Chateau des Ducs de Bretagne

Bezienswaardigheden in Nantes, Frankrijk: Chateau des Ducs de Bretagne | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Nantes, Frankrijk: Chateau des Ducs de Bretagne | Mooistestedentrips.nl

Een Franse stad is niet compleet zonder bijpassend kasteel en in Nantes staat een bijzonder fraai exemplaar, gewoon midden in het centrum van de stad. Het Chateau des Ducs de Bretagne is een verzameling van burchten en en torens daterend van de 15de tot 18de eeuw en is met recht imposant te noemen. In het museum dat het kasteel herbergt, vind je een bijzonder historisch museum. Niet alleen krijg je hier een goed beeld van de geschiedenis van Nantes en de regio, maar ook de belangrijkste wereldgebeurtenissen worden bekeken met een Nantes-bril op. Helemaal handig: van te voren kun je gratis een audio-tour op je smartphone downloaden, zodat je duidelijk uitleg krijgt terwijl je rondloopt. 

Macarons eten in Le Passage Pommeraye 

Doen in Nantes: Macarons Maison Georges Larnicol | Mooistestedentrips.nl

Doen in Nantes: Macarons Maison Georges Larnicol | Mooistestedentrips.nl

Nantes staat ook voor smullen. De hele dag door. Je kunt 's ochends terecht bij tientallen bakkerijtjes voor een fijn onbijtje met croissantjes en chocoladebroodjes, om 's middags moeiteloos door te gaan met galettes: flinterdunne hartige crêpes belegd met allerlei lekkers. 's Avonds ga je voor seafood, bijvoorbeeld oesters met een fijn koel glas Muscadet erbij. Wat je al wandelend door Nantes in ieder geval niet mag missen, zijn de macarons bij Maison Georges Larnicol. Dit is niet zo maar een bakkerij of chocolaterie, dit is bijna een boutique voor alles wat zoet en lekker is. Vooral de enorme collectie macerons, koekjes, chocolade flikken en nougats maakten mij ontzettend hebberig. 

Bovendien is de locatie van Maison Georges Larnicol uitmuntend, in Le Passage Pommery. Deze overdekte winkelpromenade is de oudste ter wereld en echt een plaatje. Verdeeld over 3 etages vind je de mooiste winkels, alleen al het trappenhuis en de acradebogen zijn schitterend. Op dit moment wordt de passage flink gerenoveerd, maar vanaf het komend voorjaar ziet het er dan ook weer allemaal spik en span uit.

Wandelen door dromerig Trentemoult

Bezienswaardigheden in Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl

Nantes is een gezellige en bedrijvige studentenstad. Wil je even wat meer rust, dan pak je gewoon even het gratis pontje naar het nabij gelegen dorpje Trentemoult. Alsof je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen! Ooit was dit een bedrijvig vissersdorpje aan de Loire, maar nu heerst er vooral rust. Het is heerlijk om een uurtje of wat rond te wandelen en te genieten van de kleurrije huisjes die weelderig begroeid zijn met bloemen. Langs de kade vind je een aantal leuke cafés en terrassen. Bovendien vind je één van de beste restaurants van Nantes in Trentemoult: La Civelle. Wil je hier eten, reserveer dan wel even een tafeltje van te voren.  

Borrelen bij Le Lieu Unique

Bezienswaardigheden in Nantes: Le Lieu Unique | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Nantes: Le Lieu Unique | Mooistestedentrips.nl

's Middags was ik vaak te vinden op het terras van Le Lieu Unique. De toren van dit complex is één van de meest opvallende bouwwerken in Nantes en behoorde vroeger toe aan de LU-fabiek. Je weet wel, van de koekjes. Inmiddels is het oude fabriekspand omgetoverd tot cultureel complex met één van de gezelligste terrassen van Nantes, langs het water. Je kunt hier niet alleen goed, maar ook goedkoop borrelen. Niet onbelangrijk! Een glas wijn kost maar €2. Maar in Le Lieu Unique kun je zo veel meer dan op het terras zitten. Blijf bijvoorbeeld hangen  voor het diner in de Bistro. Je kunt er ook naar een concert of lekker bijkomen in de hammam. 

Nieuwsgierig naar Nantes? Logisch!

  • Je vliegt naar Nantes met bijvoorbeeld KLM of Transavia. Vergelijk vliegtickets naar Nantes en bekijk wat voor jou goedkoop en snel uitpakt. 
  • Er zijn genoeg leuke hotels in Nantes. Bekijk de laagste tarieven en boek meteen.
  • Weinig tijd in Nantes? Stap op de fiets! Tijdens deze fietstour kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Nantes en heel bijzondere uitzichtpunten. 
  • Het openbaar vervoer is in Nantes prima geregeld, je kunt er heel gemakkelijk reizen met de tram of de bus. Als je een Nantes Pass koopt, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in de stad.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Nantes.

Tags: Nantes

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.