Arras, Frankrijk: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Arras (Atrecht) | Mooistestedentrips.nl

Arras, Frankrijk: tips en bezienswaardigheden

In het spoor van de Grote Oorlog

door Esther

Arras is een onverwacht pareltje in het noorden van Frankrijk. De hoofdstad van Artois (Artesië) kennen we ook wel als Atrecht en is met haad wonderschone pleinen, leuke markten, mooie historische gebouwen en goede restaurants een verrassend leuke bestemming voor een weekendje weg. Kom met de auto, want in de directe omgeving vind je nog veel meer moois. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Arras. 

Plan je bezoek aan Arras

Over Arras, Frankrijk

Arras, Frankrijk. De mooiste bezienswaardigheden in Arras (Atrecht) | Mooistestedentrips.nl

Arras (Atrecht), Frankrijk: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Arras | Mooistestedentrips.nl

Arras, of Atrecht, ligt in het departement Pas-de-Calais département, in het noorden van Frankrijk. Arras bestond al in de tijd van de Galliërs en was één van de laatste plekken die zich overgaf aan Julias Caesar. Vanaf de vierde eeuw werd de stad een centrale plek voor de wolindustrie en vanaf de middeleeuwen werd het een welvarende, rijke stad vanwege de prachtige wandtapijten. In het Engels heet een wandtapijt met verfijnde steken en gedetailleerde voorstellingen zelfs een ‘Arras’. In de 17de eeuw sloot de stad en regio zich aan bij een verendigd Frankrijk. De industriële revolutie ging zo’n beetje aan de stad voorbij.

Aan het begin van de 20ste eeuw kwam Arras letterlijk en figuurlijk op de kaart te staan toen de stad vier jaar lang aan het westelijk front van de Grote Oorlog lag. De stad werd totaal verwoest. De slag bij Arras wordt als één van de belangrijkste en grootste offensieven in de Eerste Wereldoordlog en in en om de stad kun je vele monumenten bezoeken om hier meer over te weten te komen. Vandaag de dag is Arras een levendige stad met een bescheiden (studenten)populatie. Toeristen weten de stad al jaren te vinden vanwege de mooie architectuur in het centrum en de bezienswaardigheden rondom de Eerste Wereldoorlog.

Grand’Place en Place des Héros

Arras (Atrecht), Frankrijk: Place des Héros | Mooistestedentrips.nl

Arras (Atrecht), Frankrijk: Grand'Place | Mooistestedentrips.nl

Arras heeft niet één, maar twee centrale pleinen: Grand’Place en Place des Héros en dit zijn toch wel de mooiste bezienswaardigheden in Arras. Ze worden omring door prachtige Vlaamse barokke façades uit de 17de en 18de eeuw en hebben een zuilengalerijen. Van beide pleinen was zo goed als niets meer over na de Eerste Wereldoorlog, maar werden daarna prachtig gerestaureerd. Op zonnige dagen is het geweldig toeven op één van de terrasjes, vooral op Place des Héros.

Stadhuis van Arras

Arras, Frankrijk: Stadhuis van Arras | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Arras: Stadhuis van Arras | Mooistestedentrips.nl

Wanneer je het stadhhuis van Arras ziet, denk je toch een beetje in Vlaanderen terecht te zijn gekomen. En dat klopt ook wel, want het fraaie stadhuis werd in de 16de eeuw in Vlaams gotische stijl opgetrokken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het hele stadhuis platgebombardeer, om vervolgens tot in detail weer te worden herbouwd. Zodra je binnenkomt zie je de vier géants (reuzen) en je kunt dagelijks mee met een rondleiding onder het stadhuis. Daar bevinden zich namelijk de ‘boves’, een ondergronds stelsel dat helemaal onder het plein doorloopt en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt als commandopost en ziekenpost.

Belfort van Arras

Bezienswaardigheden Arras (Atrecht): Belfort van Arras | Mooistestedentrips.nl

Arras (Atrecht), Frankrijk: Belfort van Arras | Mooistestedentrips.nl

Arras (Atrecht), Frankrijk: Belfort van Arras | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Arras (Atrecht): Belfort van Arras | Mooistestedentrips.nl

Met 75 meteer hoogte is het Belfort één van de bekendste bezienswaardigheden in Arras. In het stadhuis kun je een kaartje kopen om het Belfort te bezoeken: je neemt eerst de lift en beklimt daarna nog 34 treden. Vanaf de top heb je een heel mooi uitzicht over de stad, maar het is nog leuker om de bezienswaardigheden in de directe omgeving van de stad te kunnen zien. Zo is Mont Saint-Éloi, omringd door de glooiende heuvels van Artois, duidelijk te zien vanaf het Belfort.

Marché d’Arras

Bezienswaardigheden Arras, Frankrijk: Marché d’Arras | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Arras, Frankrijk: Marché d’Arras | Mooistestedentrips.nl

Ben je op zaterdag in Arras, dan val je met je neus in de boter. Dan is het van ’s ochtends vroeg tot halverwege de middag markt in Arras en volgens de kenners is het ook nog eens één van de beste markten in Frankrijk. Het grootste deel van de tientalle kraampjes vind je op het Place des Héros, het Place de la Vacquerie, een deel van de Grand’Place en de omliggende straten van deze pleinen. Je vindt er alles wat je van een goede Franse markt kunt verwachten. Vleeswaren, kaasjes, brood en patisserie, maar ook groente, fruit en oesters. Neem een grote boodschappentas mee, want je wilt geheid heel wat lekkers proeven of mee naar huis nemen. Een uurtje markt resulteerde bij mij in oesters, zoete broodjes, citroentaartjes en een Nigeriaanse maaltijd (geweldig!). Ofwel: een dikke aanrader.

Niksen

Restaurant in Arras, Frankrijk: Niksen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je bezoek aan Arras moet je zeker even langs Niksen, vlakbij het Place des Héros. Het is één van de populairste cafés van de stad en inderdaad, ontbijt, brunch en lunch is hier geweldig. In het café eet je biologische en, zo veel mogelijk, vegan gerechten. ’s Ochtends bestellen mensen hier graag de toast of breakfast bowls. Maar de koekjes en taartjes zijn ook niet te versmaden. Sta je op het punt om de bezienswaardigheden in Arras te verkennen? Neem er dan een goede kop koffie mee.

Cathedrale d’Arras

Bezienswaardigheden Arras: Cathedrale d'Arras | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Arras: Cathedrale d'Arras | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Arras, of zoals hij officiëel heet, de Cathédrale Notre-Dame-et-Saint-Vaast d’Arras. Het is een enorm groot en licht gevaarte en werd in de 18de en 19de eeuw gebouwd om de bestaande kerk, die bij de St. Vaas abdij hoorde, te vervangen. De kerk is groots, licht en behoorlijk spartaans ingericht met een koor dat is verdeeld in vier delen met elk een glas in lood raam waarin heiligen of bisschoppen uit de streek staan afgebeeld. De muurschilderingen en de schildering in de koepel zijn zeker het bekijken waard.

Musée des Beaux-Arts

Abdij van Sint-Vaast

Foto met dank aan Musée des Beaux-Arts

Het museum van schone kunsten, het Musée des Beaux-Arts, is gevestigd in de oude St. Vaas abdij die bij de kathedraal hoort. St. Vaas was de eerste bisschop van Arras in de 6de eeuw en werd in de kathedraal begraven. Tijdens de Franse Revolutie toen de bevolking besloot dat de stad een museum voor schone kunsten nodig had en de abdij ervoor uitkoos. In 1915 werd de abdij zo goed als vernietigd tijdens de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog en er ging ook een heleboel kunst verloren. In 1924 werd de abdij weer opgebouwd en de collectie, zoals die vandaag de dag te bewonderen is, werd met zorg samengesteld en bestaat uit donaties van andere musea en galeries, zoals het Louvre en Cluny Museum in Parijs. Op de eerste en tweede verdieping staan Nederlandse en Vlaamse meesters centraal, waaronder Rubens en Breughel. Daarnaast vind je er werken van bijvoorbeeld Corot, Breton en Delacroix.

Vintage winkels in Arras

Vintage winkels in Arras, Frankrijk

Er is maar één ding leuker dan vintage winkelen en dat is vintage winkelen in Frankrijk. Over het algemeen is de kwaliteit echt heel goed. Je treft bijvoorbeeld geen kleding aan met losse zomen of missende knopen. Alle kleding is goed gesorteerd en het is duidelijk met welke hedendaagse kledingmaten je te maken hebt. Begin je speurtocht in de Rue Paul Doumer bij L’Arrageuse waar je heel mooie vintage kleding, accessoires en tassen koopt. Even verderop vind je La Frip’Adèle waar heel mooie vintage jurken in de rekken hangen en je ook terecht kunt voor serviezen. In dezelfde straat vind je Et Caetera, waar je de mooiste sieraden, tassen en accessoires koopt die zijn ontworpen door lokale designers.

La Passe Pierre

Restaurants Arras: La Passe Pierre | Mooistestedentrips.nl

Wil je leuk uit eten in Arras? Bij La Passe Pierre zit je prachtig op het Place des Héros, met uitzicht op het stadhuis en de Belfort. Je eet er klassieke kost op prachtig opgemaakte borden. Het restaurant is gespecialiseerd in vis en schelpdieren, dus bestel vooral de vis- en schelpdierenrisotto, mosselen of slibtong. Ook de paëlla met de vangst van de dag is niet te versmaden.

Maison Chochois

Foto met dank aan Maison Chochois

Maison Chochois is een keurslager aan de Grand’Place, maar daal de trap af en je komt terecht in de sfeervolle kelder waarin het restaurant is gevestigd. Je eet hier de mooiste stukken vlees die echt niet zo maar bij elk restaurant op de kaart staan. Er staat standaard kalfsvlees en lamsvlees op het menu, maar ook zwezerik, onglet, bavette, eendeborst en ander gevolgelte. Laat je vooral adviseren door het vriendelijke personeel.

Carrière Wellington

Bezienswaardigheden Arras: Carrière Wellington | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Carrière Wellington

Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Arras vond ik Carrière Wellington, net buiten het centrum van de stad. Dit enorme tunnelsysteem van zo’n twintig kilometer lang werd vanaf 1916 gegraven, veelal door Nieuw-Zeelandse tunneliers, voor de Slag om Arras in 1917. Ga mee met een rondleiding, daal twintig meter af en luister naar de verhalen van de tunneliers, de soldaten die hier wachtten om de Duitsers vlakbij de frontlinie te verrassen en uiteindelijk de slag om Arras, die behoorlijk succesvol was, maar toch the Great War niet kon beëindigen.

Kerstmarkt in Arras

Kerstmarkt Arras, foto met dank aan Philippe Rouzet

Eén van de mooiste kerstmarkten in Frankrijk vind je jaarlijks in Arras. Vanaf eind november tot en met eind december staan er ruim 140 kraampjes op het Grand’Place en Place des Héros en is het hele centrum van de stad ondergedompeld in kerstsfeer. Zoals bijvoorbeeld ook in Nancy gebruikelijk is, wordt begin december Sinterklaas uitgezwaaid, om vervolgens uitgebreid de advent-periode te vieren. Bij de kraampjes drink je glühwein, maar proef je ook het lekkerste dat de regio te bieden heeft en er zijn tal van kramen met handgemaakte cadeautjes. Op Place des Héros geniet je bovendien van een fraaie lichtshow op het stadhuis. De kerstmarkt in Arras is populair, dus boek je hotel in Arras in deze periode op tijd.

Abdij van Mont Saint-Éloi

Mont Saint-Éloi

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Arras bevindt zich net buiten de stad. De abdij van Mont Saint-Éloi ligt op ongeveer tien minuten rijden van de stad. De abdij stamt uit de 11de eeuw en was de plek waar de relieken van de heilige Éloi werden bewaard. De abdij staat op een heuvel, daardoor werd de abdij tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als uitkijkpost en werden de torens gedeeltelijk vernietigd. Vandaag de dag kun je rondom het monument prachtig wandelen en vind je nog een gedenkplaats voor de 57 soldaten die tijdens de Grote Oorlog bij Mont Saint-Éloi sneuvelden.

Canadian National Vimy Memorial

Canadian National Vimy Memorial | Mooistestedentrips.nl

Canadian National Vimy Memorial | Mooistestedentrips.nl

Canadian National Vimy Memorial | Mooistestedentrips.nl

Canadian National Vimy Memorial | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Arras ligt op ongeveer een kwartier rijden van het centrum. Het Canadian National Vimy Memorial is een ontzettend imposant oorlogsmonument. In de eerste wereldoorlog was de slag om de heuvelrug van Vimy doorlaggeven in de Slag om Arras in 1917. Er vochten maar liefst vier Canadeze divisies. Bijna tienduizend mannen sneuvelden of raakten gewond. Vandaag de dag kun je het grote gedenkteken, met daarop ruim 11.000 namen, bezoeken en kun je bij het bezoekerscentrum een rondleiding volgen door de loopgraven van Vimy. Deze is gratis en wordt gegeven door de vriendelijke Canadese vrijwilligers. Een echte aanrader.

Louvre-Lens Museum

Foto met dank aan Louvre-Lens Museum

Vanaf het Canadian National Vimy Memorial rijd je zo door naar het dorpje Lens waar je een dependance van het Louvre in Parijs vindt, het Louvre-Lens Museum. Dit grensverleggende museum opende in 2012 de deuren en je vindt er honderden schatten uit het Louvre in Parijs, die staan tentoongesteld in de frisse, moderne zalen. Middelpunt van de permanente collectie is de Galerie du Temps met daarin zo’n tweehonderd kunstschatten van het begin van de jaartelling tot halverwege de 19de eeuw. Het leuke aan het Louvre-Lens Museum is dat er geen enorme mensenmassa’s rondlopen en dat je aan een paar uur of een middagje genoeg hebt om al het moois te bekijken.

Bezienswaardigheden Arras, Frankrijk
Bewaar op Pinterest

Arras, Frankrijk: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Arras (Atrecht) | Mooistestedentrips.nl

Arras, Frankrijk: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Arras (Atrecht) | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden in Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Frankrijk > Arras, Frankrijk

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer