Top 10 bezienswaardigheden Thessaloniki

Er zijn maar weinig steden waar ik écht verliefd op ben geworden. Ik vind heel veel steden echt heel leuk en zou er zo weer terug naartoe gaan. Maar Thessaloniki heeft voor altijd een warm plekje in mijn hart. Vooral eigenlijk omdat het misschien niet overduidelijke topbestemming is voor een stedentrip en je net even wat harder je best moet doen om onder de huid van de stad te komen. Voor wie wel met Thessaloniki in zee wil, geef ik je de 10 top bezienswaardigheden Thessaloniki.

Top 10 bezienswaardigheden Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Boulevard en havengebied

Het opgeknapte havegebied en de boulevard zijn niet alleen favoriete bezienswaardigheden bij toeristen, maar juist ook erg bij de inwoners van Thessaloniki zelf. De Boulevard is zo’n 3,5 kilometer lang en loopt van de witte toren tot het havengebied. Je kunt er uitgebreid wandelen, fietsen of skaten. Op heldere dagen zie je zelfs de berg Olympus in de verte. Fotografeer in ieder geval de beroemde paraplu’s van kunstenaar Yorgos Zongolopoulos. Eenmaal in het opgeknapte havengebied aangekomen, kun je kiezen uit een keur aan leuke terrasjes en restaurants om even bij te komen. Ik vond Kitchen Bar erg leuk: heerlijke, authentieke Griekse gerechten en een prachtig uitzicht over het water.

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: boulevard en havengebied | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: boulevard en havengebied | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: Galerius Rotunda | Mooistestedentrips.nl

Galerius’ Rotunda

Geen Grieks stad, zonder bijzondere historische overblijfselen. En het centrum van Thessaloniki zit er vol mee. Zodra je het centrum, via de straat Egnatia, inwandelt loop je eigenlijk bovenop het paleis van keizer Galerius aan. Je komt schitterende mozaïeken tegen, voordat je tegen de overwinningsbogen en de Rotunda aanloopt. ’s Ochtends loop je hier naar binnen om de prachtige fresco’s te bewonderen. Ja, fresco’s. Want hoewel de Rotunda door Galerius was bedoeld als zijn laatste rustplaats, stierf hij elders. Na zijn dood werd de Rotunda achtereenvolgens als moskee en als kerk gebruikt.

Archeologisch museum

Het Archeologisch Museum in Thessaloniki is één van de beste historische musea waar ik ooit ben geweest. Thessaloniki ligt op zeer vruchtbare grond als het om historische opgravingen gaat. Steek er een spade in de grond en er komen pareltjes naar boven. In het museum kun je eeuwenoude complete graftombes, enorme mozaïekvloeren en wonderschone sieraden bewonderen. Trek rustig een uur of 3 uit voor dit museum.

Byzantijns Museum

Als je naar het archeologisch museum bezoekt, kun je een combikaartje kopen, waarmee je ook het Byzantijns Museum kunt bezoeken en dit is absoluut de moeite waard. Of je nu al van alles weet over de Byzantijnse periode of helemaal geen idee hebt waar het allemaal over gaat, in het museum kom je alles over de Byzantijnse cultuur te weten aan de hand van maar liefst 3000 (vaak enorme!) stukken. Vooral de mozaïeken, geschilderde tombes en het glaswerk zijn schitterend.

Lees meer over het eeuwenoude verleden van Thessaloniki in mijn artikel Reis door de tijd in Thessaloniki.

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: witte toren | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: Bei Hamam | Mooistestedentrips.nl

Witte toren

De witte toren is waarschijnlijk één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Thessaloniki en hoewel de toren echt heel mooi is, is de geschiedenis ervan minder fraai. Oorspronkelijk was de toren onderdeel van meerdere torens die de vestingwallen van de stad met elkaar verbonden. De Ottomanen gebruikten de witte toren echter om, niet bepaald met zachte hand, af te rekenen met tegenstanders. Nu leer je in het museum meer over de interessante geschiedenis van Thessaloniki en heb je vanaf de top een prachtig uitzicht.

De oude hamam

Onder Ottomaanse heerschappij schoten de hamam in Thessaloniki als paddenstoelen uit de grond. Tegenwoordig staan er nog maar een paar van deze bouwwerken overeind. Eén van de bekendste oude badhuizen is de Bei Hamam, al kun je die niet meer bezoeken. Maar niet getreurd, er is wel een bar bovenin de oude hamam gevestigd. Als je op het dakterras wat gaat drinken (en dat is best een aanrader, want het is een leuke tent), dan heb je ene mooi uitzicht over de oude daken van de hamam.

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: street art | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: street art | Mooistestedentrips.nl

Street art in Thessaloniki

In een stad zo oud als Thessaloniki zou je het niet verwachten, maar je kunt in de stad behoorlijk veel street art zien. Vlakbij het paleis van Galerius, in de Tsiminski straat en in de Egnatio straat moet je beslist je neus in de lucht steken om de mooiste street art te zien.

De openlucht markten van Thessaloniki

Food markets zijn tegenwoordig helemaal hip. Maar die van Thessaloniki waren er al eeuwen voordat het überhaupt cool was om tijdens een stedentrip markten bezoeken. En het voordeel daarvan is dat de openluchtmarkten Modiano en Kapani in Thessaloniki nog ontzettend authentiek zijn. Je wandelt langs tientallen kramen met olijven, zonder ooit één dezelfde soort tegen te komen, kunt de mooiste vis en schelpdieren uitkiezen of uitgebreid kaasjes proeven. De winkeliers spreken niet allemaal Engels, maar ze zijn wel heel aardig en met wat handen- en voetenwerk kom je er zeker uit.

Lees meer over fijne restaurants en cafés in Thessaloniki, met tips van een local, in mijn artikel Eet en drink je een weg door Thessaloniki.

Top bezienswaardigheden Thessaloniki, de markten van Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki, de markten van Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Top bezienswaardigheden Thessaloniki: uit eten in Ladadika | Mooistestedentrips.nl

Smullen en borrelen in Ladadika

Enkele tientallen jaren geleden was deze wijk nog een vervallen wijk vol dronken zeelui die er hun vertier kwamen zoeken. Maar daar is nu in Ladadika helemaal niets meer van te merken. Vanaf een uur of 5 loopt de wijk langzaam vol met locals die er de tientallen terrasjes en bars bevolken. Borreltijd gaat er moeiteloos over in het diner en daarna is het natuurlijk even napraten geblazen met een drankje. Wonderwall en Misirlou zijn absolute favorieten.

Uitgaan in Valaourito

Loop je overdag in de wijk Valaourito, dan kun je je niet voorstellen dat dit nu echt een bijzondere bezienswaardigheid in Thessaloniki is. Je ziet er geen mens op straat en de meeste luiken van de wat rafelige gebouwen zitten potdicht. Ga je echter ’s avonds vanaf een uur of 10 naar Valaourito, dan lijkt het alsof je in een totaal andere wereld terechtgekomen bent. De meeste bars en cafés hebben hun deuren geopend en puilen al uit van de klandizie. Al die mensen op straat is in eerste instantie een beetje intimiderend, maar iedereen staat gewoon gezellig met elkaar te kletsen. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je naartoe gaat. Het is overal leuk, al vond ik Picadilly wel een erg leuke tent.

Plan een stedentrip Thessaloniki

Tags: Thessaloniki

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.