Ontdek Luxemburg Stad in een weekend

Luxemburg stad is wat mij betreft echt een verborgen pareltje. De hele oude stad staat op de UNESCO werelderfgoed lijst, dankzij de bijzondere ligging van de stad: met flinke heuvels en grotten, doorkliefd door de rivier Alzette. Tel daar de geweldige musea en de goede restaurants en cafés bij op en je hebt de ingrediënten voor een leuke stedentrip.

Ontdek Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Luxemburg Stad gaat honderden jaren terug, naar de tiende eeuw toen Graaf Siegfried van de Ardennen besloot dat het handig was om een kasteel op een aanzienlijke rots te bouwen. De nederzetting die eromheen ontstond, groeide uit tot Luxemburg stad. Door de strategische ligging van de stad waren de verdedigingswerken eeuwenlang van groots belang. Tegenwoordig sieren de kilometers kazematten, ringmuren en forten de rand van het oude centrum en geven de stad zo’n kenmerkend uiterlijk.

Zaterdag in Luxemburg: oude centrum en kazematten

Begin je weekendje Luxemburg gewoon bij het begin: in het oude centrum. De zandstenen gebouwen in de Vieille Ville zorgen voor een zonnige uitstraling en de tientallen terrasjes die ’s zomers de pleinen sieren, versterken dat gevoel alleen maar. Op Le Place Armes en Place Gauillome II is het genieten geblazen. Schuif in ieder geval even aan bij Kaempff-Kohler, een delicatesse winkel die tegelijkertijd ook café en restaurant is. Je bestelt hier een fijne kop koffie met wat lekkers erbij, maar blijf je hangen voor de lunch, dan is het maar lastig kiezen uit alle lekkere kaasjes, vleeswaren en wijnen.

Ontdek Luxemburg Stad in een weekend, paleis | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Luxemburg Stad in een weekend, kazematten | Mooistestedentrips.nl

Uitzichtpunten in Luxemburg Stad, een echte bezienswaardigheid | Mooistestedentrips.nl

Luxemburg Stad: dwaal door de oude stad | Mooistestedentrips.nl

Toch nog even cultureel doen? Loop langs het paleis van het Groot Hertogdom, je kunt er mee met een Nederlandstalige rondleiding. Vanaf het paleis is het via de straatjes rondom de Rue de l’Eau leuk wandelen richting de kazematten. Je kunt een behoorlijk deel van het stelsel bezoeken, maar het is niets als je bedenkt dat er op het hoogtepunt maar liefst 23 kilometer aan kazematten te vinden was in Luxemburg Stad, die niet alleen bescherming boden aan zo’n tienduizend soldaten, maar ook aan winkels, bakkers en slagerijen. Als je nu door het stelsel loopt, krijg je een goede indruk en je hebt her en der een schitterend uitzicht over de stad.

Heb je trek gekregen? Zet dan koers naar Oberweis, een echt Luxemburgs begrip. Lekkere taartjes en chocolade eten lijkt in Luxemburg een nationale sport te zijn en Oberweis is een goede plek om hieraan mee te doen. Bij binnenkomst staren tientallen prachtige gebakjes je meteen aan. Loop even door naar boven om in het restaurant aan te schuiven en een flinke pastei of salade te bestellen. Een andere leuke lunchplek is Cathy Goedert. Je dag afsluiten met een prachtig uitzicht? Wandel naar de kathedraal van Luxemburg. Er tegenover heb je bij het balkon voor het herdenkingsmonument een schitterend uitzicht over de Vallée de Pétrusse. 's Avonds leuk uit eten kan bij Kjub, net buiten het centrum, een restaurant dat tevens een galery is. Tijdens het eten kun je genieten van enorme streetart. Ernaast bevindt zich nog een leuke bar met vintage meubilair en een goede cocktailkaart.

Ontdek Luxemburg Stad: Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Luxemburg Stad: Kjub | Mooistestedentrips.nl

Zondag: musea checken en wijn proeven

Luxemburg Stad grossiert niet alleen in imposante historische overblijfselen en tientallen cafés met zalige taartjes, maar ook in goede musea. En zondag is gewoon een lekkere museumdag. Het is een goed idee om te beginnen bij het Museum voor Moderne Kunst, waar je met de bus kunt komen. Het museum is gebouwd op de oude resten van de stad en deze zijn hier en daar in het museum nog zichtbaar. De museumstukken verenigen moderne kunst en wetenschap, een leuke combinatie. Echte topper is echter het museum café waar je tussen locals kunt genieten van een heerlijke brunch.

Als je terug bent in het centrum mag je het National Musem of History and Art niet missen. Wat mij betreft is dit namelijk het beste museum van de stad. Op de onderste verdiepingen vind je archeologische vondsten van de prehistorie tot de Middeleeuwen. Boven is het genieten geblazen met werken van lokale impressionisten en expressionisten, maar ook werken van Picasso, Margitte en Cézanne.

Ontdek Luxemburg stad. Museum Café, museum voor moderne kunst Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Luxemburg: bezoek één van de vele musea | Mooistestedentrips.nl

Na al dat cultureel geweld heb je wel een glas wijn verdiend en dat is in Luxemburg niet bepaald een ramp. Langs de Moezel zijn in Luxemburg namelijk kilometers wijnvelden te vinden en de Pinot Gris, Pinot Blanc en Crémant smaakt er over het algemeen prima. Heb je een Luxemburg Card, dan kun je gratis met de bus richting Remich waar je een rondleiding kunt krijgen en wijn kunt proeven (met korting als je een Luxemburg Card hebt) bij Caves st. Martin. De kelders van deze wijnmaker bevinden zich in de rotsen en de constante tempareturen komen de wijnen ten goede. Caves st. Martin is gespecialiseerd in mousserende wijnen en de Brut is erg lekker.

Blijf je liever in de stad? Geen probleem, want er zijn genoeg plekken waar je goede Luxemburgse wijn kunt proeven. Dipso is echt een aanrader, met een interessante collectie Luxemburgse wijnen en fijne proefplanken. Een andere fijne optie is Vins Fins dat ’s avonds geopend is en gelegen is in een knus straatje met een piepklein terras. Bij het Luxembourg House kun je ook nog erg goed lokale wijnen en bieren op de kop tikken.

Wijn proeven in Luxemburg, Caves st. Martin | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Luxemburg, Caves st Martin | Mooistestedentrips.nl

Plan een weekendje Luxemburg Stad

Tags: Luxemburg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.