door Esther
Kaapstad: uitzicht op de Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

Kaapstad

Kaapstad: Een rondreis Zuid-Afrika begint voor de meeste Nederlanders in deze schitterende stad. Kaapstad wordt door de Zuid-Afrikanen ook wel ‘The Mother City’ genoemd en dat is wel te begrijpen. Kaapstad is kleurrijk, vrolijk en adembenemend mooi. Begin of eindig je rondreis in Zuid-Afrika met een stedentrip Kaapstad en ontdek de gezellige wijken, prachtige natuurlijk en de kust.

Kaapstad: uitzicht op de Tafelberg | Mooistestedentrips.nl Kaapstad: uitzicht op de Tafelberg | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Kaapstad: VA Waterfront | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Kaapstad: VA Waterfront | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden: Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden: Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Kaapstad, Zuid-Afrika: Tafelberg Kaapstad | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Kaapstad, Zuid-Afrika: Tafelberg Kaapstad | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Kaapstad, Zuid-Afrika: Tafelberg Kaapstad | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Kaapstad, Zuid-Afrika: Tafelberg Kaapstad | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden: Kirstenbosch Gardens | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden: Kirstenbosch Gardens | Mooistestedentrips.nl
Wijn proeven in Kaapstad: Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl Wijn proeven in Kaapstad: Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl
Dagtrip vanuit Kaapstad: pinguïns Boulders Beach | Mooistestedentrips.nl Dagtrip vanuit Kaapstad: pinguïns Boulders Beach | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Kaapstad

Wanneer je het beste naar Kaapstad kunt reizen, hangt een beetje af van wat je wilt doen. Het klimaat in Kaapstad is behoorlijk grillig. ’s Ochtends kan het mistig zijn en regenen, maar het kan ook ineens opklaren. Maar wil je de grootste kans op zon, dan is eind oktober tot en met april de beste reistijd voor Kaapstad. Wil je gaan walvis spotten, dan zijn de maanden juni tot en met november een goede tijd voor een reis. Bekijk het actuele weer in Kaapstad.

Vliegen naar Kaapstad

Je kunt rechtstreeks van Amsterdam naar Kaapstad vliegen met KLM. Dit is de enige luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks op Kaapstad vliegt. Vlieg je met een andere maatschappij, dan maak je altijd één of meerdere overstappen, bijvoorbeeld in Londen en Johannesburg. Vergelijk vliegtickets naar Kaapstad en bekijk wat voor jou goedkoop is. Je kunt ook even kijken of je een goede rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad kunt vinden.

Reisgidsen Kaapstad

Lonely Planet Cape Town

Als je een paar dagen in Kaapstad blijft, is de Lonely Planet Cape Town echt een aanrader. Er staan goede tips in per wijk en de kaarten die in deze gids staan zijn onovertroffen. Je vindt ook goede tips over de ‘voorsteden’ van Kaapstad, zoals Simon’s Town en Muizenberg.

Cape Town Marco Polo Guide

De Cape Town Marco Polo Guide is een fijne en compacte gids, vooral handig als je enkele dagen in Kaapstad bent. Zo staat er een leuke planning in voor een perfecte dag in Kaapstad met allerlei leuke activiteiten. Ook kun je vier bijzondere wandelingen maken, zodat je de stad van een wat onbekendere kant leert kennen.

Dominicus Kaapstad

Lees je liever in het Nederlands dan in het Engels, dan het Dominicus Kaapstad e-book een goede aanschaf. De schrijfster woont in Kaapstad en geeft, naast goede tips, ook leuke anekdotes. Daarnaast zijn er goede tips voor een rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad, bijvoorbeeld door de wijnlanden, Route 62 en de tuinroute.

Openbaar vervoer in Kaapstad

  • Openbaar vervoer in Kaapstad
    De MiCiTi zijn nog behoorlijk nieuw en brengen je veilig overal in het centrum en de omliggende wijken van Kaapstad.
  • Hop on hop off
    Wat mij betreft is de beste manier om Kaapstad te ontdekken de Hop on op off bus. De bezienswaardigheden in Kaapstad liggen soms best ver van elkaar af en deze bus is ook relatief goedkoop. Als je een kaartje van 2 dagen koopt, kun je bijvoorbeeld ook gratis een rondvaart door de haven maken. Daarnaast is het leuk om ‘de paarse route’ te doen die door de wijnvelden en langs de wijngaarden van Kaapstad leidt.
  • Über
    De Hop on hop off komt helaas niet in de wat onbekendere (hippe) wijken, maar daarvoor pak je gewoon een Über. Ook ’s avonds is Über een veilige én goedkope manier om snel weer thuis te komen.

Fietsen in Kaapstad

De highlights van Kaapstad op de fiets

Ben je net in Kaapstad aangekomen en wil je je een beetje oriënteren, terwijl je de leukste dele van de stad ziet? Dan is deze fietstour een goed idee. Same met een kundige en enthousiaste fiets, rijd je in 3 uur langs bijzondere bezienswaardigheden in Kaapstad, zoals Bo-Kaap, Adderley Street en The Company Gardens.

Fietsen in de townships van Kaapstad

Wil je de bevolking van Kaapstad goed leren kennen? Ga dan mee met deze fietstour door een towship. Je kunt deze tocht boeken voor een halve of een hele dag. Een deel van de opbrengsten van deze tour gaat naar een lokale crèche, die je tijdens de fietstour ook zult bezoeken. Een lokale gids neemt je mee door de township en je maakt kennis met de Xhosa bevolking.

Fietsen door Constantia Winelands

Vlabij het centrum van Kaapstad liggen de Constantia Winelands, met daarop de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika. Je kunt met de hop on hop off langs de wijngaarden van Consantia, maar op de fiets zie je net wat meer. Je wordt opgehaald bij je accommodatie en gaat in Constantia 15 kilometer fietsen langs 4 geweldige wijngaarden.

Fiets huren in Kaapstad

Wil je fietsen in Kaapstad? Dat kan natuurlijk, want je kunt ook gewoon een fiets huren in Kaapstad. De wegen in Kaapstad zijn goed begaanbaar en het is een goede manier om verschillende wijken in en rond het centrum te ontdekken en naar het strand te fietsen. Tip: doe als de locals en fiets naar Chapman’s Peak voor een schitterend uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden in Kaapstad

Castle of Good Hope

In Kaapstad zijn nog massa’s sporen van de Nederlanders te vinden en een mooi beginpunt is Castle of Good Hope. ’s Ochtends en vroeg in de middag kun je mee met rondleidingen. Vergeet de bastions niet te beklimmen voor een mooi uitzicht. Let op: op dit moment wordt het fort flink verbouwd en kun je niet bij alle tentoonstellingen komen.

Company Gardens

De Company Gardens waren ooit de moestuinen van de VOC, nu een prachtig stadspark om heerlijk doorheen te wandelen en de schitterende plaatselijke planten en bomen te bekijken.

South African Museum

Als je dan toch in de Company Gardens wandelt, kun je meteen even langs bij het South African Museum. Hier krijg je veel mee over de natuur-historische geschiedenis van het land. Vooral de expositie over rotstekeningen en het San-volk (de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika) is erg interessant.

The Old Biscuit Mill

In een oude koekjesfabriek in de wijk Woodstock vind je een verzameling ontzettend leuke winkels en restaurantjes bij The Old Biscuit Mill. Als je op zaterdag in Kaapstad bent, is er ook ‘neighborhood market’ en kun je er bij allerlei kraampjes lekkernijen of mooi design kopen.

Woodstock Brewery

Ben je naar The Old Biscuit Mill geweest, loop dan Albert Road even af om de Woodstock Brewery te bezoeken. Dit is één van de vele craftbeer brouwerijen in Kaapstad en je kunt er mee met een leuke rondleiding. Je kunt natuurlijk ook even neerploffen voor een kleine bierproeverij of in het restaurant boven wat eten.

District Six Museum

In de jaren ’60 en ’70 werd een hele wijk met de grond gelijk gemaakt en de bevolking werd naar de townships aan de rand van de stad verbannen. De wijk wed bekend als District Six. Het District Six Museum is een schitterende en een beetje beklemmende herinnering aan deze periode tijdens Apartheid. Bijzonder: het meeste personeel van het museum woonde ooit daadwerkelijk in District Six.

Bo-Kaap Museum

Bo-Kaap is een schitterende wijk in het centrum van Kaapstad zou zo in een museum mogen. Met de straten vol kinderkopjes en felgekleurde huisjes met volle bloembakken in de vensterbanken. Ga vooral even langs het kleine Bo-Kaap Museum in de wijk om meer over de buurt te weten te komen.

Kirstenbosch Naional Botanical Garden

Ten zuiden van het centrum, je kunt er met de Hop on hop off bus komen, vind je de Kirstenbosch Botanical Garden. Misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Kaapstad. Je vindt er tienduizenden Afrikaanse planten, bomen en bloemen op maar liefst 36 hectare, maar ook de heg die Jan van Riebeeck er in de 17de eeuw plantte. Van november tot maart worden er regelmatig concerten georganiseerd in de botanische tuin.

Tafelberg

De majestueuze Tafelberg is bijna overal in Kaapstad te zien, mits het helder weer is (anders is de Tafelberg in wolken en mist verpakt). Word je ’s ochtends wakker en is het helder? Pak meteen de bus naar het kabelbaan station en ga naar boven. Het uitzicht is magnifiek. Je kunt heel Kaapstad en een groot gedeelte van de kaap zien, en Robbeneiland in de verte. Van te voren online een kaartje kopen is aan te raden (vraag even bij je hotel of ze je hierbij kunnen helpen), anders sta je wel erg lang in de rij.

Robbeneiland

Wat ooit begon als een gevangenis en opslagplaats van de VOC en later een leprakolonie, groeide uit tot hét symbool van de Apartheid. Menig verzetsstrijder werd hier opgesloten, vaak levenslang. De bekendste gevangene is natuurlijk Nelson Mandela. Het het verstandig je bezoek aan Robbeneiland van te voren te reserveren. Een bezoek is behoorlijk heftig en ontroerend. Je krijgt namelijk een rondleiding door een oud gevangene, die je heel eerlijk vertelt over zijn tijd op Robbeneiland.

V&A Waterfront

The V&A Waterfront doet een beetje denken aan Pier 39 in San Francisco, met prachtig opgeknapte Victoriaanse gebouwen en veel winkeltjes, cafés en restaurants. Bij slecht weer kun je gemakkelijk een paar uur doorbrengen in de enorme shopping mall. Is het goed weer, dan heb je vanaf hier prachtig uitzicht op de Tafelberg. Spiek af en toe ook in het water, want er zwemmen een hoop zeerobben.

Sea Point Promenade

Wil je van het strand genieten, niet te ver van de stad én uitzicht op de Tafelberg hebben? Maak dan een wandeling langs de Sea Point Promenade. Dit is een fijne plek om lekker te slenteren, te genieten van het uitzicht op Signal Hill, Lion’s Head en de Tafelberg en de kunst die in het aangrenzende park is geplaatst.

Kaap de Goede Hoop

Op een uur rijden van Kaapstad vind je Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de uitzichten over de dramatische kliffen en baaien. In het national park kom je onder andere struisvogels, kudu’s, bokken en bavianen tegen (de laatste zijn brutaal, dus let op je spullen!). Een echte aanrader als je in Kaapstad bent. Als je in Kaapstad bent, kun je een gemakkelijk een dagtrip naar Kaap de Goede Hoop maken. ’s Ochtends bezoek je de Tafelberg om vervolgens via Hout Bay naar Kaap de Goede Hoop, Cape Point, Simon’s Town, Boulders Beach en Kalk Bay door te reizen.

Groot Constantia

Zuid-Afrika staan bekend om de goede wijn en in de buurt van Kaapstad heb je al diverse wijngaarden die je eenvoudig kunt bezoeken. Handig, als je geen tijd hebt om een uitgebreide wijnexcursie te maken. Zo kun je met de hop on hop off bus naar Constantia Valley en daar één van de wijngaarden bezoeken, zoals Groot Constantia, de oudste wijngaard van Zuid-Afrika. Deze werd in de 17de eeuw gebouwd door de Nederlander Simon van der Stel en de architectuur van het bezoekerscentrum en de restaurants op het landgoed zijn overduidelijk Hollands. Je kunt hier voor een klein bedrag wijn proeven en genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

Wijn proeven in Stellenbosch

Eén van de leukste dagtrips vanuit Kaapstad is die naar Stellenbosch, één van de oudste nederzettingen in Zuid-Afrika, mét Nederlandse roots. En in de buurt van Stellenbosch proef je natuurlijk de beste wijn. Er zijn maar liefst 250 wijngaarden in Stellenbosch, variërend van enorme commerciële multinationals tot knusse familiebedrijfjes. Je kunt Stellenbosch op verschillende manieren vanuit Kaapstad ontdekken. Het is het gemakkelijkst om een dagtrip naar Stellenbosch te maken. Maar je kunt ook de trein pakken en dan op een hop on hop off bus te stappen die je langs allerlei goede en mooie wijngaarden brengt. Ik ging mee met een fietsen in Stellenbosch, waarbij ik het stadje leerde kennen en bij drie wijngaarden langs ging voor een proeverij. Ik vond de fietstocht echt een aanrader.

Walvissen in Hermanus

Maak je tussen juni en november een stedentrip Kaapstad? Maak dan een dagtrip Hermanus om walvissen te zien. Je gaat met de boot mee en de walvissen doen de rest, het zijn nieuwsgierige en vriendelijke dieren. Vanaf de kustlijn rondom Hermanus en van Hermanus naar Kaapstad zijn de walvissen soms zelfs vanaf de kant te zien. Dus neem een verrekijker mee.

Eten en drinken in Kaapstad

Fat Catus

Zin in Mexicaans? Bij Fat Catus zit je goed, in een gezellig zijstraatje van Kloof Street. De menukaart staat vol tex-mex specialiteiten en je kunt geweldig fijne kannen margerita’s bestellen. Op welke dag je er ook komt, het zit altijd bomvol met locals.

Chalk and Cork

Eén van de beste restaurants die ik de laatste jaren bezocht is Chalk and Cork. Je kunt er ’s ochtends heerlijk ontbijten, ’s middags gezellig een wijntje drinken in de tuin en ’s avonds uitgebreid dineren. De kaart staat vol prachtige verfijnde gerechten die je kunt delen, maar er komen ook heel fijne pizza’s uit de steenoven. Op de wijnkaart prijken alleen kleine boetiekwijnen.

Jason’s Bakery

Jason’s Bakery is gevestigd in een prachtig historisch pand aan Bree Street. De bakkerij en het kleine restaurant is van 10 tot 3 uur ’s middags geopend en een goede plek om een kop koffie en wat lekkers ’to go’ te halen. Maar als er een plaatsje vrij is: ga dan zeker even zitten: de sandwiches en salades zijn om je vingers bij op te eten.

Mama Africa

Ben je net in Kaapstad aangekomen en wil je je tegoed doen aan echte Zuid-Afrikaanse specialiteiten, zoals boboti, krokodil-steak of een mixed grill van struisvogel, springbok, kudu, hert en krokodil, terwijl je naar geweldige live muziek luistert? Schuif dan aan bij Mama Africa op Long Street. Reserveren is aan te raden.

Ocean Basket

Als je van seafood en sushi houdt, maar toch een beetje op je budget wilt letten, dan is Ocean Basket aan de V&A Waterfront wel een goed idee. Ocean Basket is een Zuid-Afrikaanse keten, die vaak op goede locaties is gevestigd. Je kunt er voor een prikkie behoorlijk goede sushi en seafood platters (voor één of meerdere personen) bestellen. De vestiging aan de V&A Waterfront biedt een prachtig uitzicht op de Tafelberg.

La Belle Bakery

Is het zondagmiddag, en is het lekker weer? Dan is er maar één plek waar je in Kaapstad moet zijn: Camps Bay. Deze wat sjiekere buurt buiten het centrum heeft de mooiste stranden van Kaapstad en bij lekker weer zitten de terrasjes en restaurantjes er dan ook overvol. Bij La Belle Bakery kun je heerlijk over zee uitkijken, terwijl je geniet van oesters of fish & chips en een fijn glas wijn.

Simon’s

Van wijn proeven krijg je honger, en als je nog meer wijn wilt proeven kun je maar beter een goed bodempje leggen. Bij Simon’s, aan de rand van Groot Constantia kun je heerlijk eten. Er staan mooie gerechten met lokale ingrediënten op de kaart (probeer de wild carpaccio) en je kunt ook een picknick bestellen als je bijvoorbeeld om de hoek in de Kirstenbosch tuinen wilt eten.

Molten Toffee

Mijn favoriete ontbijtstek in Kaapstad is Molten Toffee, al kun je er de hele dag wel terecht voor een fijne kop koffie, versgeperste sapjes en fijne zoetigheden. Je kunt op kleine krukjes an tafel plaatsnemen of aan de bar die over de straat uitkijkt.

The Company’s Garden

Nadat je de Company Gardens en het South African Museum hebt bezocht, ben je misschien wel toe aan lunch of aan een kop koffie met een enorm stuk taart. Nou, dan zit je in het restaurant The Company’s Garden welk goed. Een beetje verscholen tussen het groen, met enorme rieten schommels voor de kinderen. Zowel binnen als buiten is het echt genieten.

Waterfront food market

Het beste proeven dat de Kaap te bieden heeft? Loop aan de V&A Waterfront even langs bij de Waterfront food market. Deze is gebouwd in een oude elektriciteitscentrale en biedt nu plek aan tientallen kraampjes. Je kunt er koffie leuten met wat zoets erbij, maar ook craftbeer kopen en allerlei lekkernijen kopen, zoals kaasjes, biltong, oesters, burgers van wild, noten, sushi en vers brood.

Beerhouse

Tijdens je rondreis Zuid-Afrika zul je het wel merken: elk dorp heeft wel zijn eigen craftbeer brouwerij. Als je uitgebreid Zuid-Afrikaans bier wilt proeven, moet je zeker even binnen lopen bij Beerhouse aan Longstreet, te herkennen aan het felgeel geverfde koloniale balkon. Er staan 99 biertjes op de kaart, uit zowel binnen- als buitenland, maar het meeste bier is toch wel uit Zuid-Afrika afkomstig. Daarnaast zie je dat er maar liefst 20 wisselende bieren op tap verkrijgbaar zijn.

Den Anker

Dineren en drinken in Belgische sferen, maar dan aan het andere eind van de wereld? Plof neer bij Den Anker aan het V&A Waterfront. Je vindt hier niet alleen Belgische specialiteiten op de kaart, zoals mosselen en frites en filet Americain, maar ook echte Zuid-Afrikaanse kingklip. En bij helder weer is het uitzicht op de Tafelberg uitmuntend.

And Union

Eén van de eerste craft beer brouwerijen in Kaapstad. Toen ik voor het eerst naar Kaapstad ging, was And Union nog maar een bescheiden onderneming, nu wordt het bier op tientallen plekken in de stad geschonken. Is het lekker weer, plof dan neer in de gezellige biertuin aan Bree Street.

La Parada

Als je zin hebt in tapas is La Parada echt een aanrader. Gelegen in de hippe en gezellige Bree Street zit je waarschijnlijk tussen bijna alleen maar locals. De tapas zijn heel goed en de wijnkaart mag er ook zijn. Onlangs is een nieuwe vestiging van La Parade geopend, aan Constantia Neck, het kruispunt vanaf waar je de wijngaarden van Constantia kunt bezoeken. Dit is een goede lunchplek.

Hotels in Kaapstad

Hippo Boutique Hotel

Een heerlijk hotel in Kaapstad, in één van de gezelligste buurten van dit moment. Het Hippo Boutique Hotel is gelegen boven 3 erg goede restaurants. De kamers voor hebben een ruim eigen balkon, maar daar is het wel rumoeriger, de kamers aan de achterkant zijn rustiger. De kamers zelf zijn ontzettend groot en aangenaam. Ze hebben bovendien een eigen kitchenette, dus ’s avonds even een wijntje drinken of zelf koffie of thee zetten is geen probleem. ’s Ochtends krijg je vouchers mee en kun je in één van 5 omliggende restaurantjes gaan ontbijten, een leuk systeem. ’s Avonds hoef je nog geen 5 minuten te wandelen om allerlei leuke eettentjes en bars tegen te komen.

Mojo Hotel

Superleuk logeren in Kaapstad voor een goede prijs? Dan is het Mojo Hotel wel een aanrader. Er zijn kamers en studio’s in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, waaronder kamers met een eigen terras. Het hotel heeft een dakterras met prachtig uitzicht over zee. Binnen enkele minuten wandel je naar de zwembaden van het Sea Point Pavilion, waar je bij lekker weer heerlijk kunt zwemmen en zonnen. Twee stops van de Hop on hop off bus bevinden zich vlakbij (zowel blauwe als rode lijn) waardoor je in een mum van tijd de stad kunt ontdekken. Er is een keur aan leuke restaurantjes in de buurt.

The One 8 Hotel

The One 8 Hotel is een prachtig hotel met grote lichte kamers, die een eigen balkon hebben. Je wandelt zo naar het strand en naar het V&A Waterfront. In de buurt vind je allerlei leuke restaurantjes. Er is ook een zwembad, heel fijn bij lekker weer. Als je de huurauto bij je hebt, kun je deze hier veilig parkeren, maar je kunt hier ook fietsen huren, zodat je net als de locals langs de promenade kunt fietsen.

Dutch Manor

De Nederlanders hebben hun sporen nagelaten in Kaapstad en in Dutch Manor kun je genieten van de glamour van weleer in schitterend, ruime kamers, met hemelbedden en prachtige koloniale meubels. Dit mooie hotel is aan de rand van Bo-Kaap gelegen, vlakbij allemaal leuke restaurantjes en bars aan Bree street en Kloof street.

Artikelen over Kaapstad

Lees meer over Zuid-Afrika

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer