Ontdek de geheimen van Londen op de fiets

Ga fietsen in Londen!

Het was zeker niet de eerste keer dat ik in Londen was. Sterker nog, toen ik mijn laatste stedentrip Londen maakte, was ik al meer dan 10 keer in de Engelse hoofdstad geweest. Maar echt, Londen gaat nooit vervelen. Er is altijd wel weer iets nieuws te zien en beleven. Daarom besloot ik eens te gaan fietsen in Londen en de stad eens op een heel andere manier te ontekken.

Fietsen in Londen: ontdek de geheimen van Londen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen. Was ik helemaal gek geworden? Links fietsen, in die drukke stad? Ik geef toe: het schoot even door mijn hoofd toen ik de fietstour boekte, maar ik dacht: die gids rijdt elke dag rond met een pluk fietsers achter zich aan, dus het zal wel goedkomen. En dat was ook zo. Er stonden stevige beach cruisers klaar, voor de dames met een mandje... dear lord. Grappig: de Belgen en Nederlanders lieten hun helm voor wat het was, de rest van de groep sjorde de helm stevig op hun hoofd.

Fietsen in Londen: over London Bridge

Onnatuurlijk, fietsen aan de linkerkant? Zeker in het begin, maar het wende snel. Eigenlijk was dat hele links fietsen zo'n tien minuten na vertrek al helemaal prima, omdat we toen al met de wind door de haren (geen helm!) over de London Bridge vlogen, met schitterend en zonnig uitzicht over de Milennium Bridge, St. Pauls Cathedral en The City. Die laatste was de eerste stop van de tour.

Fietsen in Londen, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: fietsen in The City | Mooistestedentrips.nl

Ik associeerde The City altijd met hypermoderne gebouwen, maar dit onafhankelijke deel van Londen is al eeuwenoud. Hier stond Londens eerste beursgebouw, maar misschien nog wel leuker zijn de zijstraten van de beurs. Deze zaten, voor de grote brand aan het einde van de 17de eeuw, tsjokvol koffiehuizen waar naar hartelust in effecten werd gehandeld.

Verscholen in The City ligt een plek die de meesten wel kennen uit de eerste Harry Potter film. In Leadenhall Market kocht Harry namelijk zijn eerste toverstaf. In het echt is het hier trouwens reuze gezellig, met allemaal leuke kroegen en terrasjes. Het is bovendien erg bijzonder om te zien dat dit marktcomplex is omzoomd door grensverleggende architectuur, zoals Lloyd's Building door Richard Rogers en Mike Davies en The Gherkin van Norman Foster. 

Fietsen in London: Leadenhall Market | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: Harry Potter, Leadenhall Market | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: The Gherkin, The City | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: creatief East End

De rijkdom van het Britse rijk en Londen in het bijzonder trok vanaf de 16de eeuw wereldwijd de aandacht en zo kwam de immigratie op gang. Van Oost-Europeanen en Fransen tot later de Bengalezen. In East End, op slechts vijf minuten fietsen van die flitsende city, was de multi-culturele samenleving al uitgevonden voor er een woord voor was bedacht. Hier geen mannen in dure zakenpakken en strakke kantoorpanden, maar knusse eethuisjes, streetart en leuke vintagewinkels.

Ik ontdekte ook de leukste restaurants in Londen al wandelen door East End. Lees het artikel Londen verkennen met een food tour.

Fietsen in Londen: East End | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: East End | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: Cable Street Mural | Mooistestedentrips.nl

Even de benen strekken na een uurtje fietsen was in East End helemaal geen ramp, maar een goed excuus om de streetart rond de Sunday Up Market te bekijken en in de vintagewinkels van Brick Lane rond te snuffelen. Maar het meest bijzondere vond ik toch wel de Cable Street Mural, een gedenkteken aan een fascistische opstand in de jaren '30 in East End, die zoveel nationale verontwaardiging opriep dat het fascisme in Engeland meteen met de grond gelijk werd gemaakt. 

Fietsen in Londen: langs de kanalen van Wapping

Op steenworp afstand van East End ligt een Londens buurtje dat ik tijdens mijn volgende stedentrip Londen zeker wat beter wil leren kennen: Wapping. Deze wijk heeft prachtige roodbakstenen huizen en grote pakhuizen waar nu ateliers, restaurants en winkels huizen. Wapping wordt doorkruist door kanalen met daarlangs flinke fietspaden. Dit en de feit dat de wijk zo groen is, maakt dat het hier even heerlijk rustig fietsen was.

Toen we eenmaal in het aangrenzende St. Katherine's Dock aankwamen, waande ik me dan ook mijlenver van het drukke Londense stadshart vandaan. Maar niets was minder waar. Vanaf St. Katherine's Dock, met de bruisende en provolle terrasjes langs de jachthaven, is the Tower Bridge alweer te zien. En deze fietstocht was niet compleet geweest als we hier niet ook nog even overheen zouden peddelen.

Fietsen in Londen: Wapping | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: St. Katherins Dock | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen? Zo doe je dat

  • De fietstocht 'De geheimen van Londen' duurt 3,5 uur en vertrekt vanaf Waterloo Station. Je gaat op stap met een Nederlandstalige gids.
  • Ken je Londen nog niet zo goed? Dan kun je ook mee met een 3 uur durende highlights fietstour door Londen. Liever zonder gids op pad? Je kunt ook gewoon zelf een fiets huren.
  • Ben je niet zo actief, maar wil je Londen wel op een bijzondere manier leren kennen? Ik ging mee met een foodtour door East End. Smullen!
  • Op zoek naar een goedkoop hotel in Londen? Vergelijk alle budgethotels in Londen en boek tegen het laagste tarief.
  • Je vliegt al heel goedkoop naar Londen, bijvoorbeeld met Transavia, EasyJet, KLM of Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Londen en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Londen.

Heb jij nog tips om Londen op een bijzondere manier te ontdekken?

Tags: Londen Fietsen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.