Mini-break in Nederland: Middelburg

Als ik Middelburg in één woord zou mogen omschrijven, zou het ‘rijk’ zijn. De Zeeuwse hoofdstad staat bol van de schitterende historische panden, knusse smalle straten, bijzondere musea en leuke winkels. En met geweldige vis, wijn en bier uit de omgeving kunnen de restaurants er ook wat van. Al zin in een weekendje Middelburg?

Weekendje Middelburg: bekijk alle leuke en handige tips | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Middelburg is er één van handel. Al voor de 80-jarige oorlog kwamen er schepen vol glas, kunst en wijn uit Frankrijk, Spanje en Italië richting Middelburg. En ten tijde van de VOC kwam de handel onder de vlag van de Middelburgsche Commercie Compagnie tot volle bloei en werd de stad overspoeld met specerijen, koffie, chocolade en andere exotische handelswaar. Middelburg mag dan niet zo’n grote stad zijn, maar dankzij de rijke geschiedenis heeft de stad toch iets werelds.

Fraai middelpunt is het stadhuis met torentjes, gotische vensters en felrode luiken. Het werd, net als andere monumenten, in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal met de grond gelijk gemaakt, maar is mooi gerestaureerd. In 2009 werd het zelfs verkozen tot het mooiste stadhuis van Nederland. Op zondagochtend kun je er mee met een rondleiding. Al wandelend door de smalle straatjes, omzoomd door fraaie historische panden die vaak van namen en jaartallen zijn voorzien, is wel te zien hoe rijk de stad eigenlijk was. Welgestelde kooplieden lieten enorme pakhuizen en woonhuizen bouwen, er werden kanaken uitgegraven om de handelswaar efficiënter de stad in te krijgen. De vele monumenten zijn getuige van het feit dat Middelburg ooit, op Amsterdam na, de rijkste en meest belangrijke stad in ‘De Nederlanden’ was. Maar er is ook aandacht voor de keerzijde van de medaille. In het Zeeuws Archief is de tentoonstelling ‘Aan boord van een slavenschip’ te zien, waarin te zien is hoe het leven was aan boord van een Middelburgs slavenschip.

Weekendje Middelburg, bezienswaardigheden: het stadhuis van Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Middelburg: bezienswaardigheden en hotspots | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Middelburg: Kuiperspoort | Mooistestedentrips.nl

Zeeuwse Kunst met een grote K

Een absolute must-see tijdens je weekendje Middelburg is de abdij. Dit enorme bouwwerk stamt uit de 12de eeuw, heeft 5 torens, mooie poorten en dito glas-in-lood ramen. Bovendien huist hier ook het Zeeuws Museum. Qua regionale musea ben ik altijd een beetje huiverig voor stapels oude potscherven en grootmoeders servies, maar het Zeeuws Museum is echt een topper met veel aandacht voor de echte pronkstukken uit de regio. Sla in ieder geval de wonderkamers op de bovenste etage niet over, waar je bijzondere objecten kunt zien die van over de hele wereld hun weg naar Middelburg hebben gevonden. De expositie Handwerk sprak mij ook erg aan, omdat jonge designers en kunstenaars aan de slag gaan met echte Zeeuwse ambachten zoals het maken van klederdracht en houten stoelen. Wil je het liever kleiner houden, dan zit je in Middelburg ook wel goed. Er wordt namelijk grappend gezegd dat de stad meer galeries dan cafés heeft. Op de eerste zondag van de maand openen diverse galeries de deuren en kun je tijdens de kunstroute even lekker rondsnuffelen. Aanraders zijn wat mij betreft Galerie Black Hill, De Roofprint Pers en Juul Kortekaas.

Must-do in Middelburg: Zeeuw Museum | Mooistestedentrips.nl

Lange Jan, bezienswaardigheden Middelburg | Mooistestedentrtips.nl

Antiek en mooie meubels

De Zeeuwse trots is zelfs terug te vinden tijdens het winkelen. Natuurlijk kun je in Middelburg ook terecht bij de grote ketens, die je vooral aan de Lange Delft vindt. Liever wat bijzonders? Schiet dan de zijstraatjes in. In de Sint Jansstraat, Herenstraat en Segeerstraat kun je je helemaal losgaan in antiekwinkels, vintage en tweedehands winkels. Bij Antiekwinkel De Swarte Leeuw kun je terecht voor prachtig antiek serviesgoed en glaswerk en De Zeeuwse Jordaan is een heerlijke woonwinkel vol mooie meubelen en woontextiel. Ik liep ook maar wat graag binnen bij concept store Maison de la Mer, waar een paar enorme moderne schilderijen van dames in klederdracht mij toelachten. Even verderop bij InMiddels kun je ook leuke meubels kopen, maar ook papierwaren en textiel. Je kunt er trouwens ook een kopje koffie drinken. Vergeet ook niet langs te gaan bij Drvkkery, een begrip in de stad. Bij deze boekhandel kun je wisselende exposities bekijken, maar ook uren tussen de boeken neuzen of lunchen.

Winkelen in Middelburg: InMiddels | Mooistestedentrips.nl

Shoppen in Middelburg: InMiddels | Mooistestedentrips.nl

Over Hosternokke en Zeeuwse wijn

Met oesters en mosselen die gewoon om de hoek groeien en een handvol Michelin sterren restaurants in de provincie had ik het wel kunnen weten: in Middelburg is het culinair genieten. Nog voordat ik ’s ochtends aan mijn kleine ontdekkingsreis begin, begin ik met een kop thee bij HoneyPie, met uitzicht op het water. Het interieur is kleurrijk en van de vitrine vol taarten loopt het water me in de mond. Ook leuk: ik bestel een kop thee, maar wordt verrast met een schaaltje vol met lekkere koekjes erbij. Top. ’s Middags schuif je even verderop aan bij De Kloveniersdoelen. Dit enorme en mooie pand stamt uit 1607 en was het hoofdkwartier van de schutterij. Na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het prachtig hersteld en je kunt er nu lekker eten, op het terras genieten van een drankje of ’s avonds naar de film.

Een andere fijne plek is Vriendschap vlakbij het stadhuis. Hier eet je topkwaliteit voor een leuke prijs. In het restaurant verwelkomen planken vol ingemaakte groenten en andere delicatessen je. Bestel vooral het plaatselijke bier, een Hosternokke blond. Deze brouwerij heeft onlangs de deuren geopend en je kunt er ook langs voor proeverijen. ’s Avonds eet ik bij Restaurant Scherp, waar ik het lekkerste uit Zeeland op mijn bord en in mijn glas krijg. Ja, ook in mijn glas. Want van het Zeeuwse wijngoed De Kleine Schorre komen namelijk erg prettige witte wijnen. Ik proef onder andere de Schouwen-Druivenland Blanc+, een wijn die ook door KLM is geselecteerd om in de businessclass te schenken.

Eten en drinken Middelburg: koffie drinken bij HoneyPie | Mooistestedentrips.nl

Leuke restaurants in Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Middelburg

  • Het centrum van Middelburg is omringd door de Singel en Langevielevest. Het is leuk om de stad vanaf het water te bekijken. Voor De Kloveniersdoelen kun je mee met een rondvaart.
  • Middelburg vanaf boven bekijken? Doen! Je kunt de Lange Jan, onderdeel van de abdij, beklimmen.
  • Liever niet al te veel wandelen? Je kunt in Middelburg ook gemakkelijk een fiets huren.
  • De kans is groot dat je tijdens je weekendje Middelburg middenin een festival valt, want er wordt genoeg georganiseerd. Het derde weekend van oktober is het wijnfestival (en dit jaar ligt zelfs een replica van VOC schip De Halve Maen in de haven) en vanaf 30 november is de stad in winterse sferen gehuld. 

Logeren in Middelburg: Hotel The Roosevelt

De oud-president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, had zijn wortels in Middelburg liggen. De banden met de familie zijn er nog steeds, zij bezoeken de stad jaarlijks en twee jaar geleden openden de kleinkinderen van de oud-president het naar hun familie vernoemde hotel: The Roosevelt. Ook Maxima en Willem-Alexander hebben er al gelogeerd en ook ik bracht er de nacht door.

Hotel The Roosevelt Middelburg | Mooistestedentrips.nl

Hotel The Roosevelt in Middelburg (foto: The Roosevelt) | Mooistestedentrips.nl

Hotel The Roosevelt in Middelburg (foto: The Roosevelt) | Mooistestedentrips.nl

Ik houd erg van hotels die een ouderwetse receptie de deur uit hebben gedaan, en dat is in The Roosevelt ook zo. Gewoon even inchecken aan de bar, middenin het gezellige restaurant met openhaard, waarna er iemand vraagt of je voor ’s nachts een fles water mee wilt. De kamers zijn allemaal anders ingericht, maar zonder uitzondering ruim, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Als ’s ochtends de regen tegen de ramen tikt, besluit ik met de Nespresso een lungo voor mezelf te maken en nog even wat te lezen, terwijl ik geniet van het uitzicht op de abdij. Het ontbijt wordt in het restaurant gewoon aan je tafeltje geserveerd: een groot dienblad vol lekkere broodjes, yoghurt, fruit en granola. Bekijk de laagste tarieven van The Roosevelt.

Zin in een weekendje Middelburg of een andere leuke Nederlandse stad?
Bekijk alle mooie mini-breaks in Nederland.

Tags: Mini-break in Nederland

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.