Korte vakantie in Noord-Engeland vanuit Newcastle

Heb je zin in een stedentrip Newcastle? Misschien een goede aanleiding om vanuit deze stad de rest van Noord-Engeland met een bezoek te vereren. Vooral als je de auto meeneemt op de boot liggen er prachtige kustplaatsjes, kastelen en natuurparken aan je voeten. Noord-Engeland is een geweldige plek voor rustzoekers, waar het woord 'massa-toerisme' nog niet in het woordenboek voorkomt. 

Korte vakantie Noord-Engeland vanuit Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Geloof het of niet, maar de zomermaanden en de vroege herfst zijn de perfecte reisperiode voor een stedentrip Newcastle en een korte vakantie in Noord-Engeland. Newcastle is een perfecte stad om je ontdekkingstocht door het noorden van Engeland te starten. De stad biedt een geweldige combinatie van historische overblijfselen, gewelidge moderne musea, gezellige pubs, leuke wijken en een bruisend nachtleven. En zodra je de stad uit bent, vind je niets anders dan rust in de glooiende heuvels die zijn bespikkeld met grootse kastelen, national parks en dramatisch uitziende ruïnes uit lang vervlogen tijden. 

Kilometers zandstrand: Tynemouth

Bij Noord-Engeland denk je waarschijnlijk niet meteen aan een strandvakantie. Maar ik moet je bekennen: ik heb in de zomermaanden zelden echt slecht weer in Engeland getroffen. Af en toe een dagje regen, maar toch vooral milde dagen vol zonneschijn. Klinkt goed, toch? De stranden ten noorden en zuiden van Newcastle zijn perfect om een dag of wat aan door te brengen. Tynemouth ligt zo'n 10 kilometer ten noorden van Newcastle en je kunt er heel eenvoudig met de metro of bus vanuit de stad komen. Tynemouth is populair bij 'Geordies' die zin hebben in een dagje strand, maar ook zeker bij surfers die de altijd woeste golven voor de kust wel kunnen waarderen. 

Van Newcastle naar Tynemouth | Mooistestedentrips.nl

Van Newcastle naar Tynemouth | Mooistestedentrips.nl

Wil je je dagje strand nog een beetje afwisselen met wat cultuur, breng dan een bezoekje aan Tynemouth priory dat op een klif uittorent boven de zee. De ruïnes van het kasteel en de abdij zijn maar liefst 2000 jaar oud en vanaf de klif heb je een prachtig uitzicht op het strand en de omgeving. De Tynemouth market is ook een aanrader, hier tik je geweldige vintage en tweedehands vondsten op de kop.

Festival EAT!

Of je nu in het voor- of najaar of juist in de zomermaanden Newcastle en Noord-Engeland bezoekt, je kunt zo maar met je neus in de boter vallen en het festival EAT! meemaken. 's Winters kun je naar de editie EAT! In, in het voorjaar naar EAT! Tea & Cake en 's zomers naar EAT! out. Maar naar welke editie je ook gaat, je kunt in ieder geval altijd genieten van het lekkerste eten dat de regio te bieden heeft, zoals vis, seafood, cake, brood en zoetigheden. 

Newcastle EAT festival | Mooistestedentrips.nl

Newcastle EAT! Festival | Mooistestedentrips.nl

Onwaarschijnlijk mooi: Durham

Het zou zonde zijn om Durham over te slaan als je in Newcastle bent. Durham is wonderschoon en is een geweldige dagtrip vanuit Newcastle waard. Het stadje is namelijk één van de mooiste in Engeland, met een schitterende kathedraal, een immens kasteel en het buitengewoon gezellige centrum van de stad dat uit smalle, met kniderkoppen geplaveide, straatjes bestaat. Bezoek in ieder geval Durham Cathedral, die als een fort over het water uittorent en een schitterend interieur heeft. Ook Durham Castle, dat nu deel uitmaakt van de befaame universiteit, kun je met een tour bezoeken. Vooral de kapellen en de zwarte trap zijn heel bijzonder.

Wandelen langs Hadrians wall

Watvoor barbaren moeten die harige Schotten wel niet zijn geweest, dat de Romeinse keizer Hadrianus er een muur voor bouwde, dwars door Groot-Brittannië van zo'n 90 kilometer lang. Tenminste, daar denk je wel even aan als je Hadrians Wall voor het eerst aanschouwt. De muur is nogal een bouwsel, met niet alleen een muur, maar ook forten, kastelen en wachttorens waar vroeger hele legioenen gelegerd waren om die harige Schotten maar buiten te houden. Daarvan zijn nu, dus bijna 100 kilometer lang, de resten nog van te vinden en langs Hadrians Wall liggen de mooiste wandelpaden van heel Engeland. Mocht je de hele muur langs willen lopen, dan ben je zo'n zeven dagen aan één stuk bezig. Maar aangezien de muur vlakbij Newcastle begint, kun je ook een klein deel meepakken. Op de handige website Handrians Wall Path kun je je wandeling plannen. Ook het boekje 'Hadrian's Wall Path' van Henry Stedman is een handig naslagwerk.

Twee stedentrips in één, van Newcastle naar Edinburgh

Wil je niet rondreizen, maar twee steden met elkaar combineren? Dan raad ik je aan om in Newcastle op de bus naar Edinburgh te stappen en een stedentrip Newcastle te combineren met een paar dagen in de Schotse hoofdstad. Edinburgh is perfect voor iedereen die houdt van historische en woest gezellige steden. Zodra je de stad binnenkomt zie je meteen het grootse Edinburgh Castle op een rots aan de rand van het centrum. De centrale straat van de stad, Royal Mile, kronkelt er, geflankeerd door gezellige pubs en schattige souvenirswinkels vol kilts, vanaf de benedenstad naartoe. Maar Edinburgh is vooral gezellig met een keur aan leuke cafés, pubs en goede restaurants. Lees hoe je Edinburgh kunt ontdekken op 3 totaal verschillende manieren

Van Newcastle naar Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Van Newcastle naar Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Vakantie in Noord-Engeland vanuit Newcastle? Zo doe je dat

Tags: Newcastle

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.