30x uit eten in Antwerpen

door Esther

Uit eten in Antwerpen. Daarom alleen al kun je een stedentrip Antwerpen plannen, want je kunt je hele weekendje Antwerpen gerust alleen om eten en drinken laten draaien. Er zijn zo veel leuke cafés en restaurants in Antwerpen, zowel in het centrum als in de leuke wijken daarbuiten. Wil je uit eten in Antwerpen, maar kun je moeilijk kiezen? Geen nood, ik geef je mijn 30 favoriete restaurants in Antwerpen.

Restaurants Antwerpen
Bewaar op Pinterest

Restaurants Antwerpen: 30x leuk uit eten in Antwerpen (foto met dank aan Wasbar) | Mooistestedentrips.nl

Plan je stedentrip Antwerpen

30 restaurants in Antwerpen

Caffènation

Koffie drinken in Antwerpen, Caffènation in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Bij Caffènation nemen ze koffie zetten heel, heel serieus, maar kun je er toch in een heel relaxte sfeer van genieten. Er is stoere kunst op de muur, fijne vintage banken en aardig personeel. Wil je eens wat anders, neem dan een Iced Black, een ijskoffie zoals je die nog nooit hebt geproefd.

Me and my Monkey

Koffie drinken en ontbijten in Antwerpen, Me and My Monkey | Mooistestedentrips.nl

Leuk shoppen doe je in Antwerpen in de Nationalestraat, Kammenstraat, Steenhouwersvest en de Kloosterstraat en tijdens het winkelen is het fijn pauzeren bij Me and my Monkey in de Kloosterstraat tussen het leuke vintage interieur en de kitsche koffiekopjes. Bestel een groot stuk taart bij je koffie (ik raad de cheesecake aan!) en probeer bij goed weer een plaatsje op het bescheiden terrasje te veroveren. Liever doorgaan met winkelen? De koffie kan ook to go mee.

Wasbar

Foto met dank aan Wasbar | Mooistestedentrips.nl

Een café dat eigenlijk uit noodzaak werd geboren. Want waarom zou je niet even koffie drinken of ontbijten, terwijl je wacht tot je was klaar is? Prima concept, nietwaar? Wasbar heeft inmiddels meerdere vestigingen in Antwerpen en vanaf dat de deuren ’s ochtends opengaan, is het bij alle vestigingen gezellig. Mijn favoriet is de vestiging aan de Kammenstraat. Je kunt er dan ook goed, en voor weinig geld, ontbijten, brunchen en koffie drinken. En oh ja, die draaiende wasmachines zijn eigenlijk wel sfeervol.

Kolonel Koffie

Foto met dank aan Kolonel Koffie | Mooistestedentrips.nl

Alleen al voor de geweldige street art op de gevel zou je hier al eens koffie willen gaan drinken. Maar aangezien Kolonel Koffie één van de beste koffietenten in België is, moet je er sowieso eens even langs voor een goede bak troost van zelf geroosterde bonen. Nog niet ontbeten? Pak er een goede muffin, een stuk taart of een croissantje bij. Krijg je geen spijt van.

Hoeked Doughnuts

Foto met dank aan Hoeked Doughnuts | Mooistestedentrips.nl

Een hele bar en winkel geweid aan vierkante donut Jawel, vierkante donut. Maar denk niet dat je in een standaard vette hap bijt als je een donut bij Hoeked Doughnuts proeft. Eigenaren Joris en Caroline vonden de donut als het ware opnieuw uit. Het deeg is nu een beetje brioche-achtig en ze komen met de lekkerste vullingen en glazuren op de proppen. Wat dacht je van salty caramel of blauwe bessen glazuur met frambozencrumble?

Caffe Mundi

Foto met dank aan Caffe Mundi | Mooistestedentrips.nl

Caffe Mundi is stiekem nog best een goed bewaard geheim. Het zit net achter de bekende Markt van Antwerpen en je kunt hier genieten van geweldige koffie. Eén van de medewerkers van Visit Antwerpen vertrouwde mij toe dat zij en haar collega’s zo gek zijn op de koffie van Caffe Mundi, dat zij ’s ochtends met z’n alleen eerst hier koffie gaan halen, voordat ze aan de slag gaan. Je kunt kiezen uit verschillende blends, bijvoorbeeld van bonen afkomstig uit Ethiopië, Guatemala of Costa Rica. Het enthousiaste personeel helpt je graag kiezen.

Domestic

Restaurants in Antwerpen, Domestic | Mooistestedentrips.nl
Eén van de populairste bakkerijen in de stad en stiekem ook één van de leukste restaurants in Antwerpen is Domestic. ’s Ochtends vroeg staan er al flinke rijen voor het versgebakken brood, de pistoletjes en de zoetigheden. Leuk: je kunt er ook aanschuiven bij één van de tafeltjes voor een fijn ontbijt van kakelverse croissants of broodjes. Ook fijn: er is een kleine winkel, waar je bijvoorbeeld jam en vers gebrande koffiebonen kunt kopen.

STAY

Restaurants in Antwerpen: STAY, Nationalestraat | Mooistestedentrips.nl

Restaurants in Antwerpen: STAY, Nationalestraat | Mooistestedentrips.nl

De Nationalestraat heeft, wat mij betreft, de leukste winkels van Antwerpen. Je kunt mij daar rustig een hele middag kwijt zijn. Er zijn leuke boetieks, bijzondere modezaken en een paar flinke flagstores van populaire merken. Maar je moet tijdens het winkelen nu eenmaal ook aan de inwendige mens denken en dan zit je bij STAY dus helemaal goed. STAY is een zogeheten conceptstore. Voorin de zaak koop je de mooiste dames- en herenmode en fijne accessoires. Achterin de winkel staan een paar tafeltjes en kun je neerploffen voor een eerlijke en fijne lunch. Kun je je meteen even vergapen aan de fijne spulletjes voor de keuken en badkamer die je ook kunt kopen.

Maurice Bar

Foto met dank aan Maurice Bar | Mooistestedentrips.nl

Ik heb geen reden nodig om naar de Cogels Osylei in de wijk Zurenborg te gaan. Dit is namelijk, zonder enige twijfel, mijn favoriete straat in Antwerpen. De schitterende Art Nouveau panden moet je beslist eens gezien hebben, de straat lijkt uit een sprookje te zijn weggelopen. Bovendien vind je genoeg leuke tentjes aan of in de buurt van deze straat en Maurice Bar is eigenlijk ook zo’n geweldige reden om deze straat eens met een bezoekje te vereren, het is namelijk één van de leukste restaurants in Antwerpen. Door de eigenares vernoemd naar haar lieve ‘Bonpa’. Naast geweldige salades, broodjes en goede sappen en koffie kun je er ook de mooiste gebreide kleding en accessoires kopen. Zet je zelf graag ook een pen op? Op verschillende dagen zitten er wel schattige oude dames, die je met je gevallen steken kunnen helpen.

Localstore 2000

Restaurants in Antwerpen, Local Store 2000 | Mooistestedentrips.nl

Je zou er zo aan voorbij lopen, want Localstore 2000 zit gevestigd in een spuuglelijk gebouw uit de jaren ’70. Maar loopt er toch naar binnen, want daar is het groot, groen, licht en buitengewoon genieten. Je kunt er leuke boeken, servies en etenswaren kopen. Maar plof gewoon neer aan één van de grote tafels en bestel een fijn broodje (rosbief met seldersalade, ik doe maar een suggestie) of een goede wrap. Zit je nog niet vol? Dan zijn de mueslikoeken of taartjes ook een goed idee.

Native

Foto met dank aan Native | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Native | Mooistestedentrips.nl

Bij de Kloosterstraat om de hoek vind je het gezellige Native, goed verscholen en daarom alleen al één van mijn favoriete restaurants in Antwerpen. Native is een heerlijke bar om te lunchen en te pauzeren tijdens het winkelen. In dit restaurant wordt alleen maar met biologische producten gewerkt en het liefst ook nog lokaal. Uit eten in Antwerpen? Het is ’s avonds bij Native ook heel gezellig.

Mokkakapot

Foto met dank aan Mokkakapot | Mooistestedentrips.nl

Als je nou toch eens een andere wijk van Antwerpen wilt bekijken, dan is Mokkakapot een goede reden om het volkse Burgerhout eens te ontdekken. Vanaf Centraal Station is het een wandelingetje van een minuut of tien. Mokkakapot is eigenlijk meer een cultureel centrum. Er zijn optredens, lezingen en er is kunst van steeds weer wisselende artiesten te bewonderen. Maar de locals komen er vooral graag voor een bak koffie of een fijne lunch. Je komt er waarschijnlijk geen andere toeristen tegen.

Aan het strand van Oostende

Uit eten in Antwerpen, lunchen in Antwerpen: Aan het strand van Oostende | Mooistestedentrips.nl
’s Avonds kun je aan de Dageraadplaats in de mooie wij Zurenborg de Grote Beer zien hangen boven het plein. Overdag is het er goed toeven op één van de terrassen. Ik vond het vooral leuk bij Aan het strand van Oostende waar je voor een leuke prijs combinaties van soep en salade of een broodje kunt bestellen. Maar een hamburger is ook echt de moeite waard.

Si L’eau

Toen ’t Eilandje nog maar amper een hotspot was bezocht ik de wijk al en Sil’eau had er net de deuren geopend. Toen was het al een leuke tent en nu, vele jaren later, nog steeds. Je kunt er uitgebreid lunchen, de salades zijn overdadig, of gewoon op het terras neerploffen met een goed glas om naar de mooie bootjes in de jachthaven te kijken.

Brasserie Berlin

Restaurants Antwerpen: foto met dank aan Brasserie Berlin | Mooistestedentrips.nl

Eigenlijk kun je de hele dag goed terecht in Brasserie Berlin, ’s middags is het vaak leuk op het terras. Maar ’s avonds komen de locals er graag om een hapje te eten en onder het genot van een drankje de dag door te nemen en het is een genot om daar tussen te zitten. Er staan mooie klassiekers op de kaart, maar je kunt ook eens iets bestellen wat je in Nederlands niet gemakkelijk kunt krijgen, zoals paardenbiefstuk.

Black Smoke

Foto met dank aan Black Smoke | Mooistestedentrips.nl

Ik durf wel te zeggen dat Black Smoke op dit moment één van de meest populaire restaurants in Antwerpen is. Ik ben er twee keer geweest en beide keren was het top. Met goed weer is het boven dringen op het dakterras, maar heb je er schitterend uitzicht. Maar gewoon in het restaurant eten is ook leuk. Reserveer wel even van te voren. Bij Black Smoke eet je vleesch, zoals vleesch is bedoeld. Je kunt met z’n tweeën of een groepje gewoon een hele BBQ aan vlees op tafel laten komen, maar gewoon fijne entrecote, ribbetjes, lam of een goede burger bestellen kan ook. De bijgerechten zijn ook helemaal top.

Felixpakhuis

Restaurants Antwerpen: foto met dank aan Felixpakhuis | Mooistestedentrips.nl

Al tijden één van de leukste restaurants in Antwerpen, wat mij betreft. Je moet van te voren zeker even reserveren om te eten bij het Felixpakhuis, maar dat is het ook meer dan waard. Het restaurant is gevestigd in het oude stadsarchief van Antwerpen en je kijkt prachtig uit over de jachthaven. Hoewel het echt een groot restaurant is, voelt het wel knus aan. Er wordt zo goed als alleen gekookt met ingrediënten van het seizoen. Leuk: bestel bij het Felixpakhuis bier in plaats van wijn bij je eten, want er staan altijd wat bijzonders op de kaart.

De Pelgrim

Foto met dank aan De Pelgrim | Mooistestedentrips.nl

Schuin tegenover de stadsbrouwerij vind je dit, aan de buitenkant, nogal onopvallende restaurant. Ga er toch maar naar binnen, want het eten is er eerlijk en verrekte goed klaargemaakt. Inmiddels is De Pelgrim één van mijn favoriete restaurants in Antwerpen. ’s Zomers is de knusse tuin trouwens een echte aanrader. Je kunt er mooie klassiekers bestellen, zoals stoofvlees of vol-au-vent, maar met lekker weer smaakt een visje of pan mosselen natuurlijk net zo goed. Leuk detail: De Pelgrim heeft haar eigen wielerclub en de fietsen zijn vanuit de tuin te zien, bij de ernaast gelegen fietsenwinkel.

Den Artist

Restaurants Antwerpen: foto met dank aan Den Artist | Mooistestedentrips.nl

Den Artist is één van de bekendste restaurants in Antwerpen en geeft je een goede reden om de wijk ’t Zuid te bezoeken. Je moet er eigenlijk altijd reserveren, maar dat is dan ook wel de moeite. Want het is hier leuk uit eten in Antwerpen. Begin met een goed glas champagne en bestel daarna één van de klassiekers op de kaart. Den Artist is vanaf ’s ochtends vroeg open, dus ook eens leuk voor brunch of lunch.

Le John

Restaurants Antwerpen: Le John | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Antwerpen? Bij Le John  eet je in een oud schoolgebouw dat nu heel strak en licht is ingericht. Je kunt hier fantastisch cocktails drinken, maar het eten dat is geïnspireerd op de Franse en Italiaanse keuken is ook heel goed.

Jeanty’s

Van alle restaurants in Antwerpen centrum, kan ik Jeanty’s toch zeker wel aanraden. Gelegen aan de voet van de kathedraal, tegenover het Elfde Gebod. Officieel is het een Frans restaurant. Maar eigenlijk moet je er gewoon maar één ding bestellen: mosselen. Ze worden er op vele manieren klaargemaakt en geserveerd en stiekem is het ook gewoon allemaal lekker en goed. Reserveren kan alleen telefonisch.

Otomat

Foto met dank aan Otomat | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Antwerpen en zin in goede pizza, die net even anders is? Otomat is er het perfecte adres voor. De pizzabodems worden namelijk bereid met gist van het bier Duvel en de toppings zijn ook alles behalve standaard en hebben klinkende namen als ‘Rock the kasbah’ en ‘Tom Selleck’. Bij elke pizza krijg je een biersuggestie (opvolgen!).

HOBS

Foto met dank aan HOBS | Mooistestedentrips.nl

Op de Groenplaats een snelle hap doen? Bij HOBS kun je prima zitten en een goede hamburger, spareribs of surf ’n tuf bestellen. Je zit vlakbij de bekende bezienswaardigheden in Antwerpen, dus je hoeft je sightseeing niet te onderbreken als je hier gaat eten.

Elfde Gebod

Foto met dank aan Het Elfde Gebod | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Het Elfde Gebod | Mooistestedentrips.nl

Dit café is (met recht!) een begrip in Antwerpen. Het Elfde Gebod is gelegen aan de voet van de Onze Lieve Vrouwenkathedraal en als je er naar binnen loopt, zou je (als je even niet op de bar let) denken dan je een kerk ingewandeld bent. Overal staan heiligenbeelden. Je kijkt je ogen uit. De enorme collectie Belgisch bier is ook heel interessant, dus blijf voor meer dan één drankje hangen.

De Koninck Brouwerij

Stadsbrouwerij Antwerpen, Brouwerij DeKoninck | Mooistestedentrips.nl

Stadsbrouwerij Antwerpen, Brouwerij DeKoninck | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Antwerpen mag je natuurlijk de stadsbrouwerij De Koninck niet overslaan. Deze  heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan en is nu, ook onder locals, weer ontzettend populair. Je kunt mee met een rondleiding door de brouwerij of gewoon neerploffen met ‘een bolleke’.

Café Storm

Foto met dank aan Café Storm | Mooistestedentrips.nl

Maak je een stedentrip Antwerpen? Dan is een bezoekje aan het MAS op ’t eilandje echt een goed idee. Het is één van de beste musea in Antwerpen en je komt er alles te weten over het zeevaartverleden van de stad, bovendien heb je vanaf het dak een prachtig uitzicht over de stad. In Café Storm bestel je een fijn ontbijt, maar voor de lunch kun je er terecht voor goede broodjes, salades en een mooi uitzicht over de Schelde.

Dogma

Cocktails drinken in stijl. Dat is Dogma ten voeten uit. De prachtige zaak heeft al meerdere (internationale!) horecaprijzen in de wacht gesleept en dat is meer dan terecht. Je ploft er neer in het stemmige, beetje rokerige interieur en bestelt een cocktail van de (handgeschreven!) menukaart. De cocktails worden er met heel veel zorg gemaakt. Genieten.

M HKafe

Restaurants Antwerpen, M Hkafé Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Met een beetje cultureel doen tijdens je stedentrip Antwerpen is natuurlijk helemaal niets mis. Loop bijvoorbeeld even langs het vernieuwde Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, dat is gelegen in de gezellige wijk ’t Zuid. Sowieso een goed museum, maar met goed weer moet je gewoon beslist neerploffen op het dakterras van het café, het M HKafe . Je hebt hier een prachtig uitzicht over de wijk en geniet er heerlijk onder een parasol van een koel glas rosé, biologische limonade of een Belgisch biertje. Lees meer over moderne kunst in Antwerpen.

Pinot

Restaurants Antwerpen, Wijnbar Pinot Antwerpen | Mooistestedentrips.nl
De Vrijdagmarkt is zo’n fijne, vaak vergeten plek, in Antwerpen, terwijl het knusse plein gewoon op een minuutje wandelen van de Groenplaats ligt. Op vrijdag kun je bij Pinot mooi de handel in tweedehands spullen en antiek gadeslaan, maar eigenlijk is het hier op het terras altijd hele goed toeven. En de sublieme wijnkaart werkt ook lekker mee.

Bar Noord

Foto met dank aan Bar Noord | Mooistestedentrips.nl

Dit café met waanzinnig terras is alleen geopend van april tot en met eind september en in het seizoen zeker één van de leukste restaurants in Antwerpen. Bar Noord is gelegen in het vrij nieuwe Parkspoor Noord, een open plek met veel groen en water waar je vanaf ’t Eilandje redelijk gemakkelijk naartoe wandelt. Zodra de eerste zonnestralen van het seizoen doorbreken, zit heel Antwerpen hier op het terras (plek genoeg). Je kunt aan tafel aanschuiven, maar leuker is het om één van de strandstoelen te bemachtigen. Brunchen is trouwens ook leuk bij Bar Noord.

Uit eten in Antwerpen? Lees meer over de stad

Uit eten in Antwerpen
Bewaar op Pinterest

Restaurants Antwerpen: 30x leuk uit eten in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Antwerpen > Restaurants Antwerpen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer