Verrassend Namen: 8 must-do's

Zin in een bijzondere stedentrip België? Dan is Namen waarschijnlijk niet de eerste stad die bij je te binnen schiet. En dat is jammer, want Namen mag best op je verlanglijstje. Gelegen in een glooiend landschap tussen rivieren Maas en Sambre, geflankeerd door een magnifiek fort, ligt een knusse en stiekem behoorlijk bruisende stad. Deze 8 must-do’s zijn mijn absolute aanraders voor een weekendje Namen.

Verrassend Namen: 8 must-do's | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk is eerlijk, het Franstalige deel van België kent voor mij nog veel geheimen. Hoewel ik al eens een verrassend leuk weekend in Luik doorbracht en op weg naar Luxemburg een uurtje door een verregend Bastogne wandelde, is de rest van Wallonië mij zo goed als onbekend. Maar sinds afgelopen weekend kan één geheim van het lijstje: de hoofdstad van Wallonië, Namen (of Namur, in het Frans). Een wonderschone, knusse stad die het ontdekken waard is.

Bezoek de Citadel

Je ziet hem van heinde en verre al liggen: de Citadel van Namen. Een eeuwenoud verdedigingsbolwerk dat tot en met de Tweede Wereldoorlog in gebruik is geweest. Vanwege de strategische ligging van Namen, tussen de twee rivieren in, was zo’n enthousiast verdedigingsbolwerk door de eeuwen heen geen overbodige luxe. Als je de tientallen treden hebt beklommen, en onderweg het glanzende bronzen beeld ‘searching for Utopia’ van Jan Fabre bent tegengekomen, kun je boven mee met een rondleiding door de catacomben of het toeristentreintje langs de verschillende delen van de Citadel. Onderweg word je regelmatig getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Tips Namen (Namur): bezoek de Citadel (foto met dank aan Office du Tourisme de Namur) | Mooistestedentrips.nl

Tips Namen (Namur), bezoek de Citadel | Mooistestedentrips.nl

Tips Namen (Namur): bezoek brouwerij Houppe | Mooistestedentrips.nl

Doen in Namen (Namur), bezoek brouwerij Houppe | Mooistestedentrips.nl

Proef het bier van Namen: Houppe

Geen weekendje België zonder bier proeven, toch? En wat dat betreft zit je in Namen ook wel goed. Na het geklauter op en rond de Citadel heb je wel een goed glas verdiend, dus zet je koers naar Brouwerij Houppe, aan de voet van de Citadel en aan de oevers van de Maas. Deze kleine brouwerij opende een paar jaar geleden de deuren pas, maar inmiddels wordt het bier in bijna elke kroeg in Namen wel geschonken: Houppe. En terecht. Dit hoppige bier is fris, fruitig en smaakt, dankzij de hop uit Amerika, naar citrus en bloemen.

Lekker en echt Belgisch

Dat Namen nog een beetje onontdekt is, heeft zo zijn voordelen. Zo tref je er nauwelijks (geen, eigenlijk) winkeltjes met toeristentroep aan, maar is het wel heel gemakkelijk om authentieke Belgische producten op de kop te tikken. L'Empreinte Belge is zo’n prachtvoorbeeld. Want alles wat je hier kunt kopen, is 100% Belgisch. Van de kleding en sieraden, tot de chocolade en het bier. Er staan een paar tafeltjes, dus plof er vooral neer. Net wat meer luxueus is Marius Corner, een traiteur waar je voor €19 elke dag een 3 gangenlunch met lokale producten kunt bestellen. Geen tijd? Dan neem je gewoon paté, zoetigheid of een paar fijne bieren mee naar huis.

Lees meer over Lekker eten en drinken in Namen

Tips Namen (Namur): L'Empreinte Belge | Mooistestedentrips.nl

Macarons eten in Namen | Mooistestedentrips.nl

Tips Namen (Namur), bekijk Art Deco architectuur | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar Art Deco

Tussen het station van Namen en het centrum in kun je fijne Art Deco spotten. De hele wijk werd aan het begin van de vorige eeuw uit de grond gestampt en, ondanks dat Namen flink te lijden had onder de twee wereldoorlogen, staan er toch nog wat mooie pandjes overeind. Als je deze gids download hoef je er geen te missen. Loop in ieder geval langs de Rue des Carmes en Rue des Croisiers. Aan de Rue de Fer staat nog een Art Nouveau beauty.

Naar het museum

Als je naar Namen gaat, kun je eigenlijk niet om het Museum Felicien Rops heen. Deze beroemde Waalse kunstenaar werd in Namen geboren en staat bekend om zijn prenten en schetsen met satanistisch en pornografisch karakter. Tot een jaar of 30 geleden mocht je zelfs het museum niet in als je jonger was dan 21 jaar! Toen ik met museum bezocht, was er ook een mooie expositie van werk van James Ensor (die ik nog kende uit Oostende). Loop ook even langs het Musée African, in één van de gebouwen van de oude Leopoldkazerne. Ooit bedoeld als educatiecentrum om de Belgen meer te leren over de Congo, maar uitgegroeid tot een heus museum.

Terras met kabelbaan: Fenêtre sur Cour

Het is even zoeken, en daarom is het juist zo leuk. Fenêtre sur Cour ligt behoorlijk goed verstopt. Het interieur van dit restaurant is niet zo spannend, maar het terras is des te leuker. Je zit er namelijk heel beschut op een binnenplaats, omringd door bonte glas-in-lood ramen en (jawel) een kabelbaan cabine. Een hele fijne plek voor een lunch of borrel in de zon.

Stadswandeling door Namen (Namur) | Mooistestedentrips.nl

Stadswandeling met gids door Namen | Mooistestedentrips.nl

Stadswandeling met gids

Toegegeven, bij het bezoeken van een kleinere stad als Namen denk ik niet meteen aan een rondleiding met een stadsgids. In het geval van Namen bleek de stadsgids echter een juweel te zijn, die leuke verhalen wist te vertellen bij allerlei mooie beelden uit de stad (zoals ‘Djoseph et Francwès’ en de twee slakken van Jean Legrand, die symbool staan voor de trage locals) en de groep meenam naar een paar verborgen bezienswaardigheden, zoals de Burgemeesterstuin en een paar fraaie kerken. Bij Tourisme Namur kun je terecht voor verschillende rondleidingen.

Uitgebreid uit eten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in Namen kun je smullen tot je pap zegt. Als je van seafood houdt, kan ik je Entre Sambre et Mer echt van harte aanbevelen. Zeker als de zon schijnt, is het goed toeven op het knusse binnenplaatsje en de fruits de mer smaken er overheerlijk. ’s Avonds is Les temps des cerises een kleurrijke aanrader. Je kunt heel avontuurlijk kiezen voor escargots en varkenssnuit, maar ik ging voor de entrecote en kreeg een perfect klaargemaakt stuk vleesch voor mijn neus. De vriendelijke bediening maakte het helemaal af.

Plan een stedentrip Namen

  • Je reist al heel gemakkelijk met de trein naar namen. Je hoeft alleen maar over te stappen in Luik of Brussel. Je koopt de voordeligste treinkaartjes als je je zo’n 3 maanden van te voren koopt.
  • Ik logeerde in Hotel Les Tanneurs in Namen. Gelegen in een aaneenschakeling van bijzondere oude gebouwen. Daardoor is het hotel een gezellige doolhof, met oude details en smalle gangetjes. De kamers zijn echter ruim (ik had in mijn eentje beschikking tot een balzaal, met dito badkamer) en netjes ingericht. ’s Ochtends kun je gebruikmaken van een prima ontbijtbuffet.
  • Ben je op de eerste zondag van de maand in Namen? Dan heb je geluk, want alle musea in de stad zijn dan gratis te bezoeken.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Namen

Tags: Namen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.