Mini-break in Nederland: Amersfoort

Het is niet helemaal eerlijk, maar ik zie Amersfoort een beetje als een klein-Utrecht. Met grachtjes, mooie geveltjes en schitterende historische panden. Toch doe ik Amersfoort daarmee tekort. De stad heeft een geweldige sfeer, bijzondere industriële creativiteit in De Nieuwe Stad en Amersfoort heeft zelfs een stadsstrand aan de Eem. Genoeg reden om Amersfoort eens te ontdekken, toch? 

Mini-break in Nederland: Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Middeleeuws knus

Loop je door het centrum van Amersfoort dan reis je eeuwen terug in de tijd. Niet zo vreemd ook, want Amersfoort ontstond in de 13de eeuw als vestingstad en de sporen daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar. Zo was de Koppelpoort -nog altijd in puike staat- onderdeel van de oude stadsmuur en even verderop vind je 'de muurhuizen' die bovenop het fundament van één van de eerste stadsmuren van Amersfoort gebouwd zijn. Middenin het centrum torent de Onze Lieve Vrouwentoren trots over de hele stad uit. Je kunt deze mooie toren bijna dagelijks bezoeken.

Amersfoortse geschiedenis en grensverleggende kunst

Wil je tijdens je weekend Amersfoort ook een museum met een bezoek vereren, dan vind je vast een museum dat je aanspreekt. In Museum Flehite, gevestigd in prachtige muurhuizen met trapgeveltjes en rood-witte luikjes, ga je in vogelvlucht door de geschiedenis van Amersfoort aan de hand van schilderijen van Jacob van Campen en Matthias Withoos, de industriële ontwikkelingen langs de Eem, de Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Amersfoort: Koppelpoort | Mooistestedentrips.nl

Amersfoort Beiaardschool | Mooistestedentrips.nl

Museum Flehite Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Misschien niet bekend, maar abstract kunstenaar Piet Mondriaan werd in Amersfoort geboren en zijn huis is omgetoverd tot museum. De vaste tentoonstelling toont Mondriaans leven en zijn werk, maar er is ook plaats voor kunstenaars en architecten die zijn lijn hebben voortgezet. Een absolute aanrader is Kunsthal KaDe aan de Eem, waar architectuur, (moderne) kunst, design en eigentijdse cultuur samenkomen in het grensverleggende Eemhuis. Leuk: als je de Kunsthal bezoekt, krijg je meteen een vrijkaartje om nog eens terug te komen.

Aan de Eemhaven

Zo'n eeuw geleden tierde de industrie nog welig aan de Eemhaven, maar tegenwoordig is dat weer een plek om te winkelen, wonen, uit eten te gaan en zelfs met je voetjes in het zand te zitten. Amersfoort heeft een heus stadsstrand. Bij Zandvoort aan de Eem is het goed toeven als het lekker weer is, je hebt bovendien mooi zicht op de rivier en de prachtig opgeknapte industriële panden aan de overkant. Daar kun je bij Merlot trouwens fijn eten en ook hele mooie wijnen proberen.

Amersfoort Eemhaven | Mooistestedentrips.nl

Streetart Amersfoort Eemhaven | Mooistestedentrips.nl

Amersfoort Eemhaven | Mooistestedentrips.nl

Amersfoort d'Eersteling | Mooistestedentrips.nl

De nieuwe stad

Net achter de Eemhaven stonden vroeger tandpasta- en zeepfabrieken, maar nu is het genieten geblazen van de industriële architectuur van weleer in combinatie met allerlei nieuwe, creatieve initiatieven: De Nieuwe Stad. Een absolute must-see in Amersfoort! In de oude fabriekshallen huizen nu leuke winkels, galeriën, oer-gezellige horeca en creatieve ondernemers. 

Eten en drinken in Amersfoort: de leukste restaurants | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Amersfoort: de leukste restaurants | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Amersfoort: de leukste restaurants | Mooistestedentrips.nl

Bij Kroast kun je alle kanten op: lekker binnen zitten, buiten in de kleine kas of met uitzicht op de Eem. Het restaurant is opgezet met respect voor het industriële pand, het was namelijk ooit een zeepfabriek. Je kunt vanaf 's ochtends vroeg al in het restaurant terecht en er tot 's avonds laat blijven. Probeer in ieder geval een keer het Chef's menu uit.

Winkelen in Amersfoort

Persoonlijk vind ik Amersfoort stukken leuker dan Utrecht als het om winkelen gaat. Het is er niet zo druk en het aanbod is dik in orde. Op de Langestraat vind je de geijkte ketenwinkels, maar in de zijstraatjes zitten leuke boetieks. Schiet bijvoorbeeld de Krommestraat in voor leuke boetieks, vintage winkels, gezellige koffie drinken of lekkere biertjes shoppen.

In De Nieuwe Stad vind je bijzondere winkels, zoals 751 Re-Design met allerlei leuke accessoires van hergebruikte materialen. Bij de buren Oleo koop je heerlijke Italiaanse olijfolies, pasta's en wijnen. Loop vooral even binnen bij Letterpers voor grafisch design, bijzondere kaartjes of op maat posters en kaartjes.

Amersfoort winkelen: Krommestraat | Mooistestedentrips.nl

Winkelen Amersfoort: De Nieuwe Stad | Mooistestedentrips.nl

Winkelen Amersfoort: De Nieuwe Stad | Mooistestedentrips.nl

Borrelen en smullen 

Eerlijk is eerlijk, het is maar moeilijk kiezen in Amersfoort. Het wemelt er namelijk van de onzettend gezellige cafés en goede restaurants. Op Het Lieve Vrouwekerkhof is het goed toeven op één van de terrasjes, maar het kan druk zijn. Net als aan de Hof. Duik liever één van de kleinere cafés in, bijvoorbeeld Café Onder de Linde in een eeuwenoud pandje aan de Appelmarkt. Bij 't Filmhuis even verderop is het ook leuk.

Visliefhebbers schuiven 's avonds aan bij De Viszaeck voor oesters, mosselen en heerlijke vis, maar ook gewoon fish 'n chips. Van dezelfde eigenaar: De Pastinaeck als je van lekker en bijzonder Hollands eten houdt, zoals runderbavette. De boeren boterhammen en tosti's voor de lunch zijn trouwens ook fijn. Een enorm leuk concept is Hoog Vuur in De Nieuwe Stad. Hier eet je gerechten met lokale producten, die in één van de geweldige hout gestookte ovens worden bereid. 's Middags kun je er voor een prikkie je eigen lunch klaar maken aan een grote tafel vol lekkernijen. De sfeer is er super.  

Uit eten Amersfoort: Hoog Vuur | Mooistestedentrips.nl

Uit eten Amersfoort: Hoog Vuur | Mooistestedentrips.nl

Uit eten Amersfoort: Hoog Vuur | Mooistestedentrips.nl

Absoluut doen in Amersfoort

  • Bootje varen! Huur een sloepje en je kunt (zonder vaarbewijs) een hele middag, of gewoon de hele dag, genieten op het water.
  • Maak een wandeling door Amersfoort. Ontdek het mooiste van de stad met een wandelroute die je bij de VVV kunt kopen. Met gele, rode en groene pijlen staan overigens 3 wandelingen door de stad aangegeven, ze hebben verschillende thema's. Je kunt ook de Amersfoort App downloaden, een handige mobiele gids.
  • Vlakbij Amersfoort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog Kamp Amersfoort opgetrokken, een strafkamp en doorgangskamp waar ongeveer 37.000 mensen verbleven tijdens de oorlogsjaren. Inmiddels zijn gedeeltes van het kamp nagebouwd en zijn er herinneringsmonumenten. Een bijzondere plek om te bezoeken.
  • Amersfoort was ooit de bierstad van Nederland, nu is er nog één brouwerij. Maar dat is wel een hele leuke: De Drie Ringen. De Vuurvogel is een biertje met een bijzondere geschiedenis en het proeven waard. Liefhebbers van Kölsch kunnen de CorDeux wel waarderen.
  • Meer van de wijn? Ga dan mee met Wijnroute Amersfoort, een wandeling die drie keer per jaar wordt georganiseerd waarbij wijnproeven, lekkernijen en leuke Amersfoortse weetjes centraal staan. 

Logeren bij Lange Jan Hotel

Dat dit hotel maar 1 ster heeft is bijna onbegrijpelijk. Centraler in Amersfoort kun je namelijk bijna niet overnachten, je slaapt namelijk naast de beroemde Onze Lieve Vrouwetoren, die de locals liefkozend Lange Jan noemen. Het hotel is gevestigd in een schattig oud pand uit de 18de eeuw, maar is helemaal gerenoveerd. De terrasjes aan het plein zijn zeker in de zomer een fijne bijkomstigheid.

De kamers zijn erg netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. De kleinste kamers zijn misschien een beetje compact, maar er zijn ook ruimere kamers verkrijgbaar die bovendien over een eigen douche en toilet beschikken. Beneden is er een café en achter is het heerlijk zitten op het terras. 

Lange Jan Hotel, Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

  • De prijs van dit hotel is erg fijn. Je boekt al een kamer in het Lange Jan Hotel vanaf €50 per nacht.
  • Onder het hotel vind je een Ierse pub, maar eigenlijk vind je aan het plein genoeg leuke horeca. Een van mijn favorieten is 't Kannetje.
  • Bezoekers van Booking.com geven het Lange Jan Hotel een 8,7.

Ben jij weleens in Amersfoort geweest? Vond je het leuk?

Meer mini-breaks in Nederland? Bekijk ook de leukste hotspots in Den Haag en Zwolle.

Tags: Amersfoort Mini-break in Nederland

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.