Een perfecte dag in Namen

Tijdens een weekendje Ardennen een dagje naar Namen (Namur in het Frans)? Dat moet je zeker doen. Met de grootse citadel, knusse ligging tussen de rivieren Sambre en Maas en het gezellige centrum is Namen een perfecte stad om te ontdekken. Heb je maar één dag in Namen? Dan moet je dit zeker doen.

Een perfecte dag in Namen | Mooistestedentrips.nl

Namen is vrij onbekend en dat is stiekem jammer. Er ligt namelijk geen industrie of chemie rond de stad, zoals bij andere steden in Wallonië, en de stad is rijk aan historie. Namen is van oudsher een militaire stad, vanwege de strategische ligging bij het knooppunt van de rivieren Maas en Sambre. Vanaf de 16de eeuw was de stad een echte garnizoensstad, maar het Belgische leger liet Namen voor wat het was in de jaren ’70. Sindsdien is het een gezellige studentenstad waar je prima een dag kunt doorbrengen.

Weekendje Ardennen. Wat te doen? Dag naar Namen | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Ardennen. Wat te doen? Dag naar Namen | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Namen (Ardennen), Citadel van Namen | Mooistestedentrips.nl

Een ochtend in Namen

Ontdek de Citadel van Namen

Je kunt hem helemaal niet missen tijdens een stedentrip Namen: de Citadel van Namen. Het fort beslaat namelijk de hele heuvel aan de rand van het centrum, inclusief bastion, tunnels en vestingwallen. De overblijfselen van de citadel zijn vooral 19de-eeuws, maar dat maakt een bezoek niet minder aantrekkelijk. Vanaf de citadel heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Maas.

Wandelen langs de oevers van de Sambre

Daal de citadel te voet af en wandel terug richting het centrum langs de oevers van de rivier de Sambre. Je hebt er een mooi uitzicht over de stad, langs de kade zie je bijvoorbeeld een aantal fraaie historische panden. Maar je kunt ook even op een bankje langs de oever neerploffen en fijn naar de bootjes kijken die op de rivier voorbij komen.

Wat te doen in Namen? Wandelen langs de Sambre | Mooistestedentrips.nl

Lunchen in Namen (Ardenne): Entre Sambre et Mer | Mooistestedentrips.nl

Lunchen in Namen (Ardenne): Entre Sambre et Mer | Mooistestedentrips.nl

Lunchen bij Entre Sambre et Mer

Trek gekregen? Ver hoef je niet te lopen. Want Entre Sambre et Mer is wat mij betreft één van de leukste restaurants van de stad en perfect voor een heerlijke lunch. Vooral met lekker weer, want dan is het echt geweldig zitten in de knusse en beschutte binnentuin. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bij Entre Sambre et Mer echt geweldig vis en zeevruchten eten. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op fruits de mer en een glas goede witte wijn.

Een middag in Namen

Dool door de smalle straatjes van de stad

Het centrum van Namen kun je het beste ontdekken door er simpelweg een beetje te verdwalen (zal lastig zijn trouwens, want het centrum is vrij compact). Als je richting het station wandelt, kun je mooie Art Deco architectuur bewonderen, bijvoorbeeld in de Rue des Carmes en Rue des Croisiers. Je kunt een gratis gids downloaden waar je de adressen van verschillende mooie gebouwen kunt zien. Je loopt in het centrum echter ook tegen street art aan. Soms spontaan gemaakt, soms in opdracht. Zoals in de Jardin de Maïeur (de tuin van de burgemeester), waar een zijgevel van het stadhuis helemaal is beschilderd. Je kunt er precies op zien wie of wat uit Namen en omgeving de regio zo beroemd maakt.

Het centrum van Namen (Namur), Art Deco architectuur | Mooistestedentrips.nl

Street art in Namen (Namur), België | Mooistestedentrips.nl

Street art in Namen (Namur), België | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Namen (Namur), België? Église Saint Loupe | Mooistestedentrips.nl

Nog even een kerk of museum?

Voor de vorm even cultureel doen of vraagt het weer om een paar uurtjes museum? In Namen loop je dan langs het Musée Provincial de Felicien Rops. Zeker geen standaard museum en daarom juist een bezoekje waard, alleen al vanwege het mooie herenhuis waarin het is gevestigd. Lokale kunstenaar Felicien Rops stond bekend vanwege zijn erotische prenten en spotprenten, maar er wordt ook werk van andere kunstenaars tentoongesteld. In het centrum is Église Saint Loupe ook leuk. In deze mooie barokke kerk zijn regelmatig mooie exposities te bewonderen.

’s Avonds in Namen

Houppe proeven en delicatessen kopen

Na zo’n middagje wandelen heb je vast dorst gekregen. Reden genoeg om ergens neer te ploffen en het lokale bier Houppe te proeven. Het wordt op bijna elk terras in de stad wel geschonken, maar je kunt ook langs de brouwerij om een goed glas te proberen. Geen zin om naar de brouwerij te wandelen, maar wil je wel Houppe mee naar huis of je huisje in de Ardennen nemen? Dan ga je even langs delicatessewinkel Marius Corner. Hier kun je niet alleen Houppe, maar nog veel meer fijne bieren vinden. Het is een echt walhalla voor smulpapen, want je weet bijna niet wat je moet kiezen uit alle verschillende chocolades, bieren, wijnen, patés en kaasjes.

Wat te doen in Namen (Ardennen): delicatessen kopen | Mooistestedentrips.nl

Belgische bier proeven in de Ardennen: Houppe Brouwerij (Namen) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in de Ardennen, Les temps des cerises (Namen) (foto met dank Les temps des cerises) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Namen

Besluit je ook ’s avonds nog even in Namen te blijven? Goede keuze. Er zijn namelijk genoeg gezellige restaurants in de stad. Schuif vooral aan bij Les temps des cerises, een instituut in de stad. Het knusse en onpretentieuze restaurant is gezellig ingericht met dieprode tafelkleden en bekende en minder bekende lokale beroemdheden hebben een groet op de muur achtergelaten. Huisspecialiteit is varkenssnuit. Mocht dat nou niet aan je zijn besteed (en schaam je niet, ik liet het ook aan me voorbij gaan), dan kun je er ook een geweldige entrecote bestellen.

Plan je bezoek aan Namen

  • Je kunt de auto gemakkelijk kwijt in Namen, er zijn genoeg parkeerplaatsen. Maar goedkoop is het niet, zo’n €26 per dag.
  • Heb je een huisje in de Ardennen en zit je niet te ver van een treinstation? Dan kun je beter de trein nemen. Het station ligt heel centraal, aan de rand van het centrum. En in de zomermaanden rijdt er een pendelbusje naar de citadel. Dat scheelt klimmen.
  • Toch liever een nachtje logeren in Namen? Dan kan ik je Les Tanneurs echt aanraden. Gevestigd in een schitterend historisch pand, met heerlijk ruime kamers.
  • Ben je een echte smulpaap? Lees dan ook Lekker eten en drinken in Namen voor meer tips.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Namen.
  • Een andere stad bezoeken in Wallonië? Maak dan een stedentrip Luik.  

Tags: Namen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.