De leukste stedentrips in december

Het kwik schiet onder nul, de feestdagen komen eraan, we hebben allemaal nog vrije dagen over. Ofwel: december is de perfecte maand om een stedentrip te maken. Natuurlijk kun je een geweldige kerstmarkt bezoeken, in België, Duitsland of dichtbij huis. Maar als je liever de warmte opzoekt in december is dat ook geen punt. Bekijk de leukste stedentrips in december.

De leukste stedentrips in december, stedentrips in de kerstvakantie | Mooistestedentrips.nl

De leukste kerstmarkten

In december heb je natuurlijk geen excuus nodig om een stedentrip te maken, want je kunt natuurlijk gewoon één van de leuke kerstmarkten bezoeken. Je hoeft er helemaal niet ver voor te rijden. Net over de grens in Duitsland vind je al heel bijzondere kerstmarkten, net als in België. Maar gewoon in Nederland genieten van glühwein en gezelligheid kan ook.

Kerstmarkt in Duitsland: Hannover | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip in december: kerstmarkt in Leuven | Mooistestedentrips.nl

 • Weer eens wat anders: Hannover
  Natuurlijk zou je naar de kerstmarkt in Keulen of Münster kunnen gaan. Maar als je eens een andere kerstmarkt wil bezoeken, dan kan ik Hannover van harte aanraden. Deze stad is nog niet zo bekend bij het grote publiek en dan heeft zo zijn voordelen: het is er allemaal nog lekker authentiek. Door de hele stad vind je kerstmarkten met verschillende thema’s. Ik was ontzettend gecharmeerd van de middeleeuwse kerstmark en de Finse kerstmarkt. Bekijk al mijn tips over Hannover
 • Wintertijd in Leuven
  Een stedentrip Leuven zou je wat mij betreft sowieso eens moeten maken. Leuven is beslist één van de mooiste steden in Vlaanderen. Maar in de winter lijkt het toch extra mooi te zijn. Het gigantische gotische stadhuis is prachtig verlicht, net als de rest van de stad trouwens, en je kunt naar de gezellige kerstmarkt. 
 • Altijd gezellig: Düsseldorf
  Als je niet te ver weg wilt, is Düsseldorf natuurlijk een goede keuze. Wist je dat je heel gemakkelijk een stedentrip in 1 dag naar Düsseldorf kunt maken? In de winter vind je er een handvol ontzettend gezellige kerstmarkten. En het is goed winkelen in Düsseldorf, dus je kunt er meteen je kerstinkopen doen.
 • Net over de grens: Osnabrück
  Nog geen uurtje over de Nederlandse grens: Osnabrück. Een prima keuze als je naar een echte Duitse kerstmarkt wilt, maar er geen uren voor in de auto of de trein wil zitten. Het centrum van Osnabrück is lekker compact, dus de kerstmarkt heb je zo gevonden.
 • De grootste kerstmarkt in België: Luik
  Wist je dat de grootste kerstmarkt van België eigenlijk heel dichtbij de Nederlandse grens ligt? Het kerstdorp van Luik is kilometers land en bestaat uit meer dan 200 chalets. Als dat geen reden is voor een winterse stedentrip Luik.
 • Knüs dichtbij huis: Utrecht en Maastricht
  Wil je gewoon dichtbij huis blijven en lekker in Nederland van de kerstmarkten genieten. In Utrecht is het ’s winters echt genieten met kerstmarkten vol handgemaakte producten en een winters wijnfestival (o ja, en sla Trajectum Lumen niet over). De bekendste kerstmarkt in Nederland is natuurlijk die in Maastricht, waar het Vrijthof is omgetoverd tot winterwonderland en je een schitterende lichtjesroute door de stad kunt lopen.

Kerstmarkt in Duitsland: kerstmarkt in Osnabrück | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Luik, foto door: WPT - J.P. Remy | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip in de kerstvakantie? Op naar Antwerpen

Er is eigenlijk geen perfecte maand voor een stedentrip Antwerpen, want een stedentrip Antwerpen kan stiekem altijd wel. Dat gezegd hebbende trekt Antwerpen in december alles uit de kast om het ons Nederlanders, en andere bezoekers, zo aangenaam mogelijk te maken. Ik bezocht Antwerpen in de winter en vind het heerlijk om een ritje te maken in het enorme reuzenrad naast de Schelde of een winters biertje te bestellen bij stadsbrouwerij De Koninck. En ja, oud en nieuw in Antwerpen. Ik vind het een aanrader. ’s Avonds uit eten of gewoon gezellig naar de markt wat eten en drinken om daarna bij de Schelde van het vuurwerk te genieten en elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Doen!

Oud en nieuw in Antwerpen, kerstvakantie Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Stedentrips in de winter: Boedapest in de winter | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip in december: kerstmarkt in Kopenhagen | Mooistestedentrips.nl

Prachtige stedentrips in de sneeuw

 • Praag
  Zeg je prachtige stad in de winter, dan zeg je Praag. Praag is een plaatje in de sneeuw en is een heel mooie winterse stedentrip. Er is een mooie kerstmarkt op het oude stadsplein, omgeven door de eeuwenoude gebouwen van de stad. Maar een ochtend dwalen door de Burcht van Praag of de mystieke Joodse wijk leren kennen, is toch ook wel heel bijzonder.
 • Kopenhagen
  Ik schreef niet voor niets het artikel Sprookjesachtig Kopenhagen, want de Deense hoofdstad mag dan de coolste van Europa heten, in de winter lijkt Kopenhagen wel te zijn weggelopen uit een sprookjesboek. Natuurlijk zijn er kerstmarkten, maar winterse ‘hygge’ gaat in Kopenhagen nog veel verder dan dat.
 • Boedapest
  Het is ’s winters genieten in Boedapest. De stad leent zich buitengewoon voor een winterse stedentrip. Wat dacht je van de prachtige thermale baden, waar het heerlijk warm badderen is, terwijl de sneeuwvlokjes om je heen dwarrelen. Of in de grote markthal echte Hongaarse specialiteiten proeven. En een enorm stuk taart in één van de klassieke koffiehuizen van Boedapest mag je natuurlijk ook niet missen.
 • Bratislava
  Misschien een wat onbekende parel, maar probeer toch maar eens in de winter. Bratislava is heel gemakkelijk en goedkoop te bereiken. Natuurlijk kun je er in december genieten van de kerstmarkt op het centrale plein van de stad, maar je kunt ook naar ijshockeywedstrijden, opera’s en musicals en schaatsen in één van de vele parken van de stad.

Wat is jouw favoriete stedentrip in december?

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.