De leukste wijken van Venetië

door Esther

De meeste Italiaanse steden zijn in grofweg vier verschillende delen verdeeld, met de windrichtingen mee. Maar voor Venetië ligt dat anders. De mythische, ooit machtige stad, is in zes buurten verdeeld: sestieri. Tijdens je stedentrip is het absoluut de moeite waard om de verschillende wijken van Venetië te ontdekken, want ze hebben allemaal een totaal ander karakter. En zo lukt het je om, binnen een paar uur vaak, totaal andere sferen te proeven.

San Marco: bruisend vol trekpleisters

De wijk San Marco behoeft eigenlijk geen introductie. De wijk San Marco is Venetië ligt natuurlijk om het iconische plein heen en is een must tijdens elke stedentrip (ook al denken honderden toeristen precies hetzelfde). Het plein en de omringende gebouwen figureerden in tientallen films en zo vreemd is dat niet. De San Marco Basiliek, het Dogenpaleis en het La Fenice theater zijn allemaal een bezoekje waard.

Maar ook shopaholics komen hier aan hun trekken. Aan de Via XXII Marzo vind je alle belangrijke Italiaanse designers en eromheen vind je ook een verzameling bijzondere antiekwinkels.

San Marco, Venetië. San Marco Basiliek | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijken in Venetië: San Marco | Mooistestedentrips.nl

Cannaregio: traditionele winkels en blije gondeliers

Ooit was Cannaregio het Joodse getto van Venetië (iemand The Merchant of Venice ooit gelezen?) en na jaren een beetje grim geweest te zijn, is het Joodse erfgoed weer terug van weggeweest en dat maakt van Cannaregio één van de leukste wijken van Venetië. Koshere restaurants en Joodse winkels hebben de deuren weer geopend, naar de traditionele bakkerijen en slagerijen. Daardoor heeft Cannaregio een fijn buurtgevoel. Je bevind je vlakbij de Canal Grande, met de toeristenstalletjes en gondeliers met hun gestreepte shirts. Een mooie tegenstelling.

De leukste wijken van Venetië: Canneregio | Mooistestedentrips.nl

De leukste wijken van Venetië: Canneregio | Mooistestedentrips.nl

Venetië voor smulpapen: San Polo, vismarkt Rialto brug | Mooistestedentrips.nl

Voor smulpapen: San Polo

Als je de bedrijvige markt aan de voet van de Rialto brug ziet, weet je eigenlijk meteen hoe het er in sestieri San Polo aan toe gaat. Hier wonen locals nog gewoon met veel plezier en hier kun je met een gerust hart op zoek naar een knus restaurant of café, daarvan zijn er in San Polo namelijk genoeg. Met de Rialto brug en de oudste kerk van de stad, de San Giacomo di Rialto, is er ook genoeg te bekijken. Maar het is het leukste om na zonsondergang bij één van de vele restaurants of op een terras neer te ploffen en de sfeer in je op te nemen.

Kunstzinnig Dorsoduro

Dorsoduro ligt in het zuiden van Venetië en wordt wel het meest zonnige deel van de stad genoemd. Ooit stonden hier de katoenfabrieken, maar in die oude fabrieken huist nu de universiteit. Dorsoduro is dan ook een echte gezellige studentenwijk. Rond borreltijd moet je beslist even naar Campo Santa Margherita voor een drankje. Maar daarnaast is de buurt een walhalla voor boekenwurmen en kunstliefhebbers. Boekwinkels te over. Bij Libreria MarcoPolo en Cafoscarina vind je ook boeken in andere talen dan Italiaans. Maar echte trekpleisters zijn de musea in deze wijk. En dan met name de beroemde Peggy Guggenheim Collection, al zijn er nog tientallen leuke galeries in de buurt te ontdekken.

Kunstzinnig Venetië: Dorsoduro. De leukste wijken van Venetië | Mooistestedentrips.nl

Kunstzinnig Venetië: Dorsoduro. Peggy Guggenheim Collection | Mooistestedentrips.nl

Castello: wat een plaatje

Castello is misschien wel het Venetië zoals je het je van te voren had voorgesteld en daarom is dit één van de leukste wijken in Venetië om te leren kennen. Met smalle grachten, parkjes en eeuwenoude kerkjes. Het kleurrijke wasgoed wappert kleurrijk in de wind boven de straatjes en het is een aanrader om hier ergens op een terrasje neer te ploffen, een stuk rustiger dan in San Marco. Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in La Biennale di Venezia.

Prachtig Venetië: Castello | Mooistestedentrips.nl

Prachtig Venetië: Castello | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Venetië, Santa Croce | Mooistestedentrips.nl

Santa Croce met het mooiste plein van Venetië

Noem het gebrek aan tijd, noem het overweldigd door de rest van de stad. Maar veel bezoekers laten de wijk Santa Croce links liggen. Jammer, want Santa Croce is één van de leukste wijken van Venetië. Als je met de auto of de bus naar Venetië, begint je verkenningstocht van de stad vaak hier. Het San Giacomo dell’Orio is misschien wel het mooiste plein van Venetië. De wijk ziet er bovendien uit alsof er écht geleefd wordt, met fijne onpretentieuze cafés, afbrokkelende façades en hier en daar wat graffiti en street art.

Bonus-buurt: logeer in Mestre

Mestre ligt officieel niet in Venetië, maar ligt op het vasteland, en is officieel een voorstad van Venetië. Het heeft niet de romantische grachten en knusse pleinen van de stad, maar Mestre heeft wel het voordeel dat je er goedkoop kunt logeren. En je bent vanuit Mestre ook zo in Venetië, met de trein ben je er binnen 5 minuten. Wil je, naast slapen, ook nog wat bekijken in Mestre? Wandel dan even langs de Duomo di San Lorenzo en Torre dell’Orologio.

Plan een stedentrip Venetië

  • Je kunt al goedkoop naar Venetië vliegen, met EasyJet, Transavia of Ryanair vanaf verschillende luchthavens. Vergelijk vliegtickets naar Venetië en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Venetië voordelig leren kennen? Ga dan mee met een gratis stadswandeling in Venetië.
  • Ook de City Pass Venezia levert je voordelen op. Je kunt dan gratis gebruikmaken van de watertaxi’s en waterbussen. Daarnaast kun je gratis naar het Dogepaleis en andere belangrijke trekpleisters van de stad.
  • Vier je vakantie in de buurt, bijvoorbeeld in Verona of aan het Gardameer? Dan is één dag in Venetië misschien een leuk idee. In mijn artikel lees je hoe je het aanpakt.
  • Bekijk alles over een stedentrip Venetië.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Venetië > Wijken van Venetië

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Yolanda 28 juli 2020 - 20:27

Heel handig het overzicht van de verschillende wijken in Venetië.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer