Bezienswaardigheden Newcastle: 17x leuke dingen doen

door Esther

Newcastle, of Newcastle upon Tyne zoals de stad voluit heet, is een een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Met zowel historische als hypermoderne architectuur, supergezellige restaurants en pubs en bruisende wijken. Newcastle is gezellig en kleurrijk. Daar moet je echt een keer heen. Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Newcastle? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Stedentrip Newcastle plannen

  • De meeste mensen plannen hun bezoek aan de stad door een minicruise Newcastle te boeken. Dit kan voor drie of vier dagen en je boekt een minicruise Newcastle meestal via DFDS. Als je een minicruise van vier dagen boekt, logeer je nog een nachtje in de stad. Bekijk alle tips voor een minicruise Newcastle.
  • Je kunt ook vliegen naar Newcastle, binnen anderhalf uur vlieg je naar de stad. Vanaf Schiphol vlieg je met bijvoorbeeld British Airways of KLM naar Newcastle. Vergelijk vliegtickets Newcastle en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Ben je op zoek naar een leuk hotel in Newcastle? Je kunt er erg leuk logeren bij bijvoorbeeld Hotel Indigo of Sandman Signature.
  • Bekijk de leukste tips voor een stedentrip Newcastle.

Newcastle, Engeland. Wat te doen in Newcastle? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Newcastle.

Bezienswaardigheden Newcastle: de voorbereidingen

  • Wil je veel verschillende bezienswaardigheden in Newcastle bekijken in weinig tijd? Dan is de Toon Bus Tour een aanrader. Dit is een Hop on hop off bus tour, die langs de bekendste plekken van de stad komt. Je bepaalt zelf waar je uitstapt en bekijkt.
  • Een stadswandeling is ook een leuke manier om veel historische bezienswaardigheden in Newcastle in korte tijd te bekijken.
  • Wil je ook de bezienswaardigheden buiten het centrum bezoeken? Dan maak je heel gemakkelijk gebruik van het openbaar vervoer in Newcastle. Bekijk de website van Nexus voor de tarieven en routeplanner.

Bezienswaardigheden in Newcastle

Newcastle Castle

Bezienswaardigheden Newcastle, Newcastle castle

Uitzicht vanaf Newcastle Castle

Het kasteel van Newcastle is voor een groot deel opgeslokt door het treinstation. Je kunt vandaag de dag alleen nog de Norman keep en Black gate van het kasteel bezoeken. Maar dat is dan ook meteen wel weer erg leuk. In het kasteel kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en dat is best een lap historie. Want de Romeinen wisten Newcastle al te vinden. Bovenop de toren heb je bovendien een heel mooi uitzicht over de bruggen van de stad.

Newcastle Quay

Bezienswaardigheden Newcastle: Newcastle Quaside

Je kunt er niet omheen tijdens je stedentrip Newcastle: de kade langs de rivier. Hier vind je niet alleen belangrijkste bezienswaardigheden Newcastle, zoals de prachtige bruggen, het BALTIC en het Sage Gateshead. Het is heerlijk om een wandeling te maken langs de rivier of even neer te ploffen op het terras van één van de leuke pubs. Mijn favoriet is Pitcher & Piano.

BALTIC

Bezienswaardigheden Newcastle, Baltic Centre for Contemporary Art

Ooit was het BALTIC een grote, donkergele graanloods. Nu is het één van de meest toonaangevende musea in Engeland. Ben je tijdens je stedentrip Londen in het Tate Modern geweest en vond je dat leuk? Zet dan een bezoek aan het BALTIC ook maar op je lijstje. Er is geen vaste collectie, maar het BALTIC weer jaarlijks de grootste artiesten vast te leggen, dus het is altijd genieten van de installaties en andere (grote) kunstobjecten in het museum. Ook leuk: uit eten bij het BALTIC. Reserveren is een must, maar dan heb je wel het mooiste uitzicht over de stad.

Sage Gateshead

Bezienswaardigheden Newcastle, Sage Gateshead

Het Sage Gateshead is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Newcastle. Het glazen gebouw heeft een beetje de vorm van een lome slak en ligt aan de oevers van de Tyne in Gateshead. Het is de grootste concertzaal van de stad en je kunt hier altijd terecht voor verschillende concerten. Echter, het Sage Gateshead heeft ook een heel leuke bar. Deze vind ik echt een aanrader voor een kop koffie of de lunch, want vanaf deze plek geniet je van de bijzondere architectuur én het geweldige uitzicht, zonder dat je een kaartje nodig hebt voor een voorstelling.

Kajakken in de Tyne

Doen in Newcastle, Engeland: Kajakken in de Tyne

Wil je iets heel bijzonders doen in Newcastle? Ga kajakken op de rivier de Tyne. Langs de rivier liggen de mooiste bezienswaardigheden van Newcastle en op deze manier kun je alles vanuit een uniek perspectief bewonderen. Je staot in je kajak, laat de drukte van de stad achter je en bewondert de bijzondere bruggen, hey BALTIC en Sage Gateshead vanaf het kabbelende water. Je gaat met een gids mee op pad die je alles uitlegt en met je mee peddelt om je een en ander over de stad te vertellen.

Grainger Market

Bezienswaardigheden Newcastle, Engeland: Grainger Market

Grainger Market is één van de meest levendige bezienswaardigheden in Newcastle. De markt is al bijna 200 jaar open en ziet er nog bijna net zo uit als toen hij de deuren opende. Je vindt er honderden kraampjes waar je producten van lokale producenten vindt. Kaas, vleeswaren, vis, groenten en fruit. Maar ook kleding, sieraden, fournituren, stoffen, garens en handgemaakte producten. Trek gekregen? De markt is een geweldige plek om even nee te ploffen en iets lekkers te eten: van scones of cupcakes tot ale and kidney pie tot een goed hamburger. Het is allemaal even lekker.

Great North Museum

Foto met dank aan Great North Museum

Het Great North Museum staat ook wel bekend als het Hancock Museum en is het natuurhistorisch museum van de stad. Het is gevestigd in een fraai neo-klassiek gebouw en staat boordevol interessante bezienswaardigheden. Van dinosaurussen tot fossielen en van Romeinse grafstenen tot twee hele mummies. Een interessante tentoonstelling is die van Hadrian’s Wall, waarbij je elk detail te weten komt over élke kilometer van de meer dan 90 kilometer lange Romeinse muur die dwars door Noord-Engeland werd gebouwd. Daarnaast worden er verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Discovery Museum

Bezienswaardigheden Newcastle: Discovery Museum

Het Discovery Museum was één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Newcastle. Over drie verdiepingen verdeeld vind je de mooiste exposities over Newcastle en de scheepvaart. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Topper is de 30 meter lange Turbinia, een schip dat in 1897 het snelste ter wereld was en werd aangedreven door stoomturbines. Daarnaast vond ik de vrij behapbare tentoonstelling over de geschiedenis van de stad ook erg leuk.

Life Science Centre

Foto met dank aan Life Science Centre

Van oorsprong is het Life Science Centre een heel nuchter wetenschapscentrum, maar inmiddels is het ook één van de meest populaire bezienswaardigheden in Newcastle. Er zijn fascinerende wetenschappelijke tentoonstellingen, maar het Life Science Centre is vooral een ‘doe’ museum. Stap bijvoorbeeld in de simulator die je laat voelen hoe het zou zijn om te bungee jumpen of doe mee met één van de spellen. Er is een enorm planetarium en het International Space Station is er nagebouwd, zodat je er gewoon in rond kunt wandelen. Voor kinderen zijn er heel veel (knutsel)activiteiten en voorstellingen.

Ouseburn

Ouseburn, foto met dank aan Visit Newcastle Gateshead

Ouseburn, of Ouseburn Valley, kent een rijke geschiedenis. De wijk stond aan de wieg van de industriële revolutie in de stad en regio. Dankzij de gunstige locatie aan de rivier de Tyne konden schepen hier gemakkelijk goederen en kolen laden en lossen. In de laatste twintig jaar is Ouseburn omgetoverd tot een creatieve, levendige wijk en vind je er veel street art, leuke horeca en kleurrijke bezienswaardigheden in Newcastle. Bekijk alle leuke tips over Ouseburn.

The Biscuit Factory

Foto met dank aan The Biscuit Factory

Ik ben dol op bijzondere oude gebouwen die een mooi nieuw doel hebben gekregen en The Biscuit Factory is één van mijn favorieten. Dit is echt één van de leukste bezienswaardigheden in Newcastle. Een geweldige kunstgalerie, in een oude koekjesfabriek. De exposanten zijn veelal lokaal, maar er zitten ook tentoonstellingen van internationale artiesten bij. Leuk: mocht je als een blok gevallen zijn voor één van de stukken, dan kun je ze vaak gewoon kopen. Na het rondkijken plof je neer bij het gezellige restaurant The Factory Kitchen voor koffie met wat lekkers of brunch. Dit is ook een leuke plek voor echte afternoon tea, al moet je die van te voren wel reserveren.

Seven Stories

Foto met dank aan Seven Stories

Mocht je een stedentrip Newcastle met kinderen maken, dan moet Seven Stories zeker op je lijstje. Dit culturele centrum staat helemaal in het teken van kinderboeken (en is daarom ook nog best leuk voor volwassenen). Je bekijkt hier manuscripten van bekende kinderboeken en mooi artwork van kinderboeken vanaf de jaren ’30. Een heerlijke tijdreis. Naast dat er (natuurlijk) veel voor kinderen wordt georganiseerd, is er een heel fijn café en een geweldige onafhankelijke boekwinkel.

Victoria Tunnel

Bezienswaardigheden Newcastle, Victoria tunnel.

De Victoria Tunnel is één van de meest bijzonder bezienswaardigheden in Newcastle. Het is een tunnel in Ouseburn die bijna vier kilometer lang is. Hij werd in 1840 gebouwd tijdens de vroege industriële revolutie om kool naar de dokken langs de rivier te vervoeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Victoria Tunnel gebruikt als schuilkelder. Vrijwilligers geven vol enthousiasme rondleidingen door de tunnel. Reserveer van te voren, want zoveel plaatsen zijn er niet.

Brinkburn Brewery

Wat te doen in Newcastle, Engeland: Brinkburn Brewery

Bij een stedentrip of minicruise Newcastle hoort wel een brouwerijbezoek. Newcastle heeft namelijk een heleboel leuke, onafhankelijke brouwerijen. Eén ervan is de Brinkburn Brewery in Ouseburn. De (leuke!) brouwerij is gelegen in een wat vreemd industrieel pand, maar daal de trappen af en je komt in de brouwerij terecht. Je kunt regelmatig mee met een rondleiding en in het proeflokaal plof je neer om één van de bieren te proeven of een hele proeverij te bestellen. Van ’s middags tot vroeg in de avond kun je er trouwens ook lekkere lokale snacks bij bestellen. Andere brouwerijen in Newcastle zijn bijvoorbeeld Tyne Bank Brewery, Arch 2 microbrewery en Wylem Brewery.

Jesmond Dene

Bezienswaardigheden Newcastle, Jesmond Dene

Een andere leuke wijk in Newcastle is Jesmond, een wat meer residentiële wijk van de stad, die in de 19de eeuw werd gebouwd. Jesmond heeft een heleboel leuke adresjes, kleurrijke winkels en horeca. Hoogtepunt van de wijk is Jesmond Dene. Eén van de mooiste parken van de stad. Het is rijk aan flora en fauna, je vindt er zelf een groot aantal bijzondere planten. Daarnaast zijn er een aantal bruggen, waterpartijen en zelfs een waterval. Je kunt er even bijkomen in het café en voor kinderen is er een speeltuin en kinderboerderij.

Jesmond Food Market

Jesmond Food Market

Op elke eerste en derde zaterdag van de maand kun je de leukste buurtmarkt in de stad bezoeken, de Jesmond Food Market, wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Newcastle en een goed excuus om ook het een en ander buiten het centrum te bekijken. Hier vind je werkelijk alles wat lekker is. Van verse koffie, macarons, taarten en gebakjes tot worst van de lokale slager, cider van de lokale brouwerij en groente van de buurtboerderij. De sfeer is gemoedelijk, dus ga er vooral even langs.

Angel of the North

Angel of the North

De Angel of the North bevindt zich net buiten de stad en je kunt het kunstwerk heel gemakkelijk met de bus bezoeken. Sir Antony Gormley’s zette het roestkleurige kunstwerk er in 1998 neer en sindsdien is het een veelbesproken werk. De spanwijdte van de engel is breder dan die van een Boeing 767. Je komt bij The Angel of the North, door bus 21 te nemen.

Bezienswaardigheden Newcastle
Bewaar op Pinterest

Newcastle, Engeland: wat te doen in Newcastle? Ontdek alle bezienswaardigheden in Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Meer over Newcastle

Je bevind je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Engeland > Stedentrip Newcastle > Bezienswaardigheden Newcastle

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer