door Esther
Johannesburg: alle tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Johannesburg

Johannesburg is de stad waar het allemaal gebeurt. En daarom is Johannesburg een geweldig vertrekpunt voor een rondreis Zuid-Afrika. Johannesburg mag met recht het bruisende hart van Zuid-Afrika heten. Hier werd in de 19de eeuw goud gevonden, in Soweto streden vrijheidsstrijders als Nelson Mandela, Walter Sisulu en Oliver Tambo tegen Apartheid en in de omgeving van Johannesburg kun je in diverse wildparken ‘The Big 5’ spotten. Bekijk alle tips over Johannesburg.

Johannesburg: alle tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl Johannesburg: alle tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaarigheden Johannesburg: Maboneng Precinct | Mooistestedentrips.nl Bezienswaarigheden Johannesburg: Maboneng Precinct | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaarigheden Johannesburg: Apartheidsmuseum | Mooistestedentrips.nl Bezienswaarigheden Johannesburg: Apartheidsmuseum | Mooistestedentrips.nl
Johannesburg, Soweso: Manedal House, Vilakazi Street | Mooistestedentrips.nl Johannesburg, Soweso: Manedal House, Vilakazi Street | Mooistestedentrips.nl
Johannesburg, Soweso: Orlando Towers | Mooistestedentrips.nl Johannesburg, Soweso: Orlando Towers | Mooistestedentrips.nl
Op safari vanuit Johannesburg: Pilanesberg NP | Mooistestedentrips.nl Op safari vanuit Johannesburg: Pilanesberg NP | Mooistestedentrips.nl
Op safari vanuit Johannesburg: Pilanesberg NP | Mooistestedentrips.nl Op safari vanuit Johannesburg: Pilanesberg NP | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Johannesburg

Misschien vreemd, maar de wintermaanden (onze zomermaanden) mei, juni, juli en augustus, zijn prima maanden om Johannesburg te bezoeken. De temperaturen zijn mild en er valt weinig regen. In de zomermaanden, januari en februari, is het vaak erg heet en kun je behoorlijk wat neerslag verwachten. Bekijk het actuele weer in Johannesburg.

Vliegen naar Johannesburg

Vanaf Amsterdam vlieg je in iets meer dan 10 uur rechtstreeks naar Johannesburg met KLM, een retourticket is te koop vanaf ongeveer €600 en er zijn vaak mooie aanbiedingen. Je kunt ook vliegen met een overstap, bijvoorbeeld met British Airways of South African Airways. Vergelijk vliegtickets Johannesburg en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.

Openbaar vervoer Johannesburg

Hop on hop off
Sinds 2010 rijdt de Hop on hop off door downtown Johannesburg. Handig als je de leukste bezienswaardigheden in Johannesburg wilt bekijken. Stop 5 (Apartheidmuseum), Stop 6 (Mining District Walk), Stop 7 (Newtown Precinct) en Stop 10 (Braamfontein) zijn wat mij betreft echte must-sees. De tour door Soweto vind ik een beetje beperkt, daarvoor kun je beter een aparte dagtour doen. Wel leuk: als je een kaartje van de Hop on hop off hebt kun je gratis mee met een wandeling door de stad.

Veiligheid in Johannesburg

‘Johannesburg, maar dat is toch een erg onveilige stad?’ Dit hoor ik heel vaak, maar ik ben inmiddels twee keer in Johannesburg geweest en ik kan je vertellen: het valt allemaal reuze mee in Johannesburg. De laatste jaren is de stad een stuk veiliger geworden en kun je in veel wijken prima over straat. Als je een veilige wijk zoekt om te logeren, kan ik je Melville van harte aanbevelen, een groene en hippe wijk met veel leuke restaurants en winkeltjes. Ook Maboneng is een leuke wijk, dichtbij het centrum. Sandton is ook erg veilig en populair, maar ligt wel ver overal vandaan. Wil je je veilig verplaatsen in Johannesburg, dan kan ik de service van Über zeker aanbevelen.

Bezienswaardigheden Johannesburg

Mandela & Tambo Law Office
Middenin het centrum van Johannesburg hadden Oliver Tambo en Nelson Mandela hun advocatenkantoor in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vanuit het Chancellor House werkten zij aan vele zaken en verdedigde vooral veel zwarte Zuid-Afrikanen die onrecht werd aangedaan vanwege de segregatie-wetten van de Apartheid.

Market on Main
Elke zondag van 10 tot 3 is deze markt de plek om plaatselijke designers te ontmoeten en bijzondere kunst uit Johannesburg op de kop te tikken. Deze markt is ‘helemaal Jozi’ en je ontmoet hier heel veel locals. Je koopt hier designer t-shirts, vintage laarzen, sieraden, maar ook lekkere cocktails, koekjes, gebak en plaatselijke specialiteiten.

Maboneng Precinct
Het Maboneng Precinct was voorheen een ruige buurt, maar is dankzij allerlei particuliere initiatieven nu één van de hipste wijken van Johannesburg. De pakhuizen en flatgebouwen zijn schitterend opgeknapt en huizen nu leuke boetieks, hippe eetcafés, rooftop bars en hotels. Je kunt een wandeling door de buurt maken en de street art bekijken, één van de gratis tentoonstellingen bezoeken of naar het plaatselijke theater. Lees alles over het Maboneng Precinct en alle hotspots die je er vindt.

Apartheid Museum
Een bezoek aan Johannesburg is niet compleet zonder dat je in het Apartheid Museum bent geweest. Trek gerust een paar uur uit om dit museum te bekijken en kom alles te weten over de wetten die miljoenen gekleurde Zuid-Afrikanen decennia lang in de greep hield. Het museum heeft een schitterende collectie rekwisieten, maar ook veel video, film en prachtige foto’s. De expositie over Nelson Mandela is een must-see.

27 Boxes
In Melville vind je een enorm bouwwerk van zeecontainers: 27 Boxes. Een superleuke hotspot in Johannesburg. Hier vind je diverse winkels van kleine designers, je koopt er geweldige huisproducten, kleding, accessoires en de leukste woonspulletjes. Maar je kunt hier ook geweldig koffie drinken en eten. Op woensdagavond is het ‘market’, dus is alles extra lang open.

Zoo Lake
Tussen de wijken Melville en Rosebank vind je Zoo Lake, een klein meertje vlakbij de dierentuin van Johannesburg. Een fijn park om even rond te wandelen, in een bootje te stappen of the lunchen. Er zijn nog maar weinig toeristen die deze plek hebben ontdekt, dus je zit er geheid tussen de locals.

44 Stanley
Vlakbij Melville, tegenover de universiteitscampus, vind je Stanley 44: een verzameling prachtige winkels en fijne cafés en restaurants. Je kunt hier gemakkelijk een paar uur doorbrengen en snuffelen tussen antiek, mooie woonaccessoires, beddengoed, hoogwaardige vintage en mooie boeken om vervolgens gezellig op één van de terrassen neer te ploffen.

Liliesleaf Farm
Jarenlang was deze plek de geheime ontmoetingsplek van het ANC, sinds 2008 is het een museum. Door middel van allerlei interactieve tentoonstellingen zie je hoe de verzetsstrijders hier onderdoken en leer je alles over de vrijheidsstrijd.

Neighbourhood market Braamfontein
Ben je op zaterdag in Johannesburg? Op naar Braamfontein. Van 9 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags is het neighborhood market, een super gezellige markt waar je leuke kleding en accessoires kunt kopen, maar ook allerlei lekkere hapjes. Heel hip Johannesburg komt op deze markt af, het is een echte must-see.

Constitution Hill
Vroeger een fort en een gevangenis, nu een plek waar het recht zegeviert én bovendien geopend is voor het publiek. Verschillende tentoonstellingen laten de strijd voor een nieuw rechtssysteem na de Apartheid zien, waar rechtzaken in alle 11 officiële Zuid-Afrikaanse talen worden gevoerd. Daarnaast kun je regelmatig met met wandelingen. Tijdens deze wandelingen vertelt een gids enthousiast over de verschillende mensenrechtenkwesties van het Zuid-Afrika in heden en verleden.

Bezienswaardigheden Soweto

Een bezoek aan de ‘South West Townships’, de townships die samen Soweto vormen, mogen niet ontbreken tijdens een stedentrip Johannesburg. Soweto is misschien wel hét historische middelpunt van modern Zuid-Afrika. Soweto heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Hier woonden Nelson Mandela en bisschop Desmund Tuto in één straat en de wijk was het toneel van de studentenopstand in 1976. Nu is Soweto vooral volop in ontwikkeling en schieten de nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond. De inwoners van Soweto zijn trots op hun township en leiden je graag rond. Je kunt bijvoorbeeld mee met een georganiseerde tour door Soweto. Lees ook mijn artikel De kleuren van Soweto

Mandela House Museum
Vilakazi street in Orlando, Soweto is de enige straat ter wereld waar ooit twee Nobelprijswinnaars woonden. Desmond Tutu en Nelson Mandela woonden ooit nog geen 100 meter bij elkaar vandaan. In 2009 werd het huis van Nelson Mandela aan Vilakazi street geopend als museum. Mandela woonde hier in eerste instantie samen met zijn eerste vrouw Evelyn en later met Winnie Mandela. In het huis zie je familiefoto’s van Nelson Mandela en krijg je een historisch kijkje in Vilakazi street.

Hector Pieterson Museum
Soweto speelde een grote rol in de vrijheidsstrijd. Bepalend punt in de geschiedenis van de wijk is de studentenopstand van 1976 toen scholieren en studenten massaal in opstand kwamen toen de Zuid-Afrikaanse regering besloot dat voortaan alleen nog maar les gegeven mocht worden in het Afrikaans. Het protest was vreedzaam, maar de oproerpolitie schoot met scherp. Een van de slachtoffers was de 13-jarige Hector Pieterson. In het museum, en het nabijgelegen monument, kom je alles te weten over het studentenprotest en de rol die het speelde in de strijd tegen Apartheid.

Regina Mundi Church
Misschien wel één van de meest bekende kerken van Zuid-Afrika. Hier vluchtten de studenten tijdens de opstand van 1976 naartoe om zich, tevergeefs, te beschermen tegen de politiekogels. En in deze kerk riep bisschop Desmon Tutu op tot vrede en verzoenen. De bekende Truth & Reconciliation Commission verhoren werden hier gehouden. Een bezoek aan de kerk is zeer indrukwekkend; de kogelgaten zitten her en der nog in het plafond en de muren. Boven is er een kleine tentoonstelling over de studentenopstand.

Kliptown
Soweto bestaat uit zo’n 41 wijken, buurten en shanti-towns. Eén van de oudste shanti-towns in Soweto is Kliptown, dat in 1904 is gebouwd en hier wonen van oudser mensen met verschillende afkomst door elkaar. Om de hoek, op Freedom Square, werd in 1955 de Freedom Charter opgesteld waarin werd vastgelegd dat alle inwoners van Zuid-Afrika dezelfde rechten hebben. De Freedom Charter maakt nu deel uit van de Zuid-Afrikaanse grondwet. Laat je door een local door Kliptown leiden en bekijk het leven in de township van dichtbij.

Fietsen in Soweto
Eén van de leukste manieren om Soweto te ontdekken is op de fiets. Je ziet plaatselijke kunst, luncht met de locals en drinkt een biertje in de Shebeen. Een aanrader!

Orlando Towers
De schoorstenen van de oude energiecentrale zie je in bijna de hele wijk. Waar de schoorstenen vroeger grauw waren, zijn ze nu schitterend opgeschilderd: het grootste street art werk van de stad. Durfallen kunnen van de torens af bungee jumpen, maar je kunt ook even wat drinken in de bar.

Gratis en goedkoop in Johannesburg

Gratis wandeling door het centrum
Ben je net in Johannesburg aangekomen en wil je de highlights van het centrum bekijken? Dan kun je dagelijks om half 11 ’s ochtends en 1 uur ’s middags mee met een gratis wandeling door het centrum van Johannesburg. In iets minder dan 2 uur wandel je bijvoorbeeld langs Chancellor House, het postkantoor en Diagonal Street. Je stopt voor een kleine snack en bezoekt nog een traditionele medicijnwinkel. Aan het einde van de tour is er nog tijd voor een drankje.

Gratis wandeling door Braamfontein
Braamfontein is echt een upcoming wijk in Johannesburg. Hier wonen veel studenten en de hippe hotspots springen er als paddenstoelen uit de grond. ’s Middags om 3 uur wandel je gratis met een gids door de wijk, zie je bijzondere street art, de universiteitscampus en allerlei hippe bars.

Johannesburg Art Gallery
Eén van de beste musea in Zuid-Afrika en nog gratis ook! Het museu heeft een enorme vaste collectie en deze is te zien in steeds wisselende tentoonstellingen, van Europese landschappen tot moderne werken en sculpturen van Zuid-Afrikaanse topkunstenaars.

Standard Bank Art Gallery
Een enorme collectie Zuid-Afrikaanse kunst, waarvan delen ook weleens te zien zijn op de Wits Universiteit in Braamfontein.

Bus Factory
Hier vind je diverse winkeltjes waar je woonaccessoires en sieraden van jonge Zuid-Afrikaanse designers kunt kopen. In het Drum Café vind je een gratis museum en kun je regelmatig gratis concerten bijwonen.

Dagtrips vanuit Johannesburg

Cradle of humankind
Ten westen van Johannesburg ligt een gebied dat zich met recht ‘de wieg der mensheid’ mag noemen. Hier worden wereldwijd de meeste menselijke fossielen gevonden op zo’n 4500 hectare. In het Maropeng Visitor Centre leer je alles over de oorsprong van de mens en tijdens een bezoek aan de grotten van Sterkfontein kun je de plek zien waar dagelijks nog diverse fossielen worden gevonden.

Pilanesberg National Park
Door sommigen wordt dit gamepark zelfs hoger aangeschreven dan het Kruger national park. Of dit zo is, kun je het beste zelf beoordelen. Maar Pilanesberg National Park is een must-see als je een paar dagen in Johannesburg bent. In dit glooiene en pachtig begroeide wildpark van ongeveer 55.000 hectare kom je gegarandeerd oog in oog te staan met The Big 5. In het park vind je leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden, nijlpaarden, impala’s, zebra’s en nog veel meer dieren. Je kunt er doorheen rijden met je eigen huurauto, maar zorg er dan wel voor dat je je aan de parkregels houdt. Maar stiekem is het leuker om met een georganiseerde tour mee te gaan (in een 4×4 of jeep), zodat je uitgebreid naar alle dieren kunt kijken en haar hartelust foto’s kunt maken. Het is helemaal leuk om een nachtje te overnachten in één van de lodges en ’s ochtends bij het gloren van de ochtend het wild te zien als het gaat drinken bij één van de waterpoelen.

Pretoria
Pretoria is het politieke hart en de hoofdstad van Zuid-Afrika en een zeer mooie stad en een geweldige dagtrip vanuit Johannesburg. Bekijk de schitterende historische gebouwen, zoals de Ou Raadsaal, het Paleis van Justitie en het hoofdstedelijk theater. Een belangrijke bezienswaardigheid is het Voortrekker Monument, dat het Afrikaanse nationalisme symboliseert. Binnen leer je meer over de ‘Grote Trek’ van de Boer bevolking die ten strijden trokken tegen de Britten. Een andere must-see is het Paul Kruger House Museum waar je meer te weten komt over de man die de basis legde voor het Zuid-Afrika dat wij nu kennen en die opkwam voor de rijke hoeveelheid wild in het land en stropen wilde tegengaan.

Kololo Game Reserve
The Big 5 zien, mountainbiken en wandelen tussen de zebra’s en giraffen, ’s middags luieren aan het zwembad terwijl de olifanten in de verte voorbij wandelen en heerlijk eten? Dat kan allemaal op het Kololo Game Reserve, op zo’n 3 uur rijden van Johannesburg. Dit Game Resort is nog niet zo bekend en daarom een echte verademing als je even helemaal bij wilt komen én The Big 5 wilt spotten. Je maakt mooie game drives door het nabij gelegen Welgevonden Park. Op Kololo zelf is klein wild, zoals zebra’s, giraffen, impalas en wrattenzwijnen. Je bent echt één met de natuur. De chalets waarin je verblijft zijn heerlijk comfortabel. Je kunt er zelf koken of ontzettend lekker eten in het restaurant. Je kunt de chalets los reserveren en ter plaatse activiteiten bij boeken of op de website één van de pakketten boeken.

Kruger Park
Net als héél veel Nederlanders wil je graag op safari als je naar Zuid-Afrika gaat en waarom ook niet? De natuur in Zuid-Afrika is schitterend en je zult versteld staan van de pracht van al die mooie wilde beesten. Deze tour van 4 dagen is een perfecte manier om een bezoek aan Johannesburg en het Kruger Park met elkaar te combineren. Je komt door schitterende natuurgebieden en zult ook zeker The Big 5 spotten. Aan het einde van de tour word je afgezet op het vliegveld van Johannesburg, dus je kunt dan eenvoudig je reis door Zuid-Afrika voortzetten.

Eten en drinken Johannesburg

Pata pata
Dit leuke restaurant in Maboneng is de hele dag door een geweldige plek om te eten. Er is een uitgebreid ontbijtmenu, maar ook ’s avonds kun je er terech voor flinke salades, curry’s en hamburgers of vleesgerechten met wild. Ook de wijnkaart is dik in orde.

Livingroom
Misschien wel de leukste rooftop bar van heel Johannesburg. Geniet in een hangmat of een luie stoel, tussen de vele bloembakken en hangplanten, van de lichtjes van de skyline van Johannesburg. Je kunt er terecht voor fallafel, salades en verse sapjes. Overdag wordt er yogales gegeven, ’s avonds is Livingroom de plek voor live muziek.

Stanley Beer Yard
Stanley Beer Yard is wat mij betreft een must-do als je in Johannesburg bent. Je kunt dan meteen even shoppen in 44 Stanely en vervolgens in deze biertuin een enthousiaste lunch bestellen, vergezeld van lokaal gebrouwen craft beer. Het eten is recht voor zijn raap en erg lekker. Je zit geheid tussen de lokale kleine ondernemers die er zitten te werken met een laptopje, groepen studenten en kantoorlui uit de buurt die na het werk een drankje komen doen.

Cocobel
Zoetekauwen zetten koers naar Maboneng. Daar kun je op het hoekje van Commissioner en Fox street ontzettend lekkere smoothies, koffies en zoetigheid afhalen. Bij lekker weer is het trouwens ook gezellig zitten voor deze foodtruck en bestel je er de zoetste gebakjes, ijsjes en toetjes.

The Leopard
Eten op sterren niveau, maar dan vriendelijk voor je portemonnee? Reserveer dan een tafeltje bij The Leopard in Melville. Chefs Andrea Burgener en Nick Gordon hadden ooit een Michelin ster, maar besloten dat gewoon fijn koken meer iets voor ze was. En nu koken ze de sterren van de hemel in The Leopard. Nog steeds iets duurder dan in andere restaurants in Johannesburg, maar niet overdreven. Je kunt à la carte eten, maar de dagspecials zijn ook heel fijn.

The Countess
Ben je bij 27 Boxes in Melville? Schuif dan voor de lunch aan bij The Countess. Of je nu zin hebt in burgers, salades of gourmet hotdogs: het wordt hier allemaal geserveerd. Bovendien is de wijn- en bierkaart dik in orde. Je zit gezellig tussen de locals die er met collega’s komen vergaderen of met vrienden komen borrelen.

Eat your heart out
Het leukste koffietentje van Maboneng waar je ’s ochtends terecht kunt voor een perfect gezette espresso en een zoet broodje of wentelteefjes. De Joodse specialiteiten op de kaart zijn een aanrader en ook liefhebbers van smoothies en sapjes kunnen hier hun hart ophalen.

Lucky Bean
Eén van de leukste restaurants in Johannesburg, gelegen in Melville. Je kunt er heerijk op het terras zitten of op het balkon. Maar waar je ook zit, je zult geheid lekker eten. Je eet er moderne kost met een Afrikaanse twist, zoals couscous met kip of een struisvogelburger gevuld met boboti. De bediening is vriendelijk.

Picobella
Lekker Italiaans eten in Johannesburg? Picobella is zo’n fijn restaurant dat de hele dag open is. ’s Ochtends kun je er terecht voor een goede espresso, ’s middags voor een uitgebreide lunch en ook ’s avonds komen er fijne pasta’s en pizza’s op tafel. Een aanrader.

Moyo Zoo Lake
Zoo Lake is een geweldige plek om te lunchen, een fijne en rustige plek als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten. Moyo is een Zuid-Afrikaanse keten die het voor elkaar krijgt om zich op de mooiste plekken te vestigen. Zo ook in Johannesburg. Bestel echte bunnychow of een curry met een Zuid-Afrikaans biertje en geniet van het uitzicht over het park.

The Canteen
Dit restaurant is een begrip in Maboneng, het was één van de eerste restaurants die de deuren opende toen de buurt werd opgeknapt en het is nog steeds een hotspot. Heel veel locals komen hier naartoe om te lunchen of ’s avonds een borrel te pakken. Het is er ook altijd bedrijvig en gezellig. Tip: ga er aan het einde van de middag naartoe, bestel een drankje met een fijn proefplateau erbij boordevol lekkere vleeswaren, olijven en kaasjes.

Hell’s Kitchen
Een drankje doen voordat je uit eten gaat? Bemachtig één van de tafeltjes op het terras van Hell’s Kitchen. Dit is een goede plek om craft beer te bestellen en mensen te kijken. De clientèle bestaat uit een mix van studenten, toeristen en alternatieve vogels. Een kleurrijk gezelschap dus. Deze kroeg is gevestigd aan 7th Street, dus je loopt zo verder naar een leuk restaurant.

Hotels in Johannesburg

Ginnegaap Gueshouse
Dit knusse guesthouse is een echte aanrader. In de super gezellige wijk Melville, in een leuke en veilige straat. In deze straat vind je al tal van leuke winkels en restaurantjes, maar op minder dan 5 minuten lopen vind je in 7th street nog meer toffe plekken om te shoppen, eten en drinken. De kamers en appartementen van het guesthouse zijn dik in orde. Er zijn goedkope budgetkamers die prima (en idd erg voordelig) zijn, maar voor een klein bedrag extra heb je al een luxere grote kamer. Voor warme dagen is er een zwembad en de grote tuin is heerlijk om wat te lezen en te drinken. ’s Ochtends is er een super uitgebreid ontbijt.

B&B on 8th Avenue
Geweldig logeren voor een kleine prijs in een leuke en gezellige wijk? Deze Bed & Breakfast is echt ontzettend leuk. Gelegen in de veilige en groene wijk Melville, op een paar minuten wandelen van allemaal leuke winkels, restaurants en cafés. Je hoeft je er geen minuut te vervelen. De kamers zijn ruim, licht en ontzettend fijn ingericht. Sommige kamers hebben een eigen balkon. Maar er is ook een tuin waar het goed toeven is.

7th street Guest House
Gelegen in één van de leukste straten van Johannesburg, in de veilige en groene wijk Melville. Tegenover het guesthouse vind je al een paar leuke restaurants en bars, maar op een paar minuten wandelen vind je er nog veel meer. Er is een zwembad voor warme dagen en een terras waar je prima kunt zitten. De kamers zijn comfortabel en ingericht in koloniale stijl. Heel fijn.

Lucky Bean Guest House
Dit gezellige guesthouse ligt in de leuke en veilige wijk Melville. Op een paar minuten lopen vind je allerlei leuke restaurantjes en cafés. De kamers van dit guesthouse zijn heel comfortabel ingericht, soms met openslaande deuren naar de lommerrijke tuin. Dit is een fijne plek om te verblijven als het warm is, want er is ook een zwembad waar je even lekker kunt afkoelen.

12 Decades Hotel
Modern, gloednieuw hotel in Maboneng. Slechts 7 kamers die allemaal op totaal eigen wijze door Afrikaanse kunstenaars zijn ingericht. De kamers hebben allemaal een kleine keuken en ruime badkamer. In de directe omgeving van het hotel zijn diverse restaurantjes, bars en winkels.

Premier Hotel OR Tambo
Kom je ’s avonds laat aan in Johannesburg en ga je de volgende dag meteen op pad, bijvoorbeeld naar het Kruger Park of het Kololo Game Reserve, dan hoef je niet per se de stad in voor een goed hotel. Het Premier Hotel ligt niet ver van het vliegveld en voor een leuke prijs logeer je ontzettend luxe. Je kunt met de gratis shuttle service naar het hotel vanaf het vliegveld, erg handig. De standaard kamers zijn ontzettend groot en ook de badkamer is waanzinnig ruim. Je kunt tot laat in de avond terecht bij de bar voor een hapje en een drankje en ’s ochtends kun je uitgebreid ontbijten.

Artikelen over Johannesburg

Meer lezen over Zuid-Afrika

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer