Zo leuk is Luxemburg

Een weekendje Luxemburg, of Luxemburg Stad zoals wij Nederlanders zeggen. Dat staat misschien niet meteen bovenaan je verlanglijstje, maar wat mij betreft is deze leuke stad toch echt een overweging waard. Luxemburg Stad is een historisch plaatje, met kastelen, vestingen en kazematten. Tel daar de pachtige uitzichtpunten overal in de stad bij op, en de leuke restaurants, cafés en winkels en je hebt toch al snel een top-bestemming voor een stedentrip. Dit zijn mijn 10 favorieten in Luxemburg.

Weekendje Luxemburg: zo leuk is Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

De oude stad en paleis

Het oude centrum, de Vieille Ville, van Luxemburg stad is niet bijzonder groot en goed te belopen. De zandstenen gebouwen zorgen ervoor dat de stad een buitengewoon zonnige uitstraling heeft en op de pleinen vind je 's zomers tientallen gezellige terrasjes. Vooral op de Place des Armes is het echt genieten geblazen, maar het leukste is het om gewoon lekker te dwalen en je te verbazen over alle mooie gebouwen, tuintjes en balkonnetjes vol met bloemen. Loop in ieder geval even langs het paleis van het Groot Hertogdom. In de zomer is het mogeljk om het paleis de bezoeken en kun je dagelijks zelfs met een Nederlandstalige rondleiding mee. 

Weekendje Luxemburg, bezienswaardigheid: Paleis Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: zo leuk is Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: Vieille Luxembourg | Mooistestedentrips.nl

National Musem of History and Art

Wat mij betreft is het National Musem of History and Art het leukste museum van Luxemburg Stad. Bij binnenkomst heb je de keuze om naar boven of beneden te gaan. Neem je de lift naar beneden, dan kun je je vergapen aan de mooiste archeologische vondsen in en om Luxemburg Stad, van de prehistorie tot de vroege Middeleeuwen. Vooral de volledig intacte Romeinse mozaïeken vloeren en tombes zijn behoorlijk indrukwekkend. Op de bovenste etages kun je genieten van kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw, van locale impressionisten en expressionisten. Maar er hangen ook wat leuke werken van Cézanne, Margitte en Picasso. Op deze verdiepingen vind je ook tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was, bezocht ik een ontzettend goede exhibitie over mummies. 

Kruip door, sluip door: kazematten

Eeuwenlang was Luxemburg vooral een garnizoensstad. Dit begon vanaf de vroege Middeleeuwen met één kasteel op de Bock rots en in de acht eeuwen daarna kwamen er tientallen ringmuren, verdedigingswerken en forten bij. Op het hoogtepunt was er in de stad maar liefst 23 kilometer aan kazematten te vinden. Deze boden beschutting aan tienduizenden soldaten, maar bood ook plaats aan winkels, bakkerijen en slagerijen. Luxemburg werd in 1867 tot neutraal gebied verklaard en vervolgens werden de kazematten langzaam maar zeker ontmanteld. Gelukkig is er nog genoeg van over om te bezoeken, zodat je een goede indruk krijgt van dit bijzondere steltsel en de bewogen geschiedenis van de stad. 

Weekendje Luxemburg: bezoek de Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: bezoek de Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Geweldige uitzichten

Omdat de stad behoorlijk heuvelachtig is en diverse bruggen en tientallen balkons bezit, kun bijna overal in de stad wel genieten van telkens weer een ander uitzicht. Als je de kazematten bezoekt kun je vanaf de uitkijktorens en balkons prachtig uitkijken over de benedenstad, de wijk Kirchberg en de oude stad. Tegenover de kathedraal van Luxemburg vind je het herdekingsmonument en dit balkon biedt een geweldig uitzicht op de Vallée de Pétrusse en de Blauwe Brug.

Smullen bij Oberweis

Als je door het centrum van Luxemburg Stad loopt, valt het je meteen op: overal kun je heerlijke taartjes en chocolade kopen. Eén plek waar je zeker naartoe moet om te lunchen en allerlei lekkernijen te proeven is het Luxemburgse begrip Oberweis. Bij binnenkomst zie je meteen tientallen heerlijke taartjes, broodjes en chocolaatjes liggen. Ik overwoog spontaan om voor 's avonds gewoon een grote doos gebakjes te kopen en het avondeten helemaal over te slaan. Boven kun je eten en bestel je heerlijke pasteis, maar ook salades en vlees- of visgerechten. En ja, een taartje als toetje hoort er natuurlijk gewoon bij. Andere leuke plekken om neer te ploffen voor koffie, brunch of lunch zijn Cathy Goedert, Kathy's Cupcakes en Chocolate House.

Weekendje Luxemburg: lunch bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl
Café en vintage

Luxemburg loopt niet over van de vintagewinkels, maar om dat goed te maken vind je er wel een tweetal cafés waar je ofwel kunt genieten van de vintage meubels waar je op zit of daadwerkelijk vintage kunt kopen, terwijl je geniet van een drankje. Bij het Konrad Café is het vanaf 's middags al gezellig. Je kunt er prima lunchen, maar het is leuker om er net iets later langs te lopen, op één van de vintage banken of stoelen neer te ploffen en een drankje te bestellen. En als het warm is? Dan bestel je een cocktailijsje! Net verderop vind je Kaale Kafi, een café en vintage shop in één. 's Ochtends een goede plek voor koffie, 's middags voor wat sterkers, maar de hele dag door de hotspot om bijzondere vintage kleding en accessoires te kopen. 

Wijn proeven bij Dipso

Nog iets wat je héél erg goed kunt in Luxemburg: wijn proeven. Dankzij de ligging aan de Moezel is Luxemburg een enthousiaste wijnproducent met fijne flessen Pinot Blanc, Pinot Gris, Rieslins, Crémants en zelfs aardige Pinot Noirs in de kelders. Heb je geen tijd om buiten de stad naar een wijngaard te gaan om daar ter plekke te proeven, dan kan ik je een bezoekje aan Dipso in Luxemburg Stad van harte aanbevelen. In deze gezellige wijnbar, met ontzettend vriendelijke personeel, staan zo goed als alleen maar Luxemburgse wijnen op de kaart en dat maakt het de ideal plek om een aantal mooie wijnen te proeven. Bestel er een 'planchette Luxembourg' bij met daarom allerlei lekkernijen uit de regio. Een klein smulfeestje. 

Museum voor Moderne Kunst

Wat doe je op zondag in Luxemburg Stad? Dan ga je naar het museum! Neem de bus naar Kirchberg, want daar vind je het bijzondere Museum voor Moderne Kunst (MUDAM), gebouwd op de oude fundamenten van de stad, die her en der door het museum nog steeds zichtbaar zijn. In de collectie van het museum komen wetenschap en kunst samen en in de enorme zalen komen de installaties goed tot hun recht. Na je bezoek is het tijd voor een uitgebreide zondagse Brunch is het oergezellige museum café.

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Gratis festivals, de hele zomer lang

De hele zomer lang kun je in Luxemburg genieten van gratis festivals. Je wordt om de haverklap getrakteerd op gratis muziek, in een prachtige setting. Of je nu houdt van klassiek, rock of jazz, je vindt vast een festival dat je aanspreekt. Zien welke festivals er zijn tijdens jouw stedentrip Luxemburg? Houd Luxembourg, what's on in de gaten.  

Streetart en sigaren: Kjub

's Avonds hoef je helemaal niet lang te zoeken naar een leuk en goed restaurant in Luxemburg stad. Aan de Place de Armes en Place Gauillome vind je een keur aan goede opties. Zo kunnen de vegetariërs aanschuiven bij Beet en moeten visliefhebbers absoluut de oesters proberen bij La Lorraine. Maar wil je echt iets bijzonders, dan ga je even een beetje het centrum uit. Kjub is misschien wel het leukste én meest kunstzinnige restaurant van Luxemburg. Het restaurant is tevens een gallerie en je kunt hier genieten van geweldige streetart. Wat je kunt bestellen, zie je ook op de muren. Kreeften, oesters, koeien, alles komt voorbij. Het eten is waanzinnig goed, vooral de visgerechten. En ja, ook hier bestelde ik maar weer een taartje als nagerecht. Ik kreeg erg geen spijt van. Heb je na het eten geen zin om naar je hotel terug te gaan? Prima, want naast het restaurant bevindt zich het café waar je in retros-tijl kunt genieten van streetart, cocktails, whiskey en sigaren. 

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg? Praktische tips

Tags: Luxemburg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.