Mini-break in Nederland: Deventer

In Deventer is het heerlijk verdwalen. Het centrum van de kleine Hanzestad bestaat uit een wirwar van straatjes die geen van alle recht lijken te zijn en allemaal uit lijken te komen op alweer zo'n gezellig pleintje, met cafés en terrasjes. Ook leuk: in Deventer vind je nog echt bijzondere boetieks en winkeltjes, want de stad een geweldige bestemming maakt voor de shoppers onder ons. Een mini-break in Deventer is zo gek nog niet.

Mini-break in Nederland: Deventer | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenoude Hanzestad

Deventer is eeuwenoud en wonderschoon. Hoewel de naam van de stad uit de 8ste eeuw stamt, zijn er zo her en der ook Romeinse overblijfselen gevonden en worden er nog weleens Romeinse munten en andere vondsten uit de 3de eeuw opgegraven. Maar het ging Deventer pas echt voor de wind halverwege de Middeleeuwen, toen de stad uitmaakte van het Hanzeverbond en er langs de IJssel flink werd gehandeld. Grote schepen konden er in de 12de eeuw al aanleggen, waardoor Deventer een belangrijke havenplaats werd. In de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van de stad flink getroffen door bombardementen: slechts 2500 van de 11.000 huizen bleven overeind.

Weekendje weg, Deventer. Waalstraat | Mooistestedentrips.nl

Mini-break in Nederland: Deventer | Mooistestedetrips.nl

Kleine stad, grote festivals

Tegenwoordig zullen de meeste mensen Deventer kennen van de vele festivals. Zo herleeft jaarlijks eind december het Engeland uit de 19de eeuw in volle glorie in de oude straten van het centrum tijdens het Dickens festijn. Bijna 1000 personages uit de beroemde boeken Dickens komen elk jaar weer tot leven, terwijl de duizenden bezoekers zich tegoed doen aan punch en gepofte kastanjes. 's Zomers is Deventer het toneel van Deventer op stelten en is het vier dagen lang genieten van allerhande buitentoneel en kleinkunst. De eerste zondag van Augustus komen duizenden boekenwurmen naar Deventer voor de Deventer Boekenmarkt om leuke strips en kinderboeken, lieteratuur of bijzondere antiquiteiten op de kop te tikken. 

Skyline van Deventer

Het centrum van Deventer is een wirwar van straatjes, hofjes en pleintjes, en het is eigenlijk gewoon het leukst om een beetje te verdwalen. Mocht je toch niet zonder een portie cultuur kunnen, zet dan koers naar het centrale plein van Deventer: de Brink. Hier vind je in de prachtige monumentale Waag het Historisch Museum waar je dit jaar de expositie 'De Schatkamer' kunt bekijken, waarbij de vele historische vondsten van de stad te zien zijn. Ga je met de kids op stad, dan kun je niet om het Speelgoedmuseum heen. Een bezoek aan de Grote of Lebuïnuskerk is ook de moeite waard, als je de toren beklimt word je beloond met een prachtig uitzicht over Deventer. Als je op het plein staan, ben je vlakbij de IJssel en kun je net zo goed even naar de overkant wandelen om de heuze 'skyline' van Deventer te bewonderen.

Skyline van Deventer | Mooistestedentrips.nl

Minibreak in Nederland: Deventer | Mooistestedentrips.nl

Koffieleuten in Scandinavische sferen  

Maar Deventer is bovenal reuze gezellig. Vanaf 's ochtends vroeg staan op de pleintjes de stoeltjes al uitnodigend op het terras. Op de Brink kun je kiezen waar je wilt neerploffen, het is bijna overal wel leuk. Maar wil je iets bijzonders, duik dan weer die kleine straatjes in. Leuke hotspot is Brood van Joop waar de ambachtelijke broden je al tegemoet geuren, maar waar je ook een fijne kop koffie kunt drinken met een lekker stuk taart erbij. Even verderop waan je je in Scandinavische sferen bij De Noorman. Hier is het tijd voor een echte Zweedse Fika, ofwel: koffie met gebak. Maar iets lekkers te lunchen bestellen kan ook.

Uitgebreid lunchen is leuk in de tuin van A taste of Honey, verstopt in de Spijkerboogsteeg. Je bestelt hier hele goede bagels. Wil je liever een koffie to go? Dan moet je gewoonweg langs De Bonte Klipper, waar je niet alleen een kop koffie kunt bestellen, maar ook nog eens de heerlijkste koffiebonen, thee en chocolade voor thuis meeneemt. Wil je even hip lunchen: op naar Café Dok H2O, een oude opslagloods met een gezellig café en goed terras. 

De Noorman, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Brood van Joop, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Verrassend leuke winkels

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelden zo verrast geweest door het uitgebreide en vooral originele winkelaanbod als in Deventer. Wat vooral leuk is, is dat er nog zo ontzettend veel onafhankelijke winkeltjes te vinden zijn. Vooral de Grote en Kleine Overstraat en de Spijkerboogstraat bieden een geweldig aanbod aan leuke boetiekjes. Zo laat Dol op Wol zien dat breien en haken absoluut niet alleen iets van oude dames is, met een geweldige collectie wol en leuke inspiratie.

Hoge Ramen is gevestigd in drie enorme panden, waar je terecht kunt voor kleurrijke retro kleding en allerlei leuke hebbedingetjes. Hiervoor ben je aan de overkant ook aan het goede adres bij Holy Cow. Ook bij Hemelse Hebbedingen moet je even rondsnuffelen, net als tussel de honderden prachtige kaarten en papierwaren van Alternote. Schiet aan de overkant van de Brink de Waalstraat in voor leuke antiekwinkeltjes en koffie- en theewinkel Roemar die in de 'Theesteeg' de meest geweldige soorten thee heeft uitgestald.

Holy Cow, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Holy Cow, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Tot in de late uurtjes

Het is trouwens helemaal geen ramp om 's avonds in Deventer te blijven hangen. Ik had niet verwacht om in een relatief kleine stad zo'n enorm aanbod aan kwlaitatief hoogstand amusement te vinden. Laten we gewoon even bij het belangrijkste beginnen: de lege maag. Die is in Deventer al snel gevuld, bijvoorbeeld bij 't Arsenaal, vlak achter de kerk. Je bestelt hier al een driegangen diner voor onder de €40. Zeker proberen: het Hanzedessert, een hangop met Deventer koek likeur.

Boas, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Restaurant 't Arsenaal in Deventer | Mooistestedentrips.nl

Ook bij Boas kun je met een gerust hart aanschuiven. Er lijkt altijd wel volk te zitten en dat is een goed teken. Het is ook leuk om hier tijdens de lunch allerlei kleine gerechtjes te bestellen. Daarna kun je het zo laat maken als je wilt. Loop even binnen bij De Hip, waar je niet alleen terecht kunt voor Dutch design en fairtrade items, maar ook met de voetjes van de vloer kunt. Bouwkunde is een bijzonder theater. Zo intiem, dat je bijna bij de artiesten op schoot zit. Je kunt er ook goed eten. 

Overnachten bij Hotel Gilde

Alleen al voor het schitterende oude pand waarin Hotel Gilde is gevestigd zou je er logeren. Je slaapt namelijk in een pastorie uit 1751 en overal in het hotel vind je nog schitterend oude details. Zo zie je in de lobby nog gotische bogen en zijn de glas-in-lood ramen nog prachtig bewaard gebleven. In de oude pastorietuin is nu een knusse tuin waar je 's avonds even een wijntje kunt drinken. 

Gilde Hotel, Deventer | Mooistestedentrips.nl

De kamers van Hotel Gilde zijn niet heel bijzonder, maar wel lekker licht en ruim. Sommige kamers hebben een balkon met een zitje dat uitkijkt over de mooie tuin en logeer je bovenin, dan heb je kamer met authentieke balken en dat is toch wel weer sfeervol. 

  • Bekijk de actuele tarieven van Hotel Gilde.
  • Vanaf Hotel Gilde wandel je zo naar het Burgerweeshuis, een verrassend leuke concertzaal in een prachtig pand waar regelmatig leuke en bekende bands optreden. 
  • Bezoekers geven het hotel een 7,6 op Booking.com.

Ben jij weleens in Deventer geweest? Vond je het leuk?

Zin in een weekendje weg in Nederland? Bekijk ook de mini-breaks in Amersfoort, Den Haag en Zwolle.
Nooit een nieuw artikel missen? Volg mij dan op Bloglovin'

Tags: Mini-break in Nederland Deventer

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.