Koblenz: romantisch tussen Rijn en Moezel

Veel Nederlanders zijn dol op Koblenz, ook al is het niet zo’n bekende stad in Duitsland. En eigenlijk is het niet zo vreemd. Koblenz ligt op de plek waar de rivieren Moezel en Rijn samenkomen en vanaf Koblenz beginnen de romantische oevers langs de Rijn, omzoomd door schitterende kastelen, glooiende heuvels en wijnvelden. Dus toen een vriendin van me naar Koblenz verhuisde, nam ik meteen een kijkje.

Koblenz: romantisch tussen Rijn en Moezel, bezienswaardigheden Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Als je Koblenz vanaf één van de omliggende heuvels bekijkt, lijkt de stad een beetje op de boeg van een schip, met de Rijn in het oosten en de Moezel in het noorden en met de Deutsches Eck, de plek waar de twee rivieren elkaar ontmoeten, op de punt. Een goede strategische locatie dus en dat vonden zelfs de Romeinen al. In de buurt van de stad zijn nog genoeg overblijfselen uit die tijd te bekijken en de Romeinen startten ook met de wijnbouw in de omgeving. Vandaag te dag is Koblenz een groene stad met een gezellige oude stad waar je gemakkelijk een dag of twee kunt verpozen. Ik zet in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden Koblenz op een rijtje.

Deutsches Eck

In Koblenz word je als vanzelf naar de rivieren getrokken. De stad dankt zelfs haar naam aan het samenkomen van de Moezel en de Rijn, want de Romeinen noemden hun nederzetting ‘Confluentes’, wat samenstromen betekent. Nu kun je op de Deutsche Eck, waar een bombastisch beeld van Kaisel Wilhelm op een paard staat, heerlijk over het water en de omringende heuvels staren. Aan de oevers van de rivieren liggen parken waar het fijn wandelen is. Net achter de Deutches Eck staat het Ludwig Museum, met een fraaie collectie moderne kunst uit Frankrijk en Duitsland.

Verdwalen in de Altstadt

De oude stad van Koblenz lijkt eeuwenoud, maar is eigenlijk helemaal in ere hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Toch ademen de vakwerkhuisje nog de sfeer van de 17de eeuw. De oude stad is een aaneenschakeling van kleurrijke huizen met torentjes, smalle straatjes en gezellige pleinen die ’s zomers vol staan met terrasjes. De restaurants bieden eerlijke Duitse kost. Loop de Liebfraukirsche even in om te genieten van het mooie glas-in-lood en de koddige torentjes.

Bezienswaardigheden Koblenz: Festung Ehrenbreitstein | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Koblenz, kabelbaan Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Met de kabelbaan naar fort Ehrenbreitstein

Vanaf de Deutsches Eck heb je het vast al boven de stad uit zien tornen: Festung Ehrenbreitstein. Het fort werd in de 15de eeuw opgetrokken en wist aanvallen van welke vijand dan ook te overleven, behalve dan die van Napoleon, die het fort begin 1800 met de grond gelijk maakte. De Pruisen hebben het fort vervolgens herbouwd. Vanuit Festung Ehrenbreitstein heb je een geweldig uitzicht over Koblenz, maar je kunt ook het Landes Museum bezoeken, dat eigenlijk een verzameling kleinere musea is die verspreid zijn over het hele terrein. Het fort is zowel te voet, met de auto als pers bus te bereiken, maar het is het leukst om vanaf de oevers van de Rijn in de kabelbaan te stappen. Je kunt een combikaartje voor de kabelbaan en het fort kopen.

Schloss Stolzenfels

Zo’n 5 kilometer buiten het centrum torent Schloss Stolzenfels op een heuveltop: licht, woest versierd en met een bijzondere charme. Je snapt meteen waarom dit deel van Duitsland ook wel de Romantische Rijn wordt genoemd. Het schilderachtige kasteel is omzoomd door groen met de rivier op de achtergrond. De Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV nam het kasteel onder zijn hoede nadat de Fransen het vernietigden en maakte er zijn zomeroptrekje van. Het kasteel is eigenlijk nog helemaal in de stijl waarin Friedrich Wilhelm het achterliet. Je kunt er komen door op het station bus 650 te nemen, deze stopt op de parkeerplaats van het slot.

Bezienswaardigheden Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

3x lekker eten in Koblenz

 • Pfefferminzje
  Heb je zin in een goede kop koffie met wat lekkers erbij of wil je gezellig lunchen. Of heb je zin in een glas wijn? Bij Pfefferminzje is het goed toeven. Het huiskamerrestaurantje is gevestigd in een prachtig historisch knalroze pand met een gezellige tuin en een paar tafeltjes voor de deur.
 • Café Miljöö
  Zonder twijfel mijn favoriete restaurant in Koblenz (al was het alleen al vanwege de veel te veel umlauts op de o’s). Je doet er goed aan om de tafel vol te laten zetten met Duitse tapas en een goede fles lokale wijn open te trekken. De sfeer is gemoedelijk en het zit standaard lekker vol.
 • Einstein
  Heb je zin in een goed glas wijn, of in een cocktail? Bemachtig dan een tafeltje bij Einstein. Overal in deze bar hangen schilderijen van de wetenschapper. In de zomer is het goed toeven op het grote terras.

Logeren bij het GhOtel

Als je centraal wilt logeren in Koblenz zit je bij het GhOtel wel goed. Dit hotel ligt namelijk precies naast het centraal station en binnen 10 minuten wandel je naar het centrum. Het hotels heet officieel ene design hotel te zijn, maar écht bijzondere designelementen ontbreken. Wat het hotel wel biedt is heel fijne en ruime kamers, van alle gemakken voorzien. En ook de prijzen zijn prima.

Een stedentrip Koblenz plannen doe je zo

 • Als je met de trein naar Koblenz reist, moet je vanuit Nederland overstappen in Düsseldorf of Keulen. Boek je zo’n 3 maanden van te voren, dan kun je een treinkaartje naar Koblenz boeken vanaf €29.
 • Wil je Koblenz graag zelf gaan ontdekken? Snap ik. Bekijk alles over een stedentrip Koblenz.
 • Tip: Koblenz ligt aan het begin van de Moezel vallei en op iets meer dan een uur zuidelijker ligt Trier aan het einde ervan. Als je wilt kun je je stedentrip Koblenz dus uitbreiden met een stedentrip Trier, wat dagtrips in de buurt of een boottocht.  

Tags: Koblenz

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.