Savamala: hip en bruisend Belgrado

door Esther

Savamala is één van de oudste wijken van Belgrado en na tientallen jaren van verval klimt de buurt nu op naar de meest trendy buurt in town. Tussen de vervallen Art Nouveau gebouwen, cafés, restaurants en clubs is een bijzondere hoeveelheid street art te ontdekken. En het is de plek om in contact te komen met de locals. Ofwel: Savamala is een echte must-see tijdens een stedentrip Belgrado.

Jarenlang was Belgrado een stad voor backpackers: zij arriveerden in de stad, dumpten de rugzakken in één van de vele hostels en gingen erop uit om tot in de kleine uurtjes te dansen in één van de tientallen drijvende clubs. En het moet gezegd worden: het nachtleven van Belgrado is inderdaad bijzonder bruisend, maar is nu slechts één van de redenen waarom je Belgrado met een stedentrip zou moeten vereren.

Savamala is ontstaan nadat de Oostenrijkers in het begin van de 18de eeuw het fort van Belgrado veroverden, zelf aan de oevers van de Donau gingen wonen en de oorspronkelijke bewoners veroordeelden tot het wonen langs de rivier de Sava. De naam van de wijk stamt dan ook af van het Turkse Sava Mahala, dat zoveel betekent als ‘buurt langs de Sava’.

Een eeuw later was de wijk uitgeroeid tot een bloeiende plek voor handelaren en de luxe herenhuizen werden er massaal uit de grond gestampt. Na de tweede Wereldoorlog trok de elite echter weg, de gebouwen vervielen en door het vele verkeer werd Savamala een vervuilde, naargeestige plek. Tot een paar jaar terug, toen jonge ondernemers de historische en culturele waarde van de buurt inzagen en Savamala nieuw leven inbliezen. Een bezoek aan Belgrado zonder Savamala te zien, is nu eigenlijk ondenkbaar.

Stedentrip Belgrado: bezoek de wijk Savamala. Tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Savamala: Art Nouveau in Belgrado. Tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Savamala: Art Nouveau in Belgrado. Tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau en street art

Vanaf het centrum wandel je via de Karadjordjeva straat naar Savamala, richting de rivier. Een eeuw geleden werden hier de mooiste gebouwen van de stad gebouwd en ondanks dat de panden slechts mondjesmaat zijn onderhouden, is de Art Nouveau schoonheid van weleer nog steeds te zien. Hoe dichter bij de rivier je komt, des te meer de straten worden overgenomen door street art.

Pylonen van een brug en metershoge muren zijn voorzien van de meest bijzondere werken. Je loopt als vanzelf tegen Mikser aan, één van de eerste projecten in de wijk die op de schop ging. Deze oude fabriek is nu een multifunctioneel gebouw met daarin een club, café en winkel met Servisch design. Er zijn vaak tentoonstellingen, optredens en live muziek. De locals zijn flink vertegenwoordigd op het terras en het vriendelijke personeel raad je graag een locale specialiteit aan.

Even verderop, en deze straat kun je bijna niet missen, vind je Brace Krsmanovica. Misschien wel de meest bruisende straat van Savamala. Hier vind je een keur aan leuke cafés en hippe clubs. Ga in ieder geval naar binnen bij Tranzit waar het vanaf het middaguur al goed toeven is op het terras. Je zit er op grote zitzakken, onder lampionnen, terwijl je uitkijkt over de rivier. Bestel er flammkuchen en cocktails. ’s Avonds is het er tot in de kleine uurtjes gezellig. Als je een fiets wilt huren in Belgrado moet je ook in deze straat zijn, iBikeBelgrade vind je aan de overkant.

Ontdek Belgrado: Mikser house in Savamala | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Belgrado, Brace Krsmanovica in Savamala | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belgrado, ontdek de wijk Savamala | Mooistestedentrips.nl

Jazz en Balkan tapas

Je kunt je weg vervolgen langs het water, richting het viaduct. Loopt even de trap op om bij één van de leukste en meest goed verborgen bars van Belgrado uit te komen: Jazz Basta. Basta betekent ‘tuin’ in het Servisch en de wild met bloemen begroeide tuin nodigt inderdaad uit tot neerploffen en een hele lange tijd blijven luieren. Je bestelt er lekkere kleine hapjes en als je naar binnen wandelt, kun je genieten van de muzikanten die er op los improviseren. Even verderop langs de rivier beland je vanzelf bij Beton Hala, wat zo veel betekent als ‘betonnen hal’. Vroeger nog een rij verwaarloosde opslagloodsen, nu een aaneenschakeling van de hipste restaurants van Belgrado.

’s Avonds is het een komen en gaan van Servische schoonheden op heel hoge hakken en in heel korte rokjes met hun blitse vriendjes. Ze nippen er aan dure cocktails en kijken naar de cruiseschepen die er vanuit Hongarije en Oostenrijk aanleggen. Cantina de Frida en Toro zijn populaire restaurants en TILT is één van de hipste clubs van Belgrado. Ik kan je in ieder geval van harte aanrader om bij Ambar aan te schuiven, een gezellig restaurant waar je de lekkerste hapjes uit de Balkan bestelt. De wijnkaart, met veel wijnen uit de regio, is ook erg indrukwekkend.

Stedentrip Belgrado: leuke wijk in Belgrado, Savamala | Mooistestedentrips.nl

Uitgaan in Belgrado, Tranzit in Savamala | Mooistestedentrips.nl

Uitgaan in Belgrado, Tranzit in Savamala | Mooistestedentrips.nl

Blijft Savamala authentiek?

Hoewel veel locals blij zijn dat Savamala weer is opgekrabbeld en de wijk langzaam weer wat opknapt, brengt dat meteen gevaren met zich mee. Als je in de Brace Krsmanovica staat, zie je de blauwe vlaggen langs het water al wapperen. Deze staan voor het Waterfront Project, een omvangrijk nieuwbouwproject, ter waarde van een slordige 3 miljard euro, dat door de emiraten wordt gefinancierd en binnen enkele jaren gerealiseerd moet worden.

Zowel bewoners, stedenkundigen, architecten als corruptiemonitoren zijn niet blij met het project, dat als doel heeft enorme hoogbouw langs de oevers van de Sava te poneren. Critici betwijfelen echter of het project er ooit zal komen, aangezien meerdere grote stadsprojecten (zoals de bouw van de metro) nooit verder gekomen zijn dan plannen. Vandaar dat de huidige toekomstmuziek die in Savamala uit de boxen schalt, Balkan Beats zijn.

Bezoek Savamala tijdens een stedentrip Belgrado

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer