De mooiste bezienswaardigheden Valletta: 7 must-sees

door Esther

De hoofdstad van Malta is niet groot, sterker nog: Valletta is de kleinste hoofdstad van Europa. Maar Valletta is wel weer groots op het gebied van kunst, cultuur en gastronomie. De stad is eeuwenoud, maar wel met een modern randje. Zin om Valletta te bezoeken? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden Valletta.

Valletta is in 2018 Europese Culturele Hoofdstad, net als Leeuwarden, en wat mij betreft een prima excuus om de stad eens met een bezoek te vereren. Doe eens gek en maak gewoon een stedentrip Valletta. Malta werd vanaf de 16de eeuw geregeerd door een christelijke orde, de Knights of St. John, die de eerste steen van Valletta legde in 1566. Vervolgens verrees er een adembenemende barokke stad op het Maltese schiereiland. En hoewel er in Valletta nog genoeg verwijst naar lang vervlogen tijden, kun je er ook genieten van moderne architectuur, geweldige cafés en een erg leuk nachtleven.

De 7 leukste bezienswaardigheden Valletta

Neus in de lucht: de balkons

Je kunt in Valletta niet om de fraaie balkons heen die de vele zandstenen gebouwen in de stad sieren. De balkons hadden de functie om de huizen koel te houden tijdens de hete dagen, waarvan Malta er nogal een hoop heeft. Ze zijn te zien van heel simpel tot weelderig en kleurrijk. Want vroeger gold: hoe rijker je was, des te extravaganter je balkon moest zijn.

Valletta must-sees: de balkons van Valletta | Mooistestedentrips.nl

Valletta must-sees: de balkons van Valletta | Mooistestedentrips.nl

Barokke pracht en praal: St. Johns Co. Cathedral

Er schreeuwen maar weinig monumenten zo duidelijk ‘barokke overdaad’ als de St. Johns Co. Cathedral: één van de mooiste bezienswaardigheden Valletta. De enorme kathedraal werd in slechts 5 jaar uit de grond gestampt aan het einde van de 16de eeuw. De gelovige leiders van Malta, de Knights of St. John, kwamen hier samen in gebed. Pas in de 17de eeuw kreeg de kerk haar buitensporige barokke uiterlijk. Elke muur, pilaar en zelfs de vloer is voorzien van marmer en bladgoud en je kunt uren staren naar de fresco’s. In de zijnaven zie je Vlaamse wandtapijten. Vergaap je in ieder geval even aan het schilderij van Johannes de Doper, door Caravaggio.

St. Johns Co. Cathedral, Malta | Mooistestedentrips.nl

Fort St. Elmo | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Malta in Fort St. Elmo

Aan de rand van het oude centrum van Valletta vind je Fort St. Elmo, dat prachtig uitkijkt over de baai. Zoals gezegd kreeg de christelijke orde Knights of St. John de macht over Malta om zo West-Europa te beschermen tegen de oprukkende Ottomanen. In het fort is het militair museum gevestigd en een bezoek hieraan is meteen een soort wandeling door de geschiedenis van Malta. Ontzettend interessant.

De mooiste historische kunstschatten van Malta

Malta is millennia oud. Sterker nog, Stonehenge is een jonkie vergeleken bij de megalithische tempels die op Malta staan. Sommige dateren uit 5500 voor Christus en dat maakt Malta één van de oudste beschavingen in Europa. Tijdens je vakantie op Malta wil je misschien wel bij één van deze tempels op bezoek: een goed idee. De meeste vondsten uit de tempels zijn echter de te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Valletta. Dit museum is klein, maar wel één van de top bezienswaardigheden in Valletta. Het museum is buitengewoon goed, met tientallen interessante vondsten van duizenden jaren oud. Sla in ieder geval de slapende dame uit het Hypogeum niet over, ze is maar liefst 7000 jaar oud.

Nationaal archeologisch museum Valletta | Mooistestedentrips.nl

Moderne architectuur in Valletta, Malta | Mooistestedentrips.nl

Moderne architectuur Malta, parlementsgebouw Valletta | Mooistestedentrips.nl

Moderne architectuur in Valletta

Als je vanaf het museum naar de stadspoort van Valletta loopt, kom je ook nog wat verrassende moderne architectuur tegen. Stiekem best leuk in zo’n stad waar eeuwenoude tradities nog centraal lijken te staan. Het nieuwe parlementsgebouw springt er meteen uit. Het zandstenen gebouw, met de honingraatstructuur en de gigantische trappen ernaast vloeien min of meer samen met de oude stadswallen van Valletta. In de volle zon is het gebouw letterlijk en figuurlijk oogverblindend mooi.

Geniet van de zonsondergang: Upper Barraka Gardens

Nog zo’n staaltje moderne vernuftigheid vind je aan de rand van het bastion, waar de futuristische Barrakka Lift je naar de Upper Barrakka Gardens brengt. Dit is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Valletta. De weelderige tuinen werden in de 16de eeuw aangelegd, zodat de ridders die terugkwamen van een zeeslag er even konden bijkomen. Vanaf de balkons heb je een schitterend uitzicht over de haven. Er is een kioskje, dus haal wat te drinken en kom aan het begin van de avond naar de tuinen om met je drankje te genieten van de zonsondergang.

Must-see in Valletta: Upper Barrakka Gardens | Mooistestedentrips.nl

Must-see in Valletta: Upper Barrakka Gardens | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Tico Tico | Mooistestedentrips.nl

De leukste cafés in Valletta

Malta staat sowieso bekend om haar bruisende nachtleven, maar in Valletta is het allemaal net effe wat meer ‘gezellig ouwehoeren op straat of in een leuk café’ dan ‘gigantische beach party’s’, wat eigenlijk wel zo leuk is. De kleine straatjes van het oude centrum puilen in het weekend bijna uit. Iedereen staat gezellig met een drankje te kletsen. Loop Bar is zo’n knusse bar. Het Art Deco interieur is om te zoenen en je kunt hier behoorlijk lekker (buiten) eten, maar daarna blijven hangen is al net zo leuk. Bij de buren van Tico Tico is het al minstens net zo gezellig. Zoek gewoon buiten een tafeltje om met je drankje aan te hangen en kijk lekker mensen.

Bezienswaardigheden Valletta tijdens je stedentrip

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Malta, bijvoorbeeld met AirMalta en Transavia, vanaf zo’n €80. Vergelijk vliegtickets Malta en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Logeren kan op veel mooie plekken in Valletta. Valletta G House is een ontzettend mooie B&B in hartje Valletta. Traditie en modern gemak komt er moeiteloos samen. De kamers hebben waanzinnig mooie mozaïekvloeren en vintage meubels. Een plaatje.
  • Je kunt Valletta heel goed gebruiken als basis om de rest van Malta te ontdekken, bekijk de leukste dagtrips vanuit Valletta.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Valletta.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer