Relaxen in Boedapest: Margit Sziget

Het leuke van Boedapest is dat de stad zo veel verschillende gezichten heeft. Het bruisende Pest met de vele theaters, winkels en restaurants. Joods Boedapest met synagogen en koshere winkels. En natuurlijk de prachtige thermale baden. Maar Boedapest is ook groen, je kunt er heerlijk relaxen. De meeste toeristen weten de groene heuvels van Boeda wel te vinden. Wil je relaxen tussen de locals? Ga dan een middagje naar het Margit Sziget.

Stedentrip Boedapest. Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenlang was het eiland middenin de Donau helemaal niet bereikbaar. Het werd vooral gebruikt voor religieuze bezinning. Het eiland werd genoemd naar Prinses Margit die er haar leven in een klooster doorbracht, zo getuige de ruïnes die je op het eiland terugvindt. Aan het einde van de 19de eeuw openden de poorten voor het grote publiek en omdat het autovrij is, is Margit Sziget tot op de dag van vandaag nog één van de fijnste plekken in Boedapest om rustig te wandelen. 

Eeuwenoude ruïnes en Olympisch zwemmen

Omdat Margit Sziget eeuwenlang werd gebruikt voor religieuze retraites kun je op het eiland nog een aantal oude ruïnes van kerken en kloosters vinden. Zoals een 14de eeuwse kerk en het 13de eeuwse klooster waar Prinses Margit haar leven doorbracht. Haar moeder, Koningin Béla IV, besloot namelijk haar eerste dochter aan God te offeren, als de Mongoolse invasie kon worden gestopt. Dat laatste gebeurde, en daarmee was Margits lot beklonken. De ruïnes zijn bezaaid over het eiland, een beetje vescholen tussen de bossen, waardoor het er best mysterieus uitziet en het leuk is om je verbeelding met je op de loop te laten gaan. Grappig contrast is het Olympisch zwembad aan de westkant van het eiland, gebouwd door meervoudig Olympisch kampioen Alfréd Hajós in de jaren '30. Ernaast zit nu een groot openlucht zwembad, met glijbanen en ligweides, dat vele dankbare gasten trekt op de verzengend hete zomerdagen die de stad kent.

Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Japanese tuin en watertoren

Een opvallend bouwwerk op het eiland is de enorme Art Deco watertoren, gebouwd in 1911 en inmiddels onder bescherming van de UNESCO. Aan de voet is een leuke uitspanning voor een drankje. In de toren kun je terecht voor diverse tentoonstellingen van moderne kunst. In het ernaast gelegen amfitheater worden regelmatig openlucht voorstellingen gegeven. Loop je verder langs de ligweiden, waar het altijd druk lijkt te zijn met voetballende kinderen en picnickende families, dan kom je uit bij de Japanse rotstuin, wat mij betreft het mooiste deel van Margit Sziget. Je spot hier een keur aan exotische planten, waterschildpadjes, bijzondere lelies en beelden. De tuin is slim aangelegd en de paden zijn verbonden met trappetjes en bruggen. Heel leuk om even doorheen te lopen.

Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Margit Eiland Boedapest, Japanse tuin | Mooistestedentrips.nl

Margit Eiland Boedapest, Japanse tuin | Mooistestedentrips.nl

Fietsen of wandelen

Wil je het Margit Sziget ontdekken, dan kan dat natuurlijk gewoon te voet. Wil je alles bekijken, dan heb je een uur of 3 nodig. Ik huurde echter een fiets. Super goedkoop: €4 voor een uur. De paden en wegen van het eiland zijn behoorlijk goed, dus als je niet veel tijd hebt tijdens je stedentrip Boedapest en nog meer wilt doen, is de fiets een goede manier om toch even het mooiste van Margit Eiland mee te pakken. De fietsen zijn van goede kwaliteit, een soort beach cruisers, en trappen prima. Houd er wel rekening mee dat ze geen slot hebben, dus verlies ze niet te lang uit het oog als je even van de gebaande paden af wilt. 

Stedentrip Boedapest, fietsen in Boedapest: Margit Eiland | Mooistestedentrips.nl

Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest. Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Je huurt de fietsen aan het begin van het park, vlakbij de grote fontein die werd gebouwd om te vieren dat Best, Buda en Obuda één werden. Gedurende de hele dag kun je bij deze enorme fontein trouwens genieten van een grote watershow. 's Avonds is deze ook nog eens verlicht. In de buurt van de fontein vind je (in ieder geval 's zomers) bovendien allerlei kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen, voor een prikkie. En ja, een mojito voor €3 in een plastic beker is niet bepaald verfijnd. Maar best lekker na een middag in de zon fietsen! Ahem. Maar omdat er tientallen grote grasvelden zijn, kun je ook gewoon zelf een grote tas lekkers gaan halen in een nabij gelegen supermarkt en lekker luieren op het gras of tussen de bloemen, in de zon. 

Stedentrip Boedapest. Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Margit Sziget tijdens een stedentrip Boedapest

  • Je bereikt Margit Sziget via de Margit brug en je kunt er zowel vanuit Boeda als Pest goed komen. Combineer een middagje op het eiland bijvoorbeeld met een bezoek aan het Vissersbastion en de Mathiaskerk of een rondleiding in het enorme en indrukwekkende Parlementsgebouw.
  • Je vliegt al voordelig naar Boedapest, bijvoorbeeld met Wizz vanaf Eindhoven, met Transavia vanaf Rotterdam of KLM vanaf Amsterdam. Binnen een uurtje ben je in Boedapest. Vergelijk vliegtickets naar Boedapest om te bekijken wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Je kunt al voor een prikkie in leuke en bijzondere hotels logeren. Bekijk de beste aanbiedingen voor hotels in Boedapest.
  • Boedapest is een behoorlij grote stad. Huur een fiets om alle bezienswaardigheden op je eigen tempo te ontdekken, zonder eindeloos te slenteren. 
  • Met de Budapest City Card kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en gratis naar binnen bij veel bezienswaardigheden.
  • Zin in een stedentrip Boedapest? Dat snap ik! Bekijk al mijn tips over een stedentrip Boedapest.

Ben jij weleens in Boedapest geweest? Want vond jij een leuke plek om te relaxen?

Tags: Boedapest

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.