München: ontdek de Altstadt in een ochtend

Bezienswaardigheden München in de Altstadt

Bij München denk je al snel aan het Oktoberfest, lange tafels vol met bier en lederhosen. Maar München is zo veel meer. Maak je een stedentrip München, dan is de historische Altstadt je eerste stop. Het oude centrum van München is een plaatje vol prachtige gebouwen, gezellige pleinen en geweldige musea. Je ontdekt het heel gemakkelijk in een ochtend.

München: ontdek de Altstadt in een ochtend | Mooistestedentrips.nl

In München ontmoeten echte Beierse tradities en baanbrekende kunst en industrie elkaar. Dat de officieuze hoofdstad van Zuid-Duitsland elk jaar weer meer buitenlandse bezoekers treft is dan ook wel te begrijpen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in München is het compacte stadshart, de Altstadt.

Marienplatz en Neues Rathaus

Als je het oude centrum van München binnen wandelt, kom je eigenlijk meteen op de Marienplatz terecht, het centrale plein van München. Vanaf dit plein loop je binnen een paar minuten naar alle bezienswaardigheden in de Altstadt. Het plein wordt geflankeerd door het imposante Neues Rathaus, dat bij de hele Marienplatz overheerst, je zou bijna het 400 jaar oudere oude Rathaus missen aan de oostkant van het plein. Het Neues Rathaus werd pas in de 19de eeuw gebouwd en elk uur kun je het kleurrijke klokkenspel bekijken, met poppen en lokale figuren. Dat laatste is een kleine knipoog naar het speelgoedmuseum dat je in de toren van het stadhuis kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden München, Marienplatz | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden München, Marienplatz | Mooistestedentrips.nl

Beklim de Alter Peter

De St. Peterkerk, door de locals liefkozen ‘Alter Peter’ genoemd, is misschien niet de meest opvallende kerk in München, maar wel één die je echt moet bezoeken. Dit is namelijk niet alleen de oudste kerk van München, maar vanaf de top van de toren heb je een geweldig uitzicht over de stad. Op heldere dagen kun je zelfs de Alpen in de verte zien. In de kerk zelf zijn het barokke hoogaltaar en de lugubere overblijfselen van de heilige Munditia interessant om te bekijken. Vooral die laatste is vrij bizar: je ziet een totaal opgetuigd en aangekleed skelet in een kist. Blijkbaar was dit heel normaal om te doen in de 17de eeuw.

De geweldige musea van München

Als je in München bent kun je bijna niet om de geweldige musea heen, er zijn echt een aantal toppers op loopafstand van de Marienplatz te vinden. Dit zijn mijn favorieten.

 • Alte Pinakothek
  In dit enorme museum vind je schitterende werken van beroemde oude meesters van de 14de tot 18de eeuw. De zalen zijn heel hoog en ruim, waardoor de schilderijen echt goed tot hun recht komen. De zalen waarin de werken van Rembrandt en Rubens hangen, zijn onlangs weer heropend. Goede reden voor een bezoekje dus.
 • Pinakothek der Moderne
  Alleen het hypermoderne gebouw is al een reden om de Pinakothek der Moderne te bezoeken. Eigenlijk herbergt het 4 musea in één: de verzameling moderne kunst, grafische kunst, architectuur en multimedia. Omdat het museum 12.000 m² is, hebben stellages en werken lekker de ruimte. 

Frauenkirche: de kerk met de uien

De uienvormige toren van de Frauenkirche zie je al van verre en zijn een fijn oriëntatiepunt. Vroeger kon je vanaf de top van de zuidelijke toren prachtig over München en de Alpen uitkijken, maar de toren is nu gesloten. Het interieur van de kerk is vrij licht en sober, maar heeft wel mooie glas-in-lood ramen. Ga in ieder geval op zoek naar ‘de duivelsafdruk’, een voetafdruk van de duivel. Deze stond, naar verluid, naast de bouwer van de kerk toen deze met hem wedde over zijn ziel. 

Bezienswaardigheden München: uitzicht op de Frauenkirche | Mooistestedentrips.nl

Residenz München

Aan mooie kastelen en paleizen geen gebrek in München en één ervan ligt zelfs in het centrum. De Residenz München deed van 1508 tot 1918 dienst als woonhuis van de hertogen van Beieren. De kamers en zalen herbergen ware kunstschatten, van de Renaissance en de vroege Barok en Rococo tot het Neoclassicism. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Residenz München grotendeels verwoest, maar inmiddels is het paleis in ere hersteld en kun je het museum ook bezoeken. 

Viktualienmarkt

Voordat foodmarkets überhaupt hip waren, had München al lang de Viktualienmarkt, op een minuutje lopen van de Marienplatz. Deze dagelijkse markt is de perfecte plek voor koffie met wat lekkers, een uitgebreide lunch of een flinke pul bier in de grote biergarten. Je proeft er het beste dat Beieren te bieden heeft, voor hele fijne prijzen en de sfeer is erg relaxt. Dit was echt één van mijn favorieten tijdens mijn laatste stedentrip München. 

Bezienswaardigheden München, Viktualienmarkt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden München, Viktualienmarkt | Mooistestedentrips.nl

Eten in de Altstadt van München

 • Hackerhaus
  Ik zal eerlijk zijn: wat mij betreft mag je het Hofbrauhaus echt overslaan tijdens een stedentrip München. Te druk, veel te veel toeristen en te veel gehyped. En dat terwijl er zo veel kleinere brauhauser zijn in München die wel een bezoekje verdienen. Hackerhaus is er zo één. Een heel mooi restaurant waar vanaf het einde van de 18de eeuw al het eigen bier Hackerbräu word gebrouwen. Dit krijg je geserveerd in bont versierde pullen. Als je honger hebt, kun je er echte Beierse klassiekers bestellen.
 • Augustiner am Dom
  Oh, wat heb ik genoten in deze typische Duitse stube tijdens mijn stedentrip München. Je zit hier geheid tussen de locals, ze schenken hun eigen bier (in een pul, wat dacht je) en de enorme keuze aan verchillende soorten worsten is bijna schockerend. En je zit tegenover de Frauenkirche, ook al een pluspunt. 
 • Dean & David
  Als je even geen worst en haxe meer kunt zien, dan kun je met een gerust hart naar Dean & David, een grote saladebar. Je kunt er zelf je salades samenstellen, die je in een enorme kom geserveerd krijgt. Als je liever warm eet, kun je ook soepen en curry's bestellen. 

Leuk logeren in de Altstadt van München: Motel One

Motel One is een heel bekende Duitse keten, met hotels door heel Duitsland heen (maar inmiddels ook in steden als Praag en Londen). Ketens zijn meestal een beetje onpersoonlijk, maar voor Motel One maak ik graag een uitzondering en dan vooral voor Motel One Sendlinger Tor in München. Je kunt hier namelijk heel comfortabel en fijn logeren voor een heel schappelijke prijs. De kamers zijn licht ingericht, met felblauwe accenten. De kamers op de bovenste etage hebben zelf een klein dakterrasje en hebben een prachtig uitzicht over de stad. De lounge en bar van het hotel zijn dik in orde en fijn om 's avonds nog iets te drinken, voordat je naar bed gaat. 

Bezienswaardigheden München, Hotel in München: Motel One (foto's met dank aan Motel One) | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden München tijdens een stedentrip

 • Je vliegt al binnen een uur naar München, bijvoorbeeld met Transavia, Easyjet of KLM. Vergelijk vliegtickets naar München en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt. Houd je niet van vliegen? Geen nood, je kunt ook met de trein naar München
 • Wil je veel ontdekken in München? Dan is de München City Card een goed idee. Je maakt dan gratis gebruik van het openbaar vervoer en kunt gratis of met korting naar binnen bij bezienswaardigheden.
 • Is het lekker weer in München? Geniet dan lekker buiten in München.
 • Heb je zin gekregen in een stedentrip München? Bekijk dan alle tips over (gratis!) bezienswaardigheden, leuke cafés en restaurants in München.

Tags: München

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.