Leuven: stad voor bierliefhebbers

Om nu één stad of dorp in België te bestempelen als dé bierstad, dat is eigenlijk onmogelijk. Want eerlijk: in zo veel steden en dorpen in België wordt zalig bier gebrouwen. Maar in Leuven nemen ze bier in ieder geval ontzettend serieus. Tijdens de Leuven Bierweekends proef je er het lekkerste bier dat de stad en omgeving te bieden heeft. Maar ook op andere momenten is Leuven, wat mij betreft, daarom zeker de stad voor bierliefhebbers.

Leuven: stad voor bierliefhebbers | Mooistestedentrips.nl

In april staat Leuven in het teken van bier. Tijdens de drie opeenvolgende zogeheten ‘bierweekends’ kun je in Leuven genieten van bierfestivals, workshops, food pairings en rondleidingen in brouwerijen. Maar eerlijk: eigenlijk is het in Leuven elk weekend gewoon bierweekend. Dus wanneer je ook naar Leuven wilt gaan, geniet van het lekkere lokale bier.

Bezoek brouwerijen in en rond Leuven

 • De Kroon
  Brouwerij De Kroon ligt in het plaatsje Delvaux en brouwt niet alleen het gelijknamige bier, maar ook Super Kroon dat volgens traditioneel recept wordt gebrouwen. Op zaterdag kun je mee met een rondleiding en proeverij, maar de brouwerij is bijna dagelijks geopend voor een hapje en drankje.
 • Brouwerij De Vlier 
  De Vlier ligt net even buiten Leuven, in Holsbeek. Elke zaterdag kun je er terecht voor een proeverij van bijvoorbeeld de amber en donkere bieren, maar ook het seizoensbier en de aperitiefbieren. Ik ben zelf erg gek op het Brut bier van De Vlier, een bier dat dankzij hergisting met champagnegist een fijne bubbel krijgt en daardoor aperitieven zoals Prosecco en Cava best kan vervangen (ik schonk het tijdens oud en nieuw, aanrader!). ’s zaterdags om 15:00 kun je mee met een rondleiding.
 • Hof Ten Dormaal
  De brouwers van Hof Ten Dormaal staan een beetje bekend als de ‘cowboys van het bier’ in België. Ze durven te experimenteren met bijzondere smaken en schromen er niet voor om te improviseren tijdens het brouwproces. Het Witgoud van Hof Ten Dormaal is inmiddels beroemd, omdat een deel van de hop tijdens het brouwproces wordt vervangen door witlofwortels (en ja, da’s best lekker!). Zaterdagmiddagen kun je bij Hof Ten Dormaal terecht in het proeflokaal. 
 • Domus Brauhaus
  Gewoon in Leuven een kleine brouwerij bezoeken? Dan moet je bij Domus Braugaus zijn, een kleine brouwerij die aan het gelijknamige café vast zit. De brouwerij is pas gerenoveerd en je kunt de Middeleeuwse kelder bezoeken en de 6 huisbieren proeven.

Bier proeven in Leuven, de leukste brouwerijen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Leuven, de leukste brouwerijen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Is het lekker weer? Dan kun je verschillende leuke biercafés en brouwerijen in en om Leuven ontdekken tijdens een Brouwerijfietstocht of andere bierfietstocht van Leuven Leisure. Er zijn fietstochten met verschillende bierthema’s. Deze vinden altijd plaats op zaterdag.

Beer hop: gezellige bierwandeling

Wist je dat je in en om Leuven meer dan 30 brouwerijen kunt vinden, van enorm tot fijn en klein? Onmogelijk natuurlijk om ze allemaal te bezoeken en alle bieren te proberen in een weekend. Wil je toch het beste meekrijgen van de stad en naast de bekende namen ook wat bijzonders proeven? Ga dan mee met de bierwandeling Beer hop.

Bier proeven in Leuven, bezoek brouwerij Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Leuven, bezoek brouwerij Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Een bezoek aan Stella Artois

Wil je best een keer zien hoe het er aan toegaat in een grote brouwerij? Dan kun je gerust mee met een rondleiding op zaterdag in de brouwerij van Stella Artois, dat onderdeel is van het grootste brouwerijconcern ter wereld. Stella hoort bij Leuven, zoals de Heineken Experience bij Amsterdam hoort. De rondleiding is heel interactief en natuurlijk drink je daarna een biertje.

De leukste biercafés van Leuven

 • M-Café
  Dit café hoort bij M van Museum, een museum dat je echt moet bezoeken tijdens je stedentrip Leuven. Maar het café is minstens net zo leuk. Er staan namelijk maar liefst 65 bieren op de kaart, waarvan de meeste alleen lokaal te verkrijgen zijn, zoals Alpaïde en Tumulus.
 • The Capital
  De Markt van Leuven wordt ook wel de langste bar ter wereld genoemd, zo veel leuke cafés staan er schouder aan schouder. Zoek een comfortabel plekje bij The Capital, want dit café noemt zichzelf het grootste biercafé ter wereld, met maar liefst 2000 Belgische bieren op de kaart. Waar ze die opslaan? Nou, in de kelder die je door de glazen vloertegels in de zaak kunt zien.
 • Fiere Margriet
  Bij dit café is het eigenlijk altijd wel gezellig. Er staan 280 bieren op de kaart, waarvan een hoop lokale specialiteiten. Kun je niet kiezen? Het (wisselende) bier van de maand bestellen is altijd een goede keuze.

De leukste biercafés van Leuven | Mooistestedentrips.nl

Biercafés en bierfestivals in Leuven, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Bierfestivals in Leuven

Wil je het niet van het toeval laten afhangen? Dan kun je natuurlijk altijd een stedentrip Leuven maken als er een bierfestival aan de gang is. Plan bijvoorbeeld een weekendje weg tijdens:

Plan een stedentrip Leuven

Tags: Leuven

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.