Mini-break in Nederland: Delft

Delft is een ontzettend populaire bestemming voor een dagje weg, zowel bij Nederlanders als buitenlandse bezoekers. En als ik zo langs de dromerige grachtjes wandel, terwijl de terrasjes op het water langzaam gevuld raken, de zon boven de trapgevels uitpiept en de Delftsblauwe vazen en kopjes glanzen vanachter de ramen, snap ik wel waarom. Hoog tijd om de stad van Johannes Vermeer eens wat beter te leren kennen.

Dagje Delft, bekijk alle tips en hotspots | Mooistestedentrips.nl

Dagje Delft, bekijk alle hotspots in Delft | Mooistestedentrips.nl

Dat Delft ooit één van de rijkste en meest belangrijke steden van Holland was, staat als een paal boven water. De stad werd zo rond 1100 gesticht en vanaf de 13de eeuw kwam de handel goed op gang toen er een kanaal naar de Maas werd gegraven. Maar de echte rijkdom heeft Delft te danken aan de bloeiende aardwerk industrie. Het Delftsblauw was ooit het meest populaire aardewerk en porselein ter wereld, en nog steeds komen tienduizenden bezoekers zich jaarlijks vergapen aan de prachtige vazen, tegeltjes en serviezen.

Meester uit de Gouden Eeuw Johannes Vermeer maakte Delft wereldberoemd dankzij zijn schilderijen met zicht op Delft en de ontroerende portretten van jonge vrouwen. Maar tegenwoordig is Delft voornamelijk een knusse en gezellige studentenstad waar je heerlijk kunt koffieleuten, shoppen en cultuur snuiven.

Voldersgracht: meeste hotspots per vierkante meter

Een goede plek om je dagje Delft te beginnen is de Voldersgracht, je loopt er vanaf het station in een minuut of 10 naartoe. Dit is één van de gezelligste grachtjes van de stad. In de prachtige historische panden met trap- en klokgevels huizen een bonte verzameling horeca, winkels en hostels. Je bent echt wel een paar uur zoet als je alle leuke adresjes wilt ontdekken. Begin in ieder geval met een goede kop koffie bij Pleck.

Volgens eigen zeggen is Pleck supermarkt en healthy hotspot in één en ik snap het concept wel. Je kunt er ontzettend gezellig zitten, terwijl je een goede kop koffie drinkt en een stuk taart verorbert. Maar er is ook een fijne lunchkaart. Terwijl je de kruimels nog van je bordje prikt, kijk je je ogen uit. Er zijn namelijk zo veel leuke hebbedingen te krijgen blij Pleck: van tassen en riemen, tot kaarten en cactussen. Schijnt de zon, probeer dan één van de tafeltjes buiten te bemachtgen.

Pleck, hotspot in Delft | Mooistestedentrips.nl

Pleck, hotspot in Delft | Mooistestedentrips.nl

Bij de buren, Instore, is het ook fijn winkelen. Je vindt hier leuke kleding, soms met een dikke knipoog naar het verleden, mooie sieraden, tassen en papierwaren. Als je even cultureel wilt doen, hoef je niet veel verder te lopen. Aan de Voldergracht vind je namelijk ook het Vermeer Centrum. Over Johannes Vermeer is helaas niet erg veel bekend, maar wel dat hij was aangesloten bij het Lucas Gilde en het centrum is dan ook gevestigd in het oude pand van het gilde. Je wandelt er als het ware door de wereld van Vermeer in de 17de eeuw, al mist het centrum helaas een echt werk van de meester.

Dorst gekregen? Zin in lunch? Op naar de volgende hotspot, want Kek is ook al zo'n leuke stek aan de Voldersgracht, waar je zowel kunt eten, drinken als shoppen. Al lijkt eten hier meer centraal te staan. Je bestelt hier heerlijke verse sappen en smoothies, de moeite waard. Als je een echte zoetekauw bent, mag je trouwens Van der Burgh Chocolaad, net om de hoek aan het Vrouwenregt ook niet missen. De fairtrade chocolade in prachtige verpakkingen is niet te versmaden.

Instore, hotspot in Delft | Mooistestedentrips.nl

Kek, hotspot in Delft | Mooistestedentrips.nl

Markt: terrasje pakken

Je wordt als vanzelf naar de Markt in Delft getrokken, de toren van de imposante Nieuwe Kerk steekt overal bovenuit. De leden van het koninklijk huis vinden hier hun laatste rustplaats en het interieur van de kerk is mooi en stemming. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de markt, het stadhuis en de rest van Delft. Toen ik Delft bezocht, viel ik met mijn neus in de boter en was het Original Market in Delft en kon ik heerlijk langs alle kraampjes vol leuk design en handgemaakte accessoires lopen. Wees gerust, de Original Market wordt vaker georganiseerd. Maar de Markt is sowieso een goede plek om even een terrasje te maken en mensen te kijken.

Shoppen in Delft

Eerlijk is eerlijk, ik ben weleens in leukere steden geweest om te winkelen (zo was ik enorm verrast door Deventer, en ook Haarlem is een leuke winkelstad). Maar in het compacte centrum van Delft kom je best een paar leuke zaakjes in boetieks tegen. Zo vond ik de Oude Langedijk een erg leuke winkelstraat. Ik was er onder de indruk van de mooie interieuren bij Seven Days en kon ik bijna niet kiezen uit alle mooie tassen en slippertjes bij The Little Green Bag. Bij Hills & Mills kun je nog even terecht voor een overheerlijke lunch met uitsluitend biologische ingrediënten, of je zet koers naar de bekende Beestenmarkt. De horeca is hier wat toeristischer, maar wel gezellig, en je doet er goed aan even bij Bij Marlies binnen te wandelen voor een leuke nieuwe outfit.

Vrouwenregt, Delft | Mooistestedentrips.nl

Uitzicht vanaf de Nieuwe Kerk, Delft | Mooistestedentrips.nl

Absoluut doen in Delft

  • Het Prinsenhof speelt een sleutelrol in de Nederlandse geschiedenis. Willem van Oranje woonde hier namelijk en waar hij de opstand tegen de Spanjaarden voorbereidde en hier werd hij uiteindelijk ook vermoord. Een bezoekje aan Het Prinsenhof is dan ook een echte must tijdens een dagje Delft.
  • Delft vanaf het water ontdekken? Geen probleem. Je kunt natuurlijk mee in zo'n grote rondvaartboot, maar je kunt ook zelf een sloepje huren.
  • Meer te weten komen over Delftsblauw aardewerk? Ga mee met een rondleiding door aardewerkfabriek De Delftse Pauw. Je ziet hoe het aardewerk wordt ontworpen, gemaakt en beschilderd. Een fraai stukje ambacht. 
  • Wil je de wereld van Johannes Vermeer buiten het Vermeer Centrum leren kennen? Pik dan voor €2 de Vermeer Wandeling op bij het VVV en treed in de voetspoten van de oude meester.
  • Als je het echte werk van Vermeer wilt zien, zul je toch echt naar Den Haag moeten. Geen probleem, want dat ligt op zo'n 10 minuten rijden met de trein. In het Mauritshuis zie je bijvoorbeeld het wereldberoemde Meisje met de parel. Wil je een dagje Delft en Den Haag met elkaar combineren? Bekijk dan ook mijn Mini-break in Den Haag.
  • Na al die historische pracht en praal toe aan wat moderns? Combineer een dagje Delft en Rotterdam in één weekend. In Rotterdam valt zo veel te beleven. Bezoek de Kunsthal, ga winkelen in het Oude Noorden of lunchen op Katendrecht. Bekijk mijn tips in de CityGuide Rotterdam of ontdek 3 bijzondere wijken in Rotterdam.

Logeren bij Hotel Johannes Vermeer

Geen hotel dat zoveel 'Delft' uitademt als Hotel Johannes Vermeer, aan de Molslaan op loopafstand van alle bezienswaardigheden en veel winkels. De hotel houdt een beetje het midden tussen een bruine kroeg en een leuke vintage winkel. Dit geeft het hotel echter geen oudbollige uitstraling, ik zou het meer een 'huiskamer gevoel' noemen. Je loopt al net zo gemakkelijk de gezellige gelijknamige brasserie in, waar je prima kunt lunchen. 

Hotel Johannes Vermeer, Delft | Mooistestedentrips.nl

Hotel Johannes Vermeer, Delft | Mooistestedentrips.nl

Beneden word je verwelkomd door een enorme muurschildering van 'Het meisje met de parel', en de muur achter het ontbijtbuffet is voorzien van klassieke Delftsblauwe tegeltjes. In de rest van het hotel hangen ook replica's van de werken van Vermeer. De kamers zijn veelal ruim en ook in Delftse sferen ingericht. Probeer een kamer op de bovenste verdieping te bemachtingen, die zijn ruim en sfeervol dankzij de balken. 

Houd je van weekendjes weg in Nederland? Leuk, ik ook!
Je bekijkt de mooiste steden in Nederland bij Mini-break in Nederland.

Tags: Mini-break in Nederland

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.