Kunst kijken in Luik

Dat je, als museumgek, beslist een stedentrip Luik moet maken, had je misschien niet verwacht. Maar het is toch echt zo. Net over de grens vind je in Luik een verzameling ontzettend interessante musea. Of je nu houdt van oude werken of hypermoderne werken. En ook gewoon op straat kun je in Luik kunst spotten.

Kunst kijken in Luik, de mooiste musea in Luik | Mooistestedentrips.nl

Tsja, dat imago van Luik hè. Dat is toch wel hardnekkig. Het beeld van Luik bij velen blijft toch ‘grauw en industrieel’, vaak verkregen door een ritje richting Ardennen dat langs de stad leidde en niet door een daadwerkelijk bezoek. Zonde, want Luik is een ontzettend leuke en bruisende stad. Het heeft niet de overduidelijke trekpleisters, zoals Antwerpen en Brussel dat hebben, maar Luik heeft wel een compleet eigen karakter. De stad is verrassend groen, compact en knus, je kunt er goed winkelen en heerlijk eten. En ook als je van kunst en cultuur houdt, mag je Luik dus niet missen. Op deze plekken kun je perfect kunst kijken in Luik.

Liège Guillemins: station zonder façade

Kom je naar Luik met de trein, dan is station Guillemins meteen een fijne binnenkomer voor de kunstliefhebber. Het treinstation werd in 2009 geopend en was bedoeld om van Luik een volwaardige grote treinstad te maken waar ook TGV’s konden stoppen. En met succes, want vanuit Luik ben je nu bijvoorbeeld binnen een mum van tijd in Brussel of Keulen. De bekende Spaanse architect Santiago Calatrava (wiens werk je uitgebreid kunt spotten in zijn thuishaven Valencia) ontwierp het station en hij wilde een min of meer ‘vrijstaand’ gebouw maken, dus een station zonder statige, ouderwetse façade en met succes: er is geen rechte lijn in het station te ontdekken.

Kunst kijken in Luik: station Liège Guillemins | Mooistestedentrips.nl

Kunst kijken in Luik: station Liège Guillemins | Mooistestedentrips.nl

La Boverie

Het mooie museum La Boverie ligt midden in het lommerrijke, gelijknamige park, net even buiten het centrum. Dat alleen al is een reden om er even langs te gaan, want het is er prachtig. Het gebouw maakte ooit deel uit van de wereldtentoonstelling in 1905 en is een aantal jaar geleden mooi opgeknapt. Nu is het in gebruik genomen als het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst in de stad. Er hangen werken van Monet, Van Gogh, Picasso en Magritte, maar er zijn ook heel interessante tijdelijke tentoonstellingen.

Musea in Luik, La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Kunst in Luik, Musée de Beaux Arts Luik | Mooistestedentrips.nl

Musée de Beaux Arts (BAL)

Blijf je liever in het centrum van Luik? Geen punt, want hier vind je ook genoeg bijzondere musea om te bezoeken. Zet in ieder geval koers naar het Musée de Beaux Arts (BAL). Toen ik dit gebouw voor het eerst zag, moest ik toch even slikken. Want zelfs de enorme vrolijke mural op de façade kan niet verhullen dat het gebouw een vreselijk lelijke, grijze kolos is. Maar eenmaal binnen merk je meteen dat die kolos zo zijn voordelen heeft, namelijk: enorme expositieruimtes, waardoor kunstwerken en schilderijen heel mooi tot hun recht komen. Er hangen veelal werken van locale artiesten en een bezoek aan het Musée de Beaux Arts (BAL) is als een reis door de tijd in de provincie Luik. Een aanrader.

Le Grand Curtius

Er huist maar liefst 7000 jaar geschiedenis in Le Grand Curtius, in een schitterend gebouw, vlakbij de Maas. In dit museum draait het vooral om toegepaste kunst en gebruiksvoorwerpen. De tentoonstellingen zijn in vijf verschillende verdiepingen verdeeld: wapens, archeologie, decoratieve kunst, glaswerk, religieuze kunst en Romaanse kunst. Het museum is groots ingedeeld (met veel pracht en praal) en het is erg leuk om er doorheen te wandelen.

Kunst in Luik, Le Grand Curtius | Mooistestedentrips.nl

Kunst in Luik, Le Grand Curtius | Mooistestedentrips.nl

Museum van het Waalse Leven

Het Museum van het Waalse Leven, ofwel het Musee de la vie Wallonne Liège, is gelegen aan de voet van de Montagne de Buren in een oud klooster en vertelt het leven van Luik door de eeuwen heen. Het museum is lekker ruim opgezet met mooie en kleurrijke exposities. Grappig is dat niet alleen aandacht wordt besteed aan de grote gebeurtenissen door de eeuwen heen, zoals de industriële revolutie en Eerste Wereldoorlog, maar ook de invloed van moderne huishoudelijke apparaten op het dagelijks leven in Luik.

Op de bodem van het zwembad

Stiekem de wens om eens in een leeg zwembad te wandelen? Dat kan dus gewoon in het centrum van Luik. Le Cité Miroir is misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Luik. Ooit was dit het eerste en enige overdekte zwembad in de regio en duizenden kinderen leerden er zwemmen. Het is gebouwd in prachtige Interbellum stijl in de jaren ’30 en voldeed destijds zelfs aan de Olympische eisen. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen, maar het pand is wel schitterend gerestaureerd en je kunt er terecht voor verschillende interessante foto-exposities. Vergeet ook niet om even plaats te nemen op de oude tribunes en uitgebreid om je heen te kijken.

Kunst in Luik, Le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Kunst in Luik, Le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Leuke restaurants in Luik

Honger gekregen van al dat kunst kijken? Begrijpelijk. Gelukkig hoef je in Luik nooit lang te zoeken naar een leuk terras of een gezellig restaurant om even bij te komen. Lees mijn artikel Smullen in Luik waarin ik de 10 leukste cafés en restaurants in Luik voor je op een rijtje zet.

Plan een stedentrip Luik

  • Alleen al vanwege het mooie station Guillemins is het de moeite om met de trein naar Luik te reizen. Bovendien is parkeren in Luik duur en ellendig. Als je 3 maanden van te voren je treinkaartje Luik reserveert, kun je de goedkoopste kaartjes regelen.
  • In Luik zijn genoeg leuke en goedkope hotels en appartementen te vinden. Vergelijk de prijzen van hotels in Luik en bekijk wat het beste bij jouw budget past.
  • Nog nooit in Luik geweest? Lees Verrassend Luik: 15 must-do’s voor de leukste bezienswaardigheden in Luik. In het weekend naar Luik? Dit kun je op zondag in Luik doen.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Luik.

Tags: Luik