Sesimbra, Portugal: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Goudgele stranden, een diepblauwe zee, de geur van geroosterde sardientjes in de schaduw van een enorme Moorse vesting op ruige, groene heuvels. Klinkt goed, toch? Ik heb het over Sesimbra. Deze badplaats is razend populair bij Portugezen en er is nauwelijks massatoerisme. Een heerlijke plek als je een dagje naar het strand wilt vanuit Lissabon. Maar stiekem is er nog veel meer te ontdekken, dus blijf er vooral wat langer. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Sesimbra.

Sesimbra, Portugal: wat te doen in Sesimbra? Bekijk alle tips over Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Sesimbra

Hotels in Sesimbra

SANA Sesimbra Hotel

Foto met dank aan SANA Sesimbra Hotel

Het SANA Sesimbra Hotel is één van de bekendste hotels in Sesimbra en dat is niet voor niets. Het fijne hotel ligt aan de boulevard. Vanuit het hotel wandel je zo naar het strand en de leukste restaurants en bezienswaardigheden in Sesimbra. De kamers van het SANA Sesimbra Hotel zijn heerlijk, ruim en comfortabel, met een balkon. Groot pluspunt aan dit hotel is het dakterras waar je het zwembad vindt. Er kan ook een dak over het zwembad worden getrokken, dus een baantje trekken op een wat koelere dag is geen enkel probleem. Perfect als je Sesimbra in het naseizoen bezoekt.

Sesimbra Hotel & Spa

Foto met dank aan Sesimbra Hotel & Spa

Wil je heerlijk logeren in Sesimbra? Dan moet je bij het Sesimbra Hotel & Spa zijn. Een geweldig hotel dat vlak aan zee ligt en op steenworp afstand van de leukste bezienswaardigheden in Sesimbra. Bij het Sesimbra Hotel & Spa vind je alles wat je nodig hebt. Je parkeert er gemakkelijk je (huur)auto en de kamers zijn ruim, comfortabel en hebben een balkon met uitzicht op zee. Je wandelt zo naar zee, maar een duik nemen in het zwembad kan ook. Heb je een keer minder weer? Geen probleem, want er is ook een binnenzwembad en een heel fijne wellness.

Eco-lodge Villa Epicurea

Foto met dank aan Eco-lodge Villa Epicurea

Foto met dank aan Eco-lodge Villa Epicurea

Middenin de schitterende natuur, op ongeveer twintig minuten van het centrum van Sesimbra ligt Eco-lodge Villa Epicurea. Wat een pareltje is dit. Hier wil je echt logeren. De kamers en villa’s zijn ontzettend smaakvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Vanaf je balkon heb je een prachtig uitzicht op de omgeving Eco-lodge Villa Epicurea is echt een plek om even helemaal tot rust te komen, bijvoorbeeld aan het infinity-zwembad of tijdens yogasessie, massage of een wandeling in de omgeving.

Over Sesimbra

Sesimbra, Portugal: bekijk de leukste bezienswaardigheden in Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Sesimbra ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Lissabon. Het vissersdorpje is omringd door glooiende heuvels, prachtige natuurparken en ligt pal aan de kust. Hoewel de badplaats wordt geflankeerd door een robuust fort, dat hoog boven de zee uit torent, is Sesimbra in haar ziel een simpel vissersplaatsje. En dat merk je nog aan alles. De bezienswaardigheden zijn klein maar fijn, je eet hier vis die ’s ochtends is gevangen en de sfeer is er buitengewoon relaxt. Geen massatoerisme, geen poespas.

Bezienswaardigheden Sesimbra

Castelo de Sesimbra

Bezienswaardigheden Sesimbra: Castelo de Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Het enorme fort op de heuvel, het Castelo de Sesimbra, is één van de bekendste bezienswaardigheden in het stadje. Het kasteel diende als verdedigingswerk en staat er al vanaf de 10de eeuw. Het werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing en werd in de 12de eeuw veroverd door de christenen. Het is een hele wandeling naar het kasteel, maar je kunt er ook met de auto naartoe. Boven zie je de eeuwenoude muren nog, bezoek je de Igreja de Santa Maria met de mooie tegeltableaus en geniet je van een spectaculair uitzicht.

Fortaleza de Santiago

Bezienswaardigheden Sesimbra, Fortaleza de Santiago | Mooistestedentrips.nl

Als je liever in het dorp blijft, is er ook genoeg te ontdekken. Je wordt als vanzelf naar het Fortaleza de Santiago getrokken. Dit zandkleurige bouwwerk uit de 17de eeuw maakte ooit deel uit van de Portugese kustverdediging, maar inmiddels is het gerestaureerd en kun je er terecht in verschillende galerieën en schattige winkeltjes. Daarna plof je neer op het terras van The Tap House dat zit in het fort bevindt.

Museu Marítimo de Sesimbra

Bezienswaardigheden Sesimbra: Museu Marítimo de Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Het Museu Marítimo de Sesimbra bevindt zich in het Fortaleza de Santiago en hier staat de relatie tussen Sesimbra, de zee en visserij centraal. Het standje en de zee zijn nauw met elkaar verbonden en dat is al duizenden jaren zo. Een bezoek aan het museum is dan ook een soort tijdreis langs eeuwenoude bootjes, de nieuwste technologieën en het feilloze instinct van de vissers.

Naar het strand in Sesimbra

Strand Sesimbra, Portugal | Mooistestedentrips.nl

In Sesimbra kun je echt even genieten van het strand. In ieder geval op Praia do California, het strandstrand van Sesimbra. Hier wappert het hele jaar door een blauwe vlag, dus het is veilig om er te zwemmen. Dat geldt ook voor het Praia do Ouro dat aan Praia do California grenst. Het strand loopt maar langzaam af in zee, waardoor het perfect is voor gezinnen. Bij deze stadsstranden kun je stoelen en parasols huren. Er zijn ook strandtentjes om iets te drinken te halen en lekker te lunchen. Rondom Sesimbra vind je nog veel meer stranden, heel rustig, maar wel met beperkte faciliteiten. Heerlijk als je zin hebt in een dagje strand zonder drukte. Praia do Ribeiro do Cavalo ligt iets ten westen van Sesimbra: een prachtige zandstrand omgeven door rotsen.

Mercado Municipal de Sesimbra

Bezienswaardigheden Sesimbra: Mercado Municipal de Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Verwacht van de Mercado Municipal de Sesimbra, de centrale markt, geen hippe toestanden. En juist daarom is de markt van Sesimbra zo leuk. Hier loop je tussen de lokale bewoners die er gewoon hun dagelijkse boodschappen komen doen. Je koopt het groente, fruit, brood, vlees, maar toch vooral vis. Wat ’s ochtends vers werd binnengebracht door de vissers in hun bescheiden bootjes koop je enkele uren later hier al op de markt.

Street art in Sesimbra

Street art in Sesimbra, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Street art in Sesimbra, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Street art in Sesimbra, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Sesimbra is een typisch Portugees vissersplaatsje en als je ’s ochtends op je balkon over de zee uitkijkt, zie je de vissersbootjes terugvaren richting de haven. Met lekkers aan boord. Vanaf 2014 zijn er vijf street art festivals in Sesimbra geweest, waarbij de artiesten werden uitgedaagd om kunstwerken op deuren, muren en ramen aan te brengen die de tradities van vissen centraal zet. Het resultaat is verbluffend. Volgens kenners is het werk We Love Fish door Salome Afonso dat je in Rua Jorge Nunes kunt zien zelfs één van de mooiste deuren ter wereld. Meer street art in Portugal? Bezoek bijvoorbeeld Porto, Lagos en Olhão.

Casa Mateus

Foto met dank aan Casa Mateus

Casa Mateus is een prachtig restaurantje, gelegen op een hoek. Het pand is prachtig betegeld en herken je aan de groente stoeltjes buiten. Ze weten hier de mooiste gerechten te toveren van wat er die dag vers gevangen is. Schelpjes in bouillon of octopus met aardappeltjes zijn echte aanraders.

O Velho E O Mar

Restaurants Sesimbra: O Velho E O Mar | Mooistestedentrips.nl

O Velho E O Mar, genoemd naar The Old Man and the Sea van Hemmingway, ligt net achter het Fortaleza en is mijn favoriete restaurant in Sesimbra. Het personeel is heel enthousiast en de vangst van de dag wordt er klaargemaakt, zoals ze dat thuis ook zouden doen. Je kiest een visje uit de vitrine of gaat voor één van de klassiekers op de kaart, zoals rijst met vis of gegrilde octopus met amandelen.

Farol Cabo Espichel

Farol Cabo Espichel | Mooistestedentrips.nl

De Farol Cabo Espichel, de vuurtoren op kaap Espichel, ligt ten westen van Sesimbra, maar is echt het bezoeken waard. Eeuwenlang noemde de Engelse de Portugese kust de ‘zwarte kust’, omdat er geen licht stond om te helpen met de navigatie. Marques de Pombal bracht daar vanaf de 18de eeuw verandering in en liet een heel netwerk van vuurtorens langs de kust aanleggen, waaronder die op Cabo Espichel. Hoewel de vuurtoren inmiddels een elektrische bediening heeft, is de vuurtoren nog steeds het symbool van de kaap. Eens per week kun je de vuurtoren bezoeken.

Santuário de Nossa Senhora do Cabo Espichel

Santuário de Nossa Senhora do Cabo Espichel | Mooistestedentrips.nl

Santuário de Nossa Senhora do Cabo Espichel | Mooistestedentrips.nl

Op Cabo Espichel vind je één van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Sesimbra. Lange tijd werd de kaap gebruikt ter verdediging van Portugal, maar toen het allemaal wat rustiger werd, verrees op de kaap Santuário de Nossa Senhora do Cabo Espichel. Een groot heiligdom met kloosterdependances waar bedevaartgangers opgevangen konden worden. Het complex werd aan het begin van de 18de eeuw gebouwd en is opgetrokken in barokstijl. Bezoek de kerk om het mooie hoofdaltaar en de plafondschilderingen te bewonderen. Even verderop staat nog een markante, kleine bedevaartkapel uit de 15de eeuw, die prachtig over zee uit lijkt te kijken.

Lagoa de Albufeira

Lagoa de Albufeira | Mooistestedentrips.nl

Lagoa de Albufeira | Mooistestedentrips.nl

De Lagoa de Albufeira ligt ten noorden van Sesimba en was ooit de uitmonding van de Taag. Het is een geweldig broedgebied voor verschillende vogels en een echte aanrader als je een dagje bijzondere vogels wilt zien en mooie plaatjes wilt schieten. Aan het einde van de lagune vind je Interpretive Centre Lagoa Pequena, één van de belangrijkste nestgebieden van het natuurreservaat. Vanuit het bezoekerscentrum kun je verschillende rondleidingen volgen.

Parque Natural da Arrábida

Parque Natural da Arrábida | Mooistestedentrips.nl

Het Parque Natural da Arrábida is 35 kilometer langs en loopt helemaal van Sesimbra naar Setúbal, langs de Serra da Arrábida. Het is een zeer rijk natuurgebied met ruige kliffen en goudgele stranden. Het beschermde gebied huist vele soorten olijven, pistachio’s, lavendel, tijm en kamille. En zeventig soorten zeewier. Het is een perfecte plek om vlinders en vogels te spotten. Maar je kunt ook zo maar herten of wilde zwijnen tegenkomen.

José Maria da Fonseca Cellar

José Maria da Fonseca Cellar, Portugal | Mooistestedentrips.nl

José Maria da Fonseca Cellar, Portugal | Mooistestedentrips.nl

José Maria da Fonseca is de oudste wijnmaker in Portugal en vanuit Sesimbra kun je er heel gemakkelijk naartoe voor een wijnproeverij. He familiebedrijf maakt al meer dan 200 jaar wijn en het is superleuk om het schitterende, traditionele wijnhuis te bezoeken dat nu is omgetoverd tot museum. Je kunt mee met een rondleiding om vervolgens verschillende wijnen te proeven. Er is ook een winkel bij, zodat je een fles van je favoriete wijn mee naar huis kunt nemen.

Sesimbra, Portugal
Bewaar op Pinterest

Sesimbra, Portugal: zin in een bijzondere vakantie Portugal? Ontdek het authentieke Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Sesimbra, Portugal: wat te doen in Sesimbra? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Sesimbra | Mooistestedentrips.nl

Meer leuke steden in Portugal

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Portugal > Stedentrip Lissabon > Sesimbra

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer