Stedentrip Heidelberg: 7 bijzondere bezienswaardigheden

Natuurlijk kun je in Heidelberg meteen koers zetten naar de dramatische kasteelruïne die zo mooi boven de stad uit torent. Maar naast het kasteel, de warmrode barokke oude stad en de iconische Alte Brücke is er eigenlijk nog zo veel meer te ontdekken in Heidelberg. Daarom zet ik 7 bijzondere bezienswaardigheden op een rijtje.

Stedentrip Heidelberg: 7 bijzondere bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Ik geef het maar meteen toe: ook ik werd, als vanzelf, naar het kasteel getrokken toen ik net in Heidelberg aankwam. Dus zo’n uur nadat ik mijn tas in het hotel had neergezet, zat ik al in het kabelbaantje richting Schloß. Voor dat beetje cultuur en een prachtig uitzicht over de stad. Het viel me wel op dat de meeste bezoekers in Heidelberg na een bezoekje aan het kasteel en de oude stad meteen doorreizen. En dat is zonde, want er is genoeg bijzonders te ontdekken.

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg

Naar wat moderns moet je in Heidelberg zoeken als naar een speld in die welbekende hooiberg. Maar de aanhouder wint. Naast het station verrijst een hypermoderne, en klimaat neutrale, wijk en sinds 3 jaar heeft Heidelberg dankzij festival Metropolink ook een leuke verzameling, met werken van artiesten uit binnen- en buitenland. Als je de verschillende murals wilt bekijken, kom je vanzelf buiten het centrum en kun je meteen het échte Heidelberg een beetje meekrijgen. Het werk van Daniel Thouw aan de Neckarufer en de zowel fragiele als beangstigende mural van Herakut aan de Philipp Otto Runge straße zijn mijn favorieten. Lees er meer over in mijn artikel Modern Heidelberg: street art Metropolink.

Jugendstil spotten in Weststadt

Als je street art wilt zien, kun je ook goed richting Weststadt lopen (zowel aan de Ring als Römerstraße zie je mooie murals) en ontdek dan meteen even de buurt. De sfeer is er totaal anders dan in het rumoerige, barokke centrum van de stad. In Weststadt worden de straten omlijst door indrukwekkende Jugendstil panden die mysterieus verscholen gaan achter enorme bomen en struiken. De mooiste exemplaren spot je in de Zähringerstraße en de Goethestraße.

Bezienswaardigheden in Heidelberg: Jugendstil | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Heidelberg: Jugendstil | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Heidelberg: studentengevangenis | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Heidelberg: studentengevangenis | Mooistestedentrips.nl

Lunchen in Heidelberg: Zeuhaus | Mooistestedentrips.nl

De bak in

Heidelberg is natuurlijk studentenstad op en top, met de oudste universiteit van Duitsland. De Altstadt is bezaaid met universiteitsgebouwen die je allemaal kunt bezoeken. Eén ding mag je in ieder geval niet missen: de studentengevangenis. Vroeger vielen de acties van studenten onder de rector, en niet onder de gewone wet. Dus als ze wat uitspookten, bepaalde de rector de straf. De gevangenis zat dan ook aan de universiteit vast. Je kunt de studentengevangenis nu bezoeken een aan de honderden spotprenten aan de muur is wel duidelijk dat studenten een paar nachtjes brommen als een soort eer beschouwden.

Lunchen in oude paardenstallen

Al die studenten moeten natuurlijk ook eten en in het centrum van de stad schuiven ze graag aan bij één van de mensa’s. En het leuke is: als bezoeker kun je er ook gewoon eten. Loop vooral naar het Zeughaus, ofwel: de oude paardenstallen van de keurvorst. In dit schitterende historische pand huist nu het studentenrestaurant. Als je rond een uur of twee komt, is er zeker plaats en kun je voor een prikkie uitgebreid lunchen. Vooral in de biergarten is het goed toeven.

Phylosofenweg

Heidelberg ligt prachtig verscholen tussen de groene heuvels en als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten, steek je de Alte Brücke over en wandelt via een smal bergpaadje omhoog naar de Phylosofenweg. Hier kwamen de grote denkers vroeger al om even de zin van het leven te overpeinzen en als je het uitzicht vanaf de heuvel bekijkt, snap je wel waarom.

Thingstätte

Als je nog niet uitgewandeld bent, kun je vanaf de Phylosofenweg de bordjes ‘Heiligenberg’ volgen naar de top van de heuvel. De Heiligenberg werd zo genoemd, omdat verschillende volkeren hun tempels er bouwden. Maar de belangrijkste trekpleister is van recentere makelij. De Thingstätte werd door de nazi’s aangelegd als Romeins amfitheater en er pasten meer dan 10.000 mensen in. Na de oorlog gebruikten Amerikaanse troepen de Thingstätte voor onder andere jazz concerten. Je bent een ruim halfuur tot drie kwartier onderweg naar de Thingstätte, maar het is echt een bijzonder staaltje architectuur.

Bezienswaardigheden in Heidelberg: Philosophenweg | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Heidelberg, Unter Freunden Märzgasse | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Heidelberg: Franz Soupmarine, Märzgasse | Mooistestedentrips.nl

Koffieleuten in de Märzgasse

In Heidelberg struikel je over de traditionele bakkerijen en patisserieën om koffie te leuten. En daar is helemaal niets mis mee. De locals komen er graag, de koffie is prima en je kunt kiezen uit Heel.Veel.Gebakjes. Maar wil je net even wat hippe zitten, tussen een wat jonger publiek, dan kan ik je verschillende koffietentjes aan de Märzgasse zeker aanbevelen. Zo plof je bij Unter Freunden neer op een barkruk bij het raam of op de comfortabele vintage banken. Even verderop kun je bij Franz Soupmarine lekker brunchen of lunchen.

Plan je stedentrip Heidelberg

  • Hoewel Heidelberg niet dichtbij de Nederlandse grens ligt, was ik verrast over hoe snel ik er was met de trein. Ik hoefde alleen maar over te stappen in Keulen. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je voor zo’n €60 een treinkaartje naar Heidelberg kopen.
  • Vliegen kan ook: je vliegt dan het beste naar Frankfurt of Stuttgart en neemt vervolgens de trein. Je boekt je vliegticket voor zo’n €100 en ook je treinkaartje van Frankfurt of Stuttgart naar Heidelberg kun je online kopen.
  • Als je verschillende delen van Heidelberg wilt ontdekken, kan ik je de Heidelberg Card aanraden. Je maakt met deze kaart gratis gebruik van het openbaar vervoer, kunt gratis naar het kasteel en allerlei andere bezienswaardigheden. En je krijgt met je kaart korting op rondleidingen en bij restaurants.
  • Goedkoop en leuk logeren in Heidelberg is nog niet zo gemakkelijk, maar als je bij Hotel Mille Stelle logeert, slaap je voordelig in het mooiste straatje van Heidelberg in comfortabele en fijne kamers.
  • Bekijk alle leuke en praktische tips voor een stedentrip Heidelberg.

Tags: Heidelberg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.