Zuid-Afrika voor beginners

door Esther

Een vakantie naar Zuid-Afrika blijft altijd bij je. Sterker nog, je blijft voor altijd dromen van het land. En grote kans dat je nog eens teruggaat naar het prachtige Zuid-Afrika. Er is immers zo ontzettend veel te ontdekken. Het land kruipt onder je huid. Ben jij je vakantie aan het voorbereiden? En ben je benieuwd hoe je dat aanpakt? En wat je allemaal kunt doen in Zuid-Afrika? In dit artikel hoop ik al je vragen te beantwoorden. Baie plezier in Suid-Afrika!

Zuid-Afrika voor beginners: inhoud van dit artikel

Vakantie Zuid-Afrika plannen

Zuid-Afrika voor beginners | Plan je reis naar Zuid-Afrika

Een vakantie Zuid-Afrika plannen in ontzettend leuk. Maar ook best overweldigend. Wat je hebt zo veel keuzes. Wat voor type reis bij je past, hangt natuurlijk af van je wensen en je budget. Ik zet een paar opties voor je op een rijtje.

Fly-drive Zuid-Afrika

De meest gekozen manier om rond te reizen in Zuid-Afrika is een fly-drive. Je kiest de route die je het leukst lijkt en de vliegtickets, autohuur en hotels staan voor je klaar. Vaak is er ook al een aantal activiteiten voor je geregeld, maar je hebt eigenlijk gewoon de vrijheid om je vakantie in te vullen zoals jij dat wilt. Wil je iets bijzonders? Een bouwstenen reis Zuid-Afrika is een behoorlijk goed betaalbare maatwerk optie.

Regel je vakantie Zuid-Afrika gewoon zelf

Toegegeven, het is net even wat meer regelwerk. Maar je vakantie Zuid-Afrika regelen is echt ontzettend goed te doen (zeker als je dit artikel aandachtig leest). Boek zelf je vliegtickets Zuid-Afrika. Zelfs je binnenlandse vluchten kun je prima via Nederlandse vergelijkingswebsites boeken. Vervolgens bepaal je je route en boek je je hotels in Zuid-Afrika. Je kunt al je hotels boeken, of voor de eerste paar nachten. Als je niet in de drukste maanden van het jaar reist, in onze zomervakantie en in de maanden december tot en met februari, kun je ook behoorlijk goed op de bonnefooi reizen in Zuid-Afrika. Het is wel aan te raden om van te voren je autohuur in Zuid-Afrika te regelen, zo kom je ter plaatse niet voor verrassingen te staan. Lees alvast even mijn tips voor een rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad.

Compleet georganiseerde reis Zuid-Afrika

Vind je een rondreis Zuid-Afrika nog best een beetje spannend en wil je eigenlijk gewoon lekker verzorgd op reis? Dan kun je kiezen voor een compleet georganiseerde rondreis Zuid-Afrika. Vliegtickets, rondreis per bus, alle hotels, de meeste maaltijden en de toegang tot de mooiste bezienswaardigheden zijn inbegrepen bij de prijs. Je kunt vaak zelf nog wat extra activiteiten kiezen of gebruikmaken van een paar vrije dagen om zelf in te vullen. Kies bijvoorbeeld voor een reis met gegarandeerd vertrek of een reis die de reisduur of het budget van jouw keuze heeft.

Vliegtickets Zuid-Afrika

Vliegtickets Zuid-Afrika: boek je vliegtickets naar Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Vliegtickets Zuid-Afrika zijn over het algemeen helemaal niet zo duur. Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks op zowel Kaapstad als Johannesburg vliegen. Vliegen naar Johannesburg is dan meestal het voordeligst. Vlieg je met een overstap? Dan kan je vliegticket nog voordeliger uitpakken. Vergelijk vliegtickets Zuid-Afrika en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Is Zuid-Afrika veilig?

Er gaan nogal wat wilde verhalen over de veiligheid in Zuid-Afrika. Maar gelukkig is het gewoon zo dat het overgrote deel van de reizigers een heerlijke reis heeft, zonder enige problemen. Toch moet je in Zuid-Afrika je boerenverstand simpelweg goed gebruiken. Dure sieraden? Laat maar thuis. Dure camera en telefoon? Niet zichtbaar in de auto. ’s Avonds blijf je in de buurt van je accommodatie of neem je een Über als je ergens naartoe wilt.

Pinnen kun je veilig doen, gewoon bij de bank binnen of bij het benzinestation. Pin niet te veel in één keer, zodat je nooit met gigantische bedragen over straat gaat. En heb een beetje vertrouwen in de mensheid. Als je parkeert en iemand met een hesje biedt aan om op je auto te passen, geef die persoon dan gewoon een fooi. Dan zijn je spullen veilig.

Autorijden in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika | Autorijden in Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika is een goed idee. Het is de perfecte manier om de leukste plekken van het land te bekijken, op je eigen tempo. Misschien heb je wat vragen over autorijden in Zuid-Afrika of ben je op zoek naar tips. Ik heb goede ervaringen met autorijden in Zuid-Afrika, dus deel graag mijn tips.

Autorijden in Zuid-Afrika: tips

 • Om auto te mogen rijden in Zuid-Afrika heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit kun je kopen bij de ANWB. Neem een recente pasfoto mee die geschikt is voor het paspoort.
 • In Zuid-Afrika wordt links gereden. Dit lijkt eng, maar je bent er echt binnen een uur aan gewend.
 • Ik huur in landen waar ik links moet rijden altijd een automaat. Dan kun je je gewoon focussen op autorijden en hoef je ook niet nog eens aan de verkeerde kant te schakelen.
 • Ik zou je aanraden om minimaal een comfortklasse huurauto te huren in Zuid-Afrika. Een grotere auto ligt net even wat fijner op de weg, al je bagage past gemakkelijk achterin en je kunt net even gemakkelijker uit de voeten op heuvelachtige wegen.
 • Bij het ophalen van je huurauto heb je je rijbewijs, paspoort, een creditcard op jouw naam en je voucher nodig.
 • Tanken in Zuid-Afrika? Dat wordt voor je gedaan en de pompbedienden wassen vaak ook meteen je ramen. Geef ze een fooitje en maak een praatje.

Autorijden in Zuid-Afrika: veiligheid

 • Om veilig te kunnen autorijden in Zuid-Afrika laat je niets, maar dan ook niets, in het zicht liggen. Doe al je bagage, ook je handtas en dagrugzak, in de achterbak. Je telefoon met navigatie leg je uit het zicht.
 • Doe je deuren op slot zodra je bent ingestapt. Dit is misschien wat overdreven, maar beter het zekere voor het onzekere.
 • ’s Avonds rijden zou ik je niet aanraden in Zuid-Afrika. De wegen zijn niet goed verlicht. En je kunt zo maar verrast worden door wild dat in de schemer en het donker op en langs de weg loopt.
 • Houd er ook rekening mee dat veel arme Zuid-Afrikanen geen vervoer hebben en te voet van het naar huis lopen. Zij lopen vaak langs de kant van de weg, dus houd een veilige afstand.
 • In het verleden zijn er nog weleens wat nare voorvallen geweest met ‘nep politieagenten’, die reizigers aanhielden om ze vervolgens te beroven. Weet één ding: als je te hard rijdt, word je geflitst en krijg je de rekening later. Dus je wordt daarvoor nooit aangehouden. En als er een ongeval is gebeurt, bel je zelf de politie. Ik heb echter nooit rare dingen meegemaakt, maar het is goed om in je achterhoofd te houden.

Top 25 bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Apartheid Museum

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien een beetje vreemd om het Apartheid Museum in Johannesburg onder de top bezienswaardigheden in Zuid-Afrika te scharen. Maar toch is het zo. Geen museum maakt het zo duidelijk wat er is gebeurd in de recente geschiedenis van het land. Ik heb het museum twee keer bezocht en was beide keren ontzettend geraakt en tot tranen toe geroerd. Je krijgt op een heel duidelijke manier alles mee over de rassenwetten die het dagelijks leven van tienduizenden mensen in hun greep hadden. Je leert de gezichten kennen ven hen die zich tegen Apartheid verzetten en komt vooral te weten hoe wordt geprobeerd om op dit moment de verschillende groepen in het land met elkaar te verzoenen.

Soweto

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Soweto | Mooistestedentrips.nl

 

Ook Soweto is wat mij betreft één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Soweto staat voor South West Townships en is eigenlijk een soort stad die aan Johannesburg is vastgegroeid. Als je Johannesburg bezoekt, kun je voor een bezoek aan Soweto zeker een dag uittrekken. Er zijn ontzettend vele belangrijke bezienswaardigheden in het stadsdeel te bezoeken. Bijvoorbeeld Vilakazi street, waar zowel Nelson Mandela als bisschop Desmond Tuto woonden en waar je het huis van Nelson Mandela kunt bezoeken. Maar ook het Hector Pieterson Memorial maakt veel indruk. Ik raad je aan om met een dagtour naar Soweto te gaan, maar het is ook leuk om een fietstocht door Soweto te maken.

Liliesleaf Farm

Liliesleaf Farm, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Ten noorden van Johannesburg ligt Lilliesleaf Farm, een wat onopvallende verzameling gebouwtjes zo op het eerste gezicht. Maar tot en met de jaren ’60 was dit het min of meer geheime hoofdkwartier van het ANC, de politieke partij van onder andere Nelson Mandela. Toen hij, en andere politieke kopstukken in 1963 werden opgepakt, viel ook het hoofdkwartier in Liliesleaf Farm uiteen. Je kunt mee met een gratis rondleiding om meer te weten te komen over de lange weg naar gelijkheid, maar je kunt ook op eigen houtje rondwandelen.

Cradle of Humankind

Cradle of Humankind | Mooistestedentrips.nl

De Cradle of Humankind staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. Op de plek van de ‘wieg van de mensheid’ zijn inderdaad de oudste menselijke resten ter wereld aangetroffen. De tentoonstelling over het ontstaan van de mensheid is dan ook een echte aanrader, net als een bezoek aan de Sterkfontein grotten. De Cradle of Human Kind ligt op zo’n drie kwartier rijden vanaf Johannesburg.

Kirstenbosch National Botanic Gardens

Kirstenbosch National Botanic Gardens | Mooistestedentrips.nl

De Kirstenbosch National Botanic Gardens is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. De botanische tuinen, net buiten Kaapstad, zijn beslist de mooiste die ik ooit bezocht. Alleen de ligging al, tegen de achterkant van de Tafelberg aan, is al heel bijzonder. Wandel tussen de boomtoppen over de boomslang en geniet van het mooie uitzicht of duik met je neus tussen de bloembedden. ’s Zomers kun je vaak gratis concerten bijwonen in de tuinen.

Tafelberg

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

Is het helder weer in Kaapstad? Op naar de Tafelberg! Het kan namelijk elk moment betrekken en dan gaat de lift dicht. Ben je eenmaal boven? Dan kun je genieten van het mooiste uitzicht over Kaapstad. Je ziet de stad, Lion’s Head en Robbeneiland. Maar ga niet meteen weer naar beneden, want je kunt prachtige wandelingen maken op de Tafelberg en schitterende bloemen en planten bewonderen.

Robbeneiland

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Robbeneiland | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika is Robbeneiland. Het is natuurlijk het eiland, vlak voor de kust van Kaapstad, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Maar tijdens het Apartheid regime zaten hier duizenden gevangenen die decennia lang dwangarbeid moesten doen. Tijdens een excursie naar Robbeneiland reis je terug naar grimmige tijden en word je rondgeleid door een oud-gevangene. Om kippenvel van te krijgen.

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Een dagtrip Kaap de Goede Hoop is echt een must-do tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Je bezoekt de meest Zuidwestelijke punt van het continent. De woeste kustlijnen en prachtige uitzichtpunten wil je echt niet missen. Onderweg kom je geheid struisvogels en kudu’s tegen. Je kunt tijdens een dagtrip naar Kaap de Goede Hoop ook stranden zoals Hout Bay en Muizenberg bezoeken.

Stony Point Pinguïn Kolonie

Stony Point Pinguïn Kolonie, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een dagtrip naar Kaap de Goede Hoop bezoeken de meeste mensen ook de pinguïnkolonie van Boulders Beach bij Simon’s Town. En inderdaad, het is superleuk om de pinguïns van dichtbij te kunnen zien. Ik vond de Stony Point Pinguïn Kolonie echter net even wat leuker. De Stony Point Pinguïn Kolonie is een stuk minder bekend en daardoor ook veel minder druk bezocht. Het ligt op zo’n drie kwartier tot een uur van Kaapstad en je hebt een huurauto nodig om er te komen. Maar dat is het zo waard. Je kunt heerlijk langs de rotskust wandelen om de pinguïns van dichtbij te bekijken.

Durban Beach Front

Durban Beach Front | Mooistestedentrips.nl

Durban wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers en dat is doodzonde, want Durban is echt heel leuk. Er hangt een totaal andere sfeer dan in andere Zuid-Afrikaanse steden. En alleen al de ‘golden mile’ die langs het strand ligt is een bezoek waard. Het is namelijk ontzettend lekker flaneren over de lange boulevard van Durban. Je kunt er kijken naar de surfers, zandsculpturen bewonderen, wat eten op de pier en natuurlijk een bezoekje brengen aan uShaka Marine World.

Drakensbergen & Sani Pass

Drakensbergen & Sani Pass | Mooistestedentrips.nl

De Drakensbergen zijn wat mij betreft één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. De bergketen wordt zo genoemd omdat de toppen doen denken aan drakenschubben. Vanuit Durban kun je heel gemakkelijk een dagtrip Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho maken. Je kunt er een keur aan schitterende planten en bloemen spotten en ook voor vogelliefhebbers zijn de Drakensbergen een aanrader. Je reis naar het dak van Afrika, zoals de Drakensbergen ook wel worden genoemd, is niet compleet zonder een rit over de beroemde Sani Pass. Deze kun je alleen met een fourwheeldrive over, ik raad je aan gewoon een gids te nemen, zodat je onderweg van de overweldigende natuur kunt genieten.

Capture Site

The Capture Site, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

In de jaren ’60 leefde Nelson Mandela een dubbelleven. Hij vocht voor gelijke rechten van witte en gekleurde mensen in Zuid-Afrika en werd daarom gezocht. Hij had diverse onderduikadressen. In 1962 werd de geheime politie getipt en werd Mandela gearresteerd vlakbij Howick. Na deze arrestatie volgde de opsluiting van Mandela op Robbeneiland, waar hij 27 jaar gevangen zat. Je kunt The Capture Site vandaag de dag ook nog bezoeken.

Howick Falls

Howick Falls, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

De Howick watervallen heten KwaNogqaza, de plek van de reus. En als je de bijna honderd meter hoge waterval ziet, snap je de bijnaam wel. Zulu’s geloven dat de voorouders en geesten bij de waterval wonen en dat er ene gigantische slang onderaan de waterval huist. Hoe dan ook, het uitzicht vanaf de top is prachtig. En je kunt de Howick Falls Gorge Walk volgen om een mooie wandeling richting de waterval te maken. Je kunt Howick Falls tegelijkertijd met The Capture Site bezoeken.

Stellenbosch

Stellenbosch | Mooistestedentrips.nl

Stellenbosch is natuurlijk beroemd vanwege de geweldige wijnen, die van de honderden wijngaarden komen die rondom het pittoreske stadje liggen. Wat mij betreft is het echt een traktatie om bij een aantal wijngaarden langs te gaan. Ze liggen namelijk schitterend verscholen tussen de glooiende groene heuvels. Maar ook Stellenbosch is een bezoekje waard, met prachtige oude huisjes en herinneringen aan de eerste Nederlandse kolonisten. Ik ging fietsen in Stellenbosch en vond dat echt de moeite waard.

Franschhoek wijntram

Franschhoek wijntram, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Waar Stellenbosch nog enigszins Nederlands aandoet, is Franschhoek ontegenzeggelijk Frans. En niet zo gek, want de Hugenoten kwamen hier in de 17de eeuw met van huis meegebrachte wijnranken. En de rest is geschiedenis. Het is een prachtig, lieflijk dorpje tegen een achtergrond van prachtige heuvels en eindeloze wijnvelden. Wil je een leuk soort wijntour doen? Dan kun je in Franschhoek mee met de wijntram mee. Je bepaalt zelf bij welke wijngaarden je uitstapt en hoe lang je blijft.

Hemel en Aarde Vallei

Hemel en Aarde Vallei, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

De Hemel en Aarde Vallei is wat mij betreft het mooiste wijngebied van Zuid-Afrika. Het grenst aan Hermanus en inderdaad, het zou zo maar eens een stuk hemel op aarde kunnen zijn. Het is er zo geweldig mooi. Tussen de glooiende heuvels liggen de wijngaarden goed verstopt, ze hebben allemaal klinkende namen die verwijzen naar iets bijbels. Zoals La Vierge en Creation. Je kunt de Hemel en Aarde Vallei heel gemakkelijk bezoeken door in Hermanus op de Wine Hopper te stappen.

Hermanus

Walvissen zien in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Hermanus is wat mij betreft echt één van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Ik zou wel weken in Hermanus kunnen blijven. Het stadje is heel mooi gelegen aan de kust. Hermanus is de plek om tussen juni en november walvissen te spotten. Wij gingen er mee met een walvis excursie en zagen meer dan 15 walvissen, die gewoon vrolijk hallo kwamen zeggen. Een magische ervaring. Maar ook een wandeling over het Cliff Path is zo de moeite waard. Je kunt vanaf de kust pinguïns, zeehonden en soms ook walvissen spotten. Maar het wandelen tussen de prachtige bloemen en planten is ook echt heel leuk.

Witsand

Witsand, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Witsand is zonder twijfel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Het natuurreservaat is negen bij vijf kilometer groot en bestaat uit oogverblindende witte zandduinen. Als het warm is zingt het zand zelfs, door de lucht die door de zandkorrels ontsnapt. Je kunt in Witsand mountainbiken, sandboarden en wandelen. Gewoon op je eigen tempo.

Tsitsikamma

Hoogtepunten Tuinroute, Tsitsikamma national park | Mooistestedentrips.nl

Tsitsikamma national park is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika en als je langs de Tuinroute reist, mag je deze plek zeker niet overslaan. Rijd naar de monding van de Stormsrivier om een mooie wandeling te maken of de kajakken tussen de rotswanden. Middenin het nationaal park kun je ook door de boomtoppen zoeven, een geweldige manier om Tsitsikamma te beleven.

Knysna

Hoogtepunten Tuinroute, Knysna | Mooistestedentrips.nl

Hoogtepunten Tuinroute, Knysna | Mooistestedentrips.nl

Knysna is een heerlijke kustplaats langs de Tuinroute. Het is een levendige stad, met veel winkeltjes, een leuke brouwerij en vele restaurantjes. En je kunt er een heleboel excursies maken. Een prima plek dus om een paar dagen te logeren. In de omgeving van Knysna kun je heel mooie wandelingen maken, maar wij besloten mee te gaan met een walvis excursie en toen heb ik zelfs bultrugwalvissen gezien.

Oudtshoorn

Oudtshoorn, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Oudtshoorn was ooit de struisvogel-hoofdstad ter wereld. En je vindt nog steeds heel veel struisvogelboerderijen, maar in en rond Oudtshoorn is nog veel meer te zien en te doen. Het is sowieso wel een parmantig dorp, met een paar leuke wijngaarden in de buurt. En Oudtshoorn is een goede plek van waaruit je de Kleine Karoo kunt ontdekken en bijvoorbeeld de Swartbergpas kunt bedwingen.

Cango Caves

Cango Caves, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

De Cango Caves zijn het meest bekende grottenstelsel van Zuid-Afrika en ook behoorlijk toeristisch. Maar dat wil niet zeggen dat je de Cango Caves mag overslaan. Sterker nog, een bezoek is juist heel erg indrukwekkend. Je kunt mee met een algemene rondleiding van een uur, maar ook met eentje van anderhalf uur waarbij je echt diep de grotten in gaat. De Cango Caves liggen op zo’n dertig kilometer ten noorden van Oudshoorn.

iSimangaliso Wetland Park

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: iSimangaliso Wetland Park | Mooistestedentrips.nl

Het iSimangaliso Wetland Park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. iSimangaliso betekent wonder en als je de adembenemende schoonheid van dit park ziet, snap je meteen waarom het een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika is. Je kunt er werkelijk de mooiste dieren uit Zuid-Afrika zien. Aan de kust zie je walvissen en dolfijnen, in het park zelf kun je nijlpaarden, zebra’s en antelopen spotten.

St. Lucia

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: St. Lucia | Mooistestedentrips.nl

St. Lucia grenst aan het iSimangaliso Wetland Park. Het dorpje is een geweldige basis om het natuurpark te verkennen. Aan de hoofdstraat, McKenzie Street, vind je tegenwoordig de leukste restaurants en hotels in St. Lucia. Ooit was het een pad voor nijlpaarden, die in de buurt nog veel voorkomen. In de wat kleinere, rustigere straatjes kun je zo maar eens een nijlpaard tegenkomen. Onthoud in dat geval dat nijlpaarden de gevaarlijkste landdieren ter wereld zijn, dus houd afstand.

Blyde River Canyon

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Blyde River Canyon | Mooistestedentrips.nl

Blyde River Canyon is één van die natuurwonderen waarvoor je nu echt op vakantie naar Zuid-Afrika moet. De diepe kloof is van een grootte en schoonheid dat je hem echt moet hebben gezien. De prachtige rotsformaties met de kolkende rivier erdoorheen zul je niet snel vergeten.

Populaire routes in Zuid-Afrika

Tuinroute

Tuinroute Zuid-Afrika, tips | Mooistestedentrips.nl

De Tuinroute is één van de meest populaire routes voor een rondreis Zuid-Afrika. Ook ik reisde langs de Tuinroute en ik ben al net zo enthousiast. De Tuinroute heeft alles wat je van een geweldige reis door Zuid-Afrika mag verwachten. Je kunt in Kaapstad beginnen, Kaap de Goede Hoop bewonderen, de pinguïns bij Boulders Beach, de wijngaarden van Stellenbosch en Franschhoek, om vervolgens walvissen te spotten in Hermanus en De Kelders. Daarna reis je verder langs de kust richting Port Elizabeth. Je mag Knysna, Plettenberg Bay en Tsitsikamma wat mij betreft echt niet missen. En The Big 5? Die spot je in het Addo Elephant National Park. Lees alle tips over de Tuinroute.

Route 62

Routes in Zuid-Afrika: Route 62 | Mooistestedentrips.nl

Route 62 wordt vaak als alternatief gegeven voor de Tuinroute, maar ik vind de Tuinroute en Route 62 juist een geweldige combinatie en prima te doen als je twee weken of drie wekend door Zuid-Afrika wilt reizen. Deze route loopt grofweg van Port Elizabeth via Oudtshoorn naar Robertson. Onderweg rijd je door de Klein Karoo, een schitteren deel van Zuid-Afrika met veel struisvogelboerderijen en erg goede, maar helemaal niet toeristische wijngaarden. Zo kun je geweldig wandelen in Montagu, Port drinken in Calitzdorp en de prachtige natuur en architectuur in Ladismith bewonderen.

Kaapse Wijnlanden

Autoroute Zuid-Afrika: Kaapse Wijnlanden | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de Tuinroute en Route 62 ook combineren met een tour door de Kaapse wijnlanden. Deze liggen op ongeveer een uur vanaf Kaapstad, perfect dus voor een rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad. Bezoek bijvoorbeeld het dorp en wijngebied Paarl, in de Berg River Valley. De wijnroute van Paarl is één van de oudste van Zuid-Afrika en gaat langs 40 wijnmakers. Stellenbosch heeft natuurlijk de meest bekende wijnroute van het land, er zijn meer dan 150 wijnmakers rondom Stellenbosch. Wellington heeft een wat minder bekende wijnroute, maar is de moeite waard als je wat minder tijd hebt. Hier vind je namelijk slechts enkele wijkmakers rondom de Bains Kloof, maar je kunt hier ook paardrijden en wandelen door de wijngaarden.

Panoramaroute

Autoroute Zuid-Afrika: Panoramaroute | Mooistestedentrips.nl

De panoramaroute is één van de meest populaire autoroutes en mag zich zeker tot de leukste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika rekenen. De route loopt, grofweg, bij Sabie en eindigt bij de Erasmus-pas. Blyde River Canyon, God’s Window, The Three Rondavels, The Pinnacle, Bourke’s Luck Potholes en Pilgrim’s Rest zijn de bekende stops langs de Panoramaroute en je kunt er ook verschillende watervallen gaan bewonderen. Eén van de leukste dorpjes om te verblijven langs de Panoramaroute is Graskop, waar je veel leuke accommodatie, restaurantjes en wat winkeltjes hebt.

Wild Coast

Autoroute Zuid-Afrika: Wild Coast | Mooistestedentrips.nl

Wil je langs de schitterende kust van Zuid-Afrika reizen, maar niet zo’n toeristische route als de Tuinroute nemen? Dan is de Wild Coast een perfecte optie. Het achterland van de kust wordt het gebied ook wel de Transkei genoemd, en dan gaat er meteen een belletje rinkelen. Want werd hier Nelson Mandela niet geboren? Jazeker, en hij werd er ook weer begraven. Je kunt langs de Wild Coast dan ook nog echt traditionele Xhosa dorpen bezoeken. De route strekt zich uit van East Londen, boven Port Elizabeth, naar iets onder Durban. Een reis langs de Wild Coast is dus prima te combineren met een bezoek aan Durban, en verschillende beroemde bezienswaardigheden in Zuid-Afrika, zoals de Drakensbergen en het iSimangaliso Wetland Park. Bezoek tijdens je vakantie last de Wild Coast de relate plaatsjes Coffee Bay en Port St. John’s.

Namaqualand Flower Route

Namaqualand Flower Route, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Van alles autoroutes in Zuid-Afrika is de Namaqualand Flower Route misschien wel de mooiste. Namaqualand heeft de mooiste wilde bloemen en planten van Zuid-Afrika. Er staan soorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Je kunt de Namaqualand Flower Route het beste rijden in de natte tijd, tussen juli en september. Je begint en eindigt je route in Springbok en onderweg kom je langs het Goegap Nature Reserve, de plek om een gigantische hoeveelheid wilde bloemen in bloei te zien staan. Via Nababeep rijd je naar de Spektakel Pass, die zo is genoemd vanwege de spectaculaire uitzichten onderweg. Via Komaggas rijd je weer terug naar Springbok.

Op safari in Zuid-Afrika

Kruger National Park

Kruger National Park | Mooistestedentrips.nl

Het Kruger National Park is misschien wel het meest bekende wildpark ter wereld en daarmee ook één van de top bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Je kunt een gigantische hoeveelheid verschillende dieren spoten als je zelfs maar een dag in het park bent, al is het natuurlijk leuker om langer te blijven. Er leven zo’n 140 zoogdieren en meer dan 500 vogelsoorten in Kruger. Het park is gigantisch en daardoor zeer divers, met savanne, bossen en bergen. Natuurlijk kun je op eigen houtje het Kruger National Park verkennen. Zoek een mooie lodge uit waar je ook een paar excursies kunt regelen. Weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken? Vanuit Johannesburg kun je een tour van twee dagen of een tour van vier dagen vanuit Johannesburg mee. Houd er rekening mee dat je voor een bezoek aan het Kruger National park malariamedicijnen zult moeten nemen, vraag het even na bij je huisarts.

Kgalagadi (Kalahari) Transfrontier Park

Kgalagadi (Kalahari) Transfrontier Park | Mooistestedentrips.nl

De Kalahari bezoeken. Als dat niet op je bucketlist stond! Het klinkt als een bijzonder verweggistan en dat is het dan ook wel. Toch is het Kgalagadi (Kalahari) Transfrontier Park één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zuid-Afrika en het ritje naar het noorden, naar de grens van Botswana, wel waard. Hier ga je op safari, zoals je als kind droomde dat je op safari zou gaan. Het landschap is ruig en droog. De stokstaartjes rennen over het hete zand en antelopen knabbelen aan de verdorde planten. ’s Nachts kun je vanaf de zandduinen de mooiste sterrenhemels bekijken. Hier zie het wilde Afrika zoals het is bedoeld.

Pilanesberg National Park

Safari Zuid-Afrika, Pilanesberg National Park | Mooistestedentrips.nl

Als je liever geen risico op malaria loopt, maar vanuit Johannesburg wel graag op safari wilt, dan kan ik je Pilanesberg National Park echt van harte aanbevelen. Ik ging ernaartoe vanuit Johannesburg en ik vond het een waanzinnig mooi wildpark. Je kunt zelf je accommodatie boeken of mee met een tweedaagse tour vanuit Johannesburg. Het park heeft een prachtig gevarieerd landschap en ik heb er in één dag tijd zo maar The Big 5 gespot, wat een bijzondere ervaring.

Kololo Game Reserve

Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn laatste reis naar Zuid-Afrika bezocht ik het Kololo Game Reserve voor een aantal dagen. Het Kololo Game Reserve ligt in de provincie Limpopo, op zo’n drie uur rijden ten noorden van Johannesburg. Ook dit wildpark is malariavrij. Ik vond het een fantastische ervaring om bij het Kololo Game Reserve te zijn. We logeerden aan de rand van het grotere wildpark Welgevonden en daar hebben we uitgebreid The Big 5 gespot. Op Kololo zelf is ook genoeg te zien, zoals zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, antilopen en ontzettend veel mooie vogels. Je kunt mee met natuurwandelingen om alles te weten te komen over de schitterende flora en fauna op het park. En ’s avonds is het geweldig eten in het restaurant.

Hluhluwe-iMfolozi Park

Safari Zuid-Afrika: Hluhluwe-iMfolozi Park | Mooistestedentrips.nl

Hluhluwe-iMfolozi is één van de meest bijzondere wildparken in Zuid-Afrika, dat bijna duizend vierkante kilometer beslaat. Je kunt je bezoek het beste plannen tijdens de Zuid-Afrikaanse winter, van mei tot en mei september. Dan komen de dieren bij bosjes naar de drinkplaatsen en weet je dus zeker dat je olifanten, leeuwen, luipaarden, witte en zwarte neushoorns, buffels en giraffen zult zien. De ochtendsafari’s en avondsafari’s zijn echt de moeite waard. Houd er rekening mee dat Hluhluwe-iMfolozi een laag risico op malaria heeft. Draag een lange broek, lange mouwen en neem anti-muggenspul mee. Overleg met je huisarts of je malariamedicijnen moet gebruiken.

Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park | Mooistestedentrips.nl

Gaat je rondreis Zuid-Afrika langs de Tuinroute? Dan kun je ook gewoon The Big 5 spotten, daarvoor hoef je echt niet per see naar het Kruger National Park. Tijdens je reis langs de Tuinroute is Addo Elephant National Park echt een aanrader. Je kunt het park het beste binnenrijden via Colchestor. Logeer in een mooie lodge, zoals Figtree of Kuzuku. Hier kun je dan meteen je wandelingen of gamedrives regelen. Addo Elephant National Park is ook heel geschikt als je met kinderen reist, er zijn namelijk ook heel veel activiteiten voor kleine reizigers. Ook Addo Elephant National Park is malariavrij.

Madikwe Game Reserve

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Madikwe Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Het Madikwe Game Reserve is het op drie na grootste wildreservaat in Zuid-Afrika, met bijna 800 vierkante kilometer aan bossen en savanne aan de rand van de Kalahari. Het Madikwe Game Reserve is malariavrij en ligt op zo’n vier uur rijden ten noorden van Johannesburg, tegen de grens met Botswana aan. Als je bij één van de lodges in het Madikwe Game Reserve logeert, kun je daar ter plekke game drives, wandelingen en andere geweldige activiteiten regelen. Je kunt er honderden olifanten, giraffen en vogelsoorten spotten Maar ook bokken, luipaarden, neushoorns en buffels. Ofwel: grote kans op The Big 5.

De mooiste steden in Zuid-Afrika

Johannesburg

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika: Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Mensen reageren altijd een beetje verbaasd als ik zeg dat Johannesburg de leukste stad is waar ik ooit ben geweest. Maar het is echt zo. Ik vind dat je Johannesburg echt niet mag missen tijdens je reis naar Zuid-Afrika. De meeste reizigers komen aan op het vliegveld van de stad en gaan dan meteen door op safari, maar wat mij betreft moet je de stad toch ook echt een kans geven. De wijken Braamfontein, Melville en Maboneng zijn echt geweldig en natuurlijk moet je naar het Apartheid Museum en Soweto.

Kaapstad

Zuid-Afrika voor beginners: Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Kaapstad spreekt natuurlijk reuze tot de verbeelding en een bezoekje aan de stad tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika is een echte must. Ik heb zelden zo’n kleurrijke stad bezocht, die zo veelzijdig is. Een levendig havengebied, fantastische stranden, geweldige mogelijkheden om te wandelen in de natuurlijk, goede musea en wijn proeven in de wijnvelden aan de rand van de stad.

Durban

Zuid-Afrika voor beginners: Durban | Mooistestedentrips.nl

Ook Durban is typisch zo’n stad die veel bezoekers aan Zuid-Afrika links laten liggen. Zonde, want je kunt een bezoek aan de stad combineren met verschillende top bezienswaardigheden in Zuid-Afrika, zoals het Hluhluwe-iMfolozi nationaal park en St. Lucia. Maar ook de stad zelf is echt de moeite waard, vooral de Indiase invloeden zijn uniek in Zuid-Afrika. Wist je dat Ghandi in Durban heeft gewoond? Je kunt er zijn oude huis nog bezoeken. En de kilometers lange boulevard is een geweldige plek om te flaneren.

Zuid-Afrika voor beginners
Bewaar op Pinterest

Zuid-Afrika voor beginners | De leukste dingen om te doen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika voor beginners | De allermooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Alles over Zuid-Afrika

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer