Reis door de tijd in Thessaloniki

Thessaloniki is een historisch lust voor het oog. Verschillende overheersers hebben er door de millennia heen hun sporen achtergelaten: Grieken, Romeinen en Ottomanen. De beste manier om Thessaloniki te leren kennen, is om helemaal op te gaan in de stad en je zintuigen op scherp te zetten.

Reis door de tijd in Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

De reis door de tijd begint meteen in het centrum van Thessaloniki, aan de Agora. Dit forum van zo'n 3000 jaar oud was eerst van de Grieken, later werd het door de Romeinen gebruikt. Als je van de oude vondsten bent, zit je in Thessaloniki trouwens wel goed. Niet zo gek ook, want met een geschiedenis die teruggaat tot Alexander de Grote struikel je in en rond Thessaloniki over de archeologische opgravingen van zo'n 4000 jaar oud. Complete mozaïekvloeren, graftombes en tempels komen er in en rond de stad regelmatig, en vaak per ongeluk tijdens doodnormale graafwerkzaamheden, tevoorschijn. 

Zo schreef ik al over Vergina, waar enkele tientalen jaren geleden in een onopvallende heuvel de complete grafheuvels van familieleden van Alexander de Grote werden gevonden. De belangrijkste vondsten van de oude Grieken zijn te bewonderen in het Archeologisch museum

Romeins paleis

In de binnenstad stuit je meteen op één van de meest bijzondere Romeinse trekpleisters: het paleis van keizer Galerius dat dateert uit de vierde eeuw. Aangezien de omgeving flink bebouwd is, komen de resten van deze ruïne beetje bij beetje tevoorschijn. Telkens als er een flatgebouw wordt gesloopt, verschijnen er eeuwenoude mozaïeken en marmeren vloeren, pilaren en zalen aan de oppervlakte.

Even verderop is de samenloop van culturen misschien nog wel het duidelijkst terug te zien in de Rotunda. Galerius liet deze ooit bouwen als zijn mausoleum. Maar aangezien hij in Servië aan zijn einde kwam en een oorlogsgraf kreeg, werd het bouwwerk uiteindelijk door de vroege christenen als kerk gebruikt en vervolgens door de Ottomanen als moskee. 

Wat te doen in Thessaloniki? Rotunda | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Thessaloniki? Byzantijns Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Overvloed aan Byzantijnse sporen

Van de Byzantijnse overheersing zijn nog het meest duidelijk sporen achter gebleven in Thessaloniki, vooral in de vorm van tientallen kerken en kapellen. In het Byzantijns Museum vind je een overvloed aan vondsten uit de Byzantijnse tijd, zoals keramiek en religieuze kunst. Tip: het restaurant van het museum B. is één van de beste in Thessaloniki, dus reserveer na je bezoek alvast een tafeltje voor 's avonds.

Stempel van de Ottomanen

De Ottomanen drukten tijdens de honderden jaren overheersing een duidelijk stempel op Thessaloniki, bijvoorbeeld in de vorm van hamams. Een van de mooiste exemplaren is de Bei Hamam uit de 15de eeuw. De hamam is niet meer in gebruik, maar als je naar binnen loopt bij Café To Palio Hamam zie je de oude structuur van het Turkse bad nog. Op het dakterras is het goed toeven met een drankje en uitzicht over de koepeldaken van de hammam.

Wat te doen en te zien in Thessaloniki? Bei Hamam | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen en te zien in Thessaloniki? Witte toren | Mooistestedentrips.nl

Nog een Ottmaans pronkstuk is de Haia Sophie, nu een orthodoxe kerk en ooit bedoeld als kopie van haar grote zus in Istanbul. Het icoon van Thessaloniki, de Witte toren, is ook het symbool van de Ottomanen in Thessaloniki. Ooit maakte het bouwwerk deel uit van de enorme vesting om de stad en werd het door de Turken gebruikt om tegenstanders van het regime op te sluiten en een kopje kleiner te maken. Nu huist hier het historisch museum en heb je vanaf de top van de toren een mooi uitzicht over de stad. 

Art Deco pareltjes

Juist omdat Thessaloniki een kruispunt van culturen is, wemelde het er van de handelsreizigers. Een bouwstijl die elders in de wereld populair was, was in Thessaloniki ook meteen in zwang. Nadat een grote brand in 1917 het centrum van de stad verwoestte, leek het architecten dan ook niet meer dan logisch om het centrum te laten herrijzen in de speelse en vrolijke fin-de-siècle stijl die aan het begin van de vorige eeuw zo in de mode was. Door de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog zijn er weinig Art Deco pareltjes meer over, maar aan de Egnatia straat kun je er nog een paar spotten. 

Wat te doen en zien in Thessaloniki? Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen en zien in Thessaloniki? Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Streetart: weg met het zakelijk imago

Als je dan toch over de Egnatia loopt, steek dan vooral je neus in de lucht. Dan ontwaar je namelijk bijzondere streetart. Een vooruitstrevend initiatief van de huidige burgemeester van Thessaloniki, Yiannis Boutaris, die met deze streetart niet alleen wil afrekenen met het zakelijke imago van de stad, maar ook jonge kunstenaars financieel een hart onder de riem wil steken. Vlakbij het paleis van Galerius en in de Tsimiski straat is nog meer streetart te zien.

Wat te doen in Thessaloniki, Griekenland: street art | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Thessaloniki, Griekenland: street art | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Thessaloniki, Griekenland: street art | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Thessaloniki: zo doe je dat

  • Je kunt vanaf Amsterdam naar Thessaloniki vliegen met Transavia, vanaf Brussel met Ryanair en vanaf Düsseldorf met Germanwings. Vergelijk vliegtickets naar Thessaloniki en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Ik logeerde bij het City Hotel, een leuk boutique hotel dat erg centraal gelegen is. Vlakbij de boulevard en gezellige wijk Ladadika. Maar er zijn nog meer leuke en goedkope hotels in Thessaloniki. Vergelijk de prijzen van hotels in Thessaloniki en boek voor de laagste prijs. 
  • Tip! Als je weinig tijd hebt, maar toch het mooiste van Thessaloniki wilt bekijken, dan reis je tijdens deze fietstocht met een Nederlandse gids door de tijd, langs de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. 
  • Al die verschillende culturen lieten ook in de keuken hun sporen na. Als je je stedentrip het liefst smullend doorbrengt, is Thessaloniki dus echt de perfecte bestemming voor jou. Bekijk de leukste restaurants in Thessaloniki.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Thessaloniki.

Tags: Thessaloniki

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.