Goedkoop en snel naar Berlijn, Parijs of Londen: vliegtuig of trein?

Wil je goedkoop en snel naar Berlijn, Parijs of Londen. Dankzij snelle treinen ben je al erg snel in deze topsteden. Maar is het sneller dan met het vliegtuig, zelfs als je al het wachten  meerekent? Ik deed een klein onderzoekje: kun je beter met het vliegtuig of de trein naar Berlijn, Parijs of Londen? Wat komt snel en wat komt goedkoop uit de bus? Ik zocht het uit.

Goedkoop en snel naar Berlijn, Parijs of Londen: vliegtuig of trein? | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop en snel naar Berlijn, Londen en Parijs: het onderzoek

Voor dit onderzoekje:

  • Ging ik uit van vertrek in Utrecht. Lekker centraal gelegen, maar zo kom ik natuurlijk wel op een 'gemiddelde' uit. Jouw reistijd kan dus nog een beetje afwijken.
  • Omdat Utrecht het dichtst bij Schiphol ligt, heb ik dit als luchthaven genomen. Vlieg je liever vanaf een ander vliegveld (en voor Londen en Berlijn kan dat prima), dan wijkt de reistijd een beetje af.
  • Houd ik rekening met reistijd van en naar het vliegveld en wachttijd op het vliegveld.
  • Ga ik voor het reizen met het vliegtuig uit van reizen met handbagage. Voor het gemak ben je thuis ook al ingecheckt en heb je je boardingpas al uitgeprint. Dit scheelt namelijk aanzienlijk wat tijd op het vliegveld.

Goedkoop en snel naar Berlijn: vliegtuig of trein?

Goedkope naar Berlijn: trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Goedkope naar Berlijn: trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Met de trein naar Berlijn
Pak je vanaf Utrecht de trein naar Berlijn dan moet je één keer in Amersfoort of Duisburg overstappen. Afhankelijk van je overstaptijd is de reisduur tussen de 6 en 7 uur. Je komt dan aan in het centrum van de stad: Berlijn Hauptbahnhof. Daar vandaan ben je in een mum van tijd in andere delen van de stad met de U-bahn of S-bahn.

Met het vliegtuig naar Berlijn
De reistijd van Utrecht naar Schiphol is 25 minuten. Je moet zo'n 1,5 uur uur van tevoren aanwezig zijn op de luchthaven, voor de paspoortcontrole en allerlei veiligheidschecks. Je vliegt met KLM in 1 uur 20 minuten naat Berlijn, luchthaven Tegel. En met EasyJet in 1 uur 25 minuten naar Berlijn Schönefeld. Vanaf vliegveld Tegel reis je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Berlijn. Vanaf Berlijn Schönefeld sta je binnen 30 minuten met de Airport Express op Alexanderplatz. 

Sneller: het vliegtuig
Het vliegtuig komt voor een stedentrip Berlijn als snellere winnaar uit de bus. Met de trein doe je er 6 tot 7 uur over. Met het vliegtuig ben je alles bij elkaar maar zo'n 4 uur kwijt.

Goedkoper: de trein
Als je de aanbiedingen voor vliegtickets naar Berlijn in de gaten houdt, kun je met KLM of EasyJet voor €100 een retour Berlijn boeken, mits je alleen met handbagage reist. Daar komen ook de kosten bij voor de trein of metro van en naar het vliegveld. Je kunt al een treinkaartje naar Berlijn boeken voor €88 (zonder voordeelurenkorting) als je zo'n 3 maanden van te voren reserveert.

Meer weten over Berlijn?

Goedkoop en snel naar Parijs: vliegtuig of trein?

Goedkoop naar Parijs: met de trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop naar Parijs: met de trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Met de trein naar Parijs
Als je een stedentrip Parijs maakt, kun je bijna niet om de trein heen. De Thalys rijdt zo'n 9 keer per dag rechtstreek van Nederlands naar Parijs. Vanaf Utrecht ben je, met overstap in Rotterdam, binnen 3,5 uur in hartje Parijs. 

Met het vliegtuig naar Parijs
Het vliegtuig brengt je ook snel in Parijs. De vlucht van Amsterdam naar Parijs, Charles de Gaulle duurt 1 uur 15 minuten. Vanaf Utrecht ben je binnen 25 minuten op Schiphol en je bent het beste zo'n 1,5 uur van te voren aanwezig. In Parijs pak je de trein naar het centrum deze rit duurt ongeveer 50 minuten.

De trein is winnaar!
Geen gedoe met inchecken en reizen van en naar vliegvelden. Je stapt in de trein en 3,5 uur later stap je in hartje Parijs weer uit. Met het vliegtuig doe je er al met al 4 uur over, maar het duurt op Charles de Gaulle redelijk lang voordat je op het station bent. Ook qua prijs kun je beter met de trein naar Parijs reizen, want als je zo'n 3 maanden van te voren boekt, kun je een retourtje voor €70 kopen. Met KLM of Transavia reis je voor €99 naar Parijs, maar dan moet je nog wel van en naar de luchthavens.

Meer over een stedentrip Parijs

  • Zin in een stedentrip Parijs? Bekijk al mijn leuke en handige tips over Parijs.
  • Wil je alle highlights in Parijs zien, maar ook nog wat bijzonders ontdekken? Ontdek Parijs op 3 totaal verschillende manieren.
  • Museumdieren kunnen hun hart ophalen in Parijs. Natuurlijk zijn er de bekende musea, zoals het Louvre en het Centre Pompidou. Maar er zijn nog zo veel meer leuke musea. Ik zet 10 bijzondere musea op een rijtje in het artikel Kunst kijken in Parijs.

Goedkoop en snel naar Londen: vliegtuig of trein?

Goedkope stedentrip Londen: met de trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Goedkope stedentrip Londen: met de trein of vliegtuig? | Mooistestedentrips.nl

Met de trein naar Londen
Dankzij de Eurostar is het nu ook heel gemakkelijk om met de trein naar Londen te gaan. In Brussel stap je op de Eurostar en een paar uur laten sta je midden in Londen op station St. Pancras. Vanaf dit station ben je met de metro zo op de plaats van bestemming. Vanaf Utrecht ben je, met een overstap in Rotterdam en Brussel, binnen 5 à 6 uur (afhankelijk van je overstaptijd) midden in Londen. Ik ging een weekend met de trein naar Londen, je leest in het artikel hoe het mij beviel.

Met het vliegtuig naar Londen
Er vliegen diverse luchtvaartmaatschappijen naar diverse luchthavens rond Londen. Wil je snel in het centrum van Londen zijn? Vlieg dan op London City, Heathrow of London Gatwick. Deze vliegvelden hebben snelle verbindingen richting de stad. Ga je vanaf Utrecht naar Schiphol, dan duurt het ritje met de trein 25 minuten. Zorg dat je zo'n 1,5 uur voor je vlucht aanwezig bent als je alleen me handbagage vliegt en thuis online al bent ingecheckt. Vliegen naar Londen duurt ongeveer een uur. Je kunt vanaf Amsterdam naar Londen vliegen met bijvoorbeeld KLM of Easyjet. Vanaf Heathrow ben je binnen 15 minuten in het centrum van Londen, vanaf London City duurt het ongeveer 25 minuten en vanaf Gatwick 30 minuten.

Sneller: het vliegtuig, maar niet per se goedkoper
Met het vliegtuig naar Londen is duidelijk sneller dan met de trein, maar misschien niet zo veel sneller als je zou denken. Met het vliegtuig ben je in totaal 3,5 uur kwijt. Met de trein 5 tot 6 uur. Vlieg je echter op London Stansted of Luton, dan ben je meer dan een uur kwijt om in het centrum van Londen te komen en komt er dus behoorlijk wat reistijd bij. Wie snel op de plaats van bestemming wil aankomen, kiest liever voor een vlucht naar Heathrow, London City of Gatwick. Als het om het geld gaat, maakt het eigenlijk niet uit of je met de trein of het vliegtuig gaat. Je kunt treintickets naar Londen kopen voor €120 retour. Een vliegticket van Amsterdam naar Londen kost tussen de €90 en €140 met EasyJey, Transavia of KLM. Maar als je vliegt, komen er nog de kosten bij van en naar het vliegveld.

Alles over een stedentrip Londen

Meer budgettips op Mooistestedentrips.nl

Tags: Budget tips

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.