Een stedentrip Praag in de zomer: 9 tips

’s Zomers lijkt Praag wel in een gouden licht te baden. En hoewel de stad geweldige musea, kerken en kastelen heeft, is het bij lekker weer eigenlijk net zo leuk om de hele dag buiten te zijn en te genieten van wat Praag te bieden heeft. Dus maak je een stedentrip Praag in de zomer: dan zijn dit de 9 leukste dingen om te doen.

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Praag is als een korte tijdreis door de geschiedenis van Europa. Met grote heersers in Middeleeuwse kastelen, briljante denkers in de koffiehuizen aan het begin van de vorige eeuw en mensenmassa’s op grote pleinen na het uiteenvallen van het communistische Oost-Europa. Al wandelend in de zon kun je het beste meepakken dat Praag te bieden heeft.

’s Ochtend vroeg naar de Karelsbrug

De Karelsbrug is een echte must-see in Praag, maar oh wat is het er druk de hele dag. En juist door die massa’s krijg je helemaal niets mee van de prachtige torenspitsen, de heuvels van de burcht en de Moldau waarop de brug uitkijkt. Toch vind ik dat je de brug wel even moet meepakken, maar wees er vroeg bij. Ik stond om 6 uur op (geeuw) en wandelde tegen half 8 naar de brug en had hem toen bijna voor mezelf (op een paar enthousiaste hardlopers en fanatieke Chinese bruidsparen na). Resultaat: echt genieten van het uitzicht over de Burcht en het prachtige ochtendlicht.

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips. 's Ochtends naar de Karelsbrug | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips. Ontbijten bij Café ~ Café | Mooistestedentrips.nl

Ontbijten in de nieuwe stad

Wandel vanaf de Karelsbrug in ongeveer een kwartiertje naar de nieuwe stad van Praag, grofweg rondom metrostation Národní třída waar je bij verschillende tentjes heel leuk kan ontbijten. Ik vond vooral Cafe ~ Cafe en Republica coffee erg leuk. Vooral bij die laatste zit je geheid tussen de locals.

Prachtig uitzicht vanaf de Petrin heuvel

Bij het dansende huis (Tančící dům) steek je de rivier over en kun je vervolgens doorwandelen naar het kabelbaanstation Ujezd waar je het treintje naar de top van de Petrín heuvel kunt nemen. Hier is het heerlijk koel en rustig wandelen in het groen. Je kunt er de sterrenwacht bezoeken, door een grote rozentuin dwalen of de toren beklimmen die locals liefkozend de kleine Eiffeltoren hebben gedoopt. Op de terugweg kun je even wat drinken op het terras van Nebozizek en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips. Art Nouveau architectuur | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips. Kubisme | Mooistestedentrips.nl

Vergaap je aan bijzondere architectuur

Je denkt bij Praag misschien aan eeuwenoude kastelen en paleizen, en ja daar staat de stad zeker om bekend. Maar Praag heeft ook een uitmuntende hoeveelheid Art Nouveau, Jugendstil en zelf Kubisme architectuur. Wandel bijvoorbeeld door de Pařížská ulice en in de oude Joodse buurt voor de mooiste Art Nouveau en Jugendstil en ga koffie drinken in Kubisme stijl bij Het Huis van de Zwarte Madonna (Dům U Černé Matky Boží).

Dwalen door Vyšehrad

Vyšehrad is zo’n lekkere beschutte plek waar locals graag komen om te wandelen met hun kinderen en de meeste toeristen vinden Vyšehrad net effe te ver weg. Het is er echter heerlijk dwalen door de parken hoog boven de Moldau. Het is ook een mystieke plek. In de 7de eeuw werd Vyšehrad gesticht door stamhoofd Krok en zijn dochter voorspelde dat aan de voet van het fort een grootse stad zou verrijzen. Nu is het vooral leuk om de prachtige St. Petrul en Pauluskerk en het aangrenzende bontgekleurde kerkhof te bezoeken.

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, dwalen door Vysehrad | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, waterfietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, waterfietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Huur een waterfiets

Waterfietsen in Praag toeristisch? Oh, absoluut. Maar geloof me, als het 30 °C is in Praag kun je wel een beetje verkoeling gebruiken en je kunt over de Moldau peddelen onder de Karelsbrug door. Toch een leuke manier om de highlights van de stad vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Een waterfiets huren kost zo’n €15 voor 1,5 uur.

Fietsen door de Praagse Burcht

Aan het einde van de middag is het leuk om op de fiets te stappen en met een gids de Praagse Burcht te ontdekken. Ik ging mee met de Kastelen tour door Praag en zoefde over de bruggen van Praag om me (langzaam, heel langzaam maar zeker) een weg naar boven te peddelen en me op de burcht van kasteel naar kasteel te begeven. Het is een bijzonder samenraapsel van gebouwen, dus heel fijn om van een gids te horen hoe de geschiedenis hier nu eigenlijk in elkaar steekt. En tussendoor werd ik getrakteerd op schitterend uitzicht over de stad.

Fietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, Náplavka | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, Náplavka | Mooistestedentrips.nl

Een biertje aan Náplavka

De nieuwe hippe hotspot in Praag heet Náplavka. Je vindt deze boulevard langs het water, grofweg tussen de Palacký brug en de Vytoň tramstop. Tot voorkort gebeurde er nog maar weinig langs het water, maar nu liggen er een hoop bar-boten voor de oever en huizen er gezellige kleine cafés met terras in de oude opslagloodsen. Door de weeks kun je hier ’s ochtends boodschappen doen op een populaire markt, maar ’s avonds komende locals hier samen om een biertje te drinken en bij te kletsen.

Relaxen in een biergarten

Als je naar één van de biergartens van Praag gaat, sla je twee vliegen in één klap: je kunt er lekker relaxen onder de bomen en voor een prikkie wat eten en drinken. Letná is waarschijnlijk de meest populaire biertuin van de stad en ligt niet al te ver van het centrum. Bij één van de vele standjes kun je goedkoop bier en pizza kopen en je hebt een schitteren uitzicht over de stad. Even verderop kun je neerploffen in de Vyletná, of jezelf neervlijen in één van de hangmatten. Een goed excuus om een glas Bernard te bestellen.

Logeren bij Motel One

Ik logeerde tijdens mijn laatste stedentrip Praag in het Motel One, op loopafstand van veel bezienswaardigheden en Praag, maar wel rustig gelegen. Zo ben je binnen een paar minuten bij het prachtige Art Nouveau theater Obecní dům en om de hoek stap je in de metro. Mijn hotelkamer was niet supergroot, maar wel heel relaxt en slim ingericht. Het bed was lekker, de badkamer dik in orde en (misschien wel het meest belangrijk) de kamer was geluidsdicht. Ik heb heerlijk geslapen.

Plan een stedentrip Praag in de zomer

  • Vliegen naar Praag hoeft helemaal niet duur te zijn, vliegtickets Praag vind je al vanaf zo'n €60 retour (met handbagage) als je op tijd boekt en de aanbiedingen in de gaten houdt.
  • Ik gebruikte twee dagen een Prague City Card en alleen al vanwege het gebruik in het openbaar vervoer vond ik dat echt de moeite waard. Bovendien kun je bij veel van de belangrijke bezienswaardigheden gratis naar binnen met de kaart.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Praag

Tags: Praag

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.