Het werelderfgoed van Valencia

Valencia is zo onderhand hard op weg om één van de populairste steden in Spanje te worden. En daar ben ik het helemaal mee eens. Valencia heeft veel bezienswaardigheden, fijn eten en het strand gewoon om de hoek. Ook UNESCO is opgevallen dat Valencia wat bijzonders heeft, want inmiddels staat de stad uitgebreid op de Werelderfgoedlijst.

Las Fallas: het werelderfgoed van Valencia | Mooistestedentrips.nl

Las Fallas: de fik erin

Las Falles de San José, ofwel ‘Las Fallas’ is het festival dat je moet bezoeken als je een stedentrip Valencia in maart maakt, het is één van de meest bekende festivals van Spanje. Tijdens Las Fallas maken buurten enorme sculpturen van papier maché, deze heten ‘een falla’. De sculpturen zijn vaak satirisch en zijn vaak meters hoog. Vanaf het begin van het festival staan de sculpturen opgesteld op de pleinen in de stad en kun je ze bewonderen. Er is echter nog veel meer te doen. Zo zijn er paella-kookwedstrijden, concerten, parades en vuurwerk.

Las Fallas Valencia: festival in maart | Mooistestedentrips.nl

Las Fallas in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Las Fallas in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Op de laatste dag van het festival gaan alle sculpturen, zonder uitzondering, begeleid door bulderend vuurwerk, in de fik. Dit jaar is Las Fallas van 15 tot en met 19 maart en extra bijzonder, omdat het festival voor het eerst op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het feest wordt al zo’n 200 jaar gevierd en luidt het begin van de lente in. Tijdens Las Fallas zijn de meeste Valencianen vrij en kan het vrij druk zijn in de stad. Ook de prijzen van hotels liggen dan vaak hoger, een appartement huren in Valencia kan dan een goede oplossing zijn.

Zijdezachte pracht: La Lonja de la Seda

Twintig jaar moest Valencia op een derde plaats op de UNESCO Werelderfgoed wachten. De eerste bezienswaardigheid die deze eer ten deel viel was La Lonja de la Seda, de zijdenbeurs van Valencia, in 1996. Valencia speelde eeuwenlang een grote rol in de zijdehandel en ook nu komen grote zijdenbeurzen nog naar de stad. Je kunt het prachtige gotische gebouw, waar de zijdenbeurs in was gevestigd, bijna niet missen tijdens je stedentrip Valencia, want het ligt tegenover de beroemde centrale markt.

Werelderfgoed in Valencia: La Lonja de la Seda | Mooistestedentrips.nl

Werelderfgoed in Valencia: La Lonja de la Seda | Mooistestedentrips.nl

Werelderfgoed in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Het is leuk om door La Lonja heen te dwalen en de zaal met zuilen, de zaal van aanstelling en de tuin met sinaasappelen te bewonderen. Ook het Zijdemuseum huist nu in het pand. De entree is normaal gesproken €2, maar op zondag mag je gratis naar binnen. ’s Zondags is er rond het gebouw bovendien een markt voor munten- en postzegelverzamelaars. Als je geïnteresseerd bent in het zijdeverleden van Valencia kun je zelfs mee met een zijdewandeling.

Duizend jaar traditie: Tribunal de Las Aguas

Ben je op donderdag in Valencia en loop je rond het middaguur op het Plaza de la Virgen, dan ben je meteen ooggetuige van een duizend jaar oud ritueel: het Tribunal de Las Aguas. Acht, democratisch gekozen, boeren in zwarte overhemden komen op het plein samen om problemen en zaken over water en irrigatie te bespreken. Tribunal de Las Aguas betekent dan ook ‘het watertribunaal’. De heren zijn gezeten op houten stoelen, terwijl zij in vlot tempo de zaken afhandelen. Tribunal de Las Aguas bestaat al vanaf de 10de eeuw, toen de Moren de heerschappij over de streek hadden en de Spaanse koning Jaime I formaliseerde het tribunaal in de 13de eeuw. Het tribunaal is nu wereldberoemd vanwege de grote efficiëntie en staat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Werelderfgoed in Valencia: Tribunal de las Aguas | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Valencia: Plaza de la Virgen | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Valencia

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Valencia, bijvoorbeeld met Transavia of Vueling. Vergelijk goedkope vliegtickets naar Valencia en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • In Valencia kun je al goedkoop in een appartement logeren.
  • Een Valencia Card is een goede aanschaf tijdens je stedentrip. Je kunt dan een paar dagen gebruikmaken van het openbaar vervoer en je kunt er gratis mee naar binnen bij verschillende attracties in Valencia. 
  • Stap op de fiets in Valencia: de perfecte manier om de stad te leren kennen. Er zijn goede fietspaden en je kunt voor een prikkie een fiets huren in Valencia. Lees ook mijn review over fietsen in Valencia
  • Houd van je van street art? Ontdek dan de Barrio del Carmen, een kleurrijke wijk vol street art, goede restaurants en leuke bars.
  • Als architectuur liefhebber kun je in Valencia ook je hart ophalen. Ga wandelen langs modernisme in Valencia.
  • Lees alle handige en leuke tips voor een stedentrip Valencia.

Tags: Valencia

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.