Onverwachte bezienswaardigheden in Bologna

Als je zin hebt in een verrassende stedentrip Italië zit je met Bologna als bestemming wel goed. De rode daken van de stad en de scheve torens werken als een magneet. En je kunt in Bologna smullen tot je erbij neervalt. Maar er zijn ook leuke onverwachte bezienswaardigheden in Bologna. Dit zijn mijn favorieten.

Onverwachte bezienswaardigheden in Bologna | Mooistestedentrips.nl

In de muziek wordt Bologna bestempeld als ‘De oude dame’, maar Bologna is ondanks zijn historische kunstschatten een bijzondere jonge en vooruitstrevende stad. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de grote universiteit en flinke hoeveelheid studenten, maar ook met de progressieve inborst van de stad. Naast de bekende bezienswaardigheden heeft Bologna ook een paar heel fijne verrassingen voor je in petto.

Geheime waterwegen

Als ik aan grachtjes en kanalen en Italiaanse steden denk, denk ik toch in eerste instantie aan Venetië. Daarom was ik dan ook heel verrast toen ik middenin het centrum van de stad ineens gekabbel van water hoorde. Het bleek de rivier de Reno te zijn, die zo her en der in de stad eens aan de oppervlakte komt. Daardoor zie je hem op de meest onverwachte plekken. Op deze plattegrond kun je zien waar je de rivier kunt spotten in de Bologna.

Bezienswaardigheden in Bologna: rivier Reno | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: rivier Reno | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: MAMbo | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: MAMbo | Mooistestedentrips.nl

Moderne kunst

Bologna is een pareltje van barok. En in bijna elk museum van de stad kun je meesterwerken van de 14de tot de 17de eeuw zien. Maar als dat je allemaal even te veel wordt: geen nood. Het MAMbo biedt een heerlijk modern tegenwicht voor al die barokke pracht en praal. Het museum is gevestigd in een oude bakkerij aan de rand van het centrum. De vaste collectie bestaat uit moderne schilderijen, multimedia en installaties van Italiaanse kunstenaars. Sla ook het aangrenzende Museo Morandi niet over. Hij bijbehorende café van de stad is trouwens ook een aanrader. Bij Ex Forno is het heel fijn borrelen (met gratis hapjes erbij) en kun je vaak genieten van live muziek of een DJ.

Eeuwenoude muziekinstrumenten en fresco’s in één

De kerk San Colombano was misschien wel de grootste verrassing tijdens mijn stedentrip Bologna. Niet alleen zijn de fresco’s in deze kerk prachtig gerestaureerd, maar je kunt er ook een enorme verzameling eeuwenoude muziekinstrumenten, zoals piano’s en klavecimbels, bewonderen. De crypte mag je in ieder geval niet missen. Daar kwam in 2007 een fresco van Christus aan het kruis tevoorschijn, die na jaren onder de grond, nog zo goed als ongeschonden was.

Bezienswaardigheden in Bologna: San Colombano | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: San Colombano | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Art nouveau spotten

Je zou ze bijna niet zien door al die Middeleeuwse en barokke pracht en praal in Bologna, maar ze zijn er wel zeker: gebouwen opgetrokken in Art Nouveau stijl, of Stile Liberty zoals het in Italië heet. In Bologna was er zelfs een vrij fanatieke Stile Liberty beweging die Aemila Ars heette en de stijl vooral doorvoerde in textiel en kant. Op deze website zie je waar je in Bologna de mooiste Art Nouveau kunt spotten.

Mercato dellla Erbe

Op de vraag ‘waar kun je in Bologna lekker eten’ kan ik volmondig ‘overal eigenlijk wel’ antwoorden. In de meest simpel uitziende osteria’s en trattorias bestel je de lekkerste pasta’s voor een prikkie. En in de restaurantjes en bars op en rondom de Via Pescherie Vecchie proef je het lekkerste dat Bologna te bieden heeft. Maar aan de andere kant van de Piazza Maggiore, als je de Via Ugo Bassi afloopt, kom je bij de Mercato della Erbe terecht. Een markthal waar de mooiste eetwaren te koop zijn. Groente, fruit, maar ook paddenstoelen, wijn en craft beer. In beide zijflanken van de markt zijn tientallen kleine restaurantjes gevestigd die koken met wat er ook maar beschikbaar is die dag en at levert ontzettend lekkere gerechten op. Kies voor een hele maaltijd of allemaal kleine hapjes en bestel er een goed glas wijn bij.

Street art in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Street art ontdekken op de fiets

Graffiti en Bologna zijn met elkaar verbonden. De stad is ontzettend progressief (na de Tweede Wereldoorlog had de stad bijna 30 jaar communistische burgemeesters) en graffiti is in de stad simpelweg een geaccepteerde manier om verschillende meningen kenbaar te maken. Maar tijdens een aantal street art festivals is de street art in Bologna naar een hoger niveau getrokken. Tijdens een street art fietstour ga je het centrum uit en ontdek je in de onbekende wijken van de stad de mooiste murals, fiets je door mooie parken en langs het water. Lees mijn artikel Fietsen in Bologna: langs street art om te zien wat je allemaal kunt ontdekken.

Op pelgrimstocht naar San Luca

Tijdens mijn fietstocht zag ik in de verte op een groene heuvel een enorme basiliek liggen. De gids vertelde dat dit Sanctuary of the Madonna di San Luca is, waar volgens de overlevering een klein schilderij van Maria wordt bewaard dat door Sint Lucas is geschilderd en naar Bologna is gebracht. Vanaf Porta Saragozza kun je, overdekt, onder 666 arcadebogen naar boven wandelen. Dat moest ik meemaken! Dus, zo gezegd zo gedaan. Vanaf de Porta Saragozza is de wandeling naar boven zo’n 4 kilometer. Maar als je vanuit het centrum bus 20 neemt en uitstapt bij halte Meloncello hoef je maar de helft. De klim maar boven is in ieder geval prachtig en de basiliek is heel bijzonder. Beklim in ieder geval even de Dom voor een schitterend uitzicht over de stad en de groene omgeving.

Bezienswaardigheden in Bologna: Sanctuary of the Madonna di San Luca | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Bologna: Sanctuary of the Madonna di San Luca | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Bologna

Tags: Bologna

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.