Newcastle: 5 highlights + de 3 leukste pubs

Ooit was Newcastle het toneel van de kolen- en staalindustrie. Dat is inmiddels verleden tijd, maar het stoere en rauwe randje aan de stad blijft. Newcastle is een mooie mix van Victoriaanse pracht en praal, moderne architectuur en studentikoze gezelligheid. Een geweldige bestemming voor een stedentrip.

Newcastle: 5 highlights + de 3 leukste pubs | Mooistestedentrips.nl

5 highlights in Newcastle

BALTIC

Houd je van moderne kunst? Houd je van moderne kunst in bijzondere, oude industriële gebouwen? Was je al eens in het Tate Modern in Londen en kon dat je wel bekoren? Dan moet je met gezwinde spoed naar het BALTIC tijdens een stedentrip Newcastle. Dit bijzondere museum is opgezet in een oude graansilo en per verdieping kun je erg ruim opgezette exposities bekijken. In tegenstelling tot het Tate Modern heeft het BALTIC geen vaste collectie, dus er valt altijd wat nieuws te ontdekken. Ben je er aan het einde van de middag? Bestel dan even een drankje in het Rooftop Restaurant en geniet van het schitterende uitzicht over de stad.

Stedentrip Newcastle: BALTIC | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Newcastle: The Sage Gateshead | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Newcastle: The Sage Gateshead | Mooistestedentrips.nl

The Sage Gateshead

Aangezien deze omgekeerde fles aan de overkant van de prachtige bruggen ligt, hoort het bij Gateshead en niet bij Newcastle. Maar daar letten alleen de locals op. Achter de chroom en glazen cosntructie huist één van de beste concertzalen van Engeland, een goed excuus om de agenda van The Sage Gateshead even te bekijken voor je tripje en een concert bij te wonen. Zit er niets van je gading bij, ga dan gewoon even koffie drinken in dit geweldige gebouw, dan krijg je toch een beetje van de sfeer mee.

Quirky Newcastle: Ouseburn

Bij het zien van de grote pakhuizen, het braakliggend land en de verschoten bootjes in de grachtjes, denk je nu niet meteen: potver, wat een hippe wijk. Maar toch is Ouseburn booming, dus ga gewoon op ontdekkingstocht. Dan zie je namelijk al snel dat de oude pakhuizen zijn omgetoverd tot studio's van kunstenaars, de vervallen fabrieken nu dienst doen als vintage winkels en de lapjes grond deel uitmaken van de oergezellige gemeenschappelijke moestuin. Creatief middelpunt van de wijk is Lime street waar je in het imposante pand op nummer 36 diverse kunstenaars met een studio vindt. De straat is bovendien omzoomd door knusse Engelse pubs en streetart. Bekijk alle must-sees in Ouseburn.

Stedentrip Newcastle, Ouseburn Streetart | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Newcastle, Ouseburn | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Newcastle: Angle of the North | Mooistestedentrips.nl

The Biscuit Factory

Je hoort het al een beetje. Dit was ooit een koekjesfabriek, waar zo ongeveel half Ouseburn werkte. Maar ook nu is The Biscuit Factory nog een belangrijk onderdeel van de wijk, én wat mij betreft een echte must-see tijdens een stedentrip Newcastle. Je treft in deze galerie geen werken van bekene kunstenaars, maar wel van lokaal talent. Van aardewerk tot schilderijen en van glaswerk tot sieraden. En onder het mom 'shop local': je kunt een werk dat je bevalt, zo ter plaatse kopen. Op de bovenste verdieping is The Factory kitchen een fijne plek voor een kop koffie of biologische lunch.

Angle of the North

Is het werk nu mooi of lelijk? De geleerden zijn het er eigenlijk nog niet over eens. Maar dat het veel besproken kunstwerk van Antony Gormley indrukwekkend is, dat vindt eigenlijk iedereen wel. De Angle of the North, zoals het werk wordt genoemd, werd eind jaren '90 net buiten de stad onthuld en werd toch al snel symbool van Newcastle. De Angel is zo'n 20 meter hoog en heeft een spanwijdte van maar liefst 54 meter. Het is bovendien behoorlijk eenboudig om met bus 21 (Angel 21) bij het kunstwerk te komen.

De 3 leukste pubs in Newcastle

  • Pleased to meet you
    Met stip mijn favoriete pub in Newcastle! Plof neer in één van de chesterfield stoelen of ga aan de bar hangen en vergaap je aan het geweldige inustriële interieur met rood koperen leidingen en ketels. Vervolgens haal je diep adem, want je hebt een enorme keuze aan craft beers. En hele menu-kaart vol. Gin & Tonic liefhebbers moeten trouwens wel naar Pleased to meet you, want er staan tientallen soorten gin op de kaart en er worden met regelmaat zelfs gin proeverijen georganiseerd. 
  • Pitchter & Piano
    Als je denkt dat Engelse pub altijd een donkerbruin interieur hebben, het er immer lichtelijk riekt naar verschaald bier en de largers, ales en stouts zonder schuim worden geserveerd. Ga dan naar het licht en gezellige Pitcher & Piano voor een drankje en een echte pub lunch. De locatie is sowieso geweldig: aan de voet van de hypermoderne Millenium Bridge met uitzicht op de BALTIC en The Sage. Er is gelukkig ook een enorm terras, waardoor het een heerlijke plek is om mensen te kijken als de zon schijnt.
  • The Tyne Bar
    Ik noemde ze al even: craft beers. Daarmee bedoel ik biertjes die op kleine schaal worden gebrouwen en vaak nog biologisch zijn ook. In Newcastle schieten de craft pubs als paddenstoelen uit de grond en The Tyne Bar is één van de leukste. Gelegen aan de sluizen van Ouseburn, leuk om je bezoekje aan de wijk mee af te sluiten. Er is ook een leuk terras. Probeer in ieder geval een Wylan biertje.

Leuke pub in Newcastle: pleased to meet you | Mooistestedentrips.nl

Leuke pub in Newcastle: Pitcher & Piano | Mooistestedentrips.nl

Maak een stedentrip Newcastle

Tags: Newcastle

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.