Stedentrip Hamburg: 5 must do's

Wil je een stedentrip Duitsland maken, maar heb je weleens zin in een andere stad dan Berlijn? Dan is een stedentrip Hamburg echt een aanrader. Hamburg is een stoere stad: havenstad en hanzestad in één. Met aan de ene kant de bedrijvige haven, vele grachten en prachtig opgeknapte pakhuizen van Speicherstadt en het ruige St. Pauli. En aan de andere kant de gemütlichkeit van de knusse binnenstad en het grootse groen rond de Alster waar je heerlijk kunt wandelen of zeilen. Deze 5 dingen mag je in ieder geval niet missen tijdens een stedentrip Hamburg.

5 must do's Hamburg

5x absoluut doen in Hamburg

1. Speicherstadt
Bij de haven van Hamburg denk je meteen aan hijskranen, containerschepen en vieze industrie. Maar dat beeld kan meteen overboord als je aan de rand van de haven Speicherstadt in loopt. Begin vorige eeuw was dit nog de plek waar alle te im- en exporteren goederen werden opgeslagen en waar de douaniers overuren maakten om alle handel te taxeren en documenteren. Nu zijn de pakhuizen van rode baksteen en bronzen puntdaken prachtig opgeknapt en huizen er restaurants, theaters en leuke musea. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Speicherstadtmuseum waar het verleden van de wijk echt tot leven komt. Boven alles uit torent het gloednieuwe operagebouw dat wat betreft ontwerp kan wedijveren met het Opera House in Sydney. 

2. Vismarkt St. Pauli
Een waar begrip in Hamburg. Sta op zondag vroeg op en ga naar de vismarkt aan de rand van St. Pauli, bij de Reeperbahn. Begin je bezoek aan de vismarkt met een kop koffie of thee en een vissandwich en duik vervolgens de drukte in. Want op de vismarkt vind je niet alleen de verse vangst van die dag, maar ook vlees, groente en fruit, kleding, porselein en sieraden. Maar eigenijk is mensen kijken het allerleukst op de vismarkt, want er komt een kleurrijk gezelschap samen, van (haven)arbeiders tot het uitgaanspubliek dat hun avondje uit tot zondagochtend heeft verlengd. 's Middag is er ook vaak live muziek in de veilinghal. 

3. Ontbijten bij het Alsterpavillon
Ontbijten met uitzicht op de Binnen Alster. Het kan in het Alsteravillion. Dit paviljoen werd in 1799 geopend en is nog altijd een echte trekpleister in de stad. 's Ochtends spreken families en vrienden hier af om te ontbijten. Niet vreemd, want voor zo'n €7 kun je gebruikmaken van het enorme ontbijtbuffet. 's Zomers zit je nergens beter dan buiten op het terras waar je een prachtig uitzicht hebt over het water en de statige Jugendstil gebouwen aan de rand van de Altstadt. 

4. Krameramtsstuben
Hamburg is ongekend hip. Overal vind je fonkelnieuwe restaurants waar jonge enthousiaste chefs de meest bijzondere gerechten op strak gedekte tafels toveren. Maar als je een stedentrip Hamburg maakt, mag een bezoek aan de Krameramtsstuben niet ontbreken. Dit restaurant ligt in de schaduw van de bekendste kerk van Hamburg, de St Michaeliskerk die buurtbewoners het koosnaampje 'Der Michel hebben gegeven. Aan het einde van een smal steegje dat tussen de schattige vakwerkhuizen kronkelt, vind je het restaurant waar je eerlijk en heerlijk Duits kan eten, maar wel met Hamburgse inslag, dus veel visspecialiteiten op de kaart.

Planten und Blomen Hamburg

5. Wandelen in het groen
Hamburg mag dan bekend staan als drukke havenstad, de stad is ook omgeven door water en groen waar je je hele middagen kunt bezighouden. Zo kun je een wandeling van zo'n 3 kilometer maken om de Buiten Alster, het grote binnenmeer van Hamburg. In de zomer wemelt het van de terrasjes langs de oevers en je kunt er dan ook een bootje huren en urenlang op het water dobberen. Aan de rand van het centrum van Hamburg vind je het grote stadspark Planten und Blomen. 's Zomers worden hier onder andere lichtshows georganiseerd, maar een bezoekje is sowieso de moeite waard. De Japanse tuin en botanische tuin zijn prachtig.

Hamburg: hoe kom je er?

Vergelijk trein, vliegtuig, auto en bus
Je kunt op verschillende manieren naar Hamburg, bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig. Ga je bijvoorbeeld met de trein vanuit Utrecht naar Hamburg, dan moet je twee keer overstappen en ben je zo'n 5 à 6 uur onderweg. Een retourtje kost dan ongeveer €80. Met het vliegtuig ben je, inclusief vervoer van het naar het vliegveld, zo'n 4,5 uur kwijt en een retourtje kost je €106 met KLM. Pak je de auto? Dan ben je ook 4,5 uur onderweg en dan ben je bijna €100 aan benzine kwijt.

Wil je op een overzichtelijke manier controleren welke manier van vervoer het voordeligst en snelst is vanuit jouw woonplaats? GoEuro zet per bestemming verschillende vervoersopties op een rijtje: auto, bus, trein en vliegtuig. Alle luchtvaartmaatschappijen, treinreis- en busaanbieders worden meegenomen in de vergelijking. En om het plaatje helemaal compleet te maken, worden ook de kosten en reistijd berekend als je met de auto zou rijden. 

In het geval van Hamburg zou je, als je lekker op je gemakje wilt reizen en snel op plaats van bestemming wilt zijn, het beste met het vliegtuig kunnen gaan. Wil je liever wat voordeliger uit zijn en heb je wat meer tijd om te reizen, dan is de trein een goede optie.

De informatie over reistijd & prijzen is afkomstig van GoEuro,
alle informatie over Hamburg is van Mooistestedentrips.nl

Tags: Hamburg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.