De highlights van Havana

Wil je een rondreis Cuba maken? Dan start je vakantie waarschijnlijk in Havana. Woorden schieten bijna tekort om Havana te beschrijven. Kleurrijk, bruisend, charmant en swingend. Ze schieten allemaal tekort. Begin of eindig je je rondreis Cuba in Havana, dan mag je deze highlights wat mij betreft niet missen.

Reis naar Cuba: de highlights van Havana | Mooistestedentrips.nl

De highlights van Havana | Mooistestedentrips.nl

Cuba kent een zeer tumultueus verleden, en dan druk ik me voorzichtig uit. Na de revolutie in de jaren ’50 waarbij Fidel Castro dictator Batista afzette, sloeg Cuba een rigoureus andere weg in. In de jaren ’30 en ’40 was Havana het Parijs van de Cariben, waar cruiseschepen aanlegden, de nachtclubs nooit dicht leken te gaan, waar dichters, zangers en dansers hun muze vonden en waar Amerikaanse gangsters hun zwarte geld graag vergokten. Oh, en dan was er nog de rum. Maar de gewone bevolking leefde onderdrukt en in armoede en tijdenlang leek het onder het communistisch regime, gespekt door Russische roebels, van Castro beter te gaan.

Door het embargo van Amerika raakte Cuba echter afgesloten en tot op de dag van vandaag zie je er de sporen van. Havana is een toonbeeld van verbrokkelende en vergane glorie, met schitterende felgekleurde gebouwen in Art Deco stijl, revolutionaire graffiti, de auto’s uit de jaren ’50 die met touwtjes en plakband aan elkaar hangen, en het gebrek aan westerse afleidingen, zoals neon verlichting en reclame. Maar de afgelopen jaren brachten Cuba modernisering. En nu de banden met Amerika versoepeld zijn, zal Cuba snel een inhaalslag maken. Wil je Cuba nog authentiek beleven? Ga er dan zo snel mogelijk heen.

Plaza de la Catedral

Het koloniale verleden van Havana komt tot leven op Plaza de la Catedral, dat wordt omring door prachtige barokke gebouwen. Het bekendste is de Catedral de San Cristóbal de la Habana, de asymmetrische kathedraal uit de 18de eeuw met het donkere en stemmige interieur. Wandel ook even naar binnen bij El Patio, één van de meest beroemde restaurants van de stad. Het eten vond ik hier niet erg bijzonder, maar op de koloniale binnenplaats of op het terras op het plein is het echt genieten geblazen met een mojito.

Bezienswaardigheden in Havana: Plaza de la Catedral | Mooistestedentrips.nl

Must-see in Havana, Plaza de la Catedral | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Havana: Capitolio Nacional | Mooistestedentrips.nl

Capitolio Nacional

Je kunt dit enorme gebouw in Havana Centro niet missen. Het werd in de jaren ’20 gebouwd met het Amerikaanse capitool als voorbeeld en als je er naar binnen loopt, is wel duidelijk dat geld in die periode geen rol speelde in Cuba. Tot Cuba een dictatuur werd, zetelde hier het congres. Maar nu zit hier de nationale wetenschaps- en technologiebibliotheek. De werkzaamheden aan El Capitolio duren inmiddels als jaren, dus bekijk ter plekke even hoe het zit met de openingstijden.

Museo Nacional de Bellas Artes

Echte museum-dieren komen in Havana ook wel aan hun trekken. En als je het Museo Nacional de Bellas Artes bezoekt, ben je rustig een hele dag zoet. Het museum bestaat uit twee onderdelen: universele kunst en Cubaanse kunst. Het museum voor universele kunst vind je in het schitterende Centro Asturiano. Hier vind je internationale kunst: van de Grieken en Romeinen tot een uitgebreide collectie Spaanse kunst met doeken van El Greco. Even verderop is het deel van het museum gevestigd met Cubaanse kunst en als je niet veel tijd hebt, is dit eigenlijk het leukste van de twee musea. De werken van Guillermo Callozo behoren tot de beste uit de Cubaanse kunstgeschiedenis en liefhebbers van pop-art mogen de werken van Raúl Martínez niet missen.

Havana: de leukste dingen om te doen | Mooistestedentrips.nl

Alle bezienswaardigheden in Havana, Cuba | Mooistestedentrips.nl

Boeken snuffelen op Plaza de Armas

Als er één ding leuk is om in Havana te doen, dan is het wel snuffelen tussen de boeken in één van de vele stalletjes op Plaza de Armas. Je kunt er terecht voor de literaire klassiekers, maar ook voor een vrolijk staaltje communistische propaganda.

Have your rum, and drink it too

Tijdens een rondreis Cuba zul je genoeg mojitos, Cuba Libres en daiquiries voorde rest van je leven drinken. Maar hé, when in Cuba. Bars als La Bodeguita del Medio en El Floridita zijn waanzinnig populair, omdat schrijver Ernest Hemingway zich hier een gat in de voorraad dronk. Deze bars zijn echter behoorlijk toeristisch en op andere plekken zijn de mojotos gewoon beter. Eén van mijn favorieten is Bar Monserrate aan de Avenida Bélgica waar ’s avonds altijd een prettig bandje speelt en je geheid tussen de locals zit. Ook bij Café Paris is het tot in de kleine uurtjes gezellig.

Plaza de la Revolución

Een bezoekje aan het Plaza de la Revolución is alleen al leuk omdat je dan een excuus hebt om een Coco taxi te nemen. De chauffeurs van deze omgebouwde brommers hebben totaal geen doodsangst, maar brengen je wel voor een prikkie en binnen een mum van tijd naar het plein. Voor 1959 heette het plein het Plaza Cívica, het centrum van het nieuwe Havana. Nadat Castro de macht greep, doopte hij het plein om tot Plaza de la Revolución en werd het vooral gebruikt voor politieke rally’s. Aan de noordkant van het plen rijst een oerlelijk betonnen gebouw op, het Cubaanse Ministerie van Binnenlandse zaken, met daarop de afbeelding van Ché Guevara en het beroemde Hasta la Victoria Siempre.

Bezienswaardigheden in Havana, Plaza de la Revolucion | Mooistestedentrips.nl

Must-see in Havana: Plaza de la Revolucion | Mooistestedentrips.nl

Burgers bij El jardín del Oriente

Lekker eten is nog best een ding op Cuba. Omdat alles door de staat gereguleerd is (dus ook de voedseltoevoer) is eten in staatsrestaurants vaak niet zo heel bijzonder. Producten en ingrediënten zijn vaak op, of niet van goede kwaliteit. Als je in een Casa Particular logeert, doe je er goed aan bij de mensen thuis te eten. Je krijgt dan vers bereide kost, met veel groenten en vers fruit. Betaal je wat extra’s, dan staan er zo maar ineens garnalen of kreeft voor je neus. Maar als je Havana Vieja ontdekt, wil ik je toch aanraden bij El jardín del Oriente (aan Amargura 12) langs te wandelen voor een maaltijd op het gezellige terras in een knusse tuin. Je bestelt hier simpele, maar eerlijke maaltijden, zoals rijst met pompoen en varkensvlees of een goede hamburger.

Goed voorbereid naar Havana, Cuba

  • Je koopt voor ongeveer €500 een retourticket naar Havana, vooral KLM heeft regelmatig goede aanbiedingen, maar ook TUI en het Belgische JetAir vliegen goedkoop richting Cuba. Vergelijk vliegtickets naar Havana om te kijken wat voor jou goed uitpakt of kijk of je een voordelige rondreis of bouwstenen reis naar Cuba kunt vinden.
  • Heb je weinig tijd om Havana te verkennen tijdens je rondreis Cuba? Geen nood. Tijdens deze fietstocht zie je de mooiste highlights van Havana en wat bijzondere onbekende plekken. Liever zelf op pad? Een fiets huren in Havana kan ook. 
  • Erop uit? Dan mag je een trip van een paar dagen naar het wonderschone Viñales in het westen van Cuba niet missen. Lees ook mijn artikel Take a trip: Viñales vanuit Havana.
  • In Havana vind je een aantal goede hotels en B&B’s. Zo eindigde ik mijn reis in B&B Meson de la Flota, met slechts enkele kamers boven een (goed) Spaans restaurant. Dit was misschien wel de beste accommodatie die ik heb op Cuba heb gehad, een aanrader. Liever logeren met zwembad erbij? Dan is een Hotel Panorama een goede keuze. Bekijk de leukste hotels in Havana.
  • Bekijk alle tips over Havana

Tags: Havana

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.