Bilbao: wandelen langs de Ría de Bilbao

door Esther

Je zou het niet zeggen als je door de stad dwaalt, maar Bilbao is behoorlijk groot. De stad strekt zich over zo’n 15 kilometer uit vanaf de heuvels tot aan de kust. Intimiderend? Welnee, want als je langs de Ría de Bilbao wandelt kun je heel veel mooie bezienswaardigheden in Bilbao bekijken.

Tijdens mijn stedentrip Bilbao had ik vanuit mijn hotelkamer een prachtig uitzicht over de rivier, de Ría de Bilbao. Een getijdenrivier, die dus tweemaal per dag een andere kant op stroomt. Dat op zich vond ik al interessant. Een blik op de kaart zei me echter dat er ook heel veel bezienswaardigheden in Bilbao langs de rivier liggen. En de receptioniste bevestigde mijn vermoeden en vertelde me dat ik langs de Ría de Bilbao zowel bekende als verrassende bezienswaardigheden zou tegenkomen. Tijd voor een wandeling.

Langs de Ría de Bilbao

Ría de Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Ría de Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Euskalduna Congres Centrum | Mooistestedentrips.nl

Je begint je wandeling langs de Ría de Bilbao in het oude havengebied, aan de noordelijke kant van het centrum. Vroeger was dit nu niet meteen een fijne buurt, maar de laatste jaren is er ontzettend veel gebeurd. Zo kun je er nu street art spotten en wat drinken bij leuke bars langs de rivier. Wandel in ieder geval even binnen bij het Museo Marítimo Ría de Bilbao. Het museum brengt de maritieme geschiedenis, van de 13de eeuw tot nu, prachtig tot leven en in het droogdok voor de deur liggen de mooiste historische schepen. Kijk ook even naar de prachtig opgeknapte rode kraan langs de oever, ze heet Carola. Hier kun je kano’s huren als je de stad vanaf de rivier wilt bekijken.

Via een kleine voetgangersbrug kom je in een parkje dat uitkijkt op het Euskalduna, een bijzonder conferentiecentrum. Het is een mooi gebouw gemaakt van staal, stenen en spiegels en de gevel weerspiegelt de heuvels en rivier prachtig.

Kunst in en rondom het Guggenheim Museum

Guggenheim Museum en Punte La Salve | Mooistestedentrips.nl

Guggenheim Museum, Frank Gehry | Mooistestedentrips.nl

De wandeling door het park is prettig en rustig. Er lopen wat grootouders met hun kleinkinderen in de wagen, mensen laten hun hondje uit en af en toe passeert een fanatieke hardloper. Heel relaxt. Je hart gaat echter sneller slaan als het kunstwerk The Big Tree And The Eye voor je opdoemt. Want dit flankeert het wereldberoemde Guggenheim Museum, ontworpen door Frank Gehry. Het stelt, geheel in stijl met deze wandeling, een passerend zeilschip voor. En het ontwerp van staal en glas schittert prachtig in de zon en heeft op elk moment van de dag, en bij elk weertype, weer een andere kleur. Wil je naar binnen? Trek dan rustig een uur of drie uit om de gehele collectie en het bijzondere gebouw te bewonderen.

Maar rondom het museum valt echter ook genoeg kunst te bewonderen. The Big Tree And The Eye staan in het water aan de achterzijde van het museum. Het is een werk van de Indiase Anish Kapoor en bestaat uit 73 roestvrijstalen balletjes, vastgemaakt aan drie op elkaar gestapelde ballen. Ze stellen de kortstondigheid in onze wereld voor.

Even verderop staat de gigantische spin Mamán, van Louise Boureois. En voor het Guggenheim vind je natuurlijk het wereldberoemde hondje vol bloemen, Puppy van Jeff Koons. Beklim ook nog even de ‘rode brug’, de Punte La Salve, voor een schitterend perspectief van het museum en de kunst eromheen.

Puppy, Jeff Koons | Mooistestedentrips.nl

Zubizuri, Santiago Calatrava | Mooistestedentrips.nl

De kleurrijke Casco Viejo

Vervolg je weg langs de Ría de Bilbao langs het water en je komt vanzelf bij de Zubizuri, een brug gebouwd door Santiago Calatrava. Deze architect ken je wel, want hij is ook verantwoordelijk voor station Guillement in Luik en het Ciudad de las artes y las ciencias in Valencia. De brug werd ongeveer gelijk met het Guggenheim opgeleverd en staat symbool voor het moderne Bilbao.

Even verderop worden de gebouwen langs de Ría de Bilbao kleurrijker en traditioneler. Zo zie je het imposante stadhuis, de ayuntamiento, langs de rivier voordat je officieel oude stad van Bilbao in wandelt.  Je oog wordt als vanzelf naar de Opera getrokken, een prachtig klassiek gebouw. Maar kijk toch vooral even naar de andere oever waar het schitterende Art Nouveau Concordia treinstation staat de stralen. Loop er vooral ook even naar binnen om het mooie mozaïek boven de vertreksporen te bekijken. Het stelt de geschiedenis en kracht van Bilbao voor.

Wandelen langs de Ría de Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Treinstation Concordia, Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Mozaïek in treinstation Concordia, Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Kijkje in Mercado de la Ribera

Als je dacht dat je nu al klaar was, heb je het mis. Want volg de Riá de Bilbao de hoek om en de imposante Art Deco Marcado de la Ribera doemt voor je op. Deze overdekte markthal is de oudste overdekte markt in Bilbao die nog in gebruik is. Toegegeven, hij is niet zo groots als de Mercado Central in Valencia, maar toch is het de moeite om de markthal even te bezoeken. Je komt binnen en valt meteen met je neus in de boter, want de lekkere hapjes en Vermout cocktails lonken al. Maar loop eerst nog even door naar achter om de versmarkt in haar volle glorie te zien.

Mercado de la Ribera | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Street art langs Ría de Bilbao

Steek je bij de Mercado de la Ribera de rivier over (dan moet je sowieso even van het uitzicht genieten, het is één van de mooiste panorama’s van de stad), dan bevind je je officieel in de wijk San Francisco. Een buurt in opkomst die nog flink wat rauwe randjes heeft. Je kunt er, zowel langs de kade, als even verder de wijk in, prachtig street art spotten. En, je vindt er sterrenrestaurant La Mina. Hier kun je nog voor een behoorlijk goede prijs eten, en hoef je niet maanden van te voren te reserveren. Gaat dat je wat te ver? Plof dan neer op het terras van Marzana 16 aan Martzana Kalea, waar je geheid tussen de locals zit en echt even kunt genieten van een glas bier of wijn aan het einde van je wandeling.

Wandelen tijdens je stedentrip Bilbao

  • De route langs de Ría de Bilbao is tussen de 5 en 7 kilometer lang, afhankelijk van eventueel afwijken van de route (omdat je een museum wilt bezoeken of één van de bruggen oversteekt om een foto te maken). Als je in één keer doorwandelt, ben je anderhalf tot twee uur aan het wandelen.
  • Meer wandelingen door Bilbao maken? In Time to Momo Bilbao staan 3 leuke wandelingen in Bilbao die door de leukste wijken van de stad voeren.
  • Benieuwd naar alle bezienswaardigheden in de stad? Bekijk wat je allemaal kunt doen in Bilbao. Het is bijvoorbeeld heel leuk om te fietsen in Bilbao. Ik zet ook de leukste restaurants in Bilbao voor je op een rijtje.
  • Je bent in een mum van tijd in Bilbao, je vliegt er in zo’n twee uur naartoe vanaf Amsterdam met KLM of Vueling of met Transavia vanuit Rotterdam. Vergelijk vliegtickets Bilbao en bekijk wat voor jou het voordeligst uitpakt.
  • Op zoek naar een goed hotel in Bilbao? Ik logeerde bij Hotel Plaza en was hier ontzettend enthousiast over. Een erg goed hotel, voor een scherpe prijs.
  • Geen zin om eindeloos te vergelijken, maar gewoon een goede deal. Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Bilbao boeken.
  • Doe inspiratie op voor je stedentrip Bilbao.
  • Bekijk alle stedentrips Spanje.

Bewaar op Pinterest

Wandelen langs de Ría de Bilbao | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Bilbao > Wandelen langs de Ría de Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer