Siena, Italië | De leukste tips en bezienswaardigheden in Siena, Italië | Mooistestedentrips.nl

Siena, Italië: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Van Siena valt je mond open. Zo simpel is het. De warmte van de terracottakleurige daken, de kleurrijke luiken voor de ramen, het schelpvormige Piazza del Campo, de traditionele contrade en de overweldigende, glanzende Duomo met al haar schatten. En dan heb ik het nog niet over de heerlijke pasticceria en leuke restaurants gehad. Je kunt de stad een dagje bezoeken, maar er is echt genoeg te doen om er een volwaardige stedentrip Siena van te maken. Bekijk mijn leukste tips.

Beste reistijd Siena

Laten we eerlijk zijn, je hebt geen excuus nodig om een weekendje of vakantie Toscane te plannen. Vanaf het voorjaar wordt het al mooi in Siena. ’s Zomers is het er (erg) warm en kan het ook heel druk zijn in de stad, vooral tijdens de beroemde Palio paardenrace die een keer in juli en een keer in augustus wordt georganiseerd. In september en zelfs begin oktober is het nog heerlijk in Siena, maar houd er rekening mee dat eind september al een beetje valt onder ‘buiten het seizoen’ en dat sommige bars en restaurants dan gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. Bekijk het actuele weer in Siena.

Siena, Italië. De leukste Siena bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Siena

Stedentrip Siena: snel geregeld

Een stedentrip Siena plannen, maar niet al te veel zelf regelen en lang zoeken en vergelijken? Plan dan een kant-en-klare citytrip. Je vliegt naar Florence en zet vervolgens koers naar Siena. De hotels waar je uit kunt kiezen liggen net buiten de stad, schitterend in het groen en hebben een zwembad.

Stedentrip Siena: zelf regelen

Omdat er niet veel aanbieders zijn van een stedentrip Siena kun je misschien beter zelf je stedentrip plannen. En dat is helemaal niet moeilijk. Als je met het vliegtuig gaat, kun je vliegen op Pisa of vliegen op Florence. Vanaf beide steden reis je vervolgens met de trein naar Siena. Vanaf Pisa doe je er een uur en drie kwartier over. Vanaf Florence duurt het anderhalf uur voordat je in Siena bent. Een leuk hotel in Siena vinden is ook helemaal niet moeilijk. Er zijn veel leuke en goede hotels en zeker buiten het hoogseizoen zijn de prijzen prima. Ik kan je Hotel Piazza Paradiso aanraden, op een paar minuten wandelen van de kathedraal in een leuk straatje.

Hotels in Siena

Hotel Piazza Paradiso

Foto met dank aan Hotel Piazza Paradiso | Mooistestedentrips.nl

Een echte aanrader in Siena is wat mij betreft Hotel Piazza Paradiso. Dit hotel heeft ruime kamers, balzalen van badkamers en is gelegen in een gezellig straatje. Vanuit het hotel wandel je binnen enkele minuten naar alle mooie bezienswaardigheden in Siena. Ontbijten doe je even verderop in een leuk café.

Hotel Il Giardino

Foto met dank aan Hotel Il Giardino | Mooistestedentrips.nl

Als je op zoek bent naar ene hotel met een eigen parkeerplaats en een hotel met zwembad, dan is Hotel Il Giardino een goed idee. De kamers zijn netjes en comfortabel en je kunt te voet naar het centrum van Siena wandelen. ’s Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijt en ’s middags neem je een verfrissende duik in het zwembad met een geweldig uitzicht op de stad.

Siena: hoe kom je er?

  • Vanuit Pisa
    Het is vrij gemakkelijk om van Pisa naar Siena te komen. Met de auto doe je er ets meer dan anderhalf uur over. Met de trein, iets langer, zo’n uur en drie kwartier. Je moet overstappen in Empoli.
  • Vanuit Florence
    Vanuit Florence ben je net even wat sneller in Siena, met de auto ben je er in ongeveer een uur. Dus het kan de moeite zijn om een huurauto te regelen, als je er zelf geen bij hebt. Met de trein ben je van Florence naar Siena ongeveer anderhalf uur tot een uur en drie kwartier onderweg.

Parkeren in Siena

Parkeren is in Toscane een spannende aangelegenheid. Rijd je de ZTL zone in met de auto (de zone die verboden is voor toeristisch verkeer), dan word je meteen op de bon geslingerd. Dus van te voren even bekijken waar je gaat parkeren, zodat je daar naartoe kunt navigeren, is een goed idee.

Blijf je logeren en vind je het niet erg om buiten het centrum te verblijven, kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Wij parkeerden de auto tijdens onze stedentrip Siena op de Via Ettore Bastianini, net buiten de stadsmuur en vlakbij ons hotel. Dit is een betaalde parkeerplaats, maar de kosten vielen ons mee. Iets verder buiten de stadsmuren parkeer je bij Parcheggio Il Duomo, dit is (bij mijn weten) wel een gratis parkeerplaats.

Siena bezienswaardigheden

Opa Si Pass

Siena, Italië. Opa Si Pass | Mooistestedentrips.nl

Gemakkelijk en goedkoop de belangrijkste Siena bezienswaardigheden zien? Ik raad de aanschaf van  de Opa Si Pass echt aan. Met de Opa Si Pass kun je de kathedraal van Siena, de Libreria Piccolomini het Museo dell’Opera, Panorama dal Facciatone, de Cripta en Battistero bezoeken. En je kunt mee met een rondleiding door de koepel van de Duomo, de Porta del Cielo (wat ik echt heel leuk vond). Voor dat laatste kies je een tijdslot zodra je de kaart koopt. Ook handig: de Opa Si Pass is drie dagen geldig. Heel handig voor je stedentrip Siena, dan kun je je bezoeken goed spreiden.

Duomo di Siena

Siena, Italië. Duomo di Siena | Mooistestedentrips.nl

Siena, Italië. Duomo di Siena | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: kathedraal van Siena | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: kathedraal van Siena | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: kathedraal van Siena | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal, de Duomo, is het hoogtepunt van je bezoek aan Siena. Toen ik voor het eerst het Piazza del Duomo op liep, viel mijn mond letterlijk open. En dat werd binnen alleen nog maar erger. Ik heb toch al veel bijzondere kerken en kathedralen mogen aanschouwen. Maar de Duomo di Siena slaat alles. De façade is opgetrokken uit wit, roze en groen marmer, met prachtig fijn gepolijste figuren en fraaie mozaïeken. Binnen zijn de marmeren kapellen en het altaar prachtig. Maar wat mij betreft zijn de vloerpanelen de echter winnaars. Het zijn er maar liefst 56, waarvan ongeveer de helft zichtbaar is. Er zijn religieuze en historische taferelen op de panelen te zien. Oh, en vergeet niet omhoog te kijken. Ik geloof niet dat ik ooit een kathedraal met zo’n schitterend plafond heb gezien.

Libreria Piccolomini

Siena bezienswaardigheden, Libreria Piccolomini | Mooistestedentrips.nl

Met je kaartje voor de Duomi di Siena kun je ook naar de Libreria Piccolomini, de bibliotheek van de kathedraal. Speciaal gebouwd voor de boeken van Paus Pius II. De felgekleurde fresco’s werden in de 15de eeuw geschilderd en stellen scenes uit het leven van de paus voor.

Museo dell’Opera

Siena bezienswaardigheden, Museo dell'Opera | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden, Museo dell'Opera | Mooistestedentrips.nl

De collectie van Museo dell’Opera, dat zo’n beetje aan de Duomo vast zit, bestaat uit kunst en beeldhouwwerken die letterlijk aan de kathedraal vast zaten. De 12 profeten en filosofen van Giovanni Pisano prijkten ooit op de gevel van de Duomo, maar staan nu in het museum. Ze lijken wat voorover te hangen, omdat het de bedoeling was dat mensen vanaf de straat naar boven naar deze beelden zouden staren. Ook één van de originele gebrandschilderde ramen van Duomo staat in het museum.

Panorama del Facciatone

Siena bezienswaardigheden: Panorama del Facciatone | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: Panorama del Facciatone | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: Panorama del Facciatone | Mooistestedentrips.nl

Je kunt Panorama del Facciatone bezoeken als je in het Museo dell’Opera bent. Het wat vreemde, hoge platform was ooit bedoeld als nieuwe naaf voor de kathedraal in de 14de eeuw. De bouw was al begonnen, maar een pestepidemie gooide roet in het eten. Het panoramische terras heeft twee verdiepingen en bovenin is het behoorlijk duizelingwekkend, maar het uitzicht over de daken en torens van Siena en de Duomo in haar volle glorie is absoluut prachtig.

Battistero di San Giovanni

Siena bezienswaardigheden: Battistero di San Giovanni | Mooistestedentrips.nl

De Battistero di San Giovanni heeft de ingang aan de achterkant van de Duomo en grenst aan een gezellig pleintje. Ster van de show in de doopkapel is, logischerwijs, het zeshoekige, marmeren doopvont met bronzen panelen waarop het leven van Johannes de Doper staat afgebeeld. Maar de kapel is verder ook schitterend versierd.

Cripta

Siena bezienswaardigheden: Cripta | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: Cripta | Mooistestedentrips.nl

Recht onder de preekstoel van de kathedraal werd deze crypte gevonden, eind jaren ’90. Inmiddels is deze toegankelijk en volledig gerestaureerd. Op de muren zijn bijzondere ‘pintura a secco’ (schildringen direct op pleister) gevonden, uit de 13de eeuw. Heel interessant om te zien en helemaal leuk is dat er her en der een doorkijkje is gemaakt naar de kathedraal boven je.

Porta del Cielo

Siena bezienswaardigheden: Porta del Cielo | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden: Porta del Cielo | Mooistestedentrips.nl

Stap door de poort naar de hemel tijdens je stedentrip Siena. Sinds een paar jaar is het bovenste deel van de Duomo ook geopend voor publiek en kun je mee met een rondleiding. Deze boek je ter plaatse of je kiest een tijdvak als je de Opa Si Pass bestelt. Via spiraalvormige trappen word je naar boven geleid, waardoor je de architectuur van de Duomo aan de buitenkant- en binnenkant van heel dichtbij kunt zien. Heel bijzonder! Je ziet hoe de kathedraal is ontworpen, loopt langs de glas-in-loodramen hoog in de kerk en loopt ook buiten langs langs de zo bijzondere ramen en kunstwerken van de Duomo, want erg mooi is én heel mooi uitzicht oplevert. Dit was één van de leukste dingen die ik de stad heb gedaan, ik raad het echt aan.

Complesso Museale di Santa Maria della Scala

Complesso Museale di Santa Maria della Scala | Mooistestedentrips.nl

Dit gigantische complex tegenover de Duomo werd in de 13de eeuw gebouwd als ziekenhuis en hospice, speciaal voor pelgrims die de Via Francigena aflegden: de bedevaart naar Rome. Het gigantische complex is nu een museum en je kunt gerust een halve dag uittrekken om alles te zien. Bijzonder is de Pellegrinaio met bijzondere fresco’s uit de 15de eeuw. Sla ook het archeologische museum niet over dat ook in het Santa Maria della Scala is gevestigd.

Museo Civico

Siena bezienswaardigheden, Museo Civico | Mooistestedentrips.nl

Het Museo Civico is gevestigd op het Piazza del Campo en heeft zalen vol bijzondere fresco’s, in het bijzondere omdat de opdrachten hiervoor werden gegeven door de lokale heersers en niet door de kerk. Sla in ieder geval de Sala dei Pace niet over, waar je L’Allegoria ed Effetti del Buono e del Cattivo Governo kunt zien. Een bijzondere reeks fresco’s van Ambrogio Lorenzetti die worden gezien als het belangrijkste seculiere werk uit de Renaissance.

Piazza del Campo

Siena bezienswaardigheden, Piazza del Campo | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden, Piazza del Campo | Mooistestedentrips.nl

Siena bezienswaardigheden, Fonte Gaia | Mooistestedentrips.nl

Het Piazza del Campo is het middelpunt van Siena en in meerdere opzichten bijzonder. Allereerst de vorm: schelpvormig en omhoog lopend, gebouwd op een oude Romeinse markt. Markant middelpunt van Piazza del Campo is de Torre del Mangia, met zijn 88 meter hoogte net zo hoog als de toren van de Duomo. Hiermee werd aangegeven dat de wet in Siena net zo belangrijk was als de kerk. Het is mogelijk om de toren te beklimmen, maar dat is wel een vrij nauwe en claustrofobische ervaring.

Twee keer per jaar, in de zomer, is het plein het toneel van de Palio, de paardenrace waarin de 17 verschillende contrade van Siena mee racen. Maar de rest van het jaar is het plein het social hart van Siena. Er spreken altijd wel mensen af om even bij te kletsen of om iets te drinken. Het is totaal geaccepteerd om bij de supermarkt in de buurt wat te drinken en wat lekkers te halen (of de nabij gelegen delicatessenwinkel te plunderen…) en op het midden van het plein neer te ploffen. Neem ook een kijkje bij de fontein, ooit één van de drinkwaterbronnen van de stad.

Piazza Salimbeni

Siena bezienswaardigheden, Piazza Salimbeni | Mooistestedentrips.nl

Siena heeft een heleboel mooie kleinere pleinen en Salimbeni is er één van. Een prachtig plein, geflankeerd door drie paleizen met in het midden een standbeeld van econoom Sallustio Bandini. Het gebouw recht achter het standbeeld is Palazzo Salimben uit de 14de eeuw en nu de oudste bank van Italië. Rechts van het beeld staat het Palazzo Spanocchi en links het Palazzo Tantucci.

Basiliek San Domenico

Siena bezienswaardigheden, Basilica San Dominico

Siena is een heuvelachtige stad en vanaf verschillende plekken in de stad zie je de bombastische San Domenico basiliek. Deze is geheel gebouwd van baksteen. Zo donker als de kerk van binnen is, zo licht is hij van binnen. In de Santa Caterinakapel is een reliekschrijn met de schedel van Sint Caterina.

Fontebranda

Siena bezienswaardigheden, Fontebranda | Mooistestedentrips.nl

Siena heeft verschillende waterbassins in de stad. Eén van de meest bekende is de fontein op het Piazza del Campo, maar ook de Fontebranda mag je tijdens je stedentrip Siena niet missen. De Fontebranda is het oudste waterbassin van de stad en werd in de 12de eeuw gebouwd. Je vindt de Fontebranda in de Contrada dell’Oca (de wijk van de gans), min of meer recht onder de Basilica San Domenico.

Casa Santa Caterine

Siena bezienswaardigheden, Casa Santa Caterine | Mooistestedentrips.nl

Santa Caterine is Franciscus van Assisi beschermheilige van Italië en ze werd geboren in Siena. Op haar 14de kreeg ze een visioen en wijdde daarna haar leven aan het geloof. Niet alleen zorgde ze met toewijding voor de zieken en armen, ze probeerde ook (politieke) conflicten op te lossen. In 1461 werd ze heilig verklaard. Haar geboortehuis is nu een bedevaartoord, met een klein, sereen kerkje en een schitterend uitzicht over de omgeving.

Sinagoga di Siena

Foto met dank aan Sinagoga di Siena | Mooistestedentrips.nl

Achter de wat onopvallende façade aan de Viccolo delle Scotte gaat een prachtige synagoge schuil. De Ashkenazi synagoge staat in het oude Joodse getto van Siena en was ooit het middelpunt van een bloeiende gemeenschap. Nu zijn er nog enkele tientallen, maar de synagoge in Rococo stijl wordt nog steeds graag gebruikt als gebedshuis. En hij dient nu als klein museum. Je kunt elk halfuur mee met een rondleiding en het museum bekijken dat ruim 700 jaar geschiedenis laat zien. De synagoge is gesloten op zaterdagen, vanwege de sabbat.

Street art in Siena

Street art in Siena | Mooistestedentrips.nl

Street art in Siena | Mooistestedentrips.nl

Street art in Siena | Mooistestedentrips.nl

Naar street art in Siena is het goed zoeken. Maar het is een leuke speurtocht en als je iets vindt, is het ook een echte beloning. Vooral in de zijstraatjes rondom de Duomo, het Piazza del Campo en in Contrada del Bruco (de wijk van de rups) kun je verschillende werken spotten.

De Contrade van Siena

Contrade Siena, de wijken van Siena | Mooistestedentrips.nl

Contrade Siena, de wijken van Siena | Mooistestedentrips.nl

Siena is een heerlijk traditionele stad, stiekem. En tot de leukste Siena bezienswaardigheden horen zeker de contrade (de wijken) van de oude stad. Dit zijn er 17 in totaal. Elke wijk heeft zijn eigen lapje van het oude centrum met daarop een eigen fontein, een eigen kerk en zijn eigen dier. Je kunt de contrade herkennen aan de vlaggen die er overal hangen, maar ook aan de dieren. Elke contrada heeft namelijk zijn eigen dier. Wij logeerden in de Contrada della Pantera, de wijk van de panter. Het is leuk om in Siena goed om je heen te kijken en verschillende dieren te ontdekken: wolvinnen, stekelvarkens, giraffen, rupsen en giraffen… je komt ze allemaal tegen. Wat later op de middag wordt er in sommige contrade geoefend met vlaggen gooien en tijdens de Palio is het altijd weer spannend welk paar van welke wijk er met de winst vandoor gaat. Op deze kaart zie je waar de contrade liggen.

Restaurants in Siena

Nannini

Restaurants Siena, Italië: Pasticcerie Nannini | Mooistestedentrips.nl

Pasticcerie Nannini is een begrip in de stad en een stedentrip Siena is volgens mij ook niet compleet zonder dat je bij één van de vestigingen binnen bent geweest. De vestiging aan Via Banchi di Sopra is perfect voor het ontbijt. Doe zoals als de locals en drink je koffie en eet je cornetto (je croissantje) aan de bar of doe zoals wij doen en bemachtig een tafeltje achterin om uitgebreid te ontbijten met een belegd broodje en wat zoetigheid. De vestiging van Nannini aan het Piazza del Campo is perfect voor een aperitief aan het einde van de middag en die aan de Piazza Giacomo Matteotti heeft ontzettend lekker ijs.

Bar 4 Cantoni

Restaurants in Siena, Italië | Mooistestedentrips.nl

Tijdens het bezoeken van alle Siena bezienswaardigheden even een kop koffie drinken of zin in wat zoetigheid? Dan loop je naar Bar 4 Cantoni, in Via di Città, vlakbij de Duomo. Ideaal als je tijdens het bezoeken van één van de bezienswaardigheden op het Piazza del Duomo toe bent aan pauze. Houd het bij koffie met een lekker taartje of koekje, want echt goedkoop is het niet.

Te ke voi?

Foto met dank aan Te ke voi? | Mooistestedentrips.nl

Uitgebreid Italiaans lunchen is geweldig. Maar soms ook helemaal niet handig. Bijvoorbeeld als je een tijdslot hebt geboekt voor de Porta del Cielo of simpelweg nog een heleboel andere Siena bezienswaardigheden wilt bekijken. En dan is Te ke voi? gewoon een geweldige keuze. Het restaurant serveert snel superlekkere kost, zoals hamburgers, panini en pizza. Het restaurant zit in één van de straatjes tussen Piazza il Campo en Via de Città in. Binnen heb je uitzicht op het plein en buiten is het ook heel gezellig zitten.

Il Bargello

Restaurants Siena, Italië: Il Bargello | Mooistestedentrips.nl

Il Bargello zit in een leuk straatje tussen de Duomo en Piazza il Camp in en is de perfecte plek voor een geweldige lunch of een fijn aperitief met een borrelplank aan het einde van de middag of begin van de avond. Loop even naar binnen om de geweldige kazen en vleeswaren te bekijken en laat je adviseren over wat er op je borrelplank mag. En dan een goed glas erbij, natuurlijk.

Vivaci

Foto met dank aan Vivaci | Mooistestedentrips.nl

Wij kwamen per ongeluk bij Vivaci terecht, omdat we in dezelfde straat logeerden als dit restaurant en nu wil ik het iedereen gewoon aanraden. Vooral als je buiten kunt zitten. Want vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op de achterkant van het Santa Maria della Scala en de (verlichte) Duomo. Echt geweldig. En de service en het eten is ook nog eens uitmuntend. Bestel als voorgerecht iets moois met vis, zoals de tonijntartaar of inktviscarpaccio en ga daarna voor de
bistecca alla Fiorentina (als je durft) met wat mooie bijgerechten en een goed glas Chianti.

Siena bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Siena, Italië: de leukste Siena bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Siena, Italië: de leukste Siena bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Italië > Siena

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer