Mini-break in Nederland: Groningen

Toegegeven, voor de meesten onder ons is het een flink eind rijden. Maar dan heb je meteen een perfect excuus voor een weekendje Groningen. Want dat je er een heel weekend van moet maken, dat staat wel vast. Je kunt namelijk geweldig winkelen en uit eten in Groningen en in de parken of hofjes is het heerlijk rust zoeken. Bekijk alle tips voor een leuke mini-break Groningen.

Mini-break in Nederland: Groningen | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Groningen, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Groningen, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Grappig: Groningen stad begon ooit als het Drentse Brinkdorp en de eerste sporen van bewoning stammen uit 300 voor Christus. In 1040 was het de meest noordelijke post van het Bisdom Utrecht, verwierf het stadsrechten en is daarmee één van de jongste grote steden in Nederland. Door de eeuwen heen werd de stad, vanwege de gunstige strategische ligging, flink belegerd en aangevallen. Groningen bestaat in haar huidige vorm vanaf ongeveer 1800. Maar één van de meeste tekenende jaartallen voor de stad is misschien toch 1640. Toen opende de Rijksuniversiteit haar deuren en daarmee zette Groningen zich voor altijd als studentenstad op de kaart.

De opzet van de binnenstad van Groningen stond vanaf de middeleeuwen wel vast en aangezien het lokale bestuur de fiets altijd flink heeft gepromoot, en het centrum van Groningen voor een groot deel autovrij is, is het heerlijk dwalen door de smalle straatjes, omzoomd door de mooiste historische panden en langs de grachtjes en singel. Natuurlijk mag een bezoekje aan de Martinitoren niet ontbreken (al vond ik de A-kerk stiekem mooier), want vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Groninger Museum | Mooistestedentrips.nl

David Bowie is... Groningen | Mooistestedentrips.nl

Wonderlijke kunstschatten

Blijf echter niet hangen in het centrum, want net buiten de singel vind je juist wat bijzondere bezienswaardigheden. Zo vind je vlakbij het centraal station op en soort eilandje het Groninger Museum. Ook ik ging naar dit museum vanwege de beroemde tentoonstelling David Bowie is… deze exhibitie is één van de beste die ik ooit zag en gelukkig is deze verlengd tot en met 10 april 2016. Sla ook de rest van het museum niet over. Het pand, dat werd ontworpen door de Mendini architecten, is wonderlijk en herbergt geweldige kunstschatten, waaronder eeuwenoud porselein, historische vondsten uit de regio en een prachtige collectie Groningse expressionisten opererend onder de naam De Ploeg. Aan de andere kant van het centrum is buiten de singel het Noorderplantsoen de perfecte plek voor een wandeling of picknick. Het park is elke augustus bovendien het toneel van het Noorderzon Festival, dat een perfecte aanleiding is voor een weekendje Groningen.

Winkelen in Groningen: FOLK | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Groningen, no25 | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het centraal station loop je waarschijnlijk het centrum in via de Folkingestraat. Deze was vroeger het hart van de bedrijvige joodse buurt en je kunt nog altijd de statige synagoge met het prachtige interieur bezoeken. Nu staat de straat vooral voor leuke winkels en eettentjes. Folk mag je in ieder geval niet overslaan, het is er nog moeilijk kiezen uit alle mooie kledingstukken, accessoires en papierwaren. Vervolg je weg richting de Oude Kijk in het Jatstraat. In deze straat met de bijzondere naam vind je een keur aan leuke koffietentjes en winkels. Bij de Holtbar kun je leuke accessoires en hebbedingetjes kopen of even neerploffen met een kop koffie. Dat laatste kan ook prima aan de overkant bij No25 waar het fijn bijkomen is met een broodje of een vers sapje.

Struikelen over vintage winkels

Vintage liefhebbers zullen Groningen geweldig vinden, want je struikelt er bijna over de bijzondere vintage winkels. In het centrum is Stardust een bekende vintage winkel, waar je vintage Levi’s 501 spijkerbroeken, jurken en leuke t-shirts kunt kopen (Bij heel veel kleding dacht ik: 'maar dat droeg ik ook echt in de 90’s', oeps). Net om de hoek moet je beslist even bij Verroest naar binnen waar je de mooiste vintage en industriële meubelen koopt. Ik ben helemaal weg van de vintage hutkoffers. Als je toe bent aan lunch of een borrel zet je koers naar Schuitendiep net buiten het centrum waar je bij Flinders Café op het terras een lekker Gronings biertje van brouwerij Martinus bestelt. Als het wat minder weer is, raad ik je aan om in het centrum op zoek te gaan naar De Uurwerker. Dit café is eigenlijk bedoeld als flexwerkplek voor ZZP’ers en heeft een geweldig interieur met grote, hangende manden met boeken, Chesterfields, hoog opgestapelde kratjes van Brouwerij ’t IJ en tientallen koekoeksklokken die je de tijd vertellen in wereldsteden als Harlingen en Mazara del Vallo.

Vintage winkel in Groningen, Stardust | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken Groningen, Flinders Café | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken Groningen, de Uurwerker | Mooistestedentrips.nl

’s Avonds barst Groningen, dankzij de grote studentenpopulatie, uit haar voegen. Het is dan ook best lastig kiezen waar je naartoe zult gaan. Voor een borrel kun je beginnen bij Pernikkel aan de A-Weg. Je krijgt altijd gratis water, cake en knabbels bij je bestelling en voor een prikkie bestel je een flinke borrelplank. Hier blijven hangen voor het diner is een goed idee, want er staan genoeg lekkere en goedkope gerechten op de kaart, maar ik besloot toch middenin het centrum te gaan eten. De keuze viel op Brussels Lof waar je in een wat meer klassieke setting eet en kunt kiezen tussen vis of vegetarisch. Omdat mijn man en ik verre-van-vega zijn, gingen wij voor de garnalen en paling vooraf en de mosselen als hoofdgerecht. De wijnkaart staat bovendien boordevol prachtwijnen. Als je zin heb om een concert bij te wonen of lekker te kletsen, ben je bij Het Concerthuis aan het goede adres. Je eet hier trouwens prima en je kunt alles op de kaart de hele dag bestellen. Dus wil je eens lunchen met toetjes of heb je ’s avonds nog zin in een XXL tosti? Gewoon doen.

Uitgaan en uit eten in Groningen, Het Concerthuis | Mooistestedentrips.nl

Uitgaan en uit eten in Groningen, Het Concerthuis | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Groningen

 • Rust zoeken in de hofjes
  Net als Haarlem heeft Groningen een aantal hofjes, gelegen rondom gasthuizen. Deze werden door rijke families gebouwd, die zich het lot aantrokken van zieken, armen en ouderen. Je kunt bijvoorbeeld hofjes bezoeken aan de Peperstraat en Pelsterstraat, maar je kunt ook een hofjes-wandeling kopen bij de VVV of de gratis app downloaden.
 • Sloepje huren
  Wil je Groningen vanaf het water ontdekken? Bij Café de Toeter kun je sloepjes huren.
 • Bekijk de Prinsentuin
  Net achter de stadsmuren ligt de Prinsentuin. Een enorme tuin met rozen en kruiden, daterend uit het begin van de 17de eeuw. Boven de poort zie je een prachtige zonnewijzer en als de theetuin open is, is dit een fijne plek voor een korte pauze.
 • Groningen op de fiets
  Aangezien Groningen zo’n fietsvriendelijke stad is en er rondom het centrum ook genoeg te beleven valt is het een goed idee om een fiets te huren. Bij Fietsverda kun je een fiets huren voor €10 per dag. Je kunt natuurlijk ook een OV fiets meepakken.
 • 100% Groningen op zak
  Wil je een weekendje naar Groningen en geen enkel leuk adresje missen? Of wil je de provincie Groningen wat beter leren kennen tijdens een korte vakantie? Steek dan de reisgids 100% Groningen in je tas. Er is een heel hoofdstuk gewijd aan de stad Groningen, maar je krijg ook de leukste tips over wat er allemaal te doen is in de provincie.

Bezienswaardigheden Groningen: Prinsenhof | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Groningen, Prinsentuin | Mooistestedentrips.nl

Logeren in het Apollo Hotel Groningen

Als je met de auto naar Groningen gaat, wil je natuurlijk leuk logeren en de auto goed kunnen parkeren. Het Apollo Hotel Groningen ligt vlakbij de Martinihal en je bent binnen een paar minuten met de bus in het centrum. Je kunt ook lopen, dan doe je er ongeveer 30 minuten over. Maar auto of niet, eigenlijk is overnachten in het Apollo Hotel sowieso een goed idee. Het hotel opende namelijk afgelopen jaar de deuren en als je de strakke, moderne buitenkant ziet, zou je niet verwachten dat het binnen zo knus is.

Leuk hotel in Groningen, Apollo Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Groningen, Apollo Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Groningen, Apollo Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Groningen, Apollo Hotel | Mooistestedentrips.nl

Je voelt je er eigenlijk meteen thuis. Het restaurant is rustig gelegen met comfortabele banken, een lange leestafel en diverse kleinere tafels. De inrichting zit tussen industrieel en rustiek in, met grappige accessoires (een enorme zwarte plastic bulldog, jawel). De kamers zijn buitengewoon comfortabel, in zwart-wit met pop-art posters aan de muren. Het ontbijt ’s ochtends is echt om je vingers bij af te likken met suikerbrood en kruidkoek, en hagelslag in schattige stopflesjes. Natuurlijk zijn er ook lekkere broodjes met roerei, vleeswaren, kaas of spek. En een vers geperst sapje ontbreekt niet. Bekijk de laagste tarieven voor het Apollo Hotel Groningen.

Houd je van weekendjes weg in eigen land? Bekijk alle mini-breaks in Nederland.

Altijd op de hoogte van de leukste hotspost in de Mooiste steden? Volg me dan op Instagram, Facebook of Bloglovin'.

Tags: Mini-break in Nederland

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.