Ontdek de paleizen van Sintra

Waarom je langer dan één dag in Sintra moet blijven

Sintra wordt ook wel het sprookje van Portugal genoemd. En als je naar de dramatisch steile bergen, bespikkeld met kleurrijke, weelderige paleizen, lommerrijke tuinen en prachtige Art Nouveau landhuizen kijkt, is dat niet zo vreemd. Veel bezoekers komen naar Sintra als een dagtrip vanuit Lissabon, maar je haalt het meeste uit Sintra als je langer dan één dag blijft.

Ontdek de paleizen van Sintra, vanuit Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Het is heel gemakkelijk om vanuit Lissabon naar Sintra te reizen. Er gaat elk uur een trein, je komt aan de rand van Sintra aan en als je vervolgens op één van de hop on, hop off bussen springt, ben je in een mum van tijd bij één van de paleizen die tegen de woeste bergkammen gebouwd zijn. Eén nadeel: dagtours naar Sintra vanuit Lissabon zijn nogal populair en tussen 11 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags kan het onaangenaam druk zijn in het historische stadje. Maar blijf je één of twee nachtjes logeren, dan heb je tijd om de onbekendere paleizen te bezoeken en zie je Sintra zonder de massa’s toeristen. Een verademing.

Eerste stop: Palacio Nacional

Wandel je naar het centrum van Sintra, dan zie je de opvallende schoorstenen van het Palacio Nacional de Sintra al van een afstandje en het paleis is een prima eerste stop. Je kunt er namelijk meteen tickets kopen voor alle paleizen die je in Sintra wil bezoeken. Hoe meer kaartjes je koopt, des te groter je korting. De kaartjes blijven een paar dagen geldig, dus dat is ook mooi.

Het nationaal paleis stamt uit de 13de eeuw en is sinds die tijd flink uitgebouwd. Je kunt je vergapen aan het prachtige Moorse interieur en de houten plafonds en lambrisering. Die twee iconische schoorstenen staan boven de keuken, misschien wel het meest bijzondere vertrek van het paleis.

Ontdek de paleizen van Sintra, tips over Sintra Portgal | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra: Castelo dos Mouros | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra: Castelo dos Mouros | Mooistestedentrips.nl

De ruïnes van Castelo dos Mouros

De paleizen van Sintra bereiken is heel gemakkelijk. Je kunt gewoon op één van de hop on hop off bussen stappen. Een dagkaartje kost €5. Bus 434 brengt je naar Castelo dos Mouros en Palacio da Pena. De ruïnes van het Castelo dos Mouros spreken tot de verbeelding. Ze liggen verborgen tussen de bossen en zijn echt het bekijken waard. Het kasteel werd in de 9de eeuw gebouwd en je kunt de oude paleismuren beklimmen. Dat is even klauteren, maar het uitzicht over de omgeving, tot aan de Atlantische Oceaan in de vertel, maakt het de moeite meer dan waard.

Palacio Nacional de Pena

De meeste bezoekers van Sintra zetten meteen koers naar het meest bekende paleis: Palacio Nacional de Pena, hoog verscholen in de bergen, vaak gehuld in flarden mist. En ja, het Palacio de Pena is een must-see met de bontgekleurde torentjes en metershoge wanden vol mozaïeken. Aangezien het echt een toeristische trekpleister is, doe je er goed aan er ’s ochtends vroeg bij te zijn. En als je dacht dat de buitenkant van dit paleis extravagant is, dan moet je het kitscherige interieur zeker even bekijken. Al met al had ik een beetje een ‘Efteling-gevoel’ in dit paleis, en vond ik de volgende twee paleizen eigenlijk interessanter.

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Palacio en Parque de Monserrate

Neem vanuit het centrum bus 435 naar het meest vergelegen paleis van Sintra: Monserrate, omringd door een fleurig park. Veel bezoekers laten Monserrate links liggen en dat is jammer, want het is echt een plaatje. Het werd in de 19de eeuw gebouwd in een romantische opwelling van de Engelse miljonair Sir Francis Cook en is in Moorse stijl opgetrokken. De tuinen beslaan zo’n 30 hectaren en bevatten bomen en planten uit Mexico, China, Japan en de Himalaya.

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio de Monserrat | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio de Monserrat | Mooistestedentrips.nl

Donker Gaudí sprookje: Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira heeft iets duisters en magisch over zich, zoals de Casa Battló en La Pedrera van Gaudí in Barcelona dat ook hebben, maar dan donkerder. De villa en de omringende tuinen zijn ontworpen met een gevoel voor drama, door een opera-set ontwerper in opdracht van een Braziliaanse koffie tycoon. Verzin het maar!

Hoewel ik de villa zelf een beetje vond tegenvallen, al is de rijk gedecoreerde buitenkant wel erg mooi, maakten de tuinen dit dubbel en dwars goed. Je kunt hier, letterlijk, uren ronddwalen over de paden, door grotten, achter waterpartijen langs en fonteinen en vijvers vol symbolische figuren bewonderen. Om het echt te bevatten moet je mee met een rondleiding. Je zult in ieder geval vaak het getal 9 tegenkomen, dat verwijst naar de betekenis van het getal in De Goddelijke Comedie van Dante. Je vindt ook symbolen van de De Orde van de Tempeliers in de tuinen. Je inner Dan Brown wordt zeker gewekt.

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Quinta da Regaleira | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Quinta da Regaleira | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Quinta da Regaleira | Mooistestedentrips.nl

De wenteltrap die leidt naar de waterput mag je in ieder geval niet missen. Je daalt de wenteltrap af naar de bodem en kunt via een ondergronds gangenstelsel naar verschillende delen van het landgoed. (En zoals je wel kunt lezen was de Quinta da Regaleira mijn favoriete paleis in Sintra)

Eten en drinken in Sintra

 • Café Saudade
  Als je ’s ochtends nog even op gang moet komen, is Café Saudade er de plek voor. Neem er een stuk taart bij. ’s Middags kun je er ook terecht voor fijne broodjes.
 • Sintra Museum Klaus Ohnsmann
  Oké, dit is eigenlijk een museumpje dat totaal is geweid aan de Duitse kunstenaar Klaus Ohnsmann, maar ik vond het dakterras dat zich in een soort boomhut bevindt, zo ontzettend gezellig. Een heerlijke plek voor een drankje aan het einde van de middag.
 • Tulhas
  Het gebeurt niet vaak, maar in Sintra hebben mijn man en ik twee avonden achter elkaar bij Tulhas gegeten. Reden? Het eten was simpelweg buitengewoon goed, de bediening was super en de sfeer was heel knus en gezellig. Bestel de specialiteit van het huis bacalhau com natas, een ovengerecht met kabeljauw, aardappelen en room.

Logeren bij Villa das Rosas

De prijzen van het hotels in het centrum van Sintra kunnen nogal de pan uitrijzen en aangezien mijn man en ik met een huurauto naar Sintra waren gekomen, en deze beetje veilig wilden parkeren, besloten wij net buiten het centrum te logeren. We kwamen uit bij Villa das Rosas, zonder twijfel mijn favoriete hotel in Portugal. De villa is gelegen in een oude villawijk op loopafstand van het station van Sintra en we konden de auto op het eigen terrein parkeren.

Hotel in Sintra: Villa das Rosas | Mooistestedentrips.nl

Wij logeerden hier in september, toen het heerlijk warm was en het zwembad in de tuin was dus een fijne bijkomstigheid. Er is een enorme tuin, maar daarin huisjes die je ook kunt huren. Wij logeerden in het grote gebouw, bovenin, in een ruime kamer met een zithoek erbij, met uitzicht op de tuin. Het hele complex heeft traditionele details behouden en het is echt een plaatje. Het personeel is ook nog eens bijzonder vriendelijk. Grappig: bij vertrek krijg je een voucher waarmee je 10% korting op je volgende verblijf krijgt. Die wil ik nog steeds eens gebruiken, want als ik weer naar Sintra ga, wil ik zeker weer hier logeren.

Ga naar Sintra vanuit Lissabon

 • Je kunt elk kwartier met de trein van Lissabon naar Sintra, vanaf station Rossio. De rit duurt zo’n 40 minuten.
 • Liever van te voren je tickets kopen? Dat kan hier online (op deze website vind je ook alle informatie over de verschillende paleizen die je kunt bezoeken).
 • Weinig tijd? Dan kun je ook alleen een tickets voor het Palacio Nacional de Pena kopen.
 • Een andere weekend escape vanuit Lissabon? Ontdek dan Alentejo vanuit Lissabon.
 • Een weekendje strand vanuit Lissabon? Bekijk mijn tips over Sesimbra.
 • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Lissabon.

Tags: Lissabon

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.