Geniet als een local in Madrid

Madrid mag dan misschien geen lanen vol modernistische pareltjes hebben, zoals Barcelona. Niet aan het strand liggen, zoals Valencia. En niet boordevol Moorse paleizen staan, zoals Sevilla. Madrid heeft één ding, meer dan welke Spaanse stad ook: sfeer. En dat komt vooral door de vriendelijke, spontane en nieuwsgierige Madrilenen. Madrid verkennen als een local is dan ook niet moeilijk, ik geef je een aantal tips.

Geniet als een local van Madrid | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van Madrid is dat de locals gewoon overal komen, waar jij als bezoeker ook komt. Op zondagochtend zijn ze en masse te vinden op de grote openluchtmarkt El Rastro, ze genieten van de zon in het Parc del Retiro en eten 's avonds naast je in één van de tapasbars aan de Calle Cava Baja. Spreek je anderhalf woord Spaans, dan heb je in Madrid in een mum van tijd vrienden en ga je een geweldige tijd tegemoet. Bovendien kun je op diverse leuke manieren kennismaken met de locals.

Bezoek een hidden gem: Cerralbo Museum

Tijdens de tour 'Thee met de Markies' ga je mee met local Carlos naar het Paleis van de Marquis de Cerralbo, een vrij onbekend museum in Madrid. Je maakt een ware tijdreis en kunt zien hoe de aristocratische familie in de 19de en 20ste eeuw vol pracht en praal leefde. Het paleis biedt plaats aan een enorme hoeveelheid kunst, daterend uit de 16de tot 19de eeuw en je aanschouwt er bijvoorbeeld werken van Velázquez, El Greco en Rubens. Maar ook de sieraden, lampen en tapijten in de kamers die nog in vrij oorspronkelijk staat te zien zijn, zijn om je vingers bij af te likken. Daarna ga je met Carlos naar een leuk nabij gelegen café om onder het genot van een drankje en wat Spaanse lekkernijen je indrukken te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Ontdek de botanische tuin met een bioloog

Groot voordeel van Madrid: het is bijna altijd lekker weer. Doe als de Madrilenen en huur een bootje om lekker te peddelen in de vijver van het Parc del Retiro of ga lekker luieren op de grasvelden, terwijl je geniet van een drankje en mensen kijkt. Je hoeft niet ver te wandelen om nog iets bijzondetrs te ondernemen. Want botanist Raul geeft dagelijks rondleidingen in de nabijgelegen botanische tuin van Madrid. Niet alleen kom je meer te weten over de tientallen tropische en subtropische planten, zeldzame orchideën en cactii, maar je krijgt ook een soort mini-cursus botanie.

Parc del buen retiro, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Palacio Chrystal, Madrid | Mooistestedentrips.nl

In de sporen van de Spaanse burgeroorlog

In 1936 brak in Spanje een bloedige burgeroorlog uit, de koning werd verjaagd en een periode van dictatuur brak aan. Net als Barcelona werd Madrid, als hoofdstad van het bewind onder dictator Franco, zwaar getekend door de burgeroorlog en de dictatoriale heerschappij. Maar Madrid was ook het toneel van de terugkeer van de democratie, toen Franco in 1975 overleed. Met een lokale gids maak je een fietstocht langs de belangrijkste plekken van de Spaanse burgeroorlog en de zo fragiele teruggekeerde democratie, zoals Plaza España, de bunkers van Parque del Oeste, slagvelden bij Rio Manzanares  en Plaza de Cibeles.

Mijn favoriete plekken tussen de locals in Madrid 

 • Dosde Market
  Als je het leuk vindt om design van jonge ontwerpers te kopen en als je handgemaakte spulletjes op de kop wil tikken, moet je op zaterdag naar de Dosde Market in de wijk Malasaña. Er zijn tientallen kraampjes met ontwerpen van jong Spaans talent. Het is er altijd gezellig druk en er komen veel buurtbewoners op de markt af. 
 • Malasaña
  Als je dan toch op de markt bent, kun je meteen de omliggende wijk Malasaña gaan ontdekken. Hier kun je perfect vintage winkelen en je vindt er de gezelligste cafés om even koffie te drinken of lunchen. Mijn favoriet is Lolina Vintage Café met een geweldig retro interieur en lekkere, betaalbare lunchgerechten. 
 • Conde de Barajas
  Mijn favoriete terras in Madrid, verscholen op een pleintje niet ver lopen van de Plaza Mayor. Hier zit je geheid tussen de locals, krijg je bij elk drankje dat je bestelt een lekker hapje en op zondag pak je meteen even de kunstmarkt op het plein mee. 
 • El Anciano Rey de los Vinos
  Eén van de leukste tapasbars in Madrid, tegenover de kathedraal. Alleen al voor de vriendelijke eigenaren zou je hier 's middags of 's avonds aanschuiven. In de vitrine liggen schalen vol met lekkers en je moet ook een glaasje eigen wijn van de zaak proberen.

Vlooienmarkt El Rastro, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Tapas eten met de locals, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Reden waarom ik niet zo vaak foto's van mijzelf plaats: vaak zit ik ofwel te eten, of staat mijn haar alle kanten op.
In dit geval... allebei dus! Maar dit was wel een geweldige tapasbar in La Cava Baja.

Een stedentrip Madrid? Zo doe je dat!

 • Zo local mogelijk logeren? Huur een appartementje in één van de vele leuke wijken van Madrid. Je kunt een appartement huren in Madrid via bijvoorbeeld GowithOh.
 • Je vliegt al van Amsterdam naar Madrid in zo'n 2 uur met bijvoorbeeld Iberia of KLM, vanaf Eindhoven vlieg je met Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Madrid en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. 
 • Madrid op een leuke manier leren kennen? Stap op de fiets! Je kunt al een goedkoop een fiets huren in Madrid.
 • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Madrid.

Tags: Madrid

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.